Přejít na obsah


Fotka

TOPO CZECH pro 2013


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
443 odpovědí na toto téma

#401 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 496 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2014 - 9:00

nelibilo, protoze by to fungovalo jen nekomu. :mellow:


  • 0

#402 Niraj

Niraj

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 165 příspěvků(y)
  • Locationkousíček vod Myšle

Publikováno 07 únor 2014 - 9:05

Takže jestli tomu rozumím dobře, tak když si koupím novou GPSku s TOPO 2013 PRO, mapu zaregistruju a pak si napíšu do Garminu o tu verzi s autoroutingem, tak mi ji pošlou (taky PRO?) , přepíšu tu původní a bude vše ok.

A když mi nebude i tak vyhovovat (viz příspěvek HaLuMa - ulice v lese) tak se holt vrátím k nějaké starší verzi (2012 třeba), byť to nebude zcela ofiko, ale jako zákazník nespokojený se zaplaceným produktem bych se s tím morálně vyrovnal.


Tento příspěvek byl upraven od Niraj: 07 únor 2014 - 9:13

  • 0

#403 hlavsic

hlavsic

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 411 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2014 - 9:13

Ja teda vetsinou routing, kdyz jdu pesky nebo na kole, moc nepotrebuju. Ten potrebuju v aute.Pokud jedu dal, tak TomTom, pokud jsem nekde, kde to neznam, a keskuju, tak routuju prez OSM, kde mi to staci....

A dokonce znam lidi, co nedaj dopustit na papirovou mapu :-)


  • 0

:ph34r:  Huawei P30 PRO + Android 10 - GeoGet - Locus Map - Garmin fenix 6X PRO    :ph34r:


#404 pepa.z.pocernic

pepa.z.pocernic

    Advanced Member

  • Administrators
  • 2 685 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2014 - 9:23

Takže jestli tomu rozumím dobře, tak když si koupím novou GPSku s TOPO 2013 PRO, mapu zaregistruju a pak si napíšu do Garminu o tu verzi s autoroutingem, tak mi ji pošlou (taky PRO?) , přepíšu tu původní a bude vše ok.

A když mi nebude i tak vyhovovat (viz příspěvek HaLuMa - ulice v lese) tak se holt vrátím k nějaké starší verzi (2012 třeba), byť to nebude zcela ofiko, ale jako zákazník nespokojený se zaplaceným produktem bych se s tím morálně vyrovnal.

 

Když si koupíš GPSku s TOPO 2013 PRO tedy s turistikou  mapou která nedeklaruje autorouting po silnicích, tak se nemůžeš odkazovat na jeho špatnou úroveň ani když ti daj tu upravenou verzi. Ta je úlitbou těm, co aktualizovali z předchozí verze, kde autorouting v turistické mapě byl a oni o něj přišli. Pokud kupuješ až 2013, tak to je mapa která ofiko autorouting po silnicích nemá a pokud ho chceš, máš si koupit atlas.


  • 0

Informace a návody k serveru píšu postupně na mém blogu http://www.geocachin...g/16-o-serveru/

 


#405 valpek

valpek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 90 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2014 - 10:03

Přátelé, možná že se mýlím ale o co tu jde? Když tak mě jemně ale opravdu jemně usměrněte. 

Mám O 45O s TOPO 2013 PRO. Chci-li navigovat tak si přepnu dle chuti (za šipkou, autem, na kole, pěšky, turistika......) a funguje to naprosto bez problémů.


  • 0

#406 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 839 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2014 - 10:05

Hmm, takže každopádně zhoršení služeb :-(

Trochu nechápu, co jim brání udělat to, aby byl aktivní routing pro auta, který se počítá ze silnic a routing pro kola / pěší, který se počítá i z lesních cest. Předpokládám, že takový problém pro programování to být nemůže!

 

Vlastně může... Snaží se prodat další mapu, podle toho co řekl Pepa :-(


  • 0

#407 petulinka1

petulinka1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 316 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2014 - 10:24

Picodas (kterej dela ty cesky mapy) je podobna verbes, jako Garmin samotnej - udelame ti novou funkci, abys byl stastnej, ale mozna nebude fungovat tak, jak bys chtel. To uz je ale tvuj problem...

Taky me 2013 nastvala tak, ze jsem presla na OSM, obcas si tam neco domaluju sama (lesni cesty zahadne koncej u kesi :D) a jsem spokojena. Kolikrat je ta mapa i presnejsi, nez TOPO.


  • 0

#408 Niraj

Niraj

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 165 příspěvků(y)
  • Locationkousíček vod Myšle

Publikováno 07 únor 2014 - 10:27

Když si koupíš GPSku s TOPO 2013 PRO tedy s turistikou  mapou která nedeklaruje autorouting po silnicích, tak se nemůžeš odkazovat na jeho špatnou úroveň ani když ti daj tu upravenou verzi. Ta je úlitbou těm, co aktualizovali z předchozí verze, kde autorouting v turistické mapě byl a oni o něj přišli. Pokud kupuješ až 2013, tak to je mapa která ofiko autorouting po silnicích nemá a pokud ho chceš, máš si koupit atlas.

 

Souhlas, kdyby to tak bylo odjakživa.

Když jsem ale dosud používal předchozí verze, kde se jednalo též o turistické mapy a routování po silnicích fungovalo, tak od nové verze očekávám stejnou funkčnost + nějaké další zlepšení (aktualizace map v tomto případě). Nikde u nového produktu nejsem upozorněn, že tato funkce již není implementována. Takže jako zákazník se po nákupu budu cítít ošizen. Kdybych si to nenašel zde na foru, tak o tom nevím. Toto forum však nemůže suplovat informace dodavatele.

Já jsem zákazník a ten určuje, co chce/potřebuje. Já chci TOPO mapu + routování po silnicích a to vše v jedné mapě, kterou  dosud nebylo problém mít. Takže očekávám totéž od nové verze, nebo chci mít možnost mít přístroj se starší verzí, ale touto funkcí. Není-li výrobce schopen/ochoten  uspokojit mé potřeby, musím se o to postarat sám.

 

A vzhledem k tomu, že v ceně přístroje si platím i mapu a výrobce tak své peníze dostane, nemám morální problém pak používat třeba i jinou mapu z jeho repertoáru, když budu používat jen tu jednu jedinou a jen na jednom přístroji. Zvláště pak, když se bude jednat o starší verzi mapy.

 

Tohle je můj pohled, i když někdo ho může mít jiný (což je mi ale docela jedno)


Tento příspěvek byl upraven od Niraj: 07 únor 2014 - 10:34

  • 0

#409 Parkis

Parkis

    Parkis

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 911 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2014 - 10:33

Picodas (kterej dela ty cesky mapy) je podobna verbes, jako Garmin samotnej - udelame ti novou funkci, abys byl stastnej, ale mozna nebude fungovat tak, jak bys chtel. To uz je ale tvuj problem...

Taky me 2013 nastvala tak, ze jsem presla na OSM, obcas si tam neco domaluju sama (lesni cesty zahadne koncej u kesi :D) a jsem spokojena. Kolikrat je ta mapa i presnejsi, nez TOPO.

Tady bych se picodasu trochu zastal, to že nejde udělat mapa která routuje zároveň pro auta a zároveň pěšky je hlavně problém firmwaru v GPS. Tam totiž nejde nastavit aby pěšáky netahala po silnicích. Že to ale obešli takhle nešťastným způsobem bylo dost krátkozraké.


  • 0

#410 petulinka1

petulinka1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 316 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2014 - 10:38

Ja vim, ale udelali to fakt hooodne nestastne. A vypada to proste jak to vypada... Kdyby tam udelali active routing (do fw!!) i do mapy, tak by se vlci nazrali a koza zustala cela. Jen yb se lidi museli smirit s tim prepinanim. 

Nejhorsi je, ze Picodas ma problem i ziskat aktualni data od KCT. Nevim sice, jestli si Picodas predstavuje, ze to bude zadarmo, nebo jestli KCT chce moc penez, ale dohodnout uz by se sakra mohli. A ja bych tenkrat nemusela na Cikanskej hrad lizt po 4 po stary modry :D


  • 0

#411 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 496 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2014 - 10:42

A kolikrat je ta mapa nepresna ci zcela chybejici. To je problem OSM. Nicmene i ja se to snazim zlepsovat a ty cesticky ke kesim tam zakresluji. ;) Mozna je to dobry namet na nejaky dalsi technologicky blog.

 

Nicmene zpet - Pouzivam Topo Czech od jeji prvni verze. A to je uz pekna radka verzi. Celou doby se mluvilo o tom, ze turisticky routong je nesmysl. A tak si tu mapu mnoho lidi koupilo a co hur, predplatilo si aktualizace, protoze mapa delala to co oni chteji. V posledni verzi se funcke autoroutingu odebrala a nahradila se tim, co bylo doposud nesmyslne - turistickym routingem, a to jeste spatnym. Nevidim nic divneho na tom, ze je mnoho lidi nastvanych!

 

Nesouhlasim s pepou, ze TOPO = turisticka mapa! neni, je to mapa s podrobnejsimi topologickymi prvky. Ty ja chci videt, i kdyz jedu po silnici, a zaplatil jsem si za to! Pokud nekdo chce automapu do autonavigace, pak mu asi staci i ten Atlas, ale TOPO mapa s routingem je uzitecna a jsou lidi, co ji chteji.

 

Ale k uplne puvodimu dotazu, nevim, jestli tu nekdo vubec odpovedel:

 

- V CR oficialni zastoupeni Garminu neprodava GPS bez mapy! Pokud chces pouzivat mapy jine, jsi nucen si koupit GPS alespon s horsi a levnejsi ne-PRO verzi.

- GPSky se prodavaji vzdy s aktualni mapou. Pokud si koupis starsi verzi a do tri mesicu (tusim) vyjde nova, ziskavas bezplatny upgrade. Jinak se za upgrade ze starsi verze plati.

- Je mozne si koupit Lifetime aktualizace. To znamena, ze dostanes vsechny budouci aktualizace mapy, ktere vyjdou. Takze pokud sis koupil treba 2010 Lifetime, dostal jsi postupne aktualizace na 2011, 2012 i 2013...

- Neni mozny downgrade, takze kdyz si koupis verzi 2013, nemuzes pouzivat verzi 2012.


  • 0

#412 petulinka1

petulinka1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 316 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2014 - 10:44

Pouzivat ji muzes, jen ji musis mit nekde schovanou :D


  • 0

#413 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 496 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2014 - 10:45

Kdyz si koupis ted GPSku s mapou 2013, tak nedostanes mapu a klic pro 2012. To jsem mel na mysli.


  • 0

#414 Niraj

Niraj

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 165 příspěvků(y)
  • Locationkousíček vod Myšle

Publikováno 07 únor 2014 - 11:37

Jasně, musel bych ji mít schovanou od minule. A to mám, všechny své předchozí verze - koupené oficiálně. A když bych si koupil nový přístroj s novou TOPO 2013 (takže opět zaplatil za mapu), pak bych neměl problém používat starou mapu místo nové, nevyhovující. Vše jsem si zaplatil, budu používat jen jednu jedinou a jen v jednom jediném přístroji. Pro mě je to čisté.

 

 

A co se týče nákupu přístroje bez map - měl jsem namysli nákup v zahraničí (eBay, Amazon), popř, zde i našich shopech prodávají Dakotu udajně bez map:

http://www.suntech.c...z-topo-czech-3/

http://www.mercateo....&chooseGeo=true

 

Ale cenová úspora není tak markantní, aby se to vyplatilo.


  • 0

#415 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 496 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2014 - 11:42

Pockej, pockej, to ti nepomuze, ze mas schovane ty stare drivejsi mapy. Mapa je totiz koupena k jedne konkretni GPSce, a licence je neprenosna. Klic je vygenerovany pro tu jednu konkretni GPSku. Takze je jedno, ze jsi ke starsi GPSce mel koupenou nejakou mapu, to v zadnem pripade neznamena, ze ji muzes popuzit s jinou GPSkou.


  • 0

#416 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 839 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2014 - 11:59

Toto je bohužel dosti nemorální jednání od výrobců map.

S novým přístrojem tě nutí kupovat novou mapu a pokud ji někde ztratíš či rozbiješ, tak i když jsi ji zaplatil a máš její instalačky, tak ji nemůžeš používat... 

Přestože i kdybys ji třeba chtěl s novým přístrojem používat, máš smůlu? Docela blbé, když už sis to zaplatil... Chápu to u toho "lifetime", kde je aktualizace vázaná na život té GPSky, ale ne u toho, když si koupíš jednu verzi mapy.


  • 0

#417 ladislavappl

ladislavappl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 722 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2014 - 11:59

V létě jsem koupil TOPO 2013 (ne PRO) a po natažení do Mapsource se mi tam objevila i 2012 (někde - asi při registraci - se objevil klíč k ní). Verze 2013 má - aspoň v Krušných horách - méně lesních cest, ale je pravda, že ty zanesené ve starších verzích už byly často zarostlé a neprůchodné. Ale některé chyby tam straší dosud - třeba vedení značené turist. značky nad Ústím n.L. směrem k Vaňovu a další. Verzi 2013 potřebuji jen v autě, naposledy jsem jel po Pražském okruhu, ale podle TOPO 2012 tam mělo být pole...


  • 0
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).

#418 Niraj

Niraj

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 165 příspěvků(y)
  • Locationkousíček vod Myšle

Publikováno 07 únor 2014 - 12:04

No jasně oficiálně ne.

 

Tato věc má dvě stránky, které řeším:

 

- technickou - aby vše fungovalo, musel bych si vygenerovat nový klíč pro novou gps, ale starou mapu. Což není správný postup, řekl bych nelegální. S tím se tedy váže ta druhá stránka:

 

- morální - kdybych neměl žádnou starou mapu koupenou a nekoupil ani tu novou 2013, popř. je všechny používal na všemožných přístrojích současně, tak to bych jako košer nebral.

Když jsem si ale předchozí mapy řádně zaplatil a s novou GPSkou si zakoupím i tu novou TOPO 2013 (cena mapy je zcela jistě promítnuta i v ceně přístroje), ale rozhodnu se ji nepoužívat, tak s použitím mé staré mapy, jen na jednom jediném přístoji, morální problém nemám. Za všechny mapy jsem řádně zaplatil, výrobce mapy dostal zaplaceno naprosto stejnou částku ať budu používat 2013 nebo starší, takže jsem ho o nic nepřipravil a bude platit 1 mapa (licence) = 1 přístroj.

Dle licenčních podmínek to sice úplně není, ale všichni dostanou na co mají nárok, nikdo nebyl okraden.


  • 0

#419 pepa.z.pocernic

pepa.z.pocernic

    Advanced Member

  • Administrators
  • 2 685 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2014 - 12:06

 

Nesouhlasim s pepou, ze TOPO = turisticka mapa! neni, je to mapa s podrobnejsimi topologickymi prvky. Ty ja chci videt, i kdyz jedu po silnici, a zaplatil jsem si za to! Pokud nekdo chce automapu do autonavigace, pak mu asi staci i ten Atlas, ale TOPO mapa s routingem je uzitecna a jsou lidi, co ji chteji.

 

Nikde netvrdím, že TOPO = turistická. Jako turistickou označuje mapu v Garmin v popisu produktu mimálně už od roku 2010 a mapa topografické prvky obsahuje, tedy je označení topo v pořádku. Naopak v názvu ani popisu není nic čím by to výrobce označil za autonavigaci. To ale není v rozporu s tím, že autonavigace s topo prvky může být užitečná, ale garmin to takto nenabízí a imo ani nikdy nenabízel.


  • 0

Informace a návody k serveru píšu postupně na mém blogu http://www.geocachin...g/16-o-serveru/

 


#420 Ondra_Martina

Ondra_Martina

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 7 příspěvků(y)

Publikováno 02 březen 2015 - 11:25

Omlouvám se, že otevřu opět toto téma, ale jsme bezradní s mapami. Koupili jsme Garmin etrex 30 s Topo czech 2013 na kartě. Zaregistrovali jsme mapu, kde jsme získali klíč, stáhli jsme si Base Camp a tam se mapa ukazuje. Fyzicky je na kartě také, ale v navigaci zobrazena není a nejde s ní pracovat. V programu Base Camp se ale normálně zobrazuje. 

 

Když dáme instalovat mapy, objeví se - pro toto zařízení nebyly nalezeny žádné odemknuté mapy. A jakmile chceme dát odemknout mapy tak se zobrazí - mapový produkt není nainstalován. 

 

Nevíte někdo prosím nějaký fígl, jak na to? Díky moc.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama