Přejít na obsah


Fotka

databáze geodetických bodů


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
41 odpovědí na toto téma

#1 rsc_cz

rsc_cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 806 příspěvků(y)

Publikováno 20 únor 2011 - 1:55

08.02.2011 22:59 rsc_cz napsal:
Vzhledem k tomu, že se od nového roku mírně zvýšil počet trigonometrických a zhušťovacích bodů s ETRS souřadnicemi, tak jsem provedl aktualizaci jejich databáze. Ukázalo se při tom, že pár bodů bylo od roku 2009 zrušeno, pár jich přibylo, některé se trochu posunuly (občas i o pár metrů)... prostě změn je víc, než jsem čekal.

Druhou změnou je, že GeoGet konečně umožňuje mít v ID bodu něco jiného než písmena a čísla (i když výběr povolených znaků je dost otřesný), takže jsem upravil ID bodů tak, aby je bylo možné do GeoGetu načíst (netýká se to nivelačních bodů - všechny základní nivelační body už WM mají a ostatní se jako WM nezakládají, takže k tomu nebyl důvod)

Upozorňuji proto - pokud používáš původní databázi, tak do ní tuhle novou nemíchej (založ si novou, nebo starou napřed vymaž). Všechny body by tam byly duplicitně (hlavně kvůli změně ID)

Odkaz na stažení a nějaké povídání kolem je dostupné na http://archaikum.cz/...etic_points.php



Ukázalo se, že jeden z nově použitých znaků v ID bodu prozměnu vadí GSAKu (znak ' zneviditelní bod pro polygonový filtr, ostatní filtry fungují jak mají). Tak nějak to zvyšuje mou nechuť ke GeoGetu (snaha o kompatibilitu s ním mi přináší jen problémy. Není to poprvé a byl to i důvod, proč jsem jeho podporu u prapůvodní verze databáze geodetických bodů zavrhnul (tehdy ID muselo začínat na GC a mělo omezenou délku na délku normálního GC kódu)). Používá GeoGet vůbec někdo z těch, co ve WM zakládají body v kategorii Czech Geodetic Points?

Každopádně ID jsem změnil, takže je potřeba opět smazat „starou” databází ze začátku února a naimportovat si novou (pokud tedy chceš používat aktualizace pro vyznačení bodů, které mají založený WM)
  • 0

#2 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 249 příspěvků(y)

Publikováno 20 únor 2011 - 8:54

Nejak ti nerozumim. GSAK ma v sobe chybu, ze dovoli naimportovat v ID bodu znak, diky kteremu pak nefunguje v polygonovem filtru, ale v tobe to zvysuje nechut ke Geogetu? Zajimave... Rad buch porozumnel tomu, v cem je jadro problemu, proc se to nedari vyrobit takove jednoznacne ID, ktere by vyhovovalo vsem? Mam v GG kesky, waymarky, ROPiky, turisticke znamky, slunecni hodiny, lide tam maji napriklad horolezecke skaly.... proc zrovna s geodetickymi body je problem? Co se tyce povolenych znaku, je jich tam docela hodne. Ze zakladni ASCII tabulky jich bylo vyhozeno odhadem tak 8, a vesmes proto, ze se ID objevuje v nazvech ruznych souboru, proto se tam nemohou vyskytovat znaky, ktere by delaly problemy. (uvozovky, vetsitka, mensitka, atd.) Nektere z nich budou moci byt v budoucnu povoleny, az se predelaji problematicka mista. Nicmene si myslim, ze povolena mnozina znaku obsahuje dosti prostoru na tvorbu ID.
  • 0

#3 h0--

h0--

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 110 příspěvků(y)

Publikováno 20 únor 2011 - 11:25

rsc_cz napsal/a:Používá GeoGet vůbec někdo z těch, co ve WM zakládají body v kategorii Czech Geodetic Points?

Ano, ale už nevím, jak a jestli sem to nějak řešíl.
  • 0

Lovím zážitky a zakládám pro body.

 

#4 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 249 příspěvků(y)

Publikováno 20 únor 2011 - 11:27

Mimochodem, jak predelavas typy bodu na falesne kesky, aby to vubec dokazal GSAK schroupat, tak to pro Geoget vubec delat nemusis. Ten umi nazyvat typy bodu pravymi jmeny. ;)
  • 0

#5 rsc_cz

rsc_cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 806 příspěvků(y)

Publikováno 20 únor 2011 - 12:38

HaLuMa napsal/a:
...


Jak už jsem psal výše, když jsem vytvářel původní verzi databáze, GeoGet uměl importovat jen jen ID ve formátu GC kódu (prefix GC + asi 5 znaků (čísla a velká písmena), vše ostatní ignoroval (neuměl ani WM stažené z WM.com). O vytváření nějakých vlastních kategorií bodů nemluvě.
Tehdy jsem se o GeoGet zajímal proto, že když už jsem dělal nějakou takovou databázi, tak jsem chtěl, aby jí bylo možné použít v u nás rozšířených programech. GeoGet měl ale na ID taková omezení, že jsem se na něj nakonec vykašlal.
Teď v lednu se v GeoGetu objevila podpora některých dalších znaků v ID a zároveň jsem aktualizoval zdrojová data, takže jsem začal zase uvažovat o podpoře GeoGetu, což mi prozměnu přineslo problémy v GSAKu. A když jsem se zmínil, že by se mi v povolených znacích v ID hodila i tečka a podtržítko, tak mi bylo řečeno, že mám smůlu a že se z nově povolených znaků možná odebere pomlčka (což jsou tři znaky, na jejichž podporu v ID jsem se ptau už před více jak rokem). A to že někdy v budoucnu bude GeoGet v ID možná podporovat i další znaky je hezké, ale klidně to může být další rok...
Důvod toho všeho je ten, že geodetické body používám v práci a tam má jejich číslo určitý tvar na který jsem už spoustu let zvyklý a GSAK tento tvar na rozdíl od GeoGetu schroupe v ID.

Tím nechci říct že by byl GeoGet špatný program, spousta věcí se mi v něm líbí, ale nesedne mi tam pár věcí z nichž některé se zřejmě časem vyřeší, ale pár jich zřejmě zůstane a já prostě nerad měním svoje zvyky...

Každopádně - stávající stav je takový, že by všechno podstatné mělo fungovat v GSAKu i GeoGetu
  • 0

#6 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 249 příspěvků(y)

Publikováno 20 únor 2011 - 12:51

rsc_cz napsal/a:
Důvod toho všeho je ten, že geodetické body používám v práci a tam má jejich číslo určitý tvar na který jsem už spoustu let zvyklý a GSAK tento tvar na rozdíl od GeoGetu schroupe v ID.


To sice jo, ale ze vseho ostatniho se osype a musis mu z toho vyrabet falesnou kesku. Bodiz.

Ale ze zvedavosti, jak vypada ten tvar toho ID, na ktery jsi zvykly?
  • 0

#7 h0--

h0--

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 110 příspěvků(y)

Publikováno 20 únor 2011 - 13:21

Předpokládám například TB 1510-2, TB 1510-2.1, TB 1510-2.2...
  • 0

Lovím zážitky a zakládám pro body.

 

#8 rsc_cz

rsc_cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 806 příspěvků(y)

Publikováno 20 únor 2011 - 14:13

honny napsal/a:
Předpokládám například TB 1510-2, TB 1510-2.1, TB 1510-2.2...


Skoro ;)

TrB_1324-012.6
ZhB_2314-245.0
BTP_0024.00

a podobně

Teď už je to ale jedno, ID funguje jak má
  • 0

#9 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 249 příspěvků(y)

Publikováno 20 únor 2011 - 15:49

No, jedno to neni. Kdyz totiz rikas, ze jsi mi neco rekl pred rokem a ono nic, tak to znamena jen to, ze jsem to uz pred rokem taky zapomnel. :/ Zatimco ted je to aktualni, protoze mnoho tech zakazanych znaku je zakazanych kvuli konfliktu se jmeny souboru v offline kesi obrazku a map. A to je zrovna vec v oblasti, na kterou se prave zameruji, protoze to je jeste posledni pozustatek po GG1.
  • 0

#10 rsc_cz

rsc_cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 806 příspěvků(y)

Publikováno 20 únor 2011 - 16:20

Mě šlo o ony znaky _.- které v názvech souborů používám běžně, což o většině znaků podporovaných v současné době GeoGetem říci nemohu - viz {}@!#$%&()+,-';=[]
Z nich používám tak ty červené, znaky {}@#$%&,';[] by mě normálně dávat do názvu souboru ani nenapadlo a problémy zmíněné v prvním příspěvku způsobilo to, že jsem přehlédl, že je mezi podporovanými znaky čárka, takže jsem místo ní jako oddělovač desetinného čísla použil znak ', který se z těch dostupných podobal tečce asi tak nejvíc...
Ale jak říkám, z mé strany to už je vyřešené a všechno funguje (doufám)
  • 0

#11 Setler

Setler

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 45 příspěvků(y)

Publikováno 20 únor 2011 - 19:52

Chci se zeptat. V geogetu mám ikonu waymarku. Dám export do GPX - Oregon a v něm se mi zobrazí waymark jako uzavřená truhla. Mám verzi softu 4.3. Pokud má někdo ikonu waymarku, takl prosím o radu jak si ji nastavit. Díky
  • 0

#12 ToRo61

ToRo61

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 465 příspěvků(y)

Publikováno 20 únor 2011 - 21:01

To rsc_cz:

Používá GeoGet vůbec někdo z těch, co ve WM zakládají body v kategorii Czech Geodetic Points?

GG jsem začal používat kvůli WM (a samozřejmě i kvůli CGP, protože jej jich tolik, že :)).
Přes zimu se doufám zorientuji v problematice, ale na jaře to doufám rozjedu :D.
Takže GG na CGP používám (i když zatím teoreticky).

To Setler:
S těmi ikonami to mám stejné. Používám medwynovo makro pro export do GPX.
Nevím, jestli to nemůže mít souvislost s tím, že v GG mám u WM ikonu WM, ale když se podívám přes kontextovou nabídku 'Změnit bod', tak rozměr je Virtual. Což na prvý pohled se zdá logické, ale přes select box vidím, že je tam i rozměr Waymark. Tak nevím :(. Zajímalo by mě to taky, ale asi to nepatří to tohohle vlákna.
  • 0

#13 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 249 příspěvků(y)

Publikováno 20 únor 2011 - 21:15

jen poznamka...Ten rozmer Waymark byla chyba nejakych drivejsich verzi GG. Ale to sem opravdu nepatri, venujme se tematu.
  • 0

#14 alicek

alicek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 84 příspěvků(y)

Publikováno 22 únor 2011 - 0:18

Tak jsem si stáhnul novou databázi, v GSAKu paráda. Ale nějak to nefunguje v Geokuku. Stará verze krásně kreslila body a po kliknutí byl ihned link na odkaz na webu. Ale tenhle .gpx soubor Geokuk nějak nechce načíst. Nevím, cé dělám špatně.
  • 0

#15 rsc_cz

rsc_cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 806 příspěvků(y)

Publikováno 22 únor 2011 - 22:51

alicek napsal/a:
Tak jsem si stáhnul novou databázi, v GSAKu paráda. Ale nějak to nefunguje v Geokuku. Stará verze krásně kreslila body a po kliknutí byl ihned link na odkaz na webu. Ale tenhle .gpx soubor Geokuk nějak nechce načíst. Nevím, cé dělám špatně.


Ke stažení jsou opravené GPX soubory. Chyba byla v XML hlavičce, kde byla uvedená stará definice XML struktury či co (moc (tedy vůbec) tomu nerozumím). GSAKu ani GeoGetu to nevadilo, ale GeoKuk je na to bohužel citlivý (podobnou chybu už se mi kdysi povedlo udělat)
  • 0

#16 alicek

alicek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 84 příspěvků(y)

Publikováno 23 únor 2011 - 9:34

rsc_cz napsal/a:
Ke stažení jsou opravené GPX soubory.

Moc díky, funguje to báječně !!
  • 0

#17 ToRo61

ToRo61

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 465 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2011 - 0:36

Soubory jsem naimportoval, ale nadšení opadlo, když jsem zjistil, že v GeoGetu se nevygenerují správně off-listingy (Soubor->Export-> Off-line listingy) - v HTML se nezobrazují obrázky (map. dlaždic a popis bodu z čuzaku). Jak jsem se na to zběžně díval, tak problém bude asi v tom, že obrázky jsou stažené, ale mají ve svých názvech znak '#'. Odkazy na tyto obrázky v HTML kódu je obsahují taky (takže by to mohlo teoreticky fungovat), ale '#' je asi rezervovaný znak, který v názvech nelze použít :(.
  • 0

#18 rsc_cz

rsc_cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 806 příspěvků(y)

Publikováno 26 únor 2011 - 2:32

Ne že bych z toho měl radost, ale do třetice snad konečně... Znak # prý v iD také dělá také problémy, takže jsem ho nahradil něčím jiným. Je proto potřeba zase smazat „starou” databázi... Ke stažení jsou tam tentokrát dvě verze. Ta s gg na konci je hlavně pro GeoGet - nejsou v ní nivelační body a obrázky místopisů trigonometrických a zhušťovacích bodů mají originální velikost, takže se dají v GeoGetu prohlížet (nevím jak GeoGet vykresluje listingy, ale jakékoliv nastavení změny velikosti obrázku ho hrozně zdeformuje)
  • 0

#19 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 249 příspěvků(y)

Publikováno 26 únor 2011 - 9:25

co to je "hrozne zdeformuje"?
  • 0

#20 rsc_cz

rsc_cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 806 příspěvků(y)

Publikováno 26 únor 2011 - 12:12

HaLuMa napsal/a:
co to je "hrozne zdeformuje"?


špatně se mi čtou údaje v místopisu
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama