Přejít na obsah


Fotka

Garmin a zahraniční mapy zdarma (návod)


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
199 odpovědí na toto téma

#181 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6 732 příspěvků(y)

Publikováno 06 červen 2017 - 14:14

Ano, na kartě mam složku garmin. Ale karta neni originál od garminu.Jen nevim jestli mam vytvorit na mapu ještě nejakou podslozku. Zatim jsem krom topomapy zadnou jinou nepotřebovala a tak jsem to neresila.

Jen originály s licencí koupené na kartě jsou blokovány na konkrétní kartu. (proto pozor, po výměně za větší kartu nepůjdou, možná na prodejně by to udělali). U jiných např. OSM map je to jedno, ale musí být ve složce Garmin, keše ve skožce Garmin/GPX, atd. A nevím, jestli je Garmin citlivý na velikost písmen, obecně programy psané v céčku bývají na velikost písmen citlivé. Udělej prostě na kartě stejnou strukturu, jako je v navigaci.


  • 0

#182 petjo2655

petjo2655

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 28 příspěvků(y)

Publikováno 06 červen 2017 - 20:58

Když to budeš stahovat po jednotlivých státech, tak to jde hned (vybrat v Choose a predefined country). Jednotlivé státy jsou předgenerované a jen se stáhne mapa. Cvičně jsem zkusil Colorado a už ho mám v  počítači.

 

Super dakujem, velmi cenna rada. Odskúšané a skutočne zdá sa že všetko bude funguovat.


  • 0

#183 tr.ma

tr.ma

    Martina

  • Members
  • PipPipPip
  • 176 příspěvků(y)

Publikováno 07 červen 2017 - 7:07

Jen originály s licencí koupené na kartě jsou blokovány na konkrétní kartu. (proto pozor, po výměně za větší kartu nepůjdou, možná na prodejně by to udělali). U jiných např. OSM map je to jedno, ale musí být ve složce Garmin, keše ve skožce Garmin/GPX, atd. A nevím, jestli je Garmin citlivý na velikost písmen, obecně programy psané v céčku bývají na velikost písmen citlivé. Udělej prostě na kartě stejnou strukturu, jako je v navigaci.

Díky moc už to šlape jak má.  :)


  • 0

#184 zvedavkanocni

zvedavkanocni

    recesistka

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 667 příspěvků(y)

Publikováno 07 červen 2017 - 18:13

Mpiku, rozumím tomu dobře, že když si na kartě vytvořím pro keše a mapy stejnou strukturu složek jako je v GPSce, tak mohu mít třeba pět karet, každou s mapou a keškami např. pro jeden stát a vkládat je do navigace podle toho, kterou zemí právě projíždím? Stále mám Oregon450, kde mohu mít jen 4x PQ po tisícovce keší ( vlastně čtvrté PQ by mělo být o něco menší ) a tak jsem si vždycky stáhla třeba pro Německo jen určitou oblast s 1-2 PQ a další jsem si nechala na keše cestou u nás plus prohodila kartu s mapou. 


  • 0

#185 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 12 778 příspěvků(y)

Publikováno 07 červen 2017 - 19:01

ano, rozumis tomu dobre.
  • 0

#186 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6 732 příspěvků(y)

Publikováno 07 červen 2017 - 20:40

Mapy mohou být i v navigaci, pak se nemusí dávat na kartu. Většinou se tam vejdou. Ale mít několik karet mě nějak ani nenapadlo, ale šlo by to. Já to řeším tak, že v oblasti, kde se pohybuju, mám GPX a všechno ostatní jako POI, tam limit není. Nepracuje se s tím tak pohodlně, ale použít se to dá. A vlastně i k tomu, co mám v GPX, mám waypointy v POI. Waypointů se vejde ještě méně (O450 jen 2000) a každá keš jich má několik. A navíc se do toho limitu počítají i ručně vytvořené trasové body.

A pokud máš mapy koupené s kartou, tak na jiné kartě nepůjdou. Nezkoušel jsem mapy koupené na CD a instalované přes Mapsource přehrát na kartu. Ale OSM a jiné volné (wanderundreitkarte např.) půjdou na jakékoli kartě. A Wanderundreit pro střední Evropu mají přes 2 giga. Nejvíc místa zaberou JNX soubory, tzv. Birds eye, rastrové mapy, které se dají postahovat třeba přes Mobac. Dají se tam dát tak i katastrálky, nebo ortofotky, musí se ale trochu pomoci firmwaru v navigaci. A na to je kapacita větší karty dobrá.


  • 0

#187 gord

gord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 115 příspěvků(y)

Publikováno 08 červen 2017 - 6:52

Zvedavko, tvuj problem s vetsim poctem kesi a WP docela uspesne resi format POI. (Vim, ze to mpik napsal v predchozim prispevku, ale chtel jsem to zduraznit.)

 

Mpika bych opravil v tom, ze neni pro POI omezeni. Je to obvykle tvrzeni, ale je nepravdive. Neni sice omezen pocet POI jako takovych, ale omezeni je na 128 vlastnich kategorii. Za kategorii se pocita jakykoli adresar nebo samostatny GPX/CSV soubor, z ktereho se POI generuji. Je-li tedy v nejakem adresari 5 GPX souboru a dalsi podadresar se dvema soubory, je to celkem 6+1+2+1=10 kategorii. NIkde jsem to nenasel dokumentovane a trvalo mi docela dlouho nez jsem prisel na to, proc se mi nahodne nezobrazuji POI v GPS. A ujistil me v tom pozdeji Haluma rozborem gpi formatu, kde je pro cislo kategorie jen 7 bitu. Pri prekroceni poctu s tim Garmin opet zachazi po svem - proste vylosuje nahodne kategorie a ignoruje je. Uzivatel se to nijak nedozvi. (Ted me napada, ze mozna je nejvyssi bit ignorovany a ty POI jsou zobrazeny v jine kategorii, ale to fak nemam jam na to prijit a jak zjistit v ktere.)


  • 0

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

 


#188 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6 732 příspěvků(y)

Publikováno 08 červen 2017 - 20:50

Takže na waymarking asi nebude počet kategorií stačit. Na keše snad jo. Když si vezmu složky - tradičky, multimy, mysterky, eventy, to vše má několik typů waypointů a to vše ještě může být aktivní, disable, archive, a to vše ještě nenalezené nebo nalezené, už to narůstá. Přitom tyto kategorie jsou nutné, aby se daly odlišit ikonami (což v GPX nejde, tam se aktivní a disable nerozliší). Ale taky díky tomu se pak v seznamu POI docela složitě listuje. Ale je to na zvyku. Mě osobně vyhovuje, když dám Hledat poklad a nabízí se mi automaticky seřazené od nejbližšího (to nakonec ale POI taky). A když mám celou dobu možnost přejít na listing a zpátky na mapu. Když hledám podle POI, většinou místo hledání v seznamu si je naklikávám z mapy. Ale jak píšu, GPX oblasti kde se pohybuju to jistí, když se dostanu mimo, tak těch pár najdu podle POI. Jako když jsem si vyexportoval jižní Čechy a v Gmündu jsem se divil, že nejbližší keš mám ve Velenicích, i když na mapě jsem škatulku viděl. Ale ona to byla ikonka od POI.


  • 0

#189 dr.vota

dr.vota

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 842 příspěvků(y)

Publikováno 09 červen 2017 - 9:04

Zvedavko, tvuj problem s vetsim poctem kesi a WP docela uspesne resi format POI. (Vim, ze to mpik napsal v predchozim prispevku, ale chtel jsem to zduraznit.)

 

Mpika bych opravil v tom, ze neni pro POI omezeni. Je to obvykle tvrzeni, ale je nepravdive. Neni sice omezen pocet POI jako takovych, ale omezeni je na 128 vlastnich kategorii. Za kategorii se pocita jakykoli adresar nebo samostatny GPX/CSV soubor, z ktereho se POI generuji. Je-li tedy v nejakem adresari 5 GPX souboru a dalsi podadresar se dvema soubory, je to celkem 6+1+2+1=10 kategorii. NIkde jsem to nenasel dokumentovane a trvalo mi docela dlouho nez jsem prisel na to, proc se mi nahodne nezobrazuji POI v GPS. A ujistil me v tom pozdeji Haluma rozborem gpi formatu, kde je pro cislo kategorie jen 7 bitu. Pri prekroceni poctu s tim Garmin opet zachazi po svem - proste vylosuje nahodne kategorie a ignoruje je. Uzivatel se to nijak nedozvi. (Ted me napada, ze mozna je nejvyssi bit ignorovany a ty POI jsou zobrazeny v jine kategorii, ale to fak nemam jam na to prijit a jak zjistit v ktere.)

Tak to je nepříjemné zjištění.

To znamená, že dělat si zvlášť POI soubor pro jednotlivé země nebude dobrý nápad, přestože by se to mnohem lépe udržovalo, než jeden mamutí se vším.  :(

(proč 7 bitů, který idiot to navrhoval? kdyby aspoň 8)


  • 0

#190 ProKesTom

ProKesTom

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 000 příspěvků(y)

Publikováno 09 červen 2017 - 17:42

... Přitom tyto kategorie jsou nutné, aby se daly odlišit ikonami...

Ale kdepak, ikonku můžeš přiřazovat i jednotlivým waypointům. V GPX takový odkaz vypadá např. takto:

                <link href="C:/Garmin/Data/POI/Railroad_Bridges.bmp"/>

Smůla je, že těch ikon můžeš mít snad ještě míň, než kategorií.


  • 0

#191 tomddd

tomddd

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 17 příspěvků(y)

Publikováno 15 květen 2018 - 14:50

Zdar, nevíte kde stáhnout nebo jak vyrobit mapu s vrstevnicemi. Kdysi jsem si ji vyráběl, ale nějak to teď nemohu najít. OSM zdarma s vrstevnicemi také nikde nevidím.

Potřebuji konkrétně Arménii.


  • 0

#192 Iabbervox

Iabbervox

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 148 příspěvků(y)

Publikováno 15 květen 2018 - 17:42

Já jsem ji kdysi stahoval snad odtud: http://garmin.openstreetmap.nl/ A vrstevnice tam, jestli si dobře vzpomínám, byly. Ale už je to pár let, tak si to nepamatuji úplně přesně.


  • 0

#193 tomddd

tomddd

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 17 příspěvků(y)

Publikováno 16 květen 2018 - 12:57

Tam je právě nefunkční volba:

Transparent overlay with elevation contours

  • This map is not available yet.

Ty ostatní mapy z téhle stránky vrstevnice neobsahují, alespoň co jsem zkusil.

Mám také dojem, že jsem vrstevnice pro garmin někde stahoval.

Zatím jsem našel ke stažení jen data srtm. A z nich ten img vytvořit. Je to ale docela komplikované.


  • 0

#194 mr3ska

mr3ska

    Optimista

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 951 příspěvků(y)

Publikováno 17 květen 2018 - 22:04

Já jsem kdysi dávno na internetu našel vrstevnice celé EU pro instalaci do BaseCampu, zatím jsem to ale nikdy nepoužil ve smyslu nahrání do přístroje jelikož ty vrstevnice byly takové "zubaté" a vubec ne tak hezké jako jsou třeba v Topo Czech. Možná to někde i najdu na discích mezi zálohama


  • 0

Outdoor: Oregon 700, Colorado 300, fenix5x

Zápisník: http://mr3ska.onelove.cz/

(Oregon 6xx jednodušejiVlastní ikonky waypointů i bez .gpi)

"Když tu keš tak moc chceš tak si pro ni sakra běž..."

 

Poslední článek: Telefon jako uložiště tras pro GarminOdolný Xcover 3 VE

 

"The Universe is made of protons, neutrons, electrons and morons"


#195 buritos81

buritos81

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 7 příspěvků(y)

Publikováno 21 květen 2018 - 8:52

Zkus se podívat na https://openmtbmap.org/download/odbl/  


  • 0

#196 tomddd

tomddd

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 17 příspěvků(y)

Publikováno 21 květen 2018 - 10:36

Stránku znám. Cena začíná na 20 euro a Arménii tam samostatně ani nevidím. Tak nevím co bych za tu 20 vlastně dostal.

Je tam i nějaký návod, jak mapu vyrobit, ale to právě je docela komplikované/časově náročné.


  • 0

#197 VasaM

VasaM

    VasaM

  • Members
  • PipPipPip
  • 687 příspěvků(y)

Publikováno 21 květen 2018 - 11:02

Zrovna teď jsem řešil podobný problém s Kyrgyzstánem. K tomu se mi sice podařilo najít vrstevnice samostatně, ale nikoli v mapě. Navíc jsem potřeboval i kus Kazachstánu. Objevil jsem stránku https://extract.bbbike.org/. Lze tam vygenerovat jak mapu (nejen pro Garmin), tak vrstevnice (ale jen po 40 m). Bohužel nelze stáhnout mapu přímo s vrstevnicemi.

Tyto mapy jsem spojil pomocí programu OSM Combiner. Vzal jsem podkladovou mapu z http://garmin.openstreetmap.nl/ (aspoň myslím, už jsi nejsem jistý, ale je to celekm fuk), vrstevnice po 10 m Kyryzstánu (nalezeno na stránkách věnovaných pro Kyrgyzstán) a vrstevnice Kazachstánu z https://extract.bbbike.org/ po 40 m. OSM Combiner navíc sám obsahuje vcelku dobře udělaný TYP soubor, který jsem si dále upravil (zájemcům mohu poskytnout). Protože programem vytvořený instalátor mi nefungoval, instaloval jsem mapu pomocí MapTool.

 

Výsledkem je funkční TOPO mapa s vrstevnicemi, podporou routování a dokonce funguje i vykreslování výškového profilu při plánování tras.


  • 0

#198 tomddd

tomddd

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 17 příspěvků(y)

Publikováno 21 květen 2018 - 12:54

Kyrgyzstán jsem řešil před 4mi lety. Ale právě si už nepamatuji kde jsem ty vrstevnice vzal. Někde to případně snad najdu, kdyby byl zájem.

Ale těžko to bude lepší než to co jsi vyrobil. Pravděpodobně někde mám i rastrové ruské jnx do Garmina. Arménii jsem si teď také vyráběl z 1.100k.

Tu stránky bbbike také znám. Ale zrovna ty vrstevnice po 40 m tam odtud nejsou nic moc. Navíc ta výsledná mapa není transparentní, takže se musí upravit.

Zkusím vyrobit  10 m vrstevnice, hgt soubory mám, ale ta tvorba hgt2img zabírá  dost čas. Doufal jsem, že někde budou ke stažení hotové :-)


  • 0

#199 VasaM

VasaM

    VasaM

  • Members
  • PipPipPip
  • 687 příspěvků(y)

Publikováno 21 květen 2018 - 13:07

Tu průhlednost za mě řešil OSM combiner, to bylo v pohodě. Bbbike je možná nic moc, ale pořád je fajn mít nějakou zálohu, když se nic lepšího nenajde...
  • 0

#200 tomddd

tomddd

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 17 příspěvků(y)

Publikováno 24 květen 2018 - 22:07

Edit: Už to maká, pomohl --transparent v mkgmap.

Tak jsem vyrobil mapu vrstevnic 10m, ale má jednu chybu, není transparentní. Když ji nahraji do gps samostatně, nebo i spojenou s OSM pomocí Osm Combiner, tak vždy vidím jen ty vrstevnice. Žádnou jinou mapu té oblasti.Nevíte co s tím?

S osm  a jnx ruskejma docela slušné mapy Arménie v Garmince.


Tento příspěvek byl upraven od tomddd: 25 květen 2018 - 0:38

  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama