Přejít na obsah


Fotka

nejdivočejší řeka u nás


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
20 odpovědí na toto téma

#21 Majus

Majus

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 213 příspěvků(y)

Publikováno 20 srpen 2012 - 10:05

kromanonec napsal/a:
Pro Majus: To vím, že místo kurzu je vybrané, ale nepříjde mi vhodné dělat kurz ne řece s lehkou obtížností a pak jet na dovolenou někam úplně jinam a tam zjistit, že kurz byl na nic a terén moc jednoduchý. Já jsem právě ten kdo si bude volit kurz a podle toho taky obtížnost řeky a celého sjezdu. Právě výše zmíněný dotaz. Jinak díky za radu a odkaz na stránky. Mrknu na to.

Tak s timto nelze nez souhlasit. Opravdu neni dobre jet sama na dovolenou do terenu, ktery je obtiznejsi nez ten ktery mas zvladnuty. Na druhou stranu nema smysl vybrat si kurz na obtiznejsim terenu nez ktery uz zvladas. Zalezi ktery kurz mas v planu absolvovat.
Nabizeji se dve moznosti - kurz zamereny na vyuku jizdy na kanoi/kajaku na ruzne obtiznych rekach (to je dobre pokud se chces naucit ovladat lod sama pro sebe), tady si muzes vybrat kurz o jedno vyssi nez co uz umis, protoze naplni kurzu bude prave nacvicovani jizdy - tady se ucis jen sama pro sebe, nebude z tebe instruktor a nebudes na to mit lejstro, ktere by te opravnovalo treba jezdit s deckama tabory.
Druha varianta jsou kurzy takzvane instruktorske, jejichz vysledkem by mel byt vodak, ktery je schopny vest skupinu (ruzne obtiznosti podle toho jestli se chces stat instruktorem na turistickou nebo divokou vodu) - v teto variante se predpoklada, ze na dane obtiznosti, jejiz kurz chces absolvovat se jiz umis sama bezpecne pohybovat a jezdit. Kurz byva zameren na zajisteni bezpecnosti akce, zachrany, prvni pomoci, organizace jizdy ve skupine atd., na takovy kurz chteji i seznam rek a jejich obtiznost, ktere jsi za posledni roky sjela. Pokud se prihlasis na ten druhy typ a nebudes zvladat ovladani lodi v danem terenu, tak zatimco ostatni se budou ucit chytat uplavane padlo ve vode, lovit a vozit "topiciho" se cloveka na lodi aj... tak ty budes mit problem udrzet se s lodi nad hladinou a budes jim delat max. obet hodnou zachranovani.
Netusim jak na tom jsi s jezdenim ani co vsechno mas sjeto, ale podle charakteru dotazu soudim, ze moc ne. A jak pise sadman... umeni jezdit a vodu neni jen o tom naucit se spravne zabery, ale umet cist vodu, jezy, rozpoznat co je nebezpecne a co ne, casto je to presne naopak nez se z brehu zda. (Zakazuju lidem lizt k jezu, ktery se tvari jako nevinatko a oni nechapou proc, ale je tam valec, ktery sice jen tise bubla a ja jim davam 50-50%, ze by z toho vyvazli zivi. A pak je posilam do "desivejch" vln, ktery splouchaj metr vysoko, ale jediny co jim hrozi je mokry tricko, lod plna vody a nejhur si trochu zaplavou.)
Skutecne nechci podcenovat tvoje schopnosti (nevim jak na tom jsi), naopak velmi ocenuji, ze to beres zodpovedne a chces se neco naucit, to dneska dela jen malokdo. Jen chci naznacit ze i tady je treba to vzit od spodu, v tanecnich se taky neprihlasis rovnou do specialek. Ovsem pokud se spravne zaradis do kurzu, ktery bude odpovidat tvym predstavam a schopnostem, tak budes urcite spokojena, spoustu se toho naucis, potkas skvele lidi (se kterymi pak budes moct take nekam vyrazit na neco rychlejsiho) a jednou si sjedes i ty Certaky ;). Pokud se ti nezalibi nabidka raft.cz ani nabidka od sadmana... tak si vygoogli jeste dalsi moznosti, kurzy vodacke i kurzy zachrany organizuje vic vodackych cestovek ci pujcoven, nechci tu delat nepovolenou reklamu. Oni ti pak i sami doporuci prislusny kurz.
Ahoj nekde na vode :).
  • 0
"Do průšvihu nás nikdy nedostane to, co nevíme. Dostane nás tam to, co víme příliš jistě, ale ono to tak prostě není." (Y. Berry)




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama