Přejít na obsah


Fotka

databáze geodetických bodů


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
41 odpovědí na toto téma

#21 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 125 příspěvků(y)

Publikováno 26 únor 2011 - 13:16

Tak to staci, kdyz si v Geogetu vypnes zmensovani velkych obrazku. Nastaveni -> Informace o kešce -> zmenšit velké obrázky. Na to tenke pismo to neni to prave orechove.
  • 0

#22 ToRo61

ToRo61

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 465 příspěvků(y)

Publikováno 26 únor 2011 - 21:11

Chtěl bych poděkovat rsc_cz za přípravu dat pro GG.
  • 0

#23 ToRo61

ToRo61

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 465 příspěvků(y)

Publikováno 06 červen 2011 - 19:28

Chtěl bych se poptat na názor ostatních, jakým způsobem aktualizují svou databázi geodetických bodů (kandidátů na WM)? Mě vyhovuje import DATAZ_WM_CGP_YYYYMMDD.zip z https://rapidshare.c...klist|GFYB34|||. Soubor nárazově aktualizuje rsc_cz (díky mu ;) ), akorát mě párkrát vypeklo to, že data už nebyly aktuální a tak jsem se dorazil na místa, které už jako WM byly registrované (předběhl mě samozřejmě rsc_cz :) ).
Možná by bylo dobré takový DATAZ_WM_CGP_YYYYMMDD.zip aktualizovat pravidelně (třeba týdně?). Nebo máte lepší nápad?
  • 0

#24 rsc_cz

rsc_cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 806 příspěvků(y)

Publikováno 06 červen 2011 - 21:08

Já ten soubor už pár měsíců každý týden aktualizuji - obvykle ve čtvrtek nebo v pátek večer (tedy spíš kolem půlnoci - podle toho jak se dokopu k tomu utéct z práce) ;)
  • 0

#25 ToRo61

ToRo61

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 465 příspěvků(y)

Publikováno 06 červen 2011 - 21:14

Aha, tak to byla možná shoda náhod nebo moje neumětelství. Budu rapidshare kontrolovat aktivněji :)
  • 0

#26 rsc_cz

rsc_cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 806 příspěvků(y)

Publikováno 28 leden 2013 - 19:02

Dva roky jsou poměrně dlouhá doba, takže jsem provedl aktualizaci databáze geodetických bodů pro WM. Starou databázi doporučuji smazat, za ty dva roky některé body zmizely, takže prostá aktualizace opravdu není vhodná.
Aktualizační soubory k bodům ke kterým jsou založeny waymarky fungují jako dřív.

Odkaz na stažení a nějaké povídání kolem je dostupné na http://archaikum.cz/...etic_points.php
  • 0

#27 Norbert_G

Norbert_G

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 430 příspěvků(y)

Publikováno 30 leden 2013 - 19:26

Dobrá práce! ;)

Trošku jsem si s tím hrál v nejnovější verzi GSAKu a narazil jsem na následující kosmetické nedostatky:

1) DATAZ_nivelace.gpx: Při importu to občas vyhodí message box s textem "Placed date". Asi nějaká chyba na straně GSAKu, ale je třeba to odklikat (tak 10x-20x).

2) DATAZ.gpx: Width u obrázků je nastavena z nějakého důvodu na 50%, což dělá obrázek nečitelný. Se 100% je to lepší. Alespoň v defaultním nastavení GSAKu 8 se 24'' monitorem.

Další problém je, že některé body mají víc listů, typicky 2, přičemž v GSAKu se zobrazuje jen ten první.

Tento problém a i problém s Width se mi povedlo vyřešit drobným perlovým skriptem. Tak kdo by měl stejný problém, může si stáhnout soubor níže. V něm je jak skript, tak opatchovaný DATAZ.gpx soubor. Pokud chcete použít přímo skript, tak ho spouštějte v adresáři s existujícím DATAZ.gpx souborem a vygeneruje vám to soubor DATAZ_Fix.gpx. Řešení problému s více listy není teda ideální a funguje tak, že při zobrazení listingu prostě proběhne pokus o načtení několika dalších listů. Ideální by bylo provést úpravy jen tam, kde těch listů je více, ale to nemám jak detekovat (krom 70k+ dotazů na cuzk.cz, do čehož se mi moc nechce). Skript vám bude pravděpodobně fungovat i na GeoGet soubor, ale to jsem nezkoušel. Přibalená verze GPX souboru je pro GSAK!

http://ulozto.cz/xyx6KLD/dataz-fix-rar
  • 0

#28 ToRo61

ToRo61

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 465 příspěvků(y)

Publikováno 30 leden 2013 - 21:17

rsc_cz napsal/a:
...takže jsem provedl aktualizaci databáze geodetických bodů pro WM...

V čem se liší ta nová databáze od té staré? Jen v tom, že ta nová neobsahuje ty zmizelé body?
  • 0

#29 rsc_cz

rsc_cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 806 příspěvků(y)

Publikováno 30 leden 2013 - 23:58

ToRo61 napsal/a:
V čem se liší ta nová databáze od té staré? Jen v tom, že ta nová neobsahuje ty zmizelé body?


Nová verze neobsahuje zrušené body a obsahuje body nově vzniklé

2011:
28'526 trigonometrických bodů (centrů) a 23'685 přidružených bodů => 52'211 bodů
40'721 zhušťovacích bodů (centrů) a 8'600 přidružených bodů => 49'321 bodů

2013:
28'504 trigonometrických bodů (centrů) a 23'378 přidružených bodů => 51'882 bodů
40'785 zhušťovacích bodů (centrů) a 8'590 přidružených bodů => 49'375 bodů

Nezkoumal jsem ale, jestli trigonometrické body jen zanikly, nebo jestli se i objevily nějaké nové (z prostého počtu bodů to poznat není)
EDIT: vypadá to, že žádné nové trigonometrické body nejsou (jen zhušťovací které se ale jako WM nezakládají)


Norbert_G napsal/a:
2) DATAZ.gpx: Width u obrázků je nastavena z nějakého důvodu na 50%, což dělá obrázek nečitelný. Se 100% je to lepší. Alespoň v defaultním nastavení GSAKu 8 se 24'' monitorem.


24'' monitor mám a místopis na 50% vidím dobře, proto jsem to tam dal. Při 100% mi to přišlo moc velké (i normálně na DATAZu jsou ty obrázky zmenšené).
Problém se zobrazením na 50% jsem měl jen v GeoGetu (tam zmenšený obrázek vypadá opravdu hnusně), takže si případně stačí naimportovat GPX soubor pro GeoGet (ten pro GSAK se liší právě jen tím zmenšením na 50%)

PS: žádný skript na opravu nebyl potřeba, stačilo vymazat text width="50%". I když je pravda, že ne každému textovému editoru se líbí zpracování 100 MB souboru :)


Trošku jsem si s tím hrál v nejnovější verzi GSAKu a narazil jsem na následující kosmetické nedostatky:

1) DATAZ_nivelace.gpx: Při importu to občas vyhodí message box s textem "Placed date". Asi nějaká chyba na straně GSAKu, ale je třeba to odklikat (tak 10x-20x).


Mě to při importu nivelačních bodů nic nezvyklého nehlásilo, ale pokud tou nejnovější verzí myslíš něco vyššího než 8.2.1.65, tak to klidně může být problém v GSAKu, protože se v něm něco překopalo a teď se to celkem usilovně odlaďuje. A podle všeho při tom vznikají různé problémy...
  • 0

#30 Norbert_G

Norbert_G

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 430 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2013 - 10:07

Ještě k té šířce. Máš u toho zapnutou mapu? Protože když si dám zobrazit jen "listing" bez mapy, tak to vypadá OK. Jak to vypadá s mapou je na přiloženém obrázku. A odstranění width="50%" zas vytváří jiný problém - zobrazí obrázek v celé velikosti a zprava ho to usekne (nebo naopak překrývá mapu, když použiju své makro). Je třeba tam mít width=100%. Jinak skript jsem psal hlavně pro řešení toho nedostatku s chybějícími listy, pro řešení tohoto problému stačí opravdu pouze jednoduchý search&replace. ;)
  • 0

#31 rsc_cz

rsc_cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 806 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2013 - 21:00

Většinou používám svoje vlastní jednosloupcové zobrazení, kde mi těch 50% přijde jako lepší možnost. Je ale pravda, že při dvousloupcovém zobrazení (tedy s mapou) to už není nic moc. Ale za těch pár let jsi první, kdo si na to stěžuje, což je ale spíš důsledek skoro nulové odezvy uživatelů (pokud tedy vůbec nějací jsou ;)) Každopádně ta tvoje úprava se mi líbí a pokud ti to nebude vadit, tak bych jí do GPX souboru pro GSAK přidal. A potvrdilo se mi, že moje programátorské schopnosti jsou opravdu hodně omezené. Netušil jsem, že jde pomocí javascriptu něco takového udělat :). Asi bych si měl trochu rozšířit obzor a nehrát si jen s PHP na localhostu (i když tak dělám docela dost věcí :) Soubor pro GeoGet nemá cenu upravovat - zobrazení dalších stran místopisu v něm nefunguje a samotný místopis i na 100% vypadá hnusně. Nevím jakým způsobem GeoGet listingy vykresluje, ale jakákoliv úprava velikosti obrázku s listingem ho zdeformuje :(
  • 0

#32 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 125 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2013 - 21:34

U toho Geogetu si musis v nastaveni zrusit volbu 'zmensit velke obrazky'. Pak budou ty obrazky skutecne takove, jake jsou v originale. Jinak se velmi pravdepodobne stalo to, ze ten obrazek s mistopisem byl zmenseny na polovicni rozmer.
  • 0

#33 ToRo61

ToRo61

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 465 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2013 - 21:37

rsc_cz: tak to prrrr! minimálně jeden uživatel tady je. Jsem to já, odezvy jsem měl před dvěma roky. Od té doby nebylo co připomínkovat. :) Díky za spolehlivou a pravidelnou aktualizaci databáze geodetických bodů. Importuji to do GSAKu (8.2.0.11). Defaultně používám v GSAKu Norbert_G makro (taky díky za ně). Teď vidím, že se to fakt trochu překrývá. Ale když kliknu na obrázek z čuzaku, tak překrývající mapka zmizne, čuzak obrázek se zobrazí celý a to mi stačí. Takže já jsem spokojený. Jedině mám problém stíhat vstřebat vylepšení u Norbert_G makra. ;)
  • 0

#34 Norbert_G

Norbert_G

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 430 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2013 - 21:50

Klidně ty mé úpravy použij, bude mi potěšením. ;) Jen je třeba mít na vědomí, že někde je ta posloupnost obrázků číslována od "a" dopředu (u TrB ), jinde od "z" dozadu (u ZhB ).

A co se šířky týče, je možno to udělat tak, aby se zobrazila maximální možná šířka, když je tam mapa, ale zároveň tam existoval limit zeshora a omezila se velikost, pokud je to přes celou obrazovku. Stačí tam přidat jeden atribut (co je červeně):
<img src="http://dataz.cuzk.cz/gu/ztl_15/tl_1506/1506023a.gif" border=0 width=100% [color=red]style="max-width:1000px"[/color]>

... těch 1000px je čistě arbitrární hodnota, co mě napadla.

Jinak pokud to načítání dalších listů nefunguje v GeoGetu, tak je to pravděpodobně proto, že GeoGet nespouští skripty (ale to je čirá spekulace z mé strany).
  • 0

#35 rsc_cz

rsc_cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 806 příspěvků(y)

Publikováno 31 leden 2013 - 21:53

HaLuMa napsal/a:
U toho Geogetu si musis v nastaveni zrusit volbu 'zmensit velke obrazky'. Pak budou ty obrazky skutecne takove, jake jsou v originale. Jinak se velmi pravdepodobne stalo to, ze ten obrazek s mistopisem byl zmenseny na polovicni rozmer.


Podle mých zkušeností je úplně jedno, jestli je tahle volba zaškrtnutá nebo ne. Pokud má obrázek v parametrech "width=cokoliv%", tak ho GeoGet zdeformuje (podle všeho to je vlastnost vykreslovacího jádra GeoGetu)
  • 0

#36 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 125 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2013 - 7:32

Norbert_G napsal/a:
Jinak pokud to načítání dalších listů nefunguje v GeoGetu, tak je to pravděpodobně proto, že GeoGet nespouští skripty (ale to je čirá spekulace z mé strany).


To neni spekulace, Geoget opravdu skripty nepousti, a nespoustim je zamerne.

Kdyz pominu bezpecnostni stranku veci, tak je to take proto, ze listingy se obvykle prohlizi navic i v GPSkach, vsemoznymi primitivnimi HTML prohlizeckami v offline pouziti, ale take se z nich vyrabi e-knihy. Zkratka lide delaji vse pro to, aby si ty listingy mohli prohlizet kdekoliv a na leccems. Tam nejen ze nefunguji skripty, ale casto si clovek neuzije ani se slozitejsimi styly. Tak proto.
  • 0

#37 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 125 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2013 - 7:36

rsc_cz napsal/a:

HaLuMa napsal/a:
U toho Geogetu si musis v nastaveni zrusit volbu 'zmensit velke obrazky'. Pak budou ty obrazky skutecne takove, jake jsou v originale. Jinak se velmi pravdepodobne stalo to, ze ten obrazek s mistopisem byl zmenseny na polovicni rozmer.

Podle mých zkušeností je úplně jedno, jestli je tahle volba zaškrtnutá nebo ne. Pokud má obrázek v parametrech "width=cokoliv%", tak ho GeoGet zdeformuje (podle všeho to je vlastnost vykreslovacího jádra GeoGetu)


Predpokladam,z e jsi nezapomenul po zmene te volby udelat reload obrazku, protoze jinak by se ti ukazoval porad ten puvodni.

Vykreslovac jadro neni IE takze je prirozene, ze se chova trochu jinak nez v GSAKu. na druhou stranu, nejakeho przneni zmensenych obrazku jsem si doposud nevsiml. Nicmene si dovedu predstavit, ze obrazky zmensuje asi jen nejakym obycejnym bilinearnim presamplovanim, takze to muze vypadat jinak, nez jsi zvykly.
  • 0

#38 rsc_cz

rsc_cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 806 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2013 - 21:48

Jak udělat reload konkrétního obrázku nevím. Okno s listingem jsem zavřel a znovu otevřel, pak jsem i zavřel a znovu spustil celý GeoGet, ale žádné změny v chování obrázků jsem si nevšiml. Možná mají až moc velké rozměry, kdo ví... Nijak mě to ale netrápí, verze GPX pro GeoGet (bez parametru width) funguje jak má
  • 0

#39 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 125 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2013 - 22:46

Tak tim ses koukal porad na ty zapamatovane puvodni obrazky. Kdyz mas otevreny listing, tak je nahore jedna z ikonek s popisem "Obnovit obrazky". ;)
  • 0

#40 rsc_cz

rsc_cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 806 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2013 - 23:36

HaLuMa napsal/a:
Tak tim ses koukal porad na ty zapamatovane puvodni obrazky. Kdyz mas otevreny listing, tak je nahore jedna z ikonek s popisem "Obnovit obrazky". ;)


Na tyhle obrázky to prostě nemá vliv ;)
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama