Přejít na obsah


Fotka

Akce a fotosoutěž Wiki Loves Monuments - aneb potkali jste kulturní památku?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
71 odpovědí na toto téma

#1 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 01 září 2013 - 12:01

Tak jako minulé září, i letos od 1. až do 30. 9. 2013 probíhá veřejná celosvětová akce Wiki Loves Monuments (česky též Wikipedie miluje památky), která se snaží fotograficky podchytit evidované kulturní památky, zejména pak se zřetelem k ilustrování Wikipedie.

Zde tedy upozorňuji kolegy kačery, neb z výprav za krabičkami má jistě skoro každý z nás jen tak mimochodem nasbíráno spoustu potenciálně svobodně dostupných obrázků různých venkovských kapliček, kostelíků, božích muk, selských stavení atp., které jsou předmětem zájmu, což koneckonců výmluvně dokládají galerie u mnoha logů. Zkrátka máme, coby osoby vesměs dobře zorientované a zcestovalé pro účast v akci výborné předpoklady.

Máte-li tedy zájem a chuť alespoň kouskem se taky zúčastnit (a mám pocit, že wiki hodně dlužíme, za to kolik mysterek pomohla kačerům vyřešit a listingů stvořit :) ), zkuste mrknout na některý z dílčích seznamů po okresech (př. https://cs.wikipedia... Mladá Boleslav), kde naleznete orientační přehled KP s odkazy pro případné nahrání foto. K podrobnějším konzultacím ohledně vzhledu konkrétní KP doporučuju http://iispp.npu.cz/...ic/homepage.htm, což je novější verze veřejné části oficiálního seznamu, kde si lze např. podle názvu obce vyhledat, jakými pohledy daný objekt dokumentovali sami památkáři. Pro mapovou orientaci, který dům je které číslo popisné lze použít např. v úloze Ochrana přírody vrstvu katastrálních map a na nich definičních bodů budov v http://mapy.nature.cz (což je užitečná pomůcka i pro přehled o chráněných územích a památných stromech - i jejich foto, stejně jako snímky drobnějších památek neevidovaných, jsou na Wikimedia Commons samozřejmě tuze vítány, ale nejsou přímo předmětem téhle akce).

Takže jak na to?

Do akce se lze zapojit libovolnou ilustrativně přínosnou fotografií některé z tisíců památek, uvedených na seznamech. Může být více foto téhož objektu a klidně možno nahrát i další foto k objektům, které již ilustrací mají - není to na závadu, naopak čím více různých pohledů od různých lidí a z různé doby, tím lépe.

Fotky nemusejí nutně pocházet z letošního září, zúčastnit se může cokoli pořízeného celé tohle léto, jaro, zimu, vloni či vůbec kdy před tím, na datu pořízení snímku prostě nezáleží. Pouze pro účast v soutěži o ceny je nutno, aby foto bylo do ní nahráno během tohoto měsíce září.

Obrázky možno (a vhodno) nahrávat v původním rozlišení (bez zmenšení velikosti), na Wikimedia Commons nijak není nutno místem šetřit, naopak.

Zjednodušený nahrávací formulář je dostupný po kliknutí na ikonku fotoaparátu u každé dotyčné položky ve výše naznačených seznamech cs: Wikipedie. Fotografie se ukládají na Wikimedia Commons, tedy centrální úložiště, které slouží různým jazykovým jazykovým verzím Wikipedie a souvisejících projektů.

A samozřejmě při té příležitosti připomínám, že na Wikimedia Commons, potažmo Wikipedii stále ještě tisíce tuzemských vesnic nemají žádnou fotografii nebo jsou ilustrovány jen velmi nedostatečně. Za toto sice tentokrát "bod" není, ale zkuste si když tak namátkou na wiki zkontrolovat články pro místa, kde jste tohle léto lovili, zda k tomu navštívenému obrázek je...

A když jsme tak u toho, nedá mi to, abych se coby pachatel tematicky související keše GCZPN3 :D nezeptal: Přiznejte se, kdo už jste nějaké fotky na Wikimedia Commons nahrávali či jinak v souvislosti s GC wiki (teď nemyslím, tu "naši" malou kačerskou, ale tu velkou opravdovou) editovali?
  • 0

#2 czcharlie

czcharlie

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 292 příspěvků(y)

Publikováno 01 září 2013 - 12:27

Přiznávám se.
  • 0

#3 frettie

frettie

    Frettie

  • Members
  • PipPipPip
  • 620 příspěvků(y)

Publikováno 01 září 2013 - 18:38

No, pár souborů nahraných mám - tak 3000 jich bude určitě. Myslím, že tohle je super soutěž a věřím, že mezi geocachery je dost těch, kteří fotí a je to fajn. Navíc, loni byly k dispozici i pěkný ceny a i vyhlášení bylo fajn. Tvorba seznamů a databáze objektů nám dala docela zabrat, ale teď je to už poměrně pěkné a dál se to živelně rozvíjí, budeme rádi za fotky.
  • 0
:)

#4 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 03 září 2013 - 9:38

frettie napsal/a:
No, pár souborů nahraných mám - tak 3000 jich bude určitě.



Mně počitadlo ukazuje pro uploady cifru něco přes 5500, ale část z toho budou jen cc atp. věci, které jsem zprostředkovával odjinud (flickr, transfery z en: wiki atp.) - vlastních souborů z toho bude taky asi kolem 3000. Tedy, pokud jde o WLM, já je tam hážu bez soutěžních ambicí přes standardní rozhraní, kde má člověk víc volnosti ve štelování popisu a kategorií, takže jsem měsíční uzávěrku ani nijak moc neřešil a spíš nahrával průběžně, jak se u něčeho loví a pak čas vyjde. Okolo loňské kampaně jsem ale do projektu dost položek obcházel cíleně, co vyneslo hádám tak 150 ks.

A aby se kolegové kačeři z wikitlachů nenudili a taky proto, že konkrétní úkoly se vždycky řeší snáz, než obecné výzvy, tak to trochu osolíme regionálním zápolením, něco v duchu jako bylo svého času levý vs. pravý břeh:

Tentokrát tedy vyhlašujeme souboj kraj proti kraji! Tady jsem uchystal několik zcela konkrétních výzev - za každý kraj namátkou vybral jednu určitou památku, která zatím fotograficky podchycená a je jí, či oné obci věnována keš, už čas fungující, takže se dá předpokládat, že by ji měly mít přinejmenším desítky kolegů nafocenou. Úkolem tedy je, dodat v rámci výše představené akce foto vypsané památky (ilustrativně použitelné na wiki) a oznámit zde ve vlákně splnění dané položky (pro kontrolu ideálně i s odkazem na onen nahraný soubor). Kdo splní úkol, získá tím pro svůj domovský kraj bod (pokud by tedy dodal foto památky z jiného kraje, je třeba, aby poznamenal, že bod nárokuje pro svůj kraj ten a ten). Vyřízená památka bude cca následujícího dne nahrazena nějakou další z téhož kraje, obdobně, pokud by snad nastal zásek a nedošlo k úspěšnému splnění do týdne, a tak dál až do konce měsíce. Když akce dopadne uspokojivě, účastníci z kraje, který s koncem září nashromáždí za pilnost nejvíc bodů si pak jako trofej budou moci každý do profilu nalepit odznak součinnosti GC a W, který jim uchystáme). Já, coby spoluorganizátor, se samozřejmě z počtů vylučuju, takže Středočeši opravdu žádnou výhodu mít nebudou. :D :D Pokud zrovna na výčtu není nic, co byste měli v šuplíku či po ruce, nezoufejte, při nejbližší obměně seznamu přijde řada vždy na jiný okres.

Takže tady je první várka (záznam památky s nahrávacím odkazem najdete např. podle názvu sídla vždy v seznamech, event. jejich podseznamech pro zmíněný okres):

Jihočeský kraj
okres Tábor
Padařov - pomník Alfonse Šťastného
GC29FY4 Padarovsky prorok
(a vítány jsou i veškeré další foto vesnice Padařov)

Jihomoravský kraj
okres Brno-venkov
Skryje - zřícenina hradu Rysov
GC1DWRY Rysov
(vítány jsou veškeré foto obce Skryje)

Karlovarský kraj
okres Sokolov
Habartov - pomník zavražděným četníkům
GC24X15 Habartovsky-incident
(vítány jsou veškeré foto, dokumentující město Habartov a jeho místní části)

Královéhradecký kraj
okres Rychnov nad Kněžnou
Potštejn - pozůstatky hradu Velešov
GC198PY Buk keskovy (Fagus cachius)
(hrad má už i svůj vlastní článek, takže o to víc je nějaký pohled žádoucí)

Liberecký kraj
okres Liberec
Hlavice - kostel sv. Linharta s farou
GC1MD5E Hlavice
(vítány jsou veškeré foto obce Hlavice a jejích místních částí)

Moravskoslezský kraj
okres Karviná
Dolní Lutyně - zámecký areál (panský dvůr) čp. 1, 2 a 3
GC2QRZF Dolnolutynsky zamek
(vítány jsou veškeré foto obce Dolní Lutyně, mj. kostel sv. Máří Magdaleny)

Olomoucký kraj
okres Olomouc
Jívová - pozůstatky hradu Tepenec
GC116X6 Tepenec
(vítány jsou veškeré foto obce Jívová, mj. kostel sv. Bartoloměje a fara)

Pardubický kraj
okres Chrudim
Zájezdec - židovský hřbitov
GC3TE2F Zidovsky hrbitov Zajezdec
(vítány jsou veškeré foto obce Zájezdec)

Plzeňský kraj
okres Domažlice
Brůdek (Všeruby) - kaple sv. Václava
GC171GN Brudek - Bitva u Brudku (srpen 1040)
(vítány jsou veškeré foto dokumentující městys Všeruby a jeho místní části)

Hlavní město Praha
Praha 4 / Praha 12 / Praha-Libuš
Písnice - boží muka v parku na návsi
GC43G3H Písnice traditional

Středočeský kraj
okres Příbram
Hrazany (Radíč) - Kozí hřbet, zřícenina hrádku
GCMNPE Koza / Nanny-goat
(vítány jsou veškeré foto obce Radíč a jejích místních částí (mj. zámek Radíč či zřícenina hrádku Ostromeč)

Ústecký kraj
okres Louny
Sinutec - kaple sv. Víta
GC25JHT Sinutec - kost svateho Vita (a několik CITO tamtéž)
(vítány jsou foto i z dalších místních částí obce Libčeves)

Kraj Vysočina
okres Pelhřimov
Těchobuz - kaple sv. Jana Nepomuckého
GC1F0Q6 Bolzanova Techobuz
(vítány jsou veškeré foto obce Těchobuz)

Zlínský kraj
okres Kroměříž
Kunkovice - větrný mlýn
GCVEEH W-m c.9 - Kunkovice
(vítány jsou veškeré foto obce Kunkovice)

Tak, a jsem upřímně zvědav, ve kterém koutu naší země kačeři nejvíc koukají taky kolem sebe, a nejen na šipku. Hezkou zábavu přeju!
  • 0

#5 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 03 září 2013 - 14:07

Zajímavé...
Možná po experimentech s GeoSpy začnu přemýšlet, že bych začal plnit tohle :-). Databázi mám slušnou ;-). Jen škoda, že není čas :-(((

Tak ten Pilníkov, abych nevandroval do jiných krajů ;-)
https://commons.wiki...v_Pilníkově.jpg
https://commons.wiki...v_Pilníkově.jpg

Tak jsem tam rovnou dal i vedlejší objekt:
https://commons.wiki..._na_náměstí.jpg


A to jen v Pilníkově mám nafocených dalších 5 křížků a soch svatých
  • 0

#6 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 774 příspěvků(y)

Publikováno 03 září 2013 - 16:56

Nějak nechápu, o co jde, ale těší mě, že první odkaz z Prachatického okresu vede na mou krabici u Malovické stodoly. Bohužel fotka je historická, týden nato na ni spadnul strom. Já teď nahrávám spoustu fotek a dokumentů k památkám do jiné databáze a na toto mít čas nebudu. Kdo byste chtěl tuto databázi použít při hledání, jmenuje se MIS (metainformační systém) a dostanete se na ní ze stránek www.npu.cz . Je veřejně dostupná. A seznam památek je nejen na Wikipedii, ale také na Monumnetu, kde je aktuální. Dostupný tamtéž.
  • 0

#7 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 03 září 2013 - 19:02

Tak, Královéhradecký kraj si popílil, vede nad všemi ostatními 1:0 a může podávat na druhý bod. :)

okres Jičín
Sobčice - socha sv. Jana Nepomuckého u památné lípy
GC19N3V Pamatny strom - SOBCICKA LIPA


Roman_Jaromer napsal/a:
Zajímavé...
Možná po experimentech s GeoSpy začnu přemýšlet, že bych začal plnit tohle :-). Databázi mám slušnou ;-). Jen škoda, že není čas :-(((



To mi povídej... Říká se sice, že kočky mají životů hodně, ale ani mně ty moje nestačí, abych obsáhnul všechno, kde by to k užitku být mohlo. Ale když je zima, do psoty se ven nechce a jeden nemusí zrovna lámat nějakou šílenou mysterku za humny, pak je zužitkovávání letních úlovků takřka ideální kratochvílí. Ono totiž, abych reagoval i na to, co napsal kolega mpik (ano, jedná se o fork monumnetu), kouzlo tohohle projektu tkví v mj. tom, že není nejen komerční, ale především ani proprietární - výsledky jsou nejen veřejně dostupné (tedy jako k prohlížení nějakých obrázků s vodoznaky, céčkem v kroužku atp.), ale především veřejně použitelné (tj. každý je může opravovat, vylepšovat, mnohostranně kategorizovat a postavit na nich třeba i novou keš, kam by jinak foto zaniklého objektu, které by bylo jednoduše k užití, ani nesehnal). Zkrátka, myslím, že tohle je asi ideální věc, kterou s fotkami z výletu může člověk udělat. Mám si je snad syslit někde v šuplíku, kde nikomu k užitku nebudou, a nakonec vzít s sebou do hrobu? Ne, ať se na nich staví, a třeba právě keše - radši se pak budu bavit při pohledu na nějaký ten listing, kde je na fotce kapličky ještě v rohu vidět kousek mého opřeného kola. :D A mimochodem, když jsem tak procházel ty seznamy ve snaze zvolit nějaký další vhodný objekt, musel jsem marně prolistovat docela slušnou kupu potenciálně zajímavých objektů, které žádnou keš na kilometry od sebe nemají - takže pro kolegy, kteří by rádi něco založili, dobrý zdroj inspirace.

Jenom tak pro zajímavost, abych ilustroval další opracování obrázků, které pak po akci na Commons a Wiki provádíme, abyste si snad nemysleli, že to padá do černé díry - to kdepak, cílem naopak je, aby to bylo hezky uspořádané, a každý si mohl dohledat, co ho zajímá: rozdíl verzí pro kašnu, základ vlastní kategorie pro kostel a použití foto v čl. Pilníkov. Nechají se tam kupř. doplnit souřadnice, spousta kategorií (takže se to třídí po okresech, obcích, druhu objektu, datech vzniku, slohu, event. architektech, sochařích atp.) , taky popisek se většinou trochu zformátuje (on ten, co v rámci téhle akce nabízí nahrávací rozhraní je automaticky generovaný ze seznamu, takže někdy působí dost kostrbatě). Ale to nic, na takových věcech jako wiki se pak pracuje dlouhodobě - lidu málo, práce hodně, každý dobrovolník vítán... I tím jednoduchým příspěvkem, že pomůžete dodat ilustrace z terénu, vlastně pomáháte uvolnit lidské zdroje na kvalifikovanou interní činnost.
  • 0

#8 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 774 příspěvků(y)

Publikováno 03 září 2013 - 20:29

Ještě abych dodal. Proč se asi tak fotky z MISu neobjevují ve vyhledávání Googlu? Vysvětlení je jednoduché. Kašle se na SEO. Odkazy jsou generované z PHP a to žádný robot neproleze. Ne že by se nechtělo, ta připomínka už padla. Ale prostě tak jak je to udělané, to nejde. A co se týče autorských práv, fotky jsou znehodnocené vodoznakem. Proto by stálo za to je dát i na wiki, ty co jsem fotil já. Jenomže jak jsem už psal, u Pece sedím pořád a na toto teď není čas. Jinak fotek památek, většinou nezapsaných v sezanmu památek (tj. nechráněných) jsem dal na web několi tisíc, vesnice na Budějovicku. Ty jsou použitelné.
  • 0

#9 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 04 září 2013 - 9:50

Toniczech napsal/a:
Tak, Královéhradecký kraj si popílil, vede nad všemi ostatními 1:0 a může podávat na druhý bod. :)

okres Jičín
Sobčice - socha sv. Jana Nepomuckého u památné lípy
GC19N3V Pamatny strom - SOBCICKA LIPA


Tak toho Jana Nepomuckého mám zmapovaného ještě lépe, než ten Pilníkovský kostel :-):
https://commons.wiki...átnou_lípou.jpg
https://commons.wiki...část_sloupu.jpg
https://commons.wiki...ršku_sloupu.jpg
https://commons.wiki...:Celý_sloup.jpg
https://commons.wiki...edné_strany.jpg
https://commons.wiki...kci_objektu.jpg
https://commons.wiki...ruhé_strany.jpg
https://commons.wiki...řetí_strany.jpg

Sice obrázky 5 let staré, ale snad se budou hodit ;-)
  • 0

#10 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 04 září 2013 - 12:05

Tak jsem nakonec rychle vloži ještě ostatních vyfocené objekty v Sobčicích :-) Jeden objekt jsem nenašel, naopak mám třeba ze Sobčic vyfocený krásný pomník padlým se lvem - a ten tu uveden není :-(

Odkaz vždy jen na jednu fotku (vloženo většinou daleko více fotek ;-) )
https://commons.wiki...ěla_strážce.jpg
https://commons.wiki...v_Sobčicích.jpg
https://commons.wiki...v_Sobčicích.jpg
https://commons.wiki...v_Sobčicích.jpg


  • 0

#11 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 04 září 2013 - 12:44

mpik napsal/a:
Jinak fotek památek, většinou nezapsaných v sezanmu památek (tj. nechráněných) jsem dal na web několi tisíc, vesnice na Budějovicku. Ty jsou použitelné.



Tak pro takové případy, kdy je vůle něco publikovat a šířit, jsi současně i držitelem autorských práv k už publikovanému materiálu, jenže nemáš čas angažovat se na dalším projektu (tedy máš kupř. nějaký osobní web či vystavuješ na stránkách typu flickr, rajče, GC, WM) svoje foto pod svým osobním profilem), se naskýtá možnost stát se na projektu čímsi jako tichým společníkem, totiž využít OTRS (dvojtečka s následným písmenkem o se mi tu interpretuje jako smajlík, takže pokud by odkaz nefungoval, název článku na wiki, kde je to podrobně vystvětleno, zní Wikipedie(dvojtečka)OTRS). Takový autor pošle mail "reviewerům" Wikipedie, že ten a ten obsah či jeho část, které tam a tam publikoval, svoluje k dalšímu využití a šíření pod takovou a takovou licencí (typicky se užívá cc-by-sa-3.0, prostě aby nebyla omezena nc a nd), s tím že bude kreditován pod takovým a takovým jménem. Za normálních okolností se samozřejmě předpokládá nepřípustnost obrázek či text od někud jen tak vzít a vložit do Wikipedie, tomu se v žargonu říká "copyvio", odchytáváme to a obratem se maže. Ale když k nějakému zdroji existuje potvrzený souhlas přes OTRS, pak je možné ho přebírat, v rámci těch podmínek, které byly onom zaslaném souhlase dohodnuty.

Roman_Jaromer napsal/a:
Tak toho Jana Nepomuckého mám zmapovaného ještě lépe, než ten Pilníkovský kostel :-)

Sice obrázky 5 let staré, ale snad se budou hodit ;-)



Fotky jsou super a někdy večer, až se k tomu víc dostanu, uspořádáme svatému Janovi na sloupě samostatnou kategorii. Že staršího data, to v žádném případě nevadí - pokud místo vypadá +- stejně, pak není co řešit, a pokud by se naopak mezitím změnilo, alespoň je to hodnotné svědectví o jeho dřívějším vzhledu - hodí se čerstvé i odleželé. Ono zejm. u těch památných stromů bývá změna stavu (s ohledem na věk pochopitelně takřka vždy k horšímu) i za pouhých 10 let výrazná, takže tam dokumentační význam starších foto dokonce převyšuje nové.

Královéhradecký kraj tedy opět přesvědčivě skóroval a odskakuje na 2:0. Spadne to tam i potřetí?

okres Rychnov nad Kněžnou
Potštejn - pozůstatky hradu Velešov
GC198PY Buk keskovy (Fagus cachius)
  • 0

#12 frettie

frettie

    Frettie

  • Members
  • PipPipPip
  • 620 příspěvků(y)

Publikováno 04 září 2013 - 19:54

Roman: Super, jen tak dál! Tak to má být a to ideálně i nejen v září, pokračuj s tím dál. Případně, pánové, pokud máte zájem, tak každý měsíc (myslím, třetí pondělí v měsíci) jsou pravidelné srazy Wikipedistů v Praze. Shodou okolností se další koná 16. 9. - rádi Vás tam uvidíme - já tam snad budu, jinak tam bude spousta dalších Wikipedistů (i organizátoři Wiki Love Monuments). https://cs.wikipedia...,_16._září_2013
  • 0
:)

#13 Bubo_CZ

Bubo_CZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 582 příspěvků(y)

Publikováno 04 září 2013 - 20:19

Plzeňský kraj
okres Domažlice
Brůdek (Všeruby) - kaple sv. Václava
GC171GN Brudek - Bitva u Brudku (srpen 1040)
(vítány jsou veškeré foto dokumentující městys Všeruby a jeho místní části)

Škoda, že jsem tenkrát při odlovu s sebou nechtěla tahat foťák. Jenže kdo se má s tím širokáčem furt tahat... V tom březnovém víkendu byly zrovna extrémní mrazy (-20°C), sněhu plno (typický příklad hledání a vyhrabávání kešky z 30 cm sněhu), jasno a jiskrně čistý vzduch. Moc pěkné místo.

Každopádně tento projekt se mi líbí, něco jsem přispěla a je to malé pošťouchnutí pro to, abych se zaměřovala i na drobné památky.
  • 0

#14 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 05 září 2013 - 11:47

frettie napsal/a:
Shodou okolností se další koná 16. 9. - rádi Vás tam uvidíme


Děkuju za laskavé pozvání, ale asi je tentokrát nevyužiju - moje wikipedistické alter ego si holt na tête à tête příliš nepotrpí (tedy dokud za ně Jimbo po vzoru Jeremyho nezačne dávat extra body do editcountu. :D :D :D )

Bubo_CZ napsal/a:

Škoda, že jsem tenkrát při odlovu s sebou nechtěla tahat foťák. Jenže kdo se má s tím širokáčem furt tahat...

Každopádně tento projekt se mi líbí, něco jsem přispěla a je to malé pošťouchnutí pro to, abych se zaměřovala i na drobné památky.


Jo, to se mi už taky nejednou stalo. Klasika. Vyrazím někam na krabičky, obloha se ráno mračí, já si říkám, to nestojí za to s sebou do deště vláčet ten klump. No a na místě už azuro a napytlovat není čím...

Fotky ze Zlína i Pojizeří už jsou zakategorizované, Boučkův statek dokonce zapojen v čl. Vranové 1. díl. Takže díky za snahu a třeba zase někdy příště, až kolem něčeho půjdeš - přesně jak říkáš, coby pošťouchnutí všímat si těch méně profláknutých pamětihodností a pomáhat šířit povědomost o nich tohle vlákno bylo míněno.
  • 0

#15 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 06 září 2013 - 10:52

Roman_Jaromer napsal/a:
Tak jsem nakonec rychle vloži ještě ostatních vyfocené objekty v Sobčicích :-)


S potěšením hlásím, že i zbývající snímky ze Sobčic už jsou zpracovány (takže celkem pro představu viz sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého /část současně i coby PS Žizkovy lípy/, sloup se sochou Anděla strážce, kostel sv. Prokopa, zámek). Kromě čl. Sobčice a Seznam KP v okr. Jičín ilustruí už i čl. Žižkovy lípy (Sobčice) a Anděl strážný. Obzvlášť zajímavý je pak ten detail podstavce sv. Vojtěcha s chronogramem zdvojeného typu. Až tyhle jemnůstky budou časem podrobněji rozebrány v hesle Chronogram, určitě se onen snímek dobře uplatní tam, obdobně až dojde na samostatné pojednání zámku a kostela. Ještě jednou velký dík a - výzva trvá - věřím, že kolegové z dalších krajů se nenechají zahanbit.
  • 0

#16 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 774 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2013 - 14:41

Tak jsem přidal pár fotek a mj. i tu stodolu v Malovicích, což byl zdejší úkol. Kdo byl na mé keši a má aktuální foto, prosím, přidejte ho tam, stodola je zničená padlým stromem a už tu dlouho asi nebude. Jinak na wiki mi vadí dost zdlouhavá registrace (to je ale jednorázové), uploader, který nepodporuje drag a drop (nelze fotky jen z prohlížeče obrázků přetáhnout do okna uplaoderu - alespoň mě to nejde) a neviditelnost toho co jsem vložil - zřejmě to čeká na schválení. Jinak problém je s určením popisných čísel, kdo by chtěl si je kontrolovat, tak na https://iispp.npu.cz/mis/homepage.htm jsou fotky už všechny nahrané, ale ne s volnou licencí.
  • 0

#17 frettie

frettie

    Frettie

  • Members
  • PipPipPip
  • 620 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2013 - 15:29

mpik napsal/a:
Tak jsem přidal pár fotek a mj. i tu stodolu v Malovicích, což byl zdejší úkol. Kdo byl na mé keši a má aktuální foto, prosím, přidejte ho tam, stodola je zničená padlým stromem a už tu dlouho asi nebude.
Jinak na wiki mi vadí dost zdlouhavá registrace (to je ale jednorázové), uploader, který nepodporuje drag a drop (nelze fotky jen z prohlížeče obrázků přetáhnout do okna uplaoderu - alespoň mě to nejde) a neviditelnost toho co jsem vložil - zřejmě to čeká na schválení. Jinak problém je s určením popisných čísel, kdo by chtěl si je kontrolovat, tak na https://iispp.npu.cz/mis/homepage.htm jsou fotky už všechny nahrané, ale ne s volnou licencí.


Určitě nic nečeká na schválení, vidět by vše mělo být ihned po nahrání.
  • 0
:)

#18 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2013 - 18:03

mpik - díky moc, už je (Malovice, Bušanovice, Hracholusky, Budkov, Krtely) vidím v jedné z předběžných kategorií). Z té to zanedlouho bot podle čísla památky roztřídí trochu níž, do příslušného okresu a během pár hodin či desítek hodin si je vezmu do prádla osobně, takže snad nebude problém čp. s pomocí iispp k obrázkům správně přiřadit. Abych vysvětlil, co se děje dál: Pak už se ty obrázky procházejí ručně, všechno další podrobnější škatulkování a dolaďování popisných informací prakticky dělají lidi, to samé následné nasazení obr. do tabulky v seznamu či do článků o obcích. Takže trochu musím pokrotit očekávání některých účastníků (nejsi první, kdo ten postřeh hlásí) - příspěvek v seznamu nenaskočí automaticky. Ale na druhou stranu, není to "schvalování" v tom vlastním slova smyslu - pokud se zrovna nejedná o nějaký právní (copyvio atp.) nebo obsahový (př. obscénnosti) problém, pak žádný dodaný obrázek není něco jako odmítnut - i kdyby nebyl obratem nasazen do článku, stále je řádně zatříděn a uložen na Commons, tak aby byl co nejsnáze dohledatelný a použitelný někdy v budoucnu.

Registrace na tamních projektech je spíše velmi triviální a méně než minutová záležitost - stačí vyplnit tři rubriky (nick, heslo a opakování hesla), žádné další neřkuli osobní údaje potřebné nejsou. Účet je okamžitě vytvořen a víceméně funkční. Od letoška je navíc výhodou, že všechny nově ustavené uživatelské účty, které si zřídíte na jediném libovolném z projektů (př. různé jazykové verze Wikipedie) jsou automaticky duplikovány na každém dalším projektu, který se pokusíte editovat (tedy samozřejmě, pokud jste naň přišli v zalogovaném stavu z některého stávajícího) - tudíž odpadá nutnost extra registrace pro každý projekt. Nad rámec výše uvedeného je dobré mít zadaný i e-mail na sebe, aby vás mohli ostatní uživatelé kontaktovat i formou SZ, ale pro samotnou editaci či nahrávání souborů to nijak potřebné není.

Co se nahrávacího rozhraní ze seznaů pro WLM týče, uvidíme, zda s tím pro další ročník kolegové něco svedou provést, aby fungovalo i takovým způsobem, jaký naznačuješ. Já sám se technickým aspektům rozhraní nijak nevěnuju a nerozumím, ale po skončení kampaně info předám dál. Každopádně jsou pak tyhlety připomínky od přispěvatelů zvenčí, jak se během září ozvou, velice užitečnou zpětnou vazbou na další vylepšování.

Aktuální skóre tedy je:
H 2
C 1
ostatní kraje 0.
A pro Jižní Čechy tedy nová položka k řešení:

okres Tábor
Padařov - pomník Alfonse Šťastného
GC29FY4 Padarovsky prorok
  • 0

#19 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 774 příspěvků(y)

Publikováno 09 září 2013 - 18:54

Podle IISPP jsem to porovnával, to by mělo být dobře. Navíc i do toho jsem je některé dával já, jen to fotil někdo jiný. Na wiki dávám jen svoje fotky. A co se týče uploaderu, stejnou věc jsem namítal i na GeoSpy. Jde o to, že z některých prohlížečů obrázků lze přetahovat fotky rovnou do nahrávací oblasti. Když se fotky ukazují jen jako názvy, hledají se těžko. Lze ale přepnout na miniatury. Jediný důvod pro uploader je, že umožňuje zadat víc fotek najednou, což obyčejné okénko v HTML neumí. Proto třeba na Úschovnu se musí nahrávat po jednom souboru, nebo vše zazipovat.
  • 0

#20 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 13 září 2013 - 10:33

Myslel jsem, že budeš objekty obměňovat, když týden je nikdo nenajde, abys dal šanci dalším lidem :-) Přiznám se, že kdybych měl dodat všechny objekty, co mám nafocené, dával bych tam možná 2-3 tisíce objektů a teď mám čas dát tak 5-10, takže čekám, až se naskytne další vhodný objekt ;-). Klidně v jiném kraji ;-)
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama