Přejít na obsah


Fotka

MOBAC - výroba mapy pre LOCUS


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
119 odpovědí na toto téma

#1 lacop

lacop

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 21 leden 2012 - 16:07

Téma o MOBACu je aj tu: http://forum.mtbiker...map-t24405.html
Nájde sa tam veľa užitočného, mapové zdroje, MOBAC aj s mapovými zdrojmi na stiahnutie a pod.



%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%


Podrobný návod na výrobu mapy pre LOCUS pomocou programu MOBAC.

- Najprv je potrebné si stiahnuť Mobile Atlas Creator (MOBAC) z jeho domovskej stránky (stiahnutý archív rozbaliť do nejakého novovytvoreného priečinku). Domovská stránka MOBACu: http://mobac.sourceforge.net/

- MOBAC je potrebné doplniť užívateľskými mapovými zdrojmi. ADDON s mapovými zdrojmi pre MOBAC si stiahnete tu: http://www.4shared.c...MapSources.html
- Rozbaliť celý obsah RAR archívu ADDONU do adresára Mobile Atlas Creatora (MOBAC) - zlúčiť priečinky a staré súbory prepísať novými. To znamená prepísať súbor "Mobile Atlas Creator.exe", nakopírovať súbor "rhino1_7R3.jar" do hlavného adresára Mobile Atlas Creatora a mapové zdroje pridať do adresára "mapsources".

Po spustení programu MOBAC doporučujem najprv urobiť niektoré nastavenia cez tlačidlo "SETTINGS" (nachádza sa v ľavej spodnej časti okna):
- v záložke "Tile update" nastavíme všetky bežce doprava
- v záložke "Map size" nastaviť pre veľkosť strany mapy najväčšie číslo
- v záložke "Network" nastavíme počet paralelných sťahovaní na 6 (ak máme rýchly internet)

Pre Československo sú určené mapové zdroje: ".Czechoslovakia Topo ..."
Iba pre Česko je zdroj: ".amapy"
Iba pre Slovensko sú zdroje: ".Slovakia Topo ..."
Zdroje pre Slovensko majú odlišnosť v zdroji TZT (presnejšie TZT) a naviac je pridaná možnosť pridani doplňujúcej vrstvy s lesnými cestami, ktorých zdrojom sú dáta NLC (Národné lesnícke centrum) - nič lepšie a presnejšie pre Slovensko neexistuje.


AKO VYROBIŤ MAPU PROGRAMOM MOBAC je znázornené na obrázku v prílohe:

Naším cieľom je vyrobiť turistickú mapu časti Slovenska s pridanými TZT (turist. znač. trasy), lesnými cestami NLC (Národné lesnícke centrum) a tieňovaným reliéfom.

1 - vyberieme si zadanie pre nový atlas
2 - zvolíma názov atlasu (Mapa) -
3 - vyberieme formát atlasu pre Locus - RMaps SQLite
4 - výber potvrdíme
5 - vyberieme si mapový zdroj (.Slovakia Topo+TZT+LC+Relief)
6 - posuvníkom v hornej časti mapy si nastavíme taký zoom, aby sme videli celé územie, pre ktoré chceme mapu vytvoriť
7 - na mape si môžeme nastaviť pre lepšiu orientáciu mriežku (každých 5 geografických minút)
8 - s pridržaním ľavého tlačidla myši vyznačíme oblasť mapy (posun mapy je s pridržaným pravým tlačidlom myši)
9 - vyberieme zoomy mapy (7 až 15)
10 - zadáme názov výberu a klikneme na "Add selection"
11 - dáme vytvoriť mapu (atlas)
12 - hotový súbor mapy nájdeme pod názvom "Custom Mapa.sqlitedb" v priečinku "atlases", ktorý sa nachádza v hlavnom priečinku MOBACu
13 - súbor si môžeme ľubovoľne premenovať napr. na "Vychodne Slovensko.sqlitedb"
14 - súbor "Vychodne Slovensko.sqlitedb" umiestnime na SD kartu telefónu do priečinku "maps", ktorý sa nachádza v priečinku "Locus"
15 - mapu v programe Locus nájdeme pod názvom "Vychodne Slovensko"

!!! TIP: Pokiaľ by sme si chceli vyrobiť mapu celého Slovenska vo všetkých zoomoch (7 až 15), odporúčam územie Slovenska rozdeliť napr. na takých 6 mierne prekrývajúcich sa častí. Výsledné súbory môžeme nazvať "Slovensko1.sqlitedb" až "Slovensko6.sqlitedb". V telefóne na SD karte potom v priečinku "Locus/maps/" vytvoríme nový priečinok s názvom napr. "Slovensko s lesnymi cestami" a až do toho priečinku umiestnime všetkých 6 mapových súborov "Slovensko1.sqlitedb" až "Slovensko6.sqlitedb". Mapu v programe Locus potom nájdeme pod názvom "Slovensko s lesnymi cestami". Takto môžeme mať v Locuse pod jedným názvom viacero na seba naväzujúcich máp rovnakého typu.
  • -2

#2 DrakMrak

DrakMrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 018 příspěvků(y)

Publikováno 21 leden 2012 - 17:02

dík vyzkouším může se hodit
  • 0

GPS: Oregon 550t + Nexus S
www pages: Dračí stránka Czech Geocaching on Facebook | GeoTřebíč
Pluginy GeoGet: Stator, Parking Cleaner, Logator, Degree360, GetMyFP a dalších...


#3 mike_btk

mike_btk

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 151 příspěvků(y)

Publikováno 21 leden 2012 - 19:55

Paráda, od té doby, co byly české mapy zablokovány jsem čekal až to někdo rozchodí. DÍKY!
  • 0

#4 lacop

lacop

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2012 - 17:17

Ešte niečo pre tých, ktorí majú mapy v oziexplorerovskom formáte OZFX3 resp. OZF2 a nechcú sa ich pri prechode na Locus vzdať.

Nie je problém skonvertovať oziexplorerovské OZF2 a OZFX3 mapy pre Locus.

Najjednoduchšie je to programom MAPC2MAPC. Je to však shareware, ale za 10 GBP sa oplatí kúpiť. Treba si však prečítať "readme.txt", ktorý sa nachádza v inštalačnom priečinku programu, kde sa píše, že pre podporu OZFX3 a OZF2 je potrebné doinštalovať príslušné "GDAL_Translate" (linky sú uvedené v texte) a cez menu "Edit - Locate" ho treba asociovať. Potom sa oziexplorerovský MAP súbor otvorí cez menu "File - Open Calibration" a po načítaní sa cez "File - Write Mobile Atlas" vyberie vytvorenie súboru pre "Locus/RMaps sqlitedb".

Druhá možnosť je použiť free program OziMapTrans a súbor OZFX3 skonvertovať na trekbuddyovský TAR atlas. Locus totiž vie čítať aj trekbuddyovské TAR mapy. V záložke "Settings" zaškrtnúť "use custom tile size" a zvoliť rozmer dlaždice napr. 512 x 512 (kľudne aj 1024x1024). Potom cez záložku "OziMap (ozf2/ozfx3)" otvoriť oziexplorerovskú mapu ("Open Map ..."). Kliknúť na "Start Conversion" a vybrať výstupný formát "TrekBuddy TAR Files (*.tar)". Potom už len čakať, trochu to trvá.
Download OZIMAPTRANS: http://www.4shared.c...Trans_1307.html
  • 0

#5 mmatuli

mmatuli

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 32 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2012 - 18:16

Chtela jsem si vyrobit mapu podle tohoto navodu, kdyz ale vyberu doporucene mapy pro CR, tk mi ani jedna nejede.. objevuji se mi otazniky. Cim to je?
Vložený obrázek

  • 0

#6 lacop

lacop

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2012 - 19:30

Teraz som to skúšal, u mňa dobré. Vyskúšaj tieto veci: - Vymaž celý priečinok "tilestore". ... a vyskúšaj. - V "Settings" v záložke "Tile update" daj všetky bežce doľava, takto sa budú už stiahnuté dlaždice vždy prepisovať novými (to aby sa prepísali tie krížiky). ... a vyskúšaj - V "Settings" v záložke "Network" skús dať iba 1 paralelné sťahovanie, prípadne obmedzenie bandwidth na 1 Mb/s Alebo: Môžeš skúsiť všetko vymazať a začať odznovu. Tak ako v tom vtipe s Billom Gatesom, keď mu nešlo auto - "Vystúpiť a opäť nastúpiť."
  • 0

#7 mmatuli

mmatuli

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 32 příspěvků(y)

Publikováno 24 leden 2012 - 12:46

Diky, mapka vyrobená. :)
  • 0

#8 mmatuli

mmatuli

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 32 příspěvků(y)

Publikováno 10 březen 2012 - 10:21

Vložený obrázek
Prosím tě, nějak mi to přestalo fungovat. Když dám jakoukoli mapku stahovat, tak se mi to v určitých procentech zpomalí až do zastavení, rychlost klesne až na 0 a nic dál. Současně se zvyšuje čas potřebný na dokončení. Vyzkoušela jsem několik různých oblastí, různých rozměrů a pořád je to stejné. Mohl bys mi poradit, co s tím? Dík.
  • 0

#9 Nando78

Nando78

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 187 příspěvků(y)

Publikováno 10 březen 2012 - 20:16

... no musim vyskusat
  • 0

#10 raduz_CZ

raduz_CZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 369 příspěvků(y)

Publikováno 10 březen 2012 - 20:25

Jenom bych doplnil, ze lze pouzit vice zdroju map v jednom vyslednem souboru
  • 0

#11 lacop

lacop

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 10 březen 2012 - 21:07

mmatuli napsal/a:
... Když dám jakoukoli mapku stahovat, tak se mi to v určitých procentech zpomalí až do zastavení, rychlost klesne až na 0 a nic dál. Současně se zvyšuje čas potřebný na dokončení. ...


Neviem, čo stým. U mňa je to dobré. Klasická rada: Stiahnuť nanovo MOBAC aj mapové zdroje - teda skúsiť to opäť na "zelenej lúke".

Do prvého príspevku som pridal link na inú verziu mapových zdrojov. Môžeš to vyskúšať aj s ňou a novým MOBACom v1.9.5. V mapových zdrojoch však problém nebude. Skôr to vidím na nejaký problém so stabilitou internetového pripojenia. Niektoré mapové zdroje "musia udržiavať stály kontakt so serverom", inak sa sťahovanie môže prerušiť.
  • 0
Samsung Galaxy S II + Locus Pro + iGO
Garmin Oregon 450 (Patched)
Magellan Mobile Mapper 6 + OziExplorerCE 2 + iGO
QSTARZ BT-Q1000Platinum (Datalogger)

#12 mmatuli

mmatuli

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 32 příspěvků(y)

Publikováno 10 březen 2012 - 21:40

Ktere mapy mam pouzit pro Cesko? Vubec tam nevidim .amapy ani Topo Czech.. bavim se o tech novych odkazech.
  • 0

#13 lacop

lacop

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 10 březen 2012 - 21:47

Cykloatlas on-line - Cykloserver With Relief Tie amapy dorobím. Dám vedieť.
  • 0
Samsung Galaxy S II + Locus Pro + iGO
Garmin Oregon 450 (Patched)
Magellan Mobile Mapper 6 + OziExplorerCE 2 + iGO
QSTARZ BT-Q1000Platinum (Datalogger)

#14 krajicekp

krajicekp

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)

Publikováno 18 květen 2012 - 10:26

Mam otazku, je mozne skompilovat dane exe znovu ? lebo ked chcem vyrobit vecsi vyrez mapy, tak to bud zamrzne na poslednej ulohe, vytvarani databazy, alebo vyhodi chybu out of memory, je to parametrom programu pre javu, aby to pouzivalo max 512mb RAM, bolo by vhodne ho zmenit, zvacsit, dik
  • 0

#15 kryshtof

kryshtof

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 77 příspěvků(y)

Publikováno 18 květen 2012 - 12:44

krajicekp: ja to vyresil spoustenim mobacu pomoci tohoto prikazu: "C:\Program Files (x86)\Java\jre6\bin\javaw.exe" -Xmx1536m -classpath "Mobile_Atlas_Creator.jar;rhino1_7R3.jar;Mobile_Atlas_Creator.jar" mobac.StartMOBAC
  • 0
Motorola MB526 Defy+ (Locus) + Qstarz BT-Q1000X a geopesa Naru

#16 krajicekp

krajicekp

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)

Publikováno 18 květen 2012 - 13:51

kryshtof > diky
  • 0

#17 Arne1

Arne1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 220 příspěvků(y)

Publikováno 18 květen 2012 - 15:27

neexistuje nějaký program, který by mi vypsal co v daném mapovém souboru vlastně je ? Nejlépe samozřejmě zobrazením map...
  • 0

#18 termosh

termosh

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)

Publikováno 28 květen 2012 - 16:23

Ahoj:) Za a) díky moc za tenhle návod a veškerou tvojí práci kolem MOBAC, fakt chválim. B) Potřeboval bych ještě trošku poradit jestli nebudeš tušit co s tim. Všechno mi tak nějak běhá, ale když dám stahovat vytvořenej atlas u podkladu Czechoslovakia topo cyklo 16, dejme tomu třeba rozlohu o velikosti Prahy a nejbližšího okolí, tak vrstvy 7-15 letěj jak raketa, ale ve chvíli kdy začne stahovat 16ku, tak se to totálně zabrzdí a leze to hrozně pomalu, neustále naskakuje zbejvající čas a zpomaluje se rychlost připojení až se to víceméně zastaví. Co je zajímavý, tak mi to v tu chvíli úplně zabrzdí internet, nemůžu běžně prohlížet stránky, bud opravdu hodně pomalu nebo se vůbec nenačtou. Ve chvíli kdy stornuju stahování mapy, okamžitě se vše rozběhne. Všechno jsem nastavil podle návodu, stažený mám ty první verze nahoře v článku a připojení mám stabilní přes kabelovku s průměrnou rychlostí připojení 14-15 MBit/s a rychlost stahování dat 1,8-2 MB/s. Možná někde dělám chybu páč jsem úplná lama, ale nic mě nenapadá. Nevíš co s tim? Díky moc;)
  • 0

#19 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 301 příspěvků(y)

Publikováno 28 květen 2012 - 16:42

Čím vyšší číslo vrstvy, tím více dlaždic se stahuje. Geometrickou řadou. Takže že poslední vrstva se stahuje nejdéle, déle než všechny ostatní, je normální. Že ti takovéto stahování zahltí síťovou komunikaci, takže vše ostatní jde pomalu, je taky normální. A stáhneš to nakonec? Ještě jedna pomoc, někde v settings si nastav, aby se ti dočasné soubory nemazaly. Jsou tam posuvníky, nastav je na největší čas (roky). Pak budeš moci pokračovat jindy, co už jsi stáhnul, se použije. Sice půjdeš zase od začátku, ale ten začátek bude rychlý.
  • 0

#20 termosh

termosh

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)

Publikováno 28 květen 2012 - 16:49

Jojo, tohle se mi kupodivu podařilo pochopit a ty začátky opravdu rychlý jsou:) No a dal jsem dneska v 8 ráno stahovat atlas o velikosti středních čech a ve 4 nebyla ani třetina poslední vrstvy, tak nevim no. Vzhledem k tomu, že s tim nemám zkušenosti, tak netušim, jak dlouho by to normálně mělo trvat a i pokud by výsledná velikost toho atlasu měla bejt třeba 3GB, tak si myslim, že za takovou dobu by se to snad mělo stáhnout ne? Ať sem kdy stahoval cokoliv, tak mi to nikdy nezabrzdilo připojení takovym způsobem jako teď, proto mi to přijde dost divný:-P Dík za radu:)
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama