Přejít na obsah


Fotka

APEL - LIDI NEBLÁZNĚTE


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
68 odpovědí na toto téma

#21 Kapsa

Kapsa

    Kapsa

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 084 příspěvků(y)

Publikováno 03 leden 2013 - 7:15

JeDie napsal/a:Lidi neblázněte!
Tento apel je namířen především na kačery postižené ....

Moc hezky napsáno, podepisuju tuto "geo-chartu" v plném rozsahu ! :)
  • 0
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#22 DrakMrak

DrakMrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 345 příspěvků(y)

Publikováno 03 leden 2013 - 8:07

Naprostý souhlas od začátku až do konce... B)
  • 0

GPS: Oregon 550t + Nexus S
www pages: Dračí stránka Czech Geocaching on Facebook | GeoTřebíč
Pluginy GeoGet: Stator, Parking Cleaner, Logator, Degree360, GetMyFP a dalších...


#23 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 03 leden 2013 - 8:21

Apel od JeDieho se mi docela líbí. Potom, co jsem si ho přečetl, tak jsem z toho pochopil, že apeluje na ty, kteří si z multin a mysterek dělají tradičky. Ne, že brojí proti tradičkám... Stejně tak bych mohl parafrázovat jeho slova LIDI NEBLÁZNĚTE a nepřekrucujte každé slovíčko z toho, co kdo jiný řekne někde na fóru, že vy víte přesně, jak ten dotyčný to myslel... Vůbec se mi nelíbí, že když někdo řekne svůj názor, hned ho ostatní začnou skoro kamenovat... Ano, taky mám rád tradičky na pěkných místech a pěkně provedené. Ano, taky si někdy vyluštím multinu od stolu pro případ, že bych v terénu nestíhal a neměl čas, nebo se někde spletl při složitém vzorci. Ale většinou chci navštívit všechna místa (občas navštěvuji některé stage i zpětně, když je nestihnu navštívit před odlovem finálky). Ano, nelíbí se mi jen luštící mysterky bez nějakého zážitku, ale abych si nepřipadal za blbce a podvodníka, většinou si nechám alespoň poradit a k výpočtu se jakž takž doberu sám, i když na pár jich už jsem taky nestačil a odlovil jsem je s někým, když jsem náhodou šel v partě... (Z mysterek se mi líbí ty, které se luští v terénu, či mají nějaký příběh, nikdy by mě třeba nenapadlo jít si třeba jen pro finálku nějakého letterboxu či Wheriga atp., kde je to hlavně o tom zážitku). Ale to neznamená, že budu schvalovat weby typu finálek či další praktiky a bohužel i chování, které se tu čím dál více mi přijde rozmáhá - různé napadání na fórech... Ano, možná tak trochu děláme z komára velblouda, ale pokud o tom nebudeme mluvit, že to není správné, jak se potom dozví nováčci, že to správné není, když uvidí, že to ostatní dělají??? Příklad je třeba právě to disablování keší na zimu - rozmohly se PWT, které se často disablovaly na zimu celé a protože ty mají velkou návštěvnost a chodí na ně hodně lidí - začaly se teď disablovat na zimu i jednotlivé tradičky, protože jejich autorům to přijde normální...
  • 0

#24 DrakMrak

DrakMrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 345 příspěvků(y)

Publikováno 03 leden 2013 - 8:30

no já nevím ten APEL je podle mě dobře míněn... a nováčci nemám obavu ti se většinou srovnají podle toho jaký je trend v dané komunitě takže pokud nebude z komunity šílená společnost závislá jen na to kdo kolik vyluxuje bodů nebudou takoví ani nováčci...
B)
p.s. možná by ani web finálek nikdy nevznikl nebýt tendence všechno VYLUXOVAT ;)
  • 0

GPS: Oregon 550t + Nexus S
www pages: Dračí stránka Czech Geocaching on Facebook | GeoTřebíč
Pluginy GeoGet: Stator, Parking Cleaner, Logator, Degree360, GetMyFP a dalších...


#25 kolombo

kolombo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 674 příspěvků(y)

Publikováno 03 leden 2013 - 9:00

Když u toho nastavování přijatelných a morálních standardů máme drobný problém. Někteří, jinak velmi rozumní, bojovníci za správné postupy, bojují tak zuřivě, že s nimi raději nikdo nesouhlasí. Například ten, co tu tak zuřivě potírá PT :-( Jinak souhlasím s tím, aby se kladné hodnocení geocachingu posouvalo více ke sbírání zážitků, než ke sběru spousty bodů.
  • 0

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

ICQ: 343-044-770

kolombo@kolombo.cz


#26 JeDie

JeDie

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 132 příspěvků(y)

Publikováno 03 leden 2013 - 9:02

Hlavním smyslem mého výkřiku do tmy je právě a pouze to aby si všichni uvědomili o co jde v základu tzn. hrát hru, bavit se a ne soutěžit. To, že se podvádí jinde a potichu nic nemění na tom, že je to špatné pro celou komunitu,ne jen pro uražené ownery. Samozřejmě, že mám rád i tradičky - to bych jim nedával FP, stejně tak Earth kešky! To, že se tu začne slovíčkařit jsem se obával a jsem rád, že to snad většina pochopila a jde o smysl, ne detaily. Děkuji za podporu známým i neznámým!
  • 0

#27 Hyger

Hyger

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 98 příspěvků(y)

Publikováno 03 leden 2013 - 9:09

perchCZ napsal/a:
Začíná to být únavné forum. Nic pozitivního, veselého a podnětného.


Přesně tak. Samá negativita, kam se poděla radost ze hry? Někteří tady raději nic nenapíšou, protože na to při řízení auta a zběsilém honění se za body vůbec nemají čas, jiní zase nadávají, protože je někdo právě přeskakuje v žebříčku. Je to jenom HRA.
K Džedájovi: Nesouhlasím s tvým názorem ohledně tradiček. Jistě, mnoho jich je zbytečných, ale to multin nebo mysterek, jejichž finálem jsou mikrošky za okapem, také. Já si stokrát více užiju nějakou regulárku v Beskydech, kde si vyjedu pěkně na kole nebo vyjdu pěšky a vytáhnu ji zpod pařezu, než nějakou "úžasnou" městskou mysterku, jejíž autor se domnívá, že doktorát z aplikované matematiky nebo fyziky má asi každý. O to více je smutné, když tito owneři pak nejsou ani schopni napsat vzorec k výpočtu finálek podle pravidel, které se každý slušný člověk naučil na základce při hodinách matematiky.
A rychle na lov, nebo mě nějaký rychlokeškař předběhne v žebříčku! Dát 400 keší za den, to je nic!
  • 0
Dub kulatý, Džordž tu pije,
to je tupec, ten to ryje.

#28 k-lord

k-lord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 077 příspěvků(y)

Publikováno 03 leden 2013 - 9:12

PRESEKA napsal/a:
...v tom máš asi naprostou pravdu. Například finálkový web v SRN je oproti tomu, který se nám nás prezentoval tou poslední akcí, pomalu malý GC.com a odhadem obsahuje tisíce finálek z celého světa. Nevím zda to tam někomu vadí tak aby se pomalu vyhlašovalo křížové tažení k jeho likvidaci, ale zásadní rozdíl asi bude v tom, že tam ten web nikdo tak zhovadile nepropaguje spamováním keší poloviny německých ownerů. Tím nechci říc, že je to lepší nebo horší než u nás - prostě jen konstatuji, že to tak je a nemá cenu si nalhávat, že to není i jinde po světě. Pohoršovat se nad tím nebo se proto čertit je asi zbytečná duševní zátěž. Stejně tak je veřejným tajemstvím, že u nás existuje množství "polo"soukromých seznamů finálek a do těch také musí někdo přispívat a z nich loví. Já už i poznám jaké krabky z těch našich tam jsou protože ty logy se většinou dají poznat, ale přesunovat (dokud to nebude nutné z jiných důvodů) nic nehodlám a marnit čas posíláním nějakých falešných souřadnic také nebudu.

Klidně bych to nechal být nemuset za poslední měsíce mazat stovky podvodných reklamních logů na mých keších.
Ano, za poslední měsíce, protože tohle nebyla zdaleka první reklamní akce tohoto druhu, jen byla mnohem masivnější a otravnější. Já sám za sebe musím přiznat, že pokud se kačer dostaví na moji finálku, najde ji a zapíše se do logbooku tak je mi celkem jedno jestli tam byl s někým kdo to vyluštil za něj nebo jestli ho osvítil Duch svatý či se mu potřebné souřadnice zjevili ve snu. Když tam byl tak většinou i viděl i něco z toho, co jsem chtěl ukázat a jestli ho nezajímá nic jiného než "bod" budiž mu to přáno.
Oni třeba noční lovci FTF z okolní krajiny také moc zážitků nezaznamenají ;)
Co mi vadí jsou ovšem podvodné logy od někoho kdo se ani nenamáhal zvednout zadek a pouze umí zapnout mašinu. To už je pak skutečně o hodně jiná "hra".


Ano, tyto excesy se uz v tichosti prejit nedaji, ale stejne tak neni nutne z toho delat kovbojku. Jak bylo videt GS zasahl a je klid. Snad ted uz vetsina vi, ze, kdyz se takovy nejaky spammer objevi, tak to neni konec geocachingu, ze GS zasahne.
Co se tyce servru v Nemecku, tak nevim, zda tam resi finalkovy web na forech, mozna jo, ale nejspis ne v takovem bojovnem duchu. Dokud tady byl ten jeden finalkovej web, ktery fungoval dost dlouho, tak byl klid. Pak se proti nemu vytahlo, byl zrusen a ted tu mame nekolik novych a k tomu spammery. Otazka pak je, zda nebylo lepsi kdyz tu byl jeden finalkovej web a byl klid nez to, co se deje a nejspis bude dit i v budoucnu. Ano ty weby jsou hnus, ale bohuzel neni v moci nikoho jejich vzniku a provozovani zabranit. Podvodnici budou podvadet porad, at se o tom tlacha na foru nebo ne. Osobne se mi toto jednani hnusi, ale radeji budu, kdyz si podvodnici budou pres weby vymenovat finalky nez kdyz budou kazit hru ostatnim. V teto hre muzete vyhrat jen skvele zazitky, takze podvodnici prohravaji at maji bodu sebevic.
  • 0

#29 Kapsa

Kapsa

    Kapsa

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 084 příspěvků(y)

Publikováno 03 leden 2013 - 9:24

kolombo napsal/a: Například ten, co tu tak zuřivě potírá PT :-(

Jestli jsi myslel mě, tak máš asi pravdu, že se občas nechám unést. Nicméně na druhou stranu si nemyslím, že by se mnou nikdo nesouhlasil - sám jsem občas překvapen, kolik lidí mi vyjadřuje podporu. Bohužel skoro vždycky jen přes SZ, mailem nebo osobně, protože se prostě nechtějí zaplétat do debaty.
Nicméně OK - beru to a budu se snažit na PWT už reagovat trochu mírněji nebo vůbec.

k-lord napsal/a: .... Ano ty weby jsou hnus, ale bohuzel neni v moci nikoho jejich vzniku a provozovani zabranit. Podvodnici budou podvadet porad, at se o tom tlacha na foru nebo ne.

Myslím, že nemáš pravdu - zrovna před pár dny mi psal jeden hodně vyhlášený a zde propíraný podvodník, že uznává, že na těch našich řečech něco je a že do roku 2013 si dává závazek, že toho nechá. Současně mi psal, že si odlovil poctivě svoje první wherigo a že to fakt stálo za to a že o hodně přišel. Pokud se toho bude držet, tak smekám - ne každý si to dokáže přiznat.
P.S. - Záměrně ho nejmenuju, aby se to nezačalo řešit a někdo mu jeho předsevzetí neotrávil.
  • 0
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#30 kolombo

kolombo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 674 příspěvků(y)

Publikováno 03 leden 2013 - 9:26

k-lord napsal/a:
Co se tyce servru v Nemecku, tak nevim, zda tam resi finalkovy web na forech, mozna jo, ale nejspis ne v takovem bojovnem duchu. Dokud tady byl ten jeden finalkovej web, ktery fungoval dost dlouho, tak byl klid. Pak se proti nemu vytahlo, byl zrusen a ted tu mame nekolik novych a k tomu spammery. Otazka pak je, zda nebylo lepsi kdyz tu byl jeden finalkovej web a byl klid nez to, co se deje a nejspis bude dit i v budoucnu. Ano ty weby jsou hnus, ale bohuzel neni v moci nikoho jejich vzniku a provozovani zabranit. Podvodnici budou podvadet porad, at se o tom tlacha na foru nebo ne. Osobne se mi toto jednani hnusi, ale radeji budu, kdyz si podvodnici budou pres weby vymenovat finalky nez kdyz budou kazit hru ostatnim. V teto hre muzete vyhrat jen skvele zazitky, takze podvodnici prohravaji at maji bodu sebevic.


Nemyslím, že by byly správné názory toho typu, že když necháme podvodníčky podvádět v malém, tak bude klid.

To heslo je Nebát se a nekrást, nikoliv Nebojte se u televize a malé zlodějinky nevadí.
  • 0

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

ICQ: 343-044-770

kolombo@kolombo.cz


#31 hanska

hanska

    honzak83

  • Members
  • PipPipPip
  • 625 příspěvků(y)

Publikováno 03 leden 2013 - 9:29

DrakMrak napsal/a:
no já nevím ten APEL je podle mě dobře míněn... a nováčci nemám obavu ti se většinou srovnají podle toho jaký je trend v dané komunitě takže pokud nebude z komunity šílená společnost závislá jen na to kdo kolik vyluxuje bodů nebudou takoví ani nováčci...
B)
p.s. možná by ani web finálek nikdy nevznikl nebýt tendence všechno VYLUXOVAT ;)

Bohužel tvůj optimismus nesdílím, když bude chtít někdo založit po pár nálezech svou první kešku, tak se podívá např. na seznam betatesterů, projede si jejich logy ve stylu "multina vyluštěna od stolu, finálka získáná z databáze apod. a mohou snadno získat dojem, že takto je to správné, když to přece takto dělají ti, kdo získali od reviewera právo hodnotit kvalitu nových keší...Pak se podívá např. na profil Jonea a řeknou si, že logovat FI na nenalezených keších je naprosto v pořádku. Dokud nebudou jména takovýchto jedinců dostatečně veřejná, tak se situace nezlepší:(
  • 0

#32 jurin1

jurin1

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 1 příspěvků(y)

Publikováno 03 leden 2013 - 9:32

Ahoj, lovím jen na com mám, co vyluštím nebo kam se dostanu a to buďto sám nebo v týmu. JESTLI MÁM BOD NEBO OSDESÁT TISÍC je mi jedno, za to si nic nekoupím, ani medaile za to nejsou. Bonus pro mě je, se někam podívat a něco zažít, odpočinout si od stresu v práci. A ve svých keších se snažím nabízet totéž. Každá z nich je o poznání a zážitku. Ano některá by se dala rozlošit na více keší, ale mám radši multinku nebo hledací mysterku. Příjdou jen Ti, kteří chtějí, je menší riziko zničení. Odradí to dav. Nemůžu a vlastně ani nechci bránit někomu v nějakém haluzení. Připravil se tím o zážitek a jediné co má je puntík v mapě. Lituji jej.
  • 0

#33 kolombo

kolombo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 674 příspěvků(y)

Publikováno 03 leden 2013 - 9:38

kapsa napsal/a:

kolombo napsal/a: Například ten, co tu tak zuřivě potírá PT :-(

Jestli jsi myslel mě, tak máš asi pravdu, že se občas nechám unést. Nicméně na druhou stranu si nemyslím, že by se mnou nikdo nesouhlasil - sám jsem občas překvapen, kolik lidí mi vyjadřuje podporu. Bohužel skoro vždycky jen přes SZ, mailem nebo osobně, protože se prostě nechtějí zaplétat do debaty.
Nicméně OK - beru to a budu se snažit na PWT už reagovat trochu mírněji nebo vůbec.


Jo, bylo to na Tebe :-)

Já myslím, že s tou masivní podporou PT to není tak horké. Ano, loví se to, ale myslím, že naprostá většina lidí si uvědomuje, že sebrat 100 krabiček podél silnice, rozhodně není estetický zážitek číslo JEDNA.

A mimochodem, debaty o počtech nálezů a počtech založených keší se vedou co fóra pamatuji. Já svoji první keš zakládal, když jsem se na fórech dočetl, že kdo nemá žádnou založenou, tak by neměl do ničeho mluvit.
  • 0

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

ICQ: 343-044-770

kolombo@kolombo.cz


#34 S474N

S474N

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 03 leden 2013 - 9:45

netvor napsal/a:
... přirovnávat příznivce tradiček ke kleptomanům je trochu přes čáru. To ale stále můžu brát jako (byť trochu nepovedený) pokus o vtip.

A nebylo to kolego nahodou mysleno tak, ze pres finalky se ze vsech kesi "udelaji" tradicky, protoze jdes pouze na vyzvednuti kese? Priste by mozna stacilo otevrit okno a nadychat se cerstveho vzduchu.

netvor napsal/a:
Potom to vypadá, že přijedu na Slovensko a každý druhý místní cacher mluví o tom, jak se v Česku loguje - protože když tak loví Jonea, lovíme tak asi všichni. A věř mi, že v létě v Trnavě jsem se už hanbou styděl mluvit česky...

Vidis a ja se setkal treba v Turecku nebo Egypte s tim, ze Nemci si nedelaji zadnou hlavu s kesi. Ja letim hledat kes (STF), hledam, nenachazim, prijde nemcour s rodinkou, na miste se vyfoti a tschüss. A ja jenom potom ziram, jak v listingu priskoci "Found It". Kdyby se mi tohle stalo jednou, tak nereknu, ale staci si projet nekolik kesi v ruznych dovolenkovych resortech a najednou uvidis, ze co se deje u nas, je jeste relativne v pohode.

DrakMrak napsal/a:
p.s. možná by ani web finálek nikdy nevznikl nebýt tendence všechno VYLUXOVAT ;)

A o tom je, spousta lidi si plete hru na hledani schovanych krabicek s blize nespecifikovanou hrou na porovnavani poctu nalezu mezi sebou. A co z toho vznika tady muzeme videt.
  • 0
Vložený obrázek GASP - statistiky z Geogetu na pár kliknutí (diskuze ke GASP)

UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.
Pro pokládání dotazů nebo rad využijte fórum (od toho tu je).

#35 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 03 leden 2013 - 9:46

kolombo napsal/a:
A mimochodem, debaty o počtech nálezů a počtech založených keší se vedou co fóra pamatuji. Já svoji první keš zakládal, když jsem se na fórech dočetl, že kdo nemá žádnou založenou, tak by neměl do ničeho mluvit.


Jo, to si pamatuji...
Taky něco o KARMĚ, o tom, že zakládat by měl někdo kdo má min. 100 (později 200-300- i více) nálezů...
Když jsem začínal, tak jsem dokonce bral jako takové nepsané pravidlo něco jako 100 nalezených - 1 založená... Ale to bych jich teď už měl mít 2x tolik založených :-( Trochu nestíhám...

Na jednu stranu kešek už je v některých místech až moc... Na druhou stranu mě mrzí postoj u některých lidí (i s nálezy přes jeden i více tisíc) - proč bych nějaké kešky zakládal, když jich je tolik, co ještě nemám nalezené...

Ale to celé je už trochu OT.
  • 0

#36 Kapsa

Kapsa

    Kapsa

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 084 příspěvků(y)

Publikováno 03 leden 2013 - 10:06

kolombo napsal/a:Jo, bylo to na Tebe :-)

Já myslím, že s tou masivní podporou PT to není tak horké. Ano, loví se to, ale myslím, že naprostá většina lidí si uvědomuje, že sebrat 100 krabiček podél silnice, rozhodně není estetický zážitek číslo JEDNA.

Někdo jo, někdo ne - ale já toho teď fakt trochu nechám být .... ;)
A mám-li být "novoročně pozitivní", tak musím uznat, že pro mě, jakožto starého trampa byla za poslední dobu jedna z nejlepších keší tvoje GC135M8 - Island. Na tu fakt vzpomínám a jeli jsme tam kvůli tomu s celou partičkou mudlo-trampů až z Brna. Skvělý spojení místa, příběhu (listingu) a kešky ....
  • 0
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#37 k-lord

k-lord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 077 příspěvků(y)

Publikováno 03 leden 2013 - 10:06

kolombo napsal/a:
Nemyslím, že by byly správné názory toho typu, že když necháme podvodníčky podvádět v malém, tak bude klid.


Kolombo, a co pro to udelas, aby nepodvadeli? Neudelas nic, jen o tom budes mluvit tady na foru. Nikdo s tim nic neudela. Mozna jednou za cas se nekdo objevi, kdo zmeni ke hre pristup (jak zminuje Kapsa), ale revoluci v tomto necekejme. Radeji budu patrit mezi ty, kteri se takovymito podvody nezaobira a v klidu si buduo kesovat, nez se vztekat, zda nekdo ma vic bodu jen diky podvadeni, nebo ze nekdo odlovi mou kes nepoctive. To bych rovnou mohl s kesovanim prestat.
  • 0

#38 kolombo

kolombo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 674 příspěvků(y)

Publikováno 03 leden 2013 - 10:20

k-lord napsal/a:
Kolombo, a co pro to udelas, aby nepodvadeli? Neudelas nic, jen o tom budes mluvit tady na foru. Nikdo s tim nic neudela.


Ale já myslím, že by se o tom mluvit mělo, že to není správné.

Myslím, že se toho udělalo docela dost, třeba zmizel kanál k luxování final WP, který někteří úspěšně používali a který určitě krmil i finálky.

A nejde nevidět, že když si někdo pokazí kredit, tak ho na eventech nikdo moc nevítá ....
  • 0

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

ICQ: 343-044-770

kolombo@kolombo.cz


#39 Kapsa

Kapsa

    Kapsa

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 084 příspěvků(y)

Publikováno 03 leden 2013 - 10:24

kolombo napsal/a: Ale já myslím, že by se o tom mluvit mělo, že to není správné.
Myslím, že se toho udělalo docela dost, třeba zmizel kanál k luxování final WP, který někteří úspěšně používali a který určitě krmil i finálky.
A nejde nevidět, že když si někdo pokazí kredit, tak ho na eventech nikdo moc nevítá ....

Naprostý souhlas!
Jasně, nikdy se to nevyřeší úplně ale ani by se to nemělo vzdávat.
Překvapivě účinný je fakt i ten třetí bod - dát i v osobním styku na jevo, že to prostě není košer.
  • 1
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#40 Smrk

Smrk

    proti proudu

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 03 leden 2013 - 10:38

Taky si myslím, že o podvodech je zapotřebí alespoň mluvit, když už je nemůžeme zastavit. A ne dělat mrtvého brouka a hrát si na svém písečku.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama