Přejít na obsah


Fotka

ArcMap - vložení nového bodu resp. upřesnění souřadnic


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
14 odpovědí na toto téma

#1 panpes

panpes

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 13 příspěvků(y)

Publikováno 19 říjen 2011 - 22:37

Ahoj, mám takový kulantní dotaz ohledně ArcMapu. Mám body s gps (JTSK) pozicí uložené jako shapefile. Po načtení do arcmapu, do mapové vrstvy, se zobrazují tak jak mají. Jak to mám ale udělat, pokud chci přidat do této vrstvy (shapefilu) nový bod s konkrétními souřadnicemi? Pokud v atributové tabulce prostě jen přidám a vyplním řádek (včetně souřadnic), bod se na mapě nezobrazí :o(. Aby se zobrazil, tak ho musim leda nakliknout (od oka do mapy) v editaci, ale zase nevim jak mu mám přiřadit ty JTSK souřadnice, aby se mi přesunul na konkrétní místo určené souřadnicemi. Ten samý problém vzniká i když potřebuji třeba u nějakého bodu v shp opravit souřadnice. Intoitivně bych přepokládál, že to lze udělat v atributové tabulce, ale to bohužel nefunguje (resp. souřadnice přepsat jdou, ale bod se nikam nepřesune). Jak to udělat, aby se bod přesunul? Děkuji moc za jakoukoliv pomoc. Hodně jsem o tom hledal na netu, ale nějak jsem nic nezjistil nebo nepochopil. Přitom mi to přijde jako celkem triviální záležitost, kterou bych předpokládal, že bude řešitelná skrze dvě kliknutí a né dlouhodobím hledáním řešení :o(. Díky
  • 0

#2 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 470 příspěvků(y)

Publikováno 19 říjen 2011 - 23:14

Zajímalo by mě to taky. Body z navigace jsem needitoval, beru je jako značky pro další práci. Bodové značky naklikávám podle nich už do geodatabáze. A jak to dostaneš do toho shapefilu z navigace? To je nějaká geodetická? Z turistické to jde přes Mapsource exportem do dxf a pak po importu přiřadit WGS84 souřadný systém. A to buď použít, nebo projektovat do Křováka.
  • 0

#3 veselacek

veselacek

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 10 příspěvků(y)

Publikováno 19 říjen 2011 - 23:25

Ahoj, myslím, že to nebude tak jednoduché, jak si myslíš. Bohužel ti teď už nedokážu přesně říct (už jsem 5 let mimo GISy), zda a jak to v ArcMapu jde udělat, ale snad můžu něco osvětlit. Shapefile je poměrně jednoduchý vektorový formát, kdyby ses podíval do souborové struktury, jak je ta tvá vrstva uložena, zjistíš že jej tvoří min. 3 soubory. Souborem s příponou *.shp, kde je uložena geometrie, tedy pokuď jde o bodový shapefile, tak souřadnice jednotlivých bodů. Pak je zde soubor s příponou *.dbf, kde jsou uchovaná atributová data, tedy v tvém případě v té atributové tabulce máš zřejmě nadefinovaný 2 sloupce s X a Y souřadnicí, který si editoval. Problém je, že jsi tak editoval pouze ty atributová data a ne geometrii. Pak je zde ještě soubor s příponou *.shx, ve kterém je uchovávaná vazba mezi geometrií a atributovým záznamem. Jak už jsem psal, nevím, jak je teď na tom ArcMap s editačními funkcemi na editaci geometrie (za mě ve verzích 3.x, 8.3, 9.0 to v základní verzi byla bída, takže nevím, zda tam nějaká taková funkce je. Popíšu jak se to dalo udělat ve verzi 3.x Existovala tam funkce "Add Event Theme". To byla funkce, která pro libovolnou DBF (atributovou) tabulku, která obsahovala sloupce s X, Y souřadnicí uměla vygenerovat SHAPEfile (vytvořit SHP. soubor). Takže pokuď bys objevil takovou funkci, mohl bys z tabulky souřadnic vytvořit bodové thema (vrstvu). Má to jeden háček, pokuď bys ty body chtěl přidat do jiného existujícího shapefilu, pak bys musel použitít nějakou merge funkci.
  • 0

#4 panpes

panpes

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 13 příspěvků(y)

Publikováno 20 říjen 2011 - 8:29

GPSku jsem měl geodetickou trimbla, tak z ní to pomocí programu šlo stáhnout hezky už v shp. Trochu jsem mi to osvětlilo, ale stejně. Když už je shp složen vlastně z několika souborů, předpokládal bych, že půjde nějak jednoduše do geometrie sáhnou. Třeba alespon v ArcCatalogu. Zase sem však takovou možnost nenašel. Fakt nechápu proč to v tak promakaném programu nejde jedoduše vyřešit :-/.
  • 0

#5 veselacek

veselacek

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 10 příspěvků(y)

Publikováno 20 říjen 2011 - 9:14

On to ArcGIS určitě umí, ale ne v základní verzi. V té je to víceméně jen "inteligentní" prohlížečka prostorových dat, který si člověk může různě vizualizovat, a provádět jednodušší analýzy či vytvářet mapový výstupy. Ve vyšších verzích toho umí podstatně víc. Doporučuji se kouknout sem: http://www.esri.com/...gis-for-me.html a porovnat s tím, co máš za verzi a podle toho webu lze nějaké editační funkce geometrie očekávat až ve verzi standard (ArcEditor) a vyšší. Ostatně on ten formát Shapefile se ani k ničemu jinýmu než vizualizaci moc nehodí.
  • 0

#6 honzak83

honzak83

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 671 příspěvků(y)

Publikováno 20 říjen 2011 - 10:10

Já to dělám takto: body z gps uložím např. pomocí mapsource do gpx souboru, ten následně proženu v ArcGIS scriptem převádějícím gpx do shp, po vytvoření nového shp použiji v ArcToolboxu finci appdendix (v data management tools - general), jako první dám ten nový shp, jako druhý ten stávající a je to hotovo (samozřejmě musí mít atributová tabulka u obou stejné sloupce a symbology).
  • 0

#7 panpes

panpes

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 13 příspěvků(y)

Publikováno 20 říjen 2011 - 21:56

Veselacek: Děláme s verzí ArcInfo, čili top. Ale stejně nevím kam mám jako šáhnout, abych mohl ty pitomé souřadnice přepsat. Program za desetitisíce a máme tu problém se záležitostí kterou bych čekal že zvládne snad i ta nejokleštěnější demoverze GISu.
  • 0

#8 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 470 příspěvků(y)

Publikováno 20 říjen 2011 - 22:31

Ten skript na převod GPX na SHP je nějaký volný, nebo licencovaný? Já to dělám jak jsem napsal výš, exportem z Mapsource do dxf. A proto mi vadí, že Basecamp už dxf neumí.
  • 0

#9 panpes

panpes

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 13 příspěvků(y)

Publikováno 21 říjen 2011 - 22:43

Tak jsem na to po přečtení tuny stránek a diskusních témat kápnul. Je to o tom že z atributové tabulky to nevyřešíte anebo jo, ale složitě přes vyexportování a znovunačtení.
Nejlepší je v ArcMapu označit si shapefile a dát editovat. Pak nakliknout bod a zmáčknout F6, vyskočí formulář s absolutními souřadnicemi x a y. Ty přepíšete na ty které potřebujete, enter, hotovo.
Pokud chceme upravit pozici již stávajícího bodu, dáme editovat, dvakrtá na bod klikneme a pak klikneme pravým tlačítkem a dáme move to...

Podrobněji to je popsáno v nápovědě viz. téma: Creating a point or vertex at an exact x,y location (absolute x,y)

UF!
  • 0

#10 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 470 příspěvků(y)

Publikováno 21 říjen 2011 - 23:35

Toto téma už jsem si dal do záložek, protože to možná budu muset brzy taky řešit.
  • 0

#11 honzak83

honzak83

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 671 příspěvků(y)

Publikováno 22 říjen 2011 - 7:42

mpik napsal/a:
Ten skript na převod GPX na SHP je nějaký volný, nebo licencovaný?
Já to dělám jak jsem napsal výš, exportem z Mapsource do dxf. A proto mi vadí, že Basecamp už dxf neumí.

Je zcela volný, resp. má licenci Common-Use. Zde je odkaz na něj http://resources.arc...CE-CC0FBB0C0825
  • 0

#12 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 470 příspěvků(y)

Publikováno 22 říjen 2011 - 9:18

Tak bohužel mi to nejde. Mám v.9.2. Ale snad se dočkám vyšší.
  • 0

#13 honzak83

honzak83

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 671 příspěvků(y)

Publikováno 22 říjen 2011 - 10:33

mpik napsal/a:
Tak bohužel mi to nejde. Mám v.9.2. Ale snad se dočkám vyšší.

Zkus stáhnout starší verzi z http://arcscripts.es...asp?dbid=16797. Je sice psána od verze 9.3,tu, co jsem zde vkládal, je pro ArcGIS10.
  • 0

#14 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 470 příspěvků(y)

Publikováno 22 říjen 2011 - 11:02

Stejné jako ta předchozí. Přidá to jen prázdnou volbu do toolboxu. Ale já se té 9.3 dočkám. Desítku nám dát nechtějí, jsou v ní nějaké problémy.
  • 0

#15 honzak83

honzak83

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 671 příspěvků(y)

Publikováno 22 říjen 2011 - 11:17

Těch konvertorů bude určitě více, jen to chce hledat nějaký funkční pro ArcGIS 9.2:) No když ti ji nechtějí dát, tak si ji stáhni a crackni, oproti 9 je ten pokrok zejména při editaci výrazný.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama