Přejít na obsah


Fotka

Cache Chemie v jidle


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
120 odpovědí na toto téma

#21 dr.vota

dr.vota

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 072 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2012 - 19:59

Raziel-CZ napsal/a:
...
Jak při izolaci vzniká z L-glutamátu ten D-glutamát, jak píšeš, Ti pochopitelně nepovím....

Takže když chci po tobě fakta, tak nejsou...
Tak aspoň kolik procent D-formy/L-formy je teda v tom glutamátu, co dávají do jídla? A prosím odkaz na relevantní analýzu. Fakta fakta fakta, ne tvrzení a domněnky.

Raziel-CZ napsal/a:
...Vytvořil jsem listing cache jako vzdělávací se zájmem lidi seznámit s problémem dnešní lhostejné společnosti, která si nechá vše podsunout a všemu věří. Je důležité je vyvést z omylu.

...a uvést je v omyl opačný. Ten listing je demagogický a manipulativní, stejně jako to, co píšeš tady.
A nepleť sem do toho pořád ty dusitany a aspartam, ty s glutamátem vůbec nesouvisí. Na ty dojde možná později.
P.S. a diskutuj k věci, nikoliv k osobám oponentů
  • 0

#22 kulhal

kulhal

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 916 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2012 - 20:05

Raziel-CZ: Svatá ty prostoto! Chtělo by to trochu méně emocí, a trochu více znalostí. Mimochodem, podobná debata tady už proběhla, a dovolím si citovat z ní svůj příspěvek. Víc nemám co bych dodal, protože tyhle svaté války jsou k smíchu.

kulhal napsal/a:
Kdysi dávno jsem se touhle problematikou zabýval. Jestli se nepletu, tak rizika vyplývající z potravy se dají klasifikovat takto:

63% rizik: Dieta, tedy to, jestli jíme stravu pestrou a vyváženou nebo jen buřty a slané brambůrky. Je úplně jedno, jestli se jedná o biopotraviny nebo ne – i když jsou takoví co si myslí, že biobůček je zdravější než normální bůček.

32% rizik: Mikrobiální kontaminace. Sem patří všechny průjmové aféry z prošlých bramborových salátů a svíčkových, ale i méně nápadné otravy plísňovými kontaminacemi – např. v celozrnném pečivu. Bio potraviny paradoxně znamenají v téhle oblasti větší riziko protože postrádají Éčkovou ochranu - viz loňská aféra v Německu z bioklíčků (snad).

4% rizik: Kontaminace ze zemědělství, tedy různé zbytky pesticidů (když zemědělec nedodrží správné postupy) a další cizorodé látky, které se do potravy můžou dostat během zpracování.

1% rizik: Potravinářská aditiva – tedy právě diskutovaná Éčka.

Konzumenti biopotravin se soustředí na eliminaci 5% rizik. Zbylých 95% zůstává společných pro konzumenty bio i nebio potravin.

Závěr: Člověk má jíst všechno v rozumné míře, nepřežírat se, snažit se o stravu vyváženou, tedy na jednoho utopence jeden salát :). Dávat přednost stravě čerstvé a lokální před průmyslovou a z daleka dováženou – protože dlouhé skladování a doprava jídlu nic dobrého nepřinese. To mimochodem znamená i méně Éček, protože jídlo z čerstvých a místních surovin nepotřebuje prodlužovat trvanlivost ani vylepšovat chuť či vzhled.

Malá perlička na závěr: Moje žena všechno to, co jsem tady napsal, dobře ví. Je velkým fanouškem PraKulu, potrpí si na kvalitní, dobré a zdravé jídlo. Přesto jednou za čas neodolá, a nějaký humus ála grónská pomazánka si koupí – myslím, že nejraději má aljašskou pomazánku :). Prostě jí to chutná. A je to vlastně úplně jedno. Těch pár soust vylepšených různými aditivy jí nic neudělá – protože to jí jednou za čtvrt roku. Kdyby to bylo třikrát do týdne tak by to samozřejmě bylo horší – ale i tak by se na ní projevila spíš ta spousta majonézy než ta Éčka.


  • 1

#23 dr.vota

dr.vota

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 072 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2012 - 20:14

kulhal napsal/a:
...

sto bodov! :D

snad už jen doplnit odkaz http://cs.wikipedia.org/wiki/Falacie
  • 0

#24 Vianney

Vianney

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 576 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2012 - 20:22

Přidávám zprávu z netu: Nedavno byl bez vetsi odezvy zverejnen alarmujici clanek, ktery varuje pred nebezpecim pochaze-jicim z vune peceneho chleba. Ukazuji se totiz nasledujici spolehlive zjistena fakta: Vice nez 98 procent odsouzenych pachatelu zavaznych trestnych cinu konzumovalo chleb. Plna polovina deti, ktery vyrustaly v domacnostech konzumujicich chleb, ma v testech inteligence podprumerne vysledky. V 18.stoleti, kdy se prakticky vsechen chleba pekl doma, byla prumerna delka zivota mensi nez 50 let, detska umrtnost dosahovala hrozivych cisel, mnoho zen umiralo pri porodu a nemoci jako tyfus, zluta zimnice a chripka decimovaly cele narody. Vice nez 90 procent nasilnych trestnych cinu je spachano do 24 hodin po poziti chleba. Chleb se vyrabi z tzv. "testa". Bylo prokazano, ze jiz neceleho pul kilogramu teto hmoty muze udusit mys. Prumerny Cech sni za jediny tyden vetsi mnozstvi. Primitivni kmenova spolecenstvi, ktera neznala chleb, trpela v nesrovnatelne mensi mire rakovinou, Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou chorobou a osteoporezou. Chleb je prokazatelne navykovy. Osoby, kterym je odepren chleb a dostavaji pouze vodu, se nejpozdeji do dvou dni vehementne dozaduji chleba. Chleb je casto pouze prestupni stanici ke konzumaci "tvrdsich" potravin, jako je maslo, dzem, burakova pomazanka a dokonce cokolada. Je dokazano, ze chleb absorbuje vodu. Protoze lidske telo obsahuje vice nez 70 procent vody, vyplyva z toho, ze konzumace chleba muze mit za nasledek, ze vase telo bude pohlceno timto absorbujicim potravinarskym vyrobkem a stane se z vas houbovita rosolovita hmota. Novorozenci se mohou chlebem zadusit. Chleb se pece pri teplotach kolem 200 stupnu Celsia. Takova teplota zabiji dospelou osobu za dobu kratsi nez 1 minuta. Vetsina konzumentu chleba nedokaze odlisit zavazna vedecka fakta od nesmyslnych statistickych blabolu. Ve svetle techto alarmujicich statistickych dat navrhuji Severoceske matky neodkladne prosazeni nasledujicich protichlebovych opatreni: Zakaz prodeje chleba nezletilym. Celostatni kampan "Rekni chlebu ne!" spojenou s vystoupenim vyznamnych osobnosti v TV Supernova a masovou distribuci plakatu a nalepek na auta. Uvaleni dodatkove tristaprocentni dane na chleba, z jejichz vynosu se budou hradit skody, ktere chleb ve spolecnosti napacha. Zakaz pouzivat v reklame na chleb zobrazeni zvirat nebo lidi a pestre barvy, nebot tyto prvky vyrazne pusobi na deti. Zrizeni "bezchlebovych zon" v blizkosti skol.
  • 2

Geokalendář 2020 - témata fotek pro inspiraci:
- To jsem vážně nečekal(a)
- Nejkrásnější pohled dnešního dne
- Kačer si vždy poradí

fotky můžete posílat na e-mail vianney@volny.cz

www.facebook.com/geokalendar


#25 yaqwsx_cz

yaqwsx_cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 68 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2012 - 20:28

tahle diskuze/flame/žumpa, etc.. mě celkem zaujala - bohužel nemohu listing kešky, které se to týká najít - jaký má GC kód?
  • 0

#26 SkiiiL

SkiiiL

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 85 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2012 - 20:28

Musel sem si to precist a ano, smal sem se :D:D:D. Pro jistotu si ale najdu MSDS listy pro vsechny ty skodlive latky, co kdyby to byla pravda.... :);)B)
  • 0

#27 Vláček

Vláček

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 607 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2012 - 20:32

jaký má GC kód?
Je v xxxxx příspěvku. (Jinak je to GCxxxxx)
  • 0

#28 Fast Hippo

Fast Hippo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 142 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2012 - 20:36

Yaqwsw_cz
GC3G3CM
.

  • 0

#29 Raziel-CZ

Raziel-CZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 47 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2012 - 20:43

dr.vota: Tak jo, fajn, máš ho většího...:) Pokus o diskusi na úrovni se vidím nesetkal s úspěchem. Zesměšňovat a urážet druhé umí kde kdo, hovořit rozumně je už složitější. Skutečně relevantní fakta z oboru zde jako vystudovaný chemik nenapíšeš, odkazy na důvěryhodné zdroje také ne, zajímalo by mne pro koho pracuješ, proč se tolik kroutíš a proč odpovídáš jen na to, co se Ti hodí... Ale co, to je jedno, myslící člověk si vepsaná data zpracuje dle svého, zde diskutovat skutečně nemá smysl...

kulhal: Je zajímavé jak se všechno zlehčuje a skutečně všemu důvěřuje. Nicméně že by se mělo jíst vše a s mírou je svatá pravda, cpát ale do sebe svinsta za plného vědomí už hraničí s hloupostí. Problém je ten, že většina lidí neví co jí a je jim to fuk. Dopřává si denně různé sajrajty a pak kromě toho také podle toho vypadá. A nic mi nedokáže potvrdit mé informace více než naše celosvětové prvenství v rakovině stustého střeva.

A tohle ještě jednou vyzdvihnu:

Závěr: Člověk má jíst všechno v rozumné míře, nepřežírat se, snažit se o stravu vyváženou, tedy na jednoho utopence jeden salát . Dávat přednost stravě čerstvé a lokální před průmyslovou a z daleka dováženou – protože dlouhé skladování a doprava jídlu nic dobrého nepřinese. To mimochodem znamená i méně Éček, protože jídlo z čerstvých a místních surovin nepotřebuje prodlužovat trvanlivost ani vylepšovat chuť či vzhled.

Malá perlička na závěr: Moje žena všechno to, co jsem tady napsal, dobře ví. Je velkým fanouškem PraKulu, potrpí si na kvalitní, dobré a zdravé jídlo. Přesto jednou za čas neodolá, a nějaký humus ála grónská pomazánka si koupí – myslím, že nejraději má aljašskou pomazánku . Prostě jí to chutná. A je to vlastně úplně jedno. Těch pár soust vylepšených různými aditivy jí nic neudělá – protože to jí jednou za čtvrt roku. Kdyby to bylo třikrát do týdne tak by to samozřejmě bylo horší – ale i tak by se na ní projevila spíš ta spousta majonézy než ta Éčka.

Tak tak podle toho také jezte, však to je jádro pudla. ;)
  • 0

#30 Raziel-CZ

Raziel-CZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 47 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2012 - 20:46

Rovněž si občas nějaký ten sajrajt dám, ale snažím se. ;)
  • 0

#31 yaqwsx_cz

yaqwsx_cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 68 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2012 - 20:56

Vláček napsal/a:
jaký má GC kód?
Je v xxxxx příspěvku. (Jinak je to GCxxxxx)

Ach, zastihla mě geoslepota... Děkuji za edukativní příspěvky.
  • 0

#32 kulhal

kulhal

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 916 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2012 - 21:06

Raziel-CZ napsal/a:
Je zajímavé jak se všechno zlehčuje a skutečně všemu důvěřuje.

Ale to není otázka důvěry. To jsou fakta podložená reálnými daty. Nebo myslíš, že potravinářský průmysl se s odbornou veřejností spikli proti lidstvu s cílem nás všechny vyhubit?

A nic mi nedokáže potvrdit mé informace více než naše celosvětové prvenství v rakovině stustého střeva.

V tom máš bohužel pravdu, nicméně za to nemůžou Éčka, ale naše záliba v tučných jídlech, nezdravém životním stylu a v některých oblastech bohužel i přirozená radioaktivita (výskyt radonu).

Měl by ses smířit s tím, že i chemii vděčíš za to, že tvoje očekávaná délka života je podstatně delší než u tvého dědečka.

Dobrou noc, ráno brzy vstávám na geovýpravu (= propagace zdravého životního stylu).
  • 0

#33 dr.vota

dr.vota

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 072 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2012 - 21:08

Raziel-CZ napsal/a:
dr.vota: Tak jo, fajn, máš ho většího...:) Pokus o diskusi na úrovni se vidím nesetkal s úspěchem. Zesměšňovat a urážet druhé umí kde kdo, hovořit rozumně je už složitější. Skutečně relevantní fakta z oboru zde jako vystudovaný chemik nenapíšeš, odkazy na důvěryhodné zdroje také ne, zajímalo by mne pro koho pracuješ, proč se tolik kroutíš a proč odpovídáš jen na to, co se Ti hodí... Ale co, to je jedno, myslící člověk si vepsaná data zpracuje dle svého, zde diskutovat skutečně nemá smysl...
....


No promiň, ale jen trolluješ. A já trolla krmit nebudu.
Fakta pro svoje pochybná tvrzení sem stejně nedáš, protože je nemáš. Odkaz, který vyvracel tvoje nesmysly, jsi ignoroval, stejně jako konkrétní otázky.
Pro koho pracuju, mám na těch stránkách, co jsi už zkoumal - asi špatně. Pro potravinářskou lobby to není. Ani pro anti-E lobby. Ani pro BIO-lobby.
  • 0

#34 h0--

h0--

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 122 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2012 - 21:47

Raziel-CZ napsal/a:Pokus o diskusi na úrovni se vidím nesetkal s úspěchem. Zesměšňovat a urážet druhé umí kde kdo, hovořit rozumně je už složitější.


:D Na úrovni pocitů se blbě diskutuje.

Za rakovinu může to, že lidi žerou jako prasata z hlediska složení potravy.

Já osobně jsem proti všemožnejm aditivům, ale všeho moc škodí (i fanatismu).
  • 0

Lovím zážitky a zakládám body.

 

#35 Raziel-CZ

Raziel-CZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 47 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2012 - 21:49

kulhal: Nemyslím si, že by se někdo spikl, tady jde jen o peníze.

Za prvenství může více věcí a to jak záliba v tučných jídlech, která je mimochodem u američanů větší a první nejsou, tak "éčka" a mnoho dalších faktorů.

Měl by ses smířit s tím, že i chemii vděčíš za to, že tvoje očekávaná délka života je podstatně delší než u tvého dědečka.

To nepopírám.

Dobrou.

dr.vota: Já poslal odkazy, některé uvedl v listingu mé keše, Tys poslal odkazy. Nechť si každý vytáhne co potřebuje a sám dojde ke svému závěru. Tak bych to asi ukončil, evidentně se neshodneme a na tom není nic špatného. :)
  • 0

#36 dr.vota

dr.vota

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 072 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2012 - 22:05

Když si o to tak říkáš, tak jedna velmi pikantní informace:
LD50 glutamátu je 5x větší než LD50 chloridu sodného ("kuchyňská sůl")!
To znamená, že je nutno zkonzumovat 5x VÍCE glutamátu na smrtelnou otravu, než té soli! Tady máš ten jed! B)

http://www.ncbi.nlm....pubmed/10736380
  • 0

#37 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 535 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2012 - 22:09

Jsou lidi, kteří se dokázali otrávit čistou vodou.
  • 0

#38 sadmanwholikesblues

sadmanwholikesblues

    Copak jmelí, ale jmelí!

  • Members
  • PipPipPip
  • 423 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2012 - 22:17

Raziel-CZ napsal/a:
Za prvenství může více věcí a to jak záliba v tučných jídlech, která je mimochodem u američanů větší a první nejsou, tak "éčka" a mnoho dalších faktorů.

A hrome - kdyz si vezmu skladbu jidelnicku prumerneho americana a slozeni potravin v USA prodavanych, tak nad nami v konzumaci Ecek drsne vedou. Kde je tedy zakopana doga?
  • 0

#39 Raziel-CZ

Raziel-CZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 47 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2012 - 22:22

dr.vota: Já nevím už jak Ti sdělit, že většina lidí jí denně potraviny s obsahem těchto látek, kdy se pak už dá hovořit o větším rizikovém množství. Nevyvažují to pestrou stravou, zeleninou, ovocem a podobně. Znám některé takové. Nicméně takový dusitan sodný je nebezpečný i v množství menším. Chytli jste se zde krásně glutamátu a je škoda, že nemluvíme i o těch ostatních přisadách. A především právě o tom principu věci.

Jde mi o to, aby si lidé zdravotní rizika uvědomovali a více se o sebe starali. Nikomu nic nenutím, pouze poukazuji na problém. Je fakt, že možná poněkud agresivnější formou než bylo zdrávo. :)

mpik: Vím o tom, vypitím mnoha litrů ve velmi krátkém čase. Také zajímavé případy.
  • 0

#40 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 488 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2012 - 22:34

A cim se bude zabyvat dalsi tvoje keska? Mikrovlnkami? B)
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama