Přejít na obsah


Fotka

Offline (turistická) mapa pro Android


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
992 odpovědí na toto téma

#1 Speirs

Speirs

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 303 příspěvků(y)

Publikováno 10 leden 2013 - 23:32

Zdravím, sestavuji pravidelně offline mapu pro c:geo a Locus, protože na zahraničních serverech bývají dost staré mapy a byla by škoda se o ni nepodělit, když už si počítač honí triko. Tudíž na stránce http://osm.paws.cz najdete povídání, ale hlavně soubor czech_republic.map ve kterém je vektorová mapa pro offline použití v c:geo, Locusu, a:Drake a dalších (viz seznam http://code.google.c...rgeApplications). Soubor zabírá kolem 180 MB na vaší SD kartě, je třeba mít dostatek místa a umisťuje se typicky do Locus/mapsVector, kde jej aplikace primárně hledají. Mapa je založena na datech z projektu OpenStreetMap.

EDIT: Vedle czech_republic.map je nyní ke stažení i czech_republic_gccz.map, která obsahuje výšková data, turistické značky, cyklotrasy a další drobnosti dostupné z mapových podkladů OSM.org. Tato přidaná data dokáže zobrazit aplikace s vhodnými vykreslovacími pravidly. Mezi ně patří Locus a jeho turistický (nezobrazí turistické trasy, nejsme kompatibilní, ale vrstevnice a rozcestníky zvládá) a cyklistický vzhled. K mapě jsem také upravil běžně dostupné téma k obrazu svému, a je ke stažení vedle výše uvedených map. Nazývám jej osmarender_gccz a zobrazuje naráz turistické značky i cyklotrasy. Návod na instalaci vzhledu naleznete zde: http://osm.paws.cz/kct.php#renderer. Mým cílem je udělat často aktualizovanou offline mapu pro geocaching a turistiku. Posledně, když jsem se snažil připojit v lese na internet se mi dřív vybil akumulátor. Proto bych vás požádal o rozumné návrhy, co by se vám v mapě líbilo. Rád odpovím, zda je to technicky možné, jsou tu totiž různá omezení.
  • 5

#2 RoKro

RoKro

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 162 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2013 - 7:15

Děkujeme, pěkné, zkusil jsem a na aDrake šlape. Ale není to ta verze mtbmap.cz.
  • 0

#3 Speirs

Speirs

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 303 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2013 - 8:59

Není protože je to zase jenom databáze pro zobrazovač a záleží jaký "vzhled" daný program používá, třeba nedávno se v Locusu měnil z původního osmarender na jiný hezčí s odstupňovanými polními cestami, aniž bych já cokoliv měnil. Renderovací pravidla jsem zahlédl na fóru Locusu, určitě jich existuje víc a každý si je může sám upravit, víc jsem po tom nepátral.
  • 1

#4 slauch

slauch

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 86 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2013 - 9:51

Díky za link, pěkná práce. Hlavně aktuální. Sám jsem tahal mapy z mapsforge.org, ale tam se aktualizuje tak jednou za měsíc.
  • 0

#5 poohDA

poohDA

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 975 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2013 - 11:53

díky, já vždycky tahal mapy z toho odkazu v tomhle článku: http://gpsfreemaps.n...-mapy-pro-locus
Jak se to navzájem liší? Mně to na první pohled připadá úplně stejný. Já bych třeba uvítal, kdyby existovala vektorová mapa, která by ukazovala i vrstevnice. (Kdyby teda někdo neměl do čeho píchnout. :-))
  • 0
.

#6 Dobesch

Dobesch

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 878 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2013 - 12:08

poohDA napsal/a:
Já bych třeba uvítal, kdyby existovala vektorová mapa, která by ukazovala i vrstevnice. (Kdyby teda někdo neměl do čeho píchnout. :-))


Ale vzdyt ta existuje - ted ty novy mapy pro Locus umi jak turisticke znacky tak vrstevnice. Pravda je to placene (cca 3 Kc/mapa CR)
  • 0
HTC Desire -- LocusPro + WhereYouGo + Geoquack Nokia 6230i + Evolve Itraxx -- Handy Geocaching a OpenWIG

#7 poohDA

poohDA

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 975 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2013 - 12:24

a što takoje "novy mapy pro Locus"? Já primárně používám jednu vektorovou mapu získanou výše zmíněným způsobem, kterou mám na kartě. Jednou za čas ji aktualizuji. Občas v terénu stahuji on-line mapy od SHOCart nebo SmartMaps. Kde koupím a jak zaplatím tu s offline vektorovou mapu s turistickými značkami a vrstevnicemi?
  • 0
.

#8 Dobesch

Dobesch

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 878 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2013 - 12:49

poohDA napsal/a:
a što takoje "novy mapy pro Locus"? Já primárně používám jednu vektorovou mapu získanou výše zmíněným způsobem, kterou mám na kartě. Jednou za čas ji aktualizuji. Občas v terénu stahuji on-line mapy od SHOCart nebo SmartMaps.
Kde koupím a jak zaplatím tu s offline vektorovou mapu s turistickými značkami a vrstevnicemi?


Eto mapy takyje ....inu z Mapsforge a ja konkretne mam verzi z 20.11.2012 tahanou primo pres Locus (ten musi bejt taky aspon prosincovej). Tyhle mapy uz maji nejake styly - Mesto, Silnice, Kolo, Turistika a v kazdem stylu se zobrazuji informace, ktere jsou v danem stylu"charakteristicke" -- Takze v Turistickem jsou to tur. znacky a vrstevnice. No a cena za 10GB je 1€ (a mapa ma cca 180MB) Tady jsou videt vrstevnice a tady turisticke znacky.
  • 0
HTC Desire -- LocusPro + WhereYouGo + Geoquack Nokia 6230i + Evolve Itraxx -- Handy Geocaching a OpenWIG

#9 poohDA

poohDA

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 975 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2013 - 13:12

spasiba
  • 0
.

#10 slauch

slauch

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 86 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2013 - 14:00

No koukám, že to s těma mapama nebude tak jednoduchý :o A jestli teda můžu poprosit o osvětlení. Tahám offline mapy z mapsforge. Pokud Speirs aktualizuje častějc než mapsforge, budu tahat od něj. Ale... To, že ty máš možnost si zobrazit všechny ty fičurky, jako jsou vrstevnice, turistický značky a pod. a mě se to v c:geo nezobrazuje je problém v čem? C:geo to na rozdíl od Locusu neumí? Nebo je to problém map? Jsem schopnej to nějak do mýho c:gea nacpat?
  • 0

#11 RoKro

RoKro

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 162 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2013 - 14:09

To by mě taky zajímalo, akorát pro aDrake :-)
  • 0

#12 Speirs

Speirs

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 303 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2013 - 18:47

Mapy jsou totožné s těmi z mapsforge (i odjinud, mívají příponu "map" ), jelikož používám jejich plugin pro osmosis (jiná možnost ani není). Jestli stojíte o turistickou mapu, tak se na to podívám (pokud má už někdo přehled, ušetří mi to čas), někde jsem to letmo pročítal a bude nejspíš třeba nějaká kombinace souborů. Mě osobně stačí vidět, jestli cestu už někdo zmapoval, nebo ne, a vrstevnice apod. mě zatím nezajímaly. Těší mě, že máte zájem a něco s tím uděláme. Jinak oficiální seznam aplikací používající nástroje mapsforge je tady: http://code.google.c...rgeApplications
  • 0

#13 RoKro

RoKro

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 162 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2013 - 19:02

Speirs napsal/a:
Jestli stojíte o turistickou mapu...


Pro mě to důležitý není (tak, aby ses tomu musel věnovat), turistický mám komplet bitmavový, spíš jsem se ptal ze zvídavosti.
Jako jestli se pro to musí ty mapy jinak vygenerovat, nebo jestli je tam vždycky všechno, ale lze pak v aplikaci zobrazovat jen vybrané kategorie údajů.
  • 0

#14 Speirs

Speirs

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 303 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2013 - 19:16

Z patra si dovolím tvrdit, že vrstevnice se musí někde sehnat a přilepit k té vygenerované mapě, kdežto turistické trasy, cyklostezky a podobně se zobrazí použitím správného xml pro renderování mapy, ta turistická data tam jsou, jen se musí vykreslit.
  • 1

#15 VasaM

VasaM

    VasaM

  • Members
  • PipPipPip
  • 638 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2013 - 19:24

Ja bych ocenil vrstevnice i ty trasy. Zatim to je jedina vec, co my ve vektorovych mapach chyby (hlavne ty trasy).
  • 0

#16 j.mikrob

j.mikrob

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 72 příspěvků(y)

Publikováno 12 leden 2013 - 2:36

Nějaké vektorové mapy s vrstevnicema, cyklo a tur. trasama jsou na openandromaps. Kompletně se to ovšem zobrazí jen v Locusu. Je nutné použít správné téma.
  • 0

Garmin Oregon 300 | Samsung Galaxy SII + a : drake | GeoGet + Stator


#17 Dobesch

Dobesch

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 878 příspěvků(y)

Publikováno 12 leden 2013 - 8:48

Jo a dokonce az v Locusu s datem vyroby po 20.11.2012-- tusim ze az od nejaky verze 2.8.3 - proste s tim musi umet pracovat ten software
  • 0
HTC Desire -- LocusPro + WhereYouGo + Geoquack Nokia 6230i + Evolve Itraxx -- Handy Geocaching a OpenWIG

#18 VasaM

VasaM

    VasaM

  • Members
  • PipPipPip
  • 638 příspěvků(y)

Publikováno 12 leden 2013 - 10:01

Hmm, takže podpora pro A:Drake asi nenení...
  • 0

#19 Dain & Olik

Dain & Olik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 12 leden 2013 - 10:44

Speirs napsal/a:
Zdravím, sestavuji pravidelně offline mapu pro c:geo a locus, protože na zahraničních serverech jsou i dost staré mapy a byla by škoda se o ni nepodělit, když už si počítač honí triko. Tudíž na stránce http://osm.paws.cz najdete povídání, ale hlavně soubor czech_republic.map ve kterém je vektorová mapa pro offline použití v c:geo, Locusu a dalších. Soubor zabírá kolem 180 MB na vaší SD kartě, je třeba mít dostatek místa a umisťuje se typicky do Locus/mapsVector, kde jej aplikace primárně hledají.


super, diky. prislo jako na zavolanou, kdyz jsem na nejakou offline vcera vecer pomalu zacal dumat :). na c:geo beha bez problemu.
  • 0

#20 shaman3

shaman3

    Advanced Member

  • Banned
  • PipPipPip
  • 2 179 příspěvků(y)

Publikováno 12 leden 2013 - 11:53

Offline mapy lze získat i zde:
http://www.openandro...ownloads/europe
A řekl bych, že tam jsou aktualizované tak jednou měsíčně. V Locusu fungují OK.
  • 1




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama