Přejít na obsah


Fotka

Borelioza


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
101 odpovědí na toto téma

#41 Kuprum

Kuprum

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 86 příspěvků(y)

Publikováno 05 červen 2013 - 18:38

Rozšiřující se načervenalý flek s blednoucím středem je tak charakteristický, že antibiotika se dávají automaticky. Staří praktici testy krve ani nedělají protože "B" se v krvi zjišťuje pozdě a v případě včasného podání antibiotik se ani v krvi nemusí objevit vůbec. Podezření na zanedbanou , přechozenou boreliózu ve druhém stadiu nejlépe potvrdí krevní test western blot, který se ovšem běžně nedělá.... V případě pochybností o přístupu doktora doporučuji navštívit infekční kde si případ vychutnají.
  • 0
Teprve nalezená krabka dává vyjížďce nebo vycházce smysl

#42 ladislavappl

ladislavappl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 886 příspěvků(y)

Publikováno 05 červen 2013 - 22:54

Jestli můžu nesměle zasáhnout do diskuse: Tetracykliny tvoří s ionty vápníku, hořčíku, hliníku, železa apod. komplexní sloučeniny (cheláty), které neúčinkují. Může dojít ke snížení koncentrace ATB v plasmě až asi o 20 - 30 % (i když u doxycyklinu bude toto procento asi menší; jiné tetracykliny se už prakticky neužívají). Takže jde o to, aby mezi doxycyklinem a mléčným výrobkem byla v trávicí trubici nějaká jiná potrava, která by je oddělila a zabránila jejich reakci. Nebo vzít ATB, počkat ty 2-3 hodiny, aby se dostalo dál (dostatečně pít, což není nikdy na škodu) a pak teprv ten jogurt. Klasické tetracykliny se dřív užívaly velmi často (na PNC rostla rezistence, streptomycin se musel podávat injekčně a hrozilo po něm poškození sluchu, chloramfenikolu jsme se báli, že poškodí krvetvorbu a ostatní "vzácná" ATB byla jen po schválení odborné ATB komise). Ale horší bylo, že se přidávaly do krmiva jatečným zvířatům, aby lépe rostla... S postupem času (po r. 1989) jsme byli obchodními zástupci farmaceutických firem neustále masírováni, abychom psali modernější ATB a chemoterapeutika (makrolidy, chinolony, cefalosporiny apod.), která prý měla být účinnější. Zpočátku byla, ale výsledkem je raketově rostoucí rezistence vůči těmto novým ATB (a když už jde opravdu o život, tak často pacienta už nemáme čím léčit, na všechno je rezistentní...). Léčit doxycyklinem považovali někteří kolegové za staromódní a překonané. Jenže - najednou se ukázalo, že hodně bacilů je zase citlivých na tetracykliny a aminopeniciliny! A že doxycyklin dobře zabírá i na takové medicínské "oříšky", jako jsou mykoplasmata, chlamydie, borelie a podobné potvory. Bohužel na viry ne a tak je zbytečné po lékaři požadovat antibiotika na rýmu, na běžné bolesti v krku, zánět průdušek (první týden) nebo horečku neznámého původu. Snad jsem vás příliš neunavil přemírou teorie, tak můžete opět relaxovat třeba u FTF Mont Blanku, nových pravidel GC nebo vizitek v keších (když jsou papírové, tak dobře sají vlhkost a taky si lze na ně poznamenat třeba bonusová čísla...)
  • 0

#43 kolombo

kolombo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 674 příspěvků(y)

Publikováno 06 červen 2013 - 8:20

Zkusím na ten odborný text o léčivech navázat pracně dohledaným odkazem do jiné, starší, diskuse:

PLAJ family napsal/a:
Když jsem toto vlákno spustil, tak se jej pokusím trochu usměrnit. ;)
Problematiku klíšťat docela zevrubně popsal Dorcadion zde: http://www.geocachin...3788#post_43788


  • 0

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

ICQ: 343-044-770

kolombo@kolombo.cz


#44 shaman3

shaman3

    Advanced Member

  • Banned
  • PipPipPip
  • 2 179 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2013 - 0:47

7.6.2013 jsem mel po lesnim kesovani na sobe nekolik prisatych klistat, na nohach, rukach a na tele v podpazi, asi jsem prosel nejakym jejich hnizdistem, bylo jich asi 10 a hodne male, sice zakousnute, ale jeste v sobe nemeli nasatou zadnou krev, mozna jim ma krev nechutna, mel jsem je na sobe mozna i tri hodiny, jen se zakousli, ale nemeli zadny zadecek, takze krev nenasali. Dost me to prekvapilo, nebot na me klistata nikdy nesli, mel jsem kliste naposledy snad pred 20 lety, a predtim asi nikdy. Odstranil jsem je nehtem, nikde nemam zadnou skvrnu nebo flek, presto me ted po 4 dnech skolila nejaka chripka, mam kasel, teplotu, potim se a tresu se u toho zimou. Zadna bolest kloubu nebo zaludecni nevolnost ale neni. Myslite, ze to ma souvislost s temi klistaty? Je to priznak boreliozy nebo encefalitidy?
  • 0

#45 Ivos

Ivos

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 14 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2013 - 1:45

Bleskově k některým názorům o (žel často stále bagatelizované) borelióze (sestřičky známé syfilitidy) : to ladislavaappl (příspěvek z 2.6. 23:32) 1)"Předně bych chtěl varovat před nekritickým přijímáním všech názorů publikovaných na www.borelioza.cz ..." (ladislavaappl) Předně bych chtěl všem naopak doporučit stránky www.borelioza.cz, na kterých najdete ohromné kvantum validních informací o této závažné nemoci. Shrnout všechny citované odborné studie do krátkého příspěvku nejde, pro neznalé a váhající s nasazením atb kúry po objevení se Erythema Migrans doporučuji prostudovat a řídit se http://www.borelioza...fb8409919d0.pdf 2) "Domnívám se, že praktičtí lékaři jsou dostatečně proškoleni v problematice diagnostiky a léčení prvního stadia LB ..." Ladislavoappl, bohužel je to přesně naopak: To se nedomnívám, ale vím to z vlastní, opravdu šokující zkušeností se šesti lékaři. Nebýt skvělých lidí na webu borelioza.cz a jejich přesného navigování (jaké testy v které laboratoři , jak interpretovat výsledky testů, doporučení vhodných léků při pozitivitě testů), tak se dnes belhám v neutišitelných bolestech s PID bez šance na vyléčení ze závažné nemoci naším zdravotnictvím. Závěrem: Vážení, ve vlastním zájmu nebagatelizujte boreliózu a KE, sledujte předpověď aktivity klíšťat http://www.chmi.cz/p...tata&last=false a doporučeními se též řiďte. Argumentace "xyz - krát jsem měl v životě klíště a nikdy z toho nic nebylo" svědčí o totální neznalosti přísloví "tak dlouho se chodí se džbánem ...". V mém případě po desítkách zakousnutých klíšťat ročně jsem pokládal použití repelentů a jiných opatření proti klíšťatům za hypochondrii a zbytečné obavy. Tento omyl mě stál 2,5 roku normálního života. Holt za blbost se platí, tak pozor, v tomto týdnu je bezpečnější Bungee Jumping než lézt do trávy.
  • 0

#46 Ivos

Ivos

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 14 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2013 - 2:52

Ještě krátce má zkušenost s repelenty proti klíšťatům: Samotný DEET je dle mých zkušeností slabý, klíště nezabíjí, má jej odpuzovat (je to spíš zbožné přání uživatelů). Dost rychle vyprchá (řádově hodiny - viz grafy na netu). Deltamethrin /permethrin klíště zabíjí. V textiliích zůstává 100%-ně účinný až do jejich vyprání. Diffusil repelent plus na oděvy spray (zelený), který obsahuje obě složky, používám k impregnaci bot, ponožek, nohavic kalhot, elastických návleků na kolena atd, nástřik (před akcí) volím úměrný plánované aktivitě a aktuální aktivitě klíšťat. Při aplikaci velký pozor na kočky, pro ně je delta/permethrin prudce jedovatý !! B-komplexy forte perorálně (Zentiva i Generica) bych po osobních zkušenostech jako repelenty pro nízkou účinnost nedoporučoval. Je-li možnost, pak doporučuji doplnit jednoduché, levné, přitom velmi účinné opatření - VČASNÁ pořádná sprcha (sprcha v režimu wapky) všechna dosud nezakousnutá klíštata spolehlivě odplaví (klíště ve vývojovém stádiu larvy na kůži zaručeně nenajdete, i když máte oči jak ostříž (velikost cca 0,6 mm, téměř průhledná), tj. jiným způsobem je těžko odstraníte) doporučuje i světová autorita - prof. J. Hercogová.
  • 0

#47 Ivos

Ivos

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 14 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2013 - 3:29

Shamane3, příznaky klíšťovky popsány na netu, vyberu známý komerční http://www.klistova-...znaky-a-projevy mrkni se, zda oblast, kde jsi chytil klíšťata, není v endemické oblasti KE (3. obr. shora) http://kliste.cz/cla...ch_klistat_v_cr příznaky boreliózy jsou popsány na borelioza.cz. Krátká doba přisátí klíšťat, rychlost nástupu symptomů a absence fleku jí moc nenasvědčují (tuto diagnostiku na dálku ber s rezervou). PS: Zakousnuté klíště se dá poslat do laboratoře a dle výsledku být v klidu nebo nasadit atb (u prokázaných borelií). Než posílat 10 klíšťat do laborky na rozbor KE + LB je levnější proti KE se pro příště nechat očkovat (ovšem jedině až ta "chřipka" zcela zmizí, teď ne) a proti borelióze koupit sud repelentu.
  • 0

#48 shaman3

shaman3

    Advanced Member

  • Banned
  • PipPipPip
  • 2 179 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2013 - 7:22

Dík, koukám, že to bylo v oblasti 1-10 % encefalitidy a 10-20 % borelie. Tak snad to je jenom chřipka a vyléčí mě několik dávek česnekové polévky. To očkování proti encefalitidě je prý k ničemu, ochrání to jen na tři roky?
  • 0

#49 gygant

gygant

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 310 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2013 - 7:32

Očkování proti encefalitidě, pokud se s ním začne, tak je potřeba v něm pokračovat už napořád. Základní očkování, přeočkování, a pak obnovování v prav. int. 3-5 let.
  • 0

#50 zvedavkanocni

zvedavkanocni

    recesistka

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2013 - 7:40

Očkování proti klíšťové encefalitidě může chránit jak dlouho budeš chtít - jen si musíš ohlídat termíny tzv.přeočkování, to znamená, že po aplikaci prvních tří dávek podle očkovacího schématu si po 3-5 letech dojdeš na přeočkování. Osobně doporučuji, kdysi jsme nejdřív nechali naočkovat dceru - bydlíme v oblasti, kde je promořenost klíšťat vysoká a máme zkušenost s KE v rodině + dětská lékařka nás upozornila, že horší následky než u dětí bývají u dospělých, zejména ve vyšších věkových kategoriích. Zrovna letos v březnu jsme byly na přeočkování - cena cca 700 v porovnání s důsledky.....to ať si každý přebere sám. Je třeba vzít v úvahu, že encefalitid je více druhů - očkování chrání proti KLÍŠŤOVÉ ! Pokud tedy budeš mít smůlu a postihne tě jiná, tam tě očkování neochrání.
  • 0

#51 gygant

gygant

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 310 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2013 - 8:04

Sledování aktivity klíšťat je u mne akorát tak na depresi, jet do přírody s tím, že je jejich aktivita maximální, to snad ani nechci vědět, stejně bych doporučil se plně chránit bez ohledu na tuto úroveň (správný oděv, pravid. sledování kůže, repelenty atd). Mám dojem, že v posledních letech je jich víc, jsou všude, bohužel i dost vysoko v nadmořských výškách, kde jsem se dříve cítil bezpečně. Nacházím je v místech, která neodpovídají běžně popisovaným hlavním místům výskytu, jsou prostě všude, a nejpříšernější chvíle zažívám, když třeba štrachám krabku někde z listí a pak mi jich po rukách leze několik, i takových těch nymf, co jsou sotva vidět, to mám pak na hodinu vystaráno, protože paranoidně prozkoumávám kdejaký milimetr kůže a každé zasvědění mne vede k obnažování a hledání klíštěte :D. Očkování proti klíšťové encefalitidě osobně doporučuji, můžu-li si dovolit takové sdělení na tomto fóru dát. Pokud jde o lékaře, tak bych nezobecňoval, tak jako v jiných profesních, zájmových, sociálních a dalších skupinách :D. Tak nezbývá než přát Vám, abyste měli štěstí na kvalitního lékaře :D. U sérologických testů na boreliózu ano, výsledek je možno konfirmovat vyšetřením označovaným jako Western Blot, při pozitivní základní serologii (základní Elisa) je žádoucí. Je myslím potřeba říci, že průběh zmiňovaných nemocí není uniformní a nemusí zdaleka vypadat tak, jak je popisováno v odborné literatuře, a už vůbec ne tak, jak je popisováno na různých fórech a tak dále, nejen odborníci se můžou plést, natož laici a šum bývá veliký. Ba ani laboratorní vyšetření není vše, vyšetření mají svou senzitivitu a specificitu a časový průběh atd. a tyto hodnoty nedosahují 100%, to by bylo fajn, kdyby tomu tak bylo. Neléčí se papírový výsledek, ale pacient.
  • 0

#52 gygant

gygant

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 310 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2013 - 8:31

zvedavkanocni napsal/a: cena cca 700.....


Cena záleží na marži lékárny, případně ceny za aplikaci u lékaře..... A ty opravdu velmi kolísají..... pracoviště od pracoviště a to tak, že hodně kolísají. I pod 700 za komplet u FSME. Je možno využít slev a balíčků od svých zdravotních pojišťoven, což určitě doporučuji!
Pokud jde o věk, lidé mají pochopitelnou a přirozenou tendenci chránit především své děti, rozhodně bych však doporučil myslet v tomto případě i na sebe, a pokud už se rozhodnete očkovat své děti, nechte se očkovat také. Je to sice jen statistika, ale riziko postižení a závažného průběhu klíšťové encefalitidy může být s rostoucím věkem vyšší.
Aby to nevyznělo, že jsem dealer očkovacích látek, zvažte samozřejmě svůj přístup k očkování jako takovému, a indikaci k očkování a případné kontraindikace atd. proberte se svým kvalitním lékařem :D
  • 0

#53 Jacka

Jacka

    Zlobení je dovoleno :D

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 214 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2013 - 10:07

OPDCITY napsal/a:
POKUD MÁTE POCHYBNOSTI, TRVEJTE NA VYŠETŘENÍ WB A NEDEJTE SE ODBÍT. ;) (ODBÝT?)

U doktora odbýt, odbít až na vlastním funuse (= odzvonit) :D :D :D
  • 0

#54 Myškin

Myškin

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 490 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2013 - 10:25

gygant napsal/a:
Sledování aktivity klíšťat je u mne akorát tak na depresi, jet do přírody s tím, že je jejich aktivita maximální, to snad ani nechci vědět, stejně bych doporučil se plně chránit bez ohledu na tuto úroveň (správný oděv, pravid. sledování kůže, repelenty atd). Mám dojem, že v posledních letech je jich víc, jsou všude, bohužel i dost vysoko v nadmořských výškách, kde jsem se dříve cítil bezpečně. Nacházím je v místech, která neodpovídají běžně popisovaným hlavním místům výskytu, jsou prostě všude, a nejpříšernější chvíle zažívám, když třeba štrachám krabku někde z listí a pak mi jich po rukách leze několik, i takových těch nymf, co jsou sotva vidět, to mám pak na hodinu vystaráno, protože paranoidně prozkoumávám kdejaký milimetr kůže a každé zasvědění mne vede k obnažování a hledání klíštěte :D.

Zazivam uplne to same. Boj s klistaty, dali se to tak nazvat, je temer marny a unavny.
Ackoliv se prohlizim po kazde navsteve vysoke travy, doma pred koupanim, po koupani a dalsi den rano, presto najdu na sobe min. jednu svi.i. Doslo to tak daleko, ze se svlekam z veci na ven radeji na pude a necham je tam par dni viset.
Mam jeden dotaz ohledne opalovaciho kremu v kombinaci s repelentem-jde todohromady nebo ne? Nevznikne mi na kuzi nejaky zajimavy chemicky koktejl? A nesnizuje se vlastnost repelentu potem? A co repelent a synteticke materialy?
  • 0

#55 gygant

gygant

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 310 příspěvků(y)

Publikováno 11 červen 2013 - 10:40

Já nosím v nižších nadm. výškách v přírodě obvykle dlouhé oblečení, raději šustky, ať jim to klouže, nastříkám se a především vstupy ke kůži (ústí nohavic, pas, ústí rukávů) důkladně repelentem, jak si vzpomenu, tak kontroluju viditelné části kůže (a nejen ty). Což je v horku dílo (pot, že jo, a to zvyšuje můj dojem, že mi lezou všude) - ale ne, je to lepší než bylo, už jsem oproti mladším letem dost rezignoval, žádná fobie. Ono taky hledat v krátkém kolikrát v křoví a kopřivách taky není nic moc, takže to dlouhé oblečení se taky hodí a dá se vyhrnout. Ve vyšších horách pak nosím krátké, a tam už to s těmi klíšťaty přeci jen není tak horké, takže se mixů potu/krémů/repelentu nebojím, ale myslím, že to je důležitá otázka a řekl bych, že to účinnost určitě snižovat bude.
  • 0

#56 Ivos

Ivos

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 14 příspěvků(y)

Publikováno 12 červen 2013 - 11:46

Shamane3, jestliže vycházíme z pravděpodobnosti infikování klíštěte v dané lokalitě 10%, pak pravděpodobnost, že klíště je nenakažené, je 90% (0,9). Pravděpodobnost, že ani jedno z 10 klíšťat z dané oblasti není infikované, je pak 0,9 exp 10 = 0,35 = 35% a naopak pravděpodobnost, že aspoň jedno klíště z těch 10 je infikované, je 1 - 0,35 = 65%. Při předpokladu, že v dané oblasti je nakaženo prům. 20% klíšťat, je pravděpodobnost, že aspoň jedno klíště z těch 10 je infikované, je 89% :o , přesně (1-(1-0,2)exp10 ) x 100 (v %) , jde snadno zobecnit pro libovolnou pravděpodobnost infikovanosti kl. populace a počet zakousnutých klíšťat). Ještě štěstí, že úspěšnost přenosu infekce při zákusu infikovaného klíštěte je u boreliózy poměrně nízká, nicméně zdaleka ne nulová. Ani po prodělané neuroborelióze panický strach z klíšťat nemám, případný zákus (kterému se mi přes řadu preventivních opatření vč. účinného repelentu nedaří 100%-ně ubránit) řeším jednorázovým doxycyclinem takto https://www.nhg.org/...xe-na-tekenbeet (na netu je dohledatelná řada již ukončených podobných studií s jednoznačně pozitivními výsledky).
  • 0

#57 Bubo_CZ

Bubo_CZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 582 příspěvků(y)

Publikováno 12 červen 2013 - 12:11

Když jste tady nakousli to oblečení, tak přihodím příhodu z víkendu. Na mne většinou žádná havěť neleze. Schytá to moje drahá polovička, který si většinou nějaký dáreček přinese a proto se vždycky důkladně prohlédne. Tentokrát nikde nic, až druhý den přijde z práce s tím, že má na koleni klíště. Vzal si stejné kalhoty jako měl venku a ta mrcha v nich na něj čekala. :)
  • 0

#58 zvedavkanocni

zvedavkanocni

    recesistka

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 12 červen 2013 - 12:46

Já s klíšťaty také válčím dost často, zrovna při minulé návštěvě jsem se u svého lékaře zeptala, jak se správně mají podle posledních poznatků vyndavat ( už těch návodů pamatuji dost a nevím, co se právě považuje za nejlepší ). Dozvěděla jsem se, že se v lékárně dají koupit plastové kleštičky, původně snad určené na vyndávání klíšťat zvířatům a po vyndání se má rána desinfikovat něčím s jodem ( já v případě nouze používala pánskou kolínskou, což je asi na nic). Jinak jsem na testech na boreliozu také před pár lety díky různým podivným problémům byla a při rozhovoru s primářem jsem se dozvěděla, že tady se najde v krvi skoro u každého.....bohužel případů, kdy základní test byl negativní a borelióza byla, znám také dost. A POZOR, nepřenáší ji jen klíšťata!
  • 0

#59 Trhac

Trhac

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 057 příspěvků(y)

Publikováno 12 červen 2013 - 12:57

Borelióza, toxoplazmóza, meningokoky… Každý (skoro) je v sobě nosí, ale jen někomu škodí, jen u někoho se projeví. A to je právě to tajemství.
  • 0

RACCOON TEAM
Věk je uveden kačerský, život před nálezem první keše neplatí…


#60 PLAJ family

PLAJ family

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 104 příspěvků(y)

Publikováno 12 červen 2013 - 13:24

Lezou na vás klíšťata? Pořiďte si psa, polezou na něj.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama

Naše nabídka