Přejít na obsah


Fotka

Geoget - centrální správa keší - jak na to


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
11 odpovědí na toto téma

#1 jaja83

jaja83

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)

Publikováno 09 duben 2012 - 19:02

Ahoj všem! Jakožto nováček programů PocketDrake a GeoGet chci na začátek poděkovat autorům za skvělou práci, valím bulvy co to umí, paráda ;) Prosím vás o zodpovězení pár dotazů pro upřesnění: Vytvořil jsem si stálé týdenní PocketQuerry keší v mém okolí - všechny kešky "I haven't found". Importuju je do GeoGetu jedním klikem přes "Přímé stahování z Geocaching Live". 1) když kešku najdu a zaloguju na gc.com, v novém PQ už nebude. Co GeoGet? Sám tu kešku smaže z databáze? Protože nebyla v PQ...? 2) Když si přidávám ke keškám v GeoGet waypointy (Final u Unknown), nemůže se mi to nějak ztratit? Je to práce na hodně hodin a chci GeoGet používat pro správu všech keší co kdy budu luštit. Obecně: Maže něco GeoGet sám od sebe pryč z databáze? Nepřepíše údaje u keše stáhnutím nového PQ? Nebo příkazem "Aktualizovat stav"? 3) K bodu 2.: všecko se ukládá do databáze geoget.db3? Když budu přeinstalovávat počítač, stačí mi tento jediný soubor na zálohu? I se všemi přidanými waypointy k Unknownkám? 4) Když se kešky Disablují a Enablují, aktualizuje mi to vždy při stažení PQ stav keše v databázi? Nebo se toto děje příkazem "Aktualizovat stav"? 5) k bodu 4.: obecně, když se mění listingy, hinty, disable, enable atp., vše se mi zaktualizuje automaticky při importu PQ? Nebo označím celý seznam keší a dám pravým "Aktualizovat stav"? Nebo spíš "Auktualizovat kešky"? Děkuji moc za odpovědi! Ještě jednou děkuji za výborný program, je to nádhera!!! Jaja83
  • 0

#2 petulinka1

petulinka1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 316 příspěvků(y)

Publikováno 09 duben 2012 - 19:16

1) GG kese sam nemaze - NIKDY. Pokud mu to nereknes nejakym pluginem, ale pokud vim, tak to zadnej nedela. Takze ne, nesmaze ti tvuj nalez. Ale umi si u sebe tu kes jako nalezenou oznacit - bud to muzes udelat tak, ze naimportujes field notes z PD (urcite je generuje - jak na to si pohledej) nebo si muzes nechavat posilat pravidelne MyFoundsPQ (celkem neprakticky), nebo si stahnes primo pres GG nalezeny kesky (zase - jen hledat, vsechno tu je popsany), pripadne kliknes na kesku pravym mysitkem a das "Nastavit nalez"
2) Rucne pridany WP GG chrani - i kdyz danou kes aktualizujes z novyho PQ, tak ti WP zustanou. Porad plati pravdilo "GG nic nemaze"
3) Ano, staci. Ale kdyz zazalohujes celej datadir (tedy slozku, ve ktery je onen db3), tak taky nic nezkazis :)
4) Ano, pres PQ se ti to zaktualizuje. Ale jde to i tim druhym zpusobem, o kterym pises.
5) Ano, aktualizuje se to importem PQ. Aktualizace stevu ti obnovi jen stav kese, Aktualizovat kesky ti obnovi celej leting na aktualni podobu. A tusim, ze stahne i poslednich 5 logu. Pokud chces vsechny logy, tak musis stahnout logy.
Pripadne zkus nejaky dalsi informace pohledat bud tady na foru, nebo geoget.ararat.cz. Je tam kompletni dokumentace ke GG ;)

EDIT: jeste doplnim bod 1 - pokud budes chtet dat ty nalezeny kese pryc, tak je jde jednoduse odfiltrovat (filtr je vpravo nahore v roletce, vedle nej jsou ikonky trychtyre) a pak smazat - oznacis vsechny, co ti to zobrazi a kliknes pravym mysitkem "Trvale odstranit". Ale kdyz budes chtet potom nekdy delat statistiky pomoci GG, tak bych tam ty nalezy nechala ;)
  • 0

#3 Parkis

Parkis

    Parkis

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 912 příspěvků(y)

Publikováno 09 duben 2012 - 19:21

1) nic nesmaže, nalezené keše si v geogetu označ jako nalezené aby se ti v PocketDrake nepletly 2) aktualizuje to co přichází v PQ, pokud si přidáš ručně nějaký wazpoint tak ti tam zůstane a nebude se nijak přepisovat, z toho neměj strach 3) v databázi jsou všechny keše včetně waypointů, listingů, poznámek atd. Nejsou v ní obrázky a přílohy (attachments). Pro zálohování obecně stačí vše co je v adresáři data 4) obojí. Aktualizovat stav můžeš kdykoliv a nemusíš čekat na PQ 5) aktualizuje se vše co v PQ přijde, listingy, logy, stav... Aktualizace stavu je dobrá pokud nechceš vytvářet PQ, ale chceš mít přehled o aktuálním stavu enable/disable. Aktualizace kešky ti pak může stáhnout i listing. EDIT: a jsem pomalej.. ;)
  • 0

#4 jaja83

jaja83

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)

Publikováno 09 duben 2012 - 19:41

Jojo, tak nějak jsem to tušil :) Děkuji moc za rychlé odpovědi! Takže Found It loguju jak na netu, tak u sebe v GeoGetu (nebo PQ MyFounds nebo importem z GG, jak píšete), je mi to jasné. A nic nemaže sám, to jsem se chtěl ujistit, paráda. Zbytek zjistím a odladím provozem B) Děkuju!! EDIT: Jo ještě teda...když byste mi poradili... 1) do PocketDrake se tím pluginem importuje jen vždy aktuální seznam, jo? Nebo celá databáze? 2) jak bych nastavil filtr "vyrážím do terénu, chci vidět co je cestou dostupné a vyluštěné" = tedy "Tradi", "Multi" a "Resloved Mystery". Nechci Unresolved Mystery, kterých jsou (po Praze) tuny... Díval jsem se, že u "Resolved Mystery" je ve filtru atribut "Podle waypointů - Vás finální waypoint", ale to když zaškrtnu, tak to nezobrazuje ani Tradi, ani Multi...
  • 0

#5 LudaL

LudaL

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 310 příspěvků(y)

Publikováno 09 duben 2012 - 19:43

Doplním Petulinku: 1) Musíš dát GG vědět, že jsi ji našel a to jde dělat spoustou způsobů (ručně, stažením svého logu, importovaním Field notes). 2) Ne. 3) Ano minimálně, pokud ale používáš script pro statistiky tak taky svůj template. Pokud si dáváš do příloh keší nějaké dokumenty tak taky adresář Attach. Zálohovat celý datadir je ale dobrý počin. A rozhodně doporučuji zálohovat někde jinde než na svém počítači, buď na externím disku nebo na cloudu (třeba dropbox) 4) Ano, pokud je ale keška archivovaná, tak se to přes PQ nedozvíš (do PQ se archivované nedají zahrnout), je potřeba občas keše projet "Aktualizací stavu" nebo je na to speciální script. 5) Kešky které jsou v PQ se aktualizují (takže pokud tam nemáš ty, co jsi už odlovil, tak se neaktualizují).
  • 0

#6 petulinka1

petulinka1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 316 příspěvků(y)

Publikováno 09 duben 2012 - 20:34

jaja83 napsal/a:
Jo ještě teda...když byste mi poradili...
1) do PocketDrake se tím pluginem importuje jen vždy aktuální seznam, jo? Nebo celá databáze?
2) jak bych nastavil filtr "vyrážím do terénu, chci vidět co je cestou dostupné a vyluštěné" = tedy "Tradi", "Multi" a "Resloved Mystery". Nechci Unresolved Mystery, kterých jsou (po Praze) tuny...
Díval jsem se, že u "Resolved Mystery" je ve filtru atribut "Podle waypointů - Vás finální waypoint", ale to když zaškrtnu, tak to nezobrazuje ani Tradi, ani Multi...

1) to tam jde dokonce nastavit (vlevo dole tusim) takovym tim kulatym...koleckem :)
2) je to jen o tom nastavit poradne filtr. projdi si vsechny zalozky a podivej se, co kde mas/nemas zaskrtany. GG toho umi hodne a je opravdu treba si to pomalu a v klidu projit. a taky u toho myslet (ale tobe to jde celkem obstojne, coz je dobre - jsi jeden z mala, co se snazej :))
  • 0

#7 kolombo

kolombo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 674 příspěvků(y)

Publikováno 09 duben 2012 - 21:07

V kontextových volbách u keše v databázi jde stáhnout logy pro vybrané keše, tím se Ti nálezy nastaví. Pokud je nalezených keší hodně, tak se vyplatí stáhnout si MyFound PQ. A nebo vygenerovat PQ s nastavením i nalezené.
  • 0

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

ICQ: 343-044-770

kolombo@kolombo.cz


#8 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 789 příspěvků(y)

Publikováno 09 duben 2012 - 21:29

Doporučuju ti nalezené z databáze nemazat. Naopak, když vyluštíš něco v terénu a najdeš to, tak je vhodné k té nalezené doplnit ten Final waypoint. Proč je tam nechávat? Třeba kvůli statistikám. Nebo kvůli exportům. Sám si (pro Oregon) exportuji keše bez waypointů a pak ještě jednou všechno vč. nalezených a waypointů jako POI body. Nevím, jak je to v Pocket Drake. Ale v navigacích POI body nejsou limitovány a navigovat se na ně dá také - takže tím se mohu navigovat i na to, co už jsem někdy našel, např. kvůli coinu, nebo když to dám do ruky synovi, který se mnou tehdy nebyl. Pokud nalezené jen nechceš vidět, použij filtr, který už tam určitě je připraven, nebo si ho sestav (já začínal s GASP - geoget all in one - předpřipravená instalace), takže jsem tam už nějaké připravené věci měl.
  • 0

#9 lentom

lentom

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 240 příspěvků(y)

Publikováno 09 duben 2012 - 21:52

Na označování lovených keší doporučuji přidat v geogetu tag, například tag "Vylet" a jako hodnotu tagu nastavit třeba město a nebo datum. Dělá se to přes pravé tlačítko a vybereš "Změnit tagy"

Potom je v terenu velmi rychle a snadno filtrujes tak, ze si nechas nastaveny filtr na vsechny kese, ale zapnes si k tomu ze musi mit nastavenou kateforri tagu s hodnotou aktualniho vyletu...

Případně můžeš využít mikromův doplněk Stars, pokud budeš připravovat vždy jen jeden výlet, bude to pro Tebe pohodlnější.

Pak budeš samozřejmě přenášet celou databázi a mít vždy vše u sebe v PDA...
  • 0

#10 Arne1

Arne1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 834 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2012 - 6:55

lentom napsal/a:
Na označování lovených keší doporučuji přidat v geogetu tag, například tag "Vylet" a jako hodnotu tagu nastavit třeba město a nebo datum. Dělá se to přes pravé tlačítko a vybereš "Změnit tagy"

Potom je v terenu velmi rychle a snadno filtrujes tak, ze si nechas nastaveny filtr na vsechny kese, ale zapnes si k tomu ze musi mit nastavenou kateforri tagu s hodnotou aktualniho vyletu...


K čemu vlastně nějaké určování co chci na výletě odlovit a co ne? PDA s PD není Garmin s omezenou pamětí. Prostě pokud máš rozumně velkou databázi bodů (dejme tomu do 50MB) tak ji tam dej klidně celou, nic se nestane, bude to fungovat. Větší tam můžeš dát taky celou, ale už zbytečně narůstá doba přenosu a zabírá to místo na kartě potřebné pro mapy.
Já si pro PD exportuju databázi která má potřebné a okolní kraje. Není pak problém, když se udělá nějaká zajížďka nebo změna plánu.
  • 0

#11 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 14 515 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2012 - 7:25

Ja proste rucne vezmu cely geoget.db3, a nahraju jej na kartu v PDA. Zalezistost na par vterin, a mam tam vsechno.
  • 0

#12 lentom

lentom

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 240 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2012 - 21:14

Arne1 napsal/a:
K čemu vlastně nějaké určování co chci na výletě odlovit a co ne? PDA s PD není Garmin s omezenou pamětí. Prostě pokud máš rozumně velkou databázi bodů (dejme tomu do 50MB) tak ji tam dej klidně celou, nic se nestane, bude to fungovat. Větší tam můžeš dát taky celou, ale už zbytečně narůstá doba přenosu a zabírá to místo na kartě potřebné pro mapy.
Já si pro PD exportuju databázi která má potřebné a okolní kraje. Není pak problém, když se udělá nějaká zajížďka nebo změna plánu.


V databázi mám celou ČR + něco málo ze zahraničí a celou ji házím do PDA - to však není zcela rychlé a tak se to zrychlení vyplatí. Také si tím označíš i kešky, které mají úvodní souřadnice daleko od finálky a je pak menší šance, že na ní zapomeneš...

Pokud je změna, zajížďka a nebo nebyl čas na domácí přípravu, vypnu filtrování dle tagů a vidím zase vše...
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama