Přejít na obsah


Fotka

Akce a fotosoutěž Wiki Loves Monuments - aneb potkali jste kulturní památku?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
71 odpovědí na toto téma

#41 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 785 příspěvků(y)

Publikováno 24 září 2013 - 23:14

To musí být v JC jen to, co nemám vyfoceno? Nevadí. Několikrát do týdne teď na Wiki přisypávám i bez soutěže. Mám toho ještě dost.
  • 0

#42 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 25 září 2013 - 7:22

Prostě to tak vyšlo. Snažil jsem se v krajích okresy přibližně rotovat (až na výjimky, kde některé oblasti jako CL či AA kde díky profotografovanosti už moc bílých míst nezbývá). Nezdá se, ale trefit nějaký objekt, aby figuroval současně jak v nějaké keši, nevyfotografovaný na seznamu, trochu přebírání hrášku vyžaduje. No a v poslední řadě jsem měl na zřeteli, aby objekt nebyl zaměnitelný s jiným či jinak potenciálně pro přispěvatele zmatečný, proto lidová architektura a drobné sakrální památky přišly dost zkrátka ve prospěch těch výraznějších, snáze identifikovatelných. Tolik na vysvětlenou. Ale smutnit příliš nemusíš - po závěrečném sečtení nebudou ničí úsilí a míra angažovanosti opomenuty.

Aby čtenáři nemuseli výčet vybraných fotopoptávek hledat na předchozí straně, zopakuju pro přehlednost ještě do úvodu téhle:

Jihočeský kraj
okres Český Krumlov
Hořice na Šumavě - kašna III, popř. kašna IV
GC1356B Horice na Šumave (7 kašen / seven fountains)

Jihomoravský kraj
okres Znojmo
Šumná - zřícenina hradu Šimperk
GCXY26 Zricenina hradu Simperk - the Simperk castle ruin
(vítány jsou i veškeré další foto obce Šumná)

Karlovarský kraj
okres Cheb
Trstěnice - lovecký zámeček Berchenbogen
GC395KM Trstenicky zamecek
(vítány jsou veškeré další foto obce Trstěnice, zejm. kostel sv. Víta už má svůj článek, a zatím bez ilustrace)

Královéhradecký kraj
okres Náchod
Běloves (Náchod) - celnice
GC2WZW5 Beloveska celnice (cache je PM-only), v okolí např. GC3XZQX AGT 19: Mineralni pramen Ida / Mineral spring Ida
(vítány jsou další "nepevnostní" foto z Bělovsi, např. sloup s reliéfem Nejsv. Trojice)

Liberecký kraj
okres Liberec
Osečná - sousoší Víry se sochami sv. Jana a Pavla
GC1JBJ1 The Sculpture of three saints in Osecna
(vítány jsou i další foto města Osečná a jeho místních částí, např. Druzcov, Chrastná)

Moravskoslezský kraj
okres Opava
Slavkov - kostel sv. Anny
GC3RTY9 Kostel svate Anny ve Slavkove
(vítány jsou i veškeré další foto obce Slavkov)

Olomoucký kraj
okres Prostějov
Ohrozim - mohylové pohřebiště na temeni návrší Horka
GCYE0J Ohrozimska Horka
(vítány jsou veškeré další foto obce Ohrozim - např. socha sv. Floriány či kostel sv. Václava)

Pardubický kraj
okres Ústí nad Orlicí
Moravský Karlov (Červená Voda) - kostel sv. Josefa Kalasanského
GC1TZZE Moravsky Karlov

Plzeňský kraj
okres Rokycany
Kornatice - zřícenina tvrze Mydlná
GC1D6KX Tvrz Mydlna
(vítány jsou i veškeré další foto obce Kornatice)

Hlavní město Praha
Praha 8 / Bohnice
Bohnice - fara (Bohnická 4/30)
GC1GXZC Autentika

Středočeský kraj
okres Mladá Boleslav
Březno - kostel sv. Václava
GC27CR0 Brezensky zamek
(vítány jsou i foto ostatních památek (zámek. sochy svatých, fara...) a veškeré další obrázky městyse Březno)

Ústecký kraj
okres Chomutov
Želina (Rokle) - kostel sv. Vavřince
ex-GC12N43 Sv. Vavrinec, nyní okolní GC1ZZTB Pramen u sv. Vavrince - Prameny SZ #07 či GC288ZY Jeskyne pod sv. Vavrincem

Kraj Vysočina
okres Žďár nad Sázavou
Dolní Heřmanice - zřícenina hradu Templštejn (nad Oslavou, ne stejnojmenný hrad nad Jihlavou!)
GCZQGM Pukla pychavka
(vítány jsou i veškeré další foto obce Dolní Heřmanice)

Zlínský kraj
okres Uherské Hradiště
Strání - lovecký zámeček
GC44DP1 Lovecky zamecek Liechtensteinu ve Strani
  • 0

#43 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 25 září 2013 - 8:59

No, tak jsi mě uvedl zase v drobnou depresi, co mi ještě zbývá nafotit krásných objektů :-( A kde jsem všude v naší krásné republice ještě nebyl :-( Krom Hradeckého kraje nikde, ach jo :-(((
A u Hradeckého kraje? Mystěves? Kde to doprčic je, to asi taky nebudu mít nafocené... Podívám na fotku, á, to je to golfové hřiště... Okolo kterého jsem jel naposledy asi před měsícem a půl... Nojo, ale ten je až za branou. Ale já přece se tenkrát jel podívat i za tu bránu toho "golf clubu". Takže nakonec přidáno 10 fotek, pro zdokumentování současného stavu, snad se budou líbit ;-).
Jedna z nich: https://commons.wiki...d_přes_park.jpg
  • 0

#44 YanekR

YanekR

    YanekR

  • Members
  • PipPipPip
  • 276 příspěvků(y)

Publikováno 25 září 2013 - 17:22

Tak tedy ano... to co jsem vyštrachal jsem nahrál na wiki commons a jde se na to... hodně fotek nemuzu vubec najít a tak budu vše dokumentovat :-)
  • 0

#45 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 25 září 2013 - 19:41

Roman_Jaromer: No vidíš nesedla ti - a přece i takové místo, i když se snad na první pomysl nevybaví, máš prokešované. Královéhradecký kraj 7. bod (a zítra proň najdeme nějakou další výzvu). Ale vem si to: v téhle zemi je cca 6,5 tisíce obcí (a vesnic úhrnem několikrát tolik). S krabičkami se to má řádově obdobně. I kdyby člověk každý den navštívil a prohlídnul si jednu, zabere mu jen takové letmé poznání naší, nikterak velké republiky skorem dvacet let. Krásné a děsivé zároveň, uvědomit si něco takového. A i to je jeden z důvodů, proč má člověk svou zem přese všechny její nedostatky tak rád...

mpik: Vidím, vidím, krásná boží muka Babice, Koloděje, Malé Chrášťany aj. A musím říct, snaží se i mudlové (kupř. Sinutec a Libčeves už nějaké obrázky mají, a přitom nick u těch foto mi nějak nic neříká). To se pak člověk nemusí ani podzimního nečasu hrozit - i kdyby snad bylo, že by kocoura na keš nevyhnal, alespoň si díky těm hromadám fotodokumentace může brousit drápy virtuálně. než ten záříjový nápor kousek po kousku roztřídíme.

HloupyHonzaCZ: Taktéž vidím: Petrovice, Sadlno... A ten sv. Antonín - takže 2. bod pro Středočechy (no to jsem rád, že se mezi ostatními kraji tak docela neztratíme). I k regionu S tedy zítra zorganizujeme něco dalšího. Ale samozřejmě, pokud se povede najít či pořídit nějaké lepší foto už uvedeného, taky jen dobře. Ono hodně venkova zvlášť v té sz./z./jz. části Rakovnicka pořád ještě moc profotografováno není, takže rádi za každého lokálního dobrovolníka, který ty mezery pomůže zalátat. Přiznám se, taky kolikrát, když uvidím, že by se někam do článku či listingu hodila moje fotka, musím hodně hrabat, než se složkami prokrtám k onomu snímku. Ale tady naštěstí právě GC poskytuje skvělé vodítko - stačí najít si, kdy jsem logoval tu či onu keš při cestě, a hned se podle roku a data příslušné obrázky líp najdou. Ale faktem je, že takový metoda pomáhá hlavně ve vzdáleněších, tzn. "výletních" oblastech; pro objekty kolem HC, kde se foto s GC až na výjimky nepojí, by mi moc nefungovala.

Jinak slibované obrázkové "metály" do profilu už jsou hotové, takže připomínám všem, kdo se doposud ani kouskem nezapojili, ať nepropásnou možnost si alespoň ten bronzový symbol za účast v kampani vysloužit. Stačí nahrát foto některé doposud chybějící položky z výše odkazovaných seznamů a zmínit se o tom tu, s odkazem na nahraný soubor.

Přiložené miniatury

  • medal_gw_wlm_2013_sample.png

  • 0

#46 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 785 příspěvků(y)

Publikováno 25 září 2013 - 19:48

Jo, Boží muka Babice. Jel jsem se na ně podívat podle fotky z MISu a málem jsem je nepoznal. Jsou mírně přeopravená. Ale jsem rád, že jsem je našel, i když ves jsem znal. Jsou trochu mimo cestu, kudy jsem jezdil. S hledáním fotek problém moc nemám. Od začátku si je třídím podle vesnic. S hledáním popisných čísel už problém mám.
  • 0

#47 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 25 září 2013 - 20:48

Toniczech napsal/a:
Ono hodně venkova zvlášť v té sz./z./jz. části Rakovnicka pořád ještě moc profotografováno není, takže rádi za každého lokálního dobrovolníka, který ty mezery pomůže zalátat. Přiznám se, taky kolikrát, když uvidím, že by se někam do článku či listingu hodila moje fotka, musím hodně hrabat, než se složkami prokrtám k onomu snímku. Ale tady naštěstí právě GC poskytuje skvělé vodítko - stačí najít si, kdy jsem logoval tu či onu keš při cestě, a hned se podle roku a data příslušné obrázky líp najdou. Ale faktem je, že takový metoda pomáhá hlavně ve vzdáleněších, tzn. "výletních" oblastech; pro objekty kolem HC, kde se foto s GC až na výjimky nepojí, by mi moc nefungovala.

Jinak slibované obrázkové "metály" do profilu už jsou hotové, takže připomínám všem, kdo se doposud ani kouskem nezapojili, ať nepropásnou možnost si alespoň ten bronzový symbol za účast v kampani vysloužit. Stačí nahrát foto některé doposud chybějící položky z výše odkazovaných seznamů a zmínit se o tom tu, s odkazem na nahraný soubor.


Hmm, to mně nedělá problém často najít ani objekt, u kterého není keš... Ještě před GPSkami jsem si to "značil" přímo do map - psal jsem si datum fotek zajímavosti (křížku, pomníku atp.). GPSku jsem si kdysi vlastně pořídil kvůli mapování cyklotras, jako lepší tachometr na kolo a zároveň právě pro mapování mých fotografií, abych věděl, kde byly pořízeny... Keškovat jsem začal až skoro půl roku po koupení GPSky :-).

Jenže kdybych teď měl všechny ty objekty, co mám ve své soukromé databázi jako vyfocené zanesené do mapy nahrávat na Wiki nebo podobný server, tak na to mi nestačí 24 hodin denně a budu to dělat asi rok... :-( Už takhle nemám do této "databáze" zpracované výlety za poslední rok, protože nestíhám... Jen křížků, soch svatých a božích muk mám nafocených kolem 3000. A to mám v této své soukromé databázi i křížové cesty, hrady, zámky, památné stromy pomníky, naučné stezky prostě většinu zajímavostí, které člověk na svých cestách potká...
Mimochodem - můj recept jak najít fotky z daného místa - při výletu si uložím bod, kam se mi do poznámky uloží i datum vyfocení. Doma si pak bod popíšu - o co se jednalo + pořadové číslo. A když pak potřebuji najít tu fotku, podívám se do poznámky na čas uložení bodu, který zhruba souhlasí s datem a časem názvu fotky (fotky přejmenovávám podle klíče RR_MM_DD hh.mm.ss - celkem jednoznačný identifikátor :-). A ještě k tomu to všechny fotky řadí přesně popořadě ;-).

Ovšem občas si taky říkám, že jsem blázen, když při cyklovýletu zastavím v jedné vesnici 10x, abych si nafotil kostel, křížky, pomníky, zvoničky a další zajímavosti :-)

Ohledně těch metálů - ani žádný nepotřebuji. :-) Ale díky... Někdo z nás pár ho možná využije.
  • 0

#48 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 785 příspěvků(y)

Publikováno 25 září 2013 - 23:05

Tento postup s body je asi dobrý, ale asi lepší je dávat souřadnice přímo do exifu fotky. Programů na synchronizaci s tracklogem z navigace je víc (třeba Zoner), já používám Geosetter. A dají se tam dát i souřadnice cíle (to už nakliknout ručně) a program na mapě ukáže i záběr (protože ohniskovou vzdálenost už z exifu zná). Jen doufám, že toto bude čitelné i za pár let. Jinak si už delší dobu zapisuju výlety stručně do souboru, takže i podle data se pak fotky dají najít. A geosetter umí vyplnit i jiná políčka exifu a IPTC, takže automaticky podle geonames okres, obec, osadu (s nutnými korekcemi, je to bodová služba, ne polygonová), lze vyplnit autora, popis, atd. Jenomže spoustu fotek mám z předGPX období, něco fotím i dnes bez zapnuté navigace, takže dohledávání se nevyhnu.
  • 0

#49 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 26 září 2013 - 6:18

mpik napsal/a:
Tento postup s body je asi dobrý, ale asi lepší je dávat souřadnice přímo do exifu fotky. Programů na synchronizaci s tracklogem z navigace je víc (třeba Zoner), já používám Geosetter. A dají se tam dát i souřadnice cíle (to už nakliknout ručně) a program na mapě ukáže i záběr (protože ohniskovou vzdálenost už z exifu zná). Jen doufám, že toto bude čitelné i za pár let.
Jinak si už delší dobu zapisuju výlety stručně do souboru, takže i podle data se pak fotky dají najít. A geosetter umí vyplnit i jiná políčka exifu a IPTC, takže automaticky podle geonames okres, obec, osadu (s nutnými korekcemi, je to bodová služba, ne polygonová), lze vyplnit autora, popis, atd.
Jenomže spoustu fotek mám z předGPX období, něco fotím i dnes bez zapnuté navigace, takže dohledávání se nevyhnu.


Tohle samozřejmě taky dělám, ale pro stovky tisíc fotografií bych je nezobrazil na mapě najednou, abych si mohl zjistit, která místa mám už "zmapovaná" a která ne... Takhle to můžu mít i jako POIky v GPSce, takže vím, který křížek jsem si kdy fotil a dokonce si tam dávám i to, jak mi fotka vyšla (fotím při výletech, takže občas to vyjde, že už je tma, tak si označím i kvalitu a když jdu příště a kouknu - je pěkné světlo, vyfotím křížek znovu)...

Ovšem ten postup automatického přiřazení klíčových slov typu obec, město by mě zajímal. Já si je zatím do EXIF dat zatím přiřazuji ručně a díky tomu jsem už asi 5 let pozadu :-( I když já tam popisuji i další klíčová slova, takže mi pak jeden výlet trvá často zpracovat několik hodin jen fotky, několik hodin trasa z GPSky, takže to pak už se není co divit...
  • 0

#50 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 26 září 2013 - 9:16

Já ty obr. po vytažení z karty dávám do nové složky pro každou várku. Složku označím kódem data uzávěrky (mnohdy se nejedná o sadu z jedné cesty, ale kumulaci několika, třeba během týdne či dvou, dokud není potřeba kvůli kapacitě obr. přesypat na disk). Za datum do názvu složky připojím klíčová slova (názvy sídel atp., kterých se obsah týká), takže výsledek pak může znít něco jako 240813 Bohušovice nad Ohří Terezín. Potud OK, podle souvisejících keší si snadno zjistím datum a podle data už se dohledá snadno. Potíž tkví v tom, že ty složky mám z důvodu postupného vývoje a obměny technologií dodneška rozestrkané po vícero diskových oddílech a discích v různých počítačích, tudíž, archeologickou terminologií řečeno, každý časový horizont je dosažitelný (nebo i nedosažitelný) někde jinde. Zkrátka, protože v počítačích mám spoustu jiných věcí, které by prohledávání celku podle časového údaje BF natáhly na neúnosně dlouho (ohromná kvanta kachlí geokuku např.), je nutnost pokaždé alespoň přibližně vědět lokaci, ve které hledání spustit. Koneckonců i proto častěji postupuju od foto směrem vzhůru (tzn., že sednu ke konkrétní složce proberu, co a kam se tak zhruba bude hodit, a nahraju) než od požadavku směrem dolů (dohledávání obrázku). Lokaci souřadnicemi aj. editace EXIFu interně (až na výjimky typu objekt schovaný v lese uprostřed ničeho) vůbec neřeším, v sídlech se to dle ortofoto nechá odečíst kdykoli dodatečně), popisky a souřadnicemi opatřuju snímky až na Commons, které jsou na kategorizaci atp. zařízené, takže de facto mi to tvoří externí nadstavbu.

No a teď tedy aktualizace po včerejšku:

Královéhradecký kraj
okres Náchod
Běloves (Náchod) - celnice
GC2WZW5 Beloveska celnice (cache je PM-only), v okolí např. GC3XZQX AGT 19: Mineralni pramen Ida / Mineral spring Ida
(vítány jsou další "nepevnostní" foto z Bělovsi, např. sloup s reliéfem Nejsv. Trojice)

Středočeský kraj
okres Mladá Boleslav
Březno - kostel sv. Václava
GC27CR0 Brezensky zamek
(vítány jsou i foto ostatních památek (zámek. sochy svatých, fara...) a veškeré další obrázky městyse Březno)
  • 0

#51 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 26 září 2013 - 13:23

Toniczech napsal/a:
Já ty obr. po vytažení z karty dávám do nové složky pro každou várku. Složku označím kódem data uzávěrky (mnohdy se nejedná o sadu z jedné cesty, ale kumulaci několika, třeba během týdne či dvou, dokud není potřeba kvůli kapacitě obr. přesypat na disk). Za datum do názvu složky připojím klíčová slova (názvy sídel atp., kterých se obsah týká), takže výsledek pak může znít něco jako 240813 Bohušovice nad Ohří Terezín. Potud OK, podle souvisejících keší si snadno zjistím datum a podle data už se dohledá snadno. Potíž tkví v tom, že ty složky mám z důvodu postupného vývoje a obměny technologií dodneška rozestrkané po vícero diskových oddílech a discích v různých počítačích, tudíž, archeologickou terminologií řečeno, každý časový horizont je dosažitelný (nebo i nedosažitelný) někde jinde. Zkrátka, protože v počítačích mám spoustu jiných věcí, které by prohledávání celku podle časového údaje BF natáhly na neúnosně dlouho (ohromná kvanta kachlí geokuku např.), je nutnost pokaždé alespoň přibližně vědět lokaci, ve které hledání spustit. Koneckonců i proto častěji postupuju od foto směrem vzhůru (tzn., že sednu ke konkrétní složce proberu, co a kam se tak zhruba bude hodit, a nahraju) než od požadavku směrem dolů (dohledávání obrázku). Lokaci souřadnicemi aj. editace EXIFu interně (až na výjimky typu objekt schovaný v lese uprostřed ničeho) vůbec neřeším, v sídlech se to dle ortofoto nechá odečíst kdykoli dodatečně), popisky a souřadnicemi opatřuju snímky až na Commons, které jsou na kategorizaci atp. zařízené, takže de facto mi to tvoří externí nadstavbu.

No a teď tedy aktualizace po včerejšku:

Královéhradecký kraj
okres Náchod
Běloves (Náchod) - celnice
GC2WZW5 Beloveska celnice (cache je PM-only), v okolí např. GC3XZQX AGT 19: Mineralni pramen Ida / Mineral spring Ida
(vítány jsou další "nepevnostní" foto z Bělovsi, např. sloup s reliéfem Nejsv. Trojice)

Středočeský kraj
okres Mladá Boleslav
Březno - kostel sv. Václava
GC27CR0 Brezensky zamek
(vítány jsou i foto ostatních památek (zámek. sochy svatých, fara...) a veškeré další obrázky městyse Březno)


Tak teď jsi mě dostal... obyčejnou zašedlou celnici jsem opravdu nefotil, i když jsem kolem jel už mnohokrát. :-(
Je zajímavé, že i jeden ze tří křížků z místních z Bělovsi jsem neměl vyfocený, i když na cestě od hotelu Bonato k Hranicím mám celkem vyfoceny 3 křížky či sochy svatých a 2 boží muka, jak já nazývám i takové ty svaté obrázky na domech... Ty však nikde nejsou... Tenhle jeden křížek, co zrovna je pod ochranou, mi však nějak utekl ;-). Příště, až půjdu kolem, si na něj musím dát pozor ;-).

Tak jsem tam alespoň přidal ty 2 křížky co mám vyfocené...

PS.: Proto mám všechny fotky v jednom podadresáři, který jen prohledávám podle názvu. I když i ten díky velikosti kolem 400 GB už trvá hodně dlouho... Ty kachle GK znám a vím, jak dlouho trvá jejich prohledávání ;-) Ale na druhou stranu ještě jsem nenašel lepší off-line mapový program pro zároveň prohlížení kešek. Škoda, že někdo nepřevzal jeho vývoj a nedodělal k němu i jiné mapy...
  • 0

#52 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 26 září 2013 - 22:17

Roman_Jaromer napsal/a:

Tak teď jsi mě dostal... obyčejnou zašedlou celnici jsem opravdu nefotil, i když jsem kolem jel už mnohokrát. :-(

No, a o tom to je - pořád se objevuje něco nečekaného. Já jen tak mimochodem díky téhle bonusové hříčce a s tím souvisejícím prolistováním i končin, kam tak často cesty neplánuju, nahrabal do vlastních bookmarků a doporučil do cizích hromádku keší, o kterých doposud ani potuchy. Nebo mi teď udělalo radost zjištění, že svou keš má tenhle týden čerstvě šumavské Jezárko u Kýzu. Co se těch celnic týče, docela si dneska rvu vlasy, že před cca 10 lety, když se přes hranice ještě muselo s pasportem a dávalo se doň berany duc, mě nenapadlo za provozu si ty přechody fotografovat. Nějak si člověk neuvědomil, jak rychle tu každodennost čas odvane - dneska už by to vlastně byly zajímavé historické dokumenty.

Na těch čerstvých položkách z Jaroměře a Bělovsi je vidět, že sis se snímáním oněch kousků opravdu časově vyhrál - to nasvícení detailů je skoro dokonalé. Fakt krása! Zatím jsem se jenom podíval, ale jsem zvědav, co o těch objektech pak najdu v literatuře.

Pokud jde o Geokuk, souhlas - jedna z nejužitečnějších věcí široko daleko. Nedám naň dopustit a doporučuju, kudy chodím.

Interakce mezi GC/WM a WP ohledně lokalizačních detailů má zajímavý vedlejší efekt - člověk po čase takového fungování zjistí, že přepočítává MM.mmm a MM SS z jednoho na druhé z hlavy pomalu tak snadno, jako když se čte ROT13.

Na 400 GB domácího archivu ještě nejsem, ale poslední dobou takových 15 hádám co rok přibývá. Člověk na jednu stranu na nutnosti inovací nadává, na druhou stranu je rád za ty dnešní kapacity a možnosti. Coby "neajťák" nepřestávám upřímně žasnout při pomyšlení, že i do toho titěrného přívěsku, který nosím v kapse, se dneska pohodlně vleze tohle dřív těžko představitelné kvantum dat. Ale abych ještě ujasnil svůj přechozí příspěvek: Ono sice není nalezení patřičného snímku pokaždé záležitost na pár vteřin, ale tohle mě až tak netrápí, tedy alespoň ne v tom smyslu, že by to bylo úzké hrdlo celé operace. Daleko nejvíc času zabere vyladění popisků a kategorií před nahráním, zkrátka podobně jako u keší nejdelší je ten poslední krok před zmáčkutím tlačítka Odeslat. Jelikož, na rozdíl od příležitostných přispěvatelů, jsem na Commons doma, snažím se těmhle věcem jaksi dát definitivní tvar už hned do začátku, aby s tím už nikdo další nemusel mít podstatnější starost (nepočítám-li nějaké budoucí zjemňování kategorií či popisky v dalších řečech). Takže potom sada 3-4 foto jednoho objektu zabere klidně hodinu i víc, než se ji považuje za přiměřeně popiskově doladěnou (zvlášť takhle u KP, kde se kolikrát potřebuje konzultovat kvůli letopočtům či autorům Umělecké památky, Encyklopedie architektů atp.) a pustí do světa. Umím být bohorovný bordelář, kde o nic nejde, a na druhou stranu takovým možná až přílišným perfekcionismem při publikaci připravuju spoustu foto o jejich místo na slunci - prostě tím, že na ně nikdy ani nestačí dojít řada, aby přítmí "soukromého alba" opustily.

P.S. A mimochodem děkuju, žes o nějaké to vlákno vedle tak hezky věcně poradil tomu jihoostravskému nováčkovi. To je myslím daleko lidštější a lepší přístup, než odbývat podobné jednou větou ve smyslu "Nebuď trotl a najdi si to.".
  • 0

#53 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 785 příspěvků(y)

Publikováno 26 září 2013 - 22:42

No jo, už máme památkově chráněnou trafostanici. Co se týče továren, už jich taky pár je. Těším se na chráněné paneláky, ale Havířovská a Porubská sorela se tomu přibližuje. O celnici jsem nevěděl. Člověk někdy chce něco vyfotit a pořád se chystá, až to zmizí. Proto zásadou dokumentátorů je nemazat, disk to unese a lepší fotka už třeba nebude. A obdivuju Krumlovského Seidla, že s těžkým deskovým fotoaparátem zdokumentoval Šumavu (na tom vydělat nemohl, to dělal ze záliby) a že také nic nevyhodil, tak máme teď tisíce fotek Šumavy, kterou už nikdo neuvidí. Jen ten jeho archiv nezabral stovky gigabajtů, ale celou půdu.
  • 0

#54 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 01 říjen 2013 - 1:09

Takže poslední záříjový večer je za námi a s ním i chvíle udělat bilanci toho, nad čím jsme se bavili uplynulý měsíc.

V naší "interní" hře s rádobynáhodně vybranými páry památka+keš je bilance následující:
Královéhradecký kraj (7 bodů)
Středočeský kraj (2 body)
Jihočeský kraj (1 bod)
ostatní kraje "zářez" nezaznamenaly

Co se účasti v kampani WLM 2013 po jednotlivých kačerech týče:
Bubo_CZ 13 foto (6 lokalit) galerie
HloupyHonzaCZ 11 foto (5 lokalit) galerie
mpik 44 foto (14 lokalit) galerie
Norbert_G 1 foto (1 lokalita) galerie
Roman_Jaromer 89 foto (10 lokalit) galerie
tr.ma 3 foto (2 lokality) galerie

Je asi příznačné, že dva nejpilnější účastníci mají fotodokumentaci památek přímo coby dlouholetého koníčka, případně už i profesi... Rádi ovšem za každého, koho tohle téma dokázalo oslovit a podnítit alespoň k symbolické účasti. I z takových malých kousků se to velké dílo skládá a roste.

Celkem zde jmenovanými kačery zasláno 161 foto k objektům ve 38 lokalitách (~sídlech). Část jich je už zpracována, ostatní to v budoucích dnech a týdnech čeká.

Takže, jak praví Písmo, sečteno, zváženo a rozděleno, snad po zásluze:

Roman_Jaromer - zlatý odznak
mpik - stříbrný odznak
Bubo_CZ, HloupyHonzaCZ, Norbert_G a tr.ma po odznaku bronzovém.

Příslušné obrázky a odkazy pro případné vlepení do profilu každý naleznete na své diskusní stránce (talk page) na Commons (adresy jsou ve formátu https://commons.wiki...wiki/User_talk:Uzivatelsko_jmeno )

Všem moc děkuju za účast a přeju úspěch a štěstí na nějakou tu věcnou cenu při vyhodnocování nejhezčích foto porotou.

P. S. A abychom měli o občasnou zábavu s WLM postaráno i nadále během roku, předestírám nyní "bojový úkol" jeden jediný, ale o to speciálnější:

Jihočeský kraj
okres Český Krumlov
(kdo má keš nalezenu, bude jistě vědět, o kterou položku a pod kterou obcí jde; pokud by snad měl problém s pátráním po příslušném seznamu s nahrávacím odkazem, nechť mě kontaktuje formou SZ, nasměruju ho)
GC1GY0T Co je to u te silnice?
(ono objektů toho druhu je v seznamech oné oblasti vícero, vítány jsou veškeré foto i dalších z nich, které svou keš nemají).
  • 0

#55 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 785 příspěvků(y)

Publikováno 01 říjen 2013 - 11:19

Keš nemám, ale fotku jo. Bohužel ještě na filmu, takže bych musel najít a naskenovat.
  • 0

#56 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 01 říjen 2013 - 12:29

mpik: Žádný spěch. Až ti příležitostně přijde onen materiál pod ruku, vzpomeň naň. Takových "specialitek" není nikdy dost.

Připojuju předběžnou celkovou bilanci letošního ročníku WLM v globálním měřítku (viz statistiku na http://wikizabytki.pl/stats/. Celkem se v největší fotografické soutěži, jaká se kdy konala, sešlo 369 589 foto z 51 zemí plus letos poprvé i Antarktidy. S převahou nejpilnější, stejně jako minule, byli fotografové v Polsku (47 976 nahraných foto památek), na dalších předních příčkách se umístily Ukrajina, Německo a poněkud překvapivě malá Arménie (skrze dokumentaci za Náhorní Karabach, kterou pochopitelně místní aktivisti přifařují ke státu jim jazykově spřízněného, na sebe arménští a azerští organizátoři trochu vrčí, ale dokud se přou jen virtuálně a vedlejším produktem je zvýšená aktivita na fotografování památek, rádi, že se "válčí" jen tak, však bývalo hůř...). Česká republika se s úhrnem 6 433 foto (z čehož na kačery výše připadá 2,5 %) řadí na 16. místo, za Mexiko a před JAR. Je to slušné, ale myslím, že daleko za lidským i kulturním potenciálem naší země a speciálně naší komunity; pro příští ročník pořád jsou rezervy k větší účasti.
  • 0

#57 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 01 říjen 2013 - 13:07

Toniczech napsal/a:
mpik: Žádný spěch. Až ti příležitostně přijde onen materiál pod ruku, vzpomeň naň. Takových "specialitek" není nikdy dost.

Připojuju předběžnou celkovou bilanci letošního ročníku WLM v globálním měřítku (viz statistiku na http://wikizabytki.pl/stats/. Celkem se v největší fotografické soutěži, jaká se kdy konala, sešlo 369 589 foto z 51 zemí plus letos poprvé i Antarktidy. S převahou nejpilnější, stejně jako minule, byli fotografové v Polsku (47 976 nahraných foto památek), na dalších předních příčkách se umístily Ukrajina, Německo a poněkud překvapivě malá Arménie (skrze dokumentaci za Náhorní Karabach, kterou pochopitelně místní aktivisti přifařují ke státu jim jazykově spřízněného, na sebe arménští a azerští organizátoři trochu vrčí, ale dokud se přou jen virtuálně a vedlejším produktem je zvýšená aktivita na fotografování památek, rádi, že se "válčí" jen tak, však bývalo hůř...). Česká republika se s úhrnem 6 433 foto (z čehož na kačery výše připadá 2,5 %) řadí na 16. místo, za Mexiko a před JAR. Je to slušné, ale myslím, že daleko za lidským i kulturním potenciálem naší země a speciálně naší komunity; pro příští ročník pořád jsou rezervy k větší účasti.


Je to smutné, osobně bych měl fotek památek možná víc, než jich bylo nahráno i v Polsku, i když spousta z nich je takových, že nejsou nikde uvedena jako památky (bezejmenné křížky, jako např. v Kohoutově).
Bohužel abych je nahrál na Wiki, potřeboval bych asi celý život. Nahrávání přes ty památky je ještě celkem dobré, ale když se jedná o jiné památky, tak to trvá hrozně dlouho (ty úpravy). Ještě k tomu mi někdo teď napsal, že bych více fotek jednoho objektu měl zakládat i příslušnou kategorii pro tyto památky... Ovšem vůbec nevím jak :-( Ono je pravda, že asi by to chtělo už dělat rovnou pořádně. Na druhou stranu v té Wiki je to opravdu hodně složité :-( Třeba jen najít nějakou tu kulturní památku z jiného okresu... Čekal bych, že bude seznam památek ČR - tam odkazy na kraje - okresy a z těch opět zpět na kraje, ale tam jsem to třeba vůbec nenašel...

Jen by mě zajímalo, tos počítal i ty, co jsem nahrával "mimosoutěžně" co nejsou kulturními památkami?
  • 0

#58 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 01 říjen 2013 - 18:27

Romane, skrze ty kategorie to onen kolega na nováčky (nejsi jediný, komu to samé napsal) vybalil dost nesmyslně a už jsem mu zrovna tohleto s tamními kolegy připomínkoval. Od lidí, kteří tam čerstvě přišli a rozkoukávají se přece nemůže čekat, že budou vědět, jaký název kategorie je přiměřený, do jakých nadřazených kategorií ji zatřídit atp. To je naopak práce pro zavedené a zorientované uživatele - takové věci si člověk postupem času a pohybem tam celkem mimovolně osvojí jako geočich, ale to, co po tobě jakoby chtěl. neber vážně, to byl jen takový zoufalý výkřik do tmy od člověka, na kterého se očividně nahrnulo víc práce, než stačí stíhat.

A to platí obecněji. Neleknout se nějakých neznámých pravidel a zvyklostí. Ono opravdu do kamene psaných pravidel je tam ještě méně než na GC.com, ostatní běží spíš na nezávazných doporučeních a dobré vůli. Pokud na vás na Wiki někdo na vaší diskusní stránce vybafne, že jste měli nebo naopak neměli udělat tohle či tamhleto, pravděpodobně to sice myslí dobře a správně, ale pokud ho neposlechnete, hlavu vám nikdo neutrhne, nanejvýš zase přijde s nějakou připomínkou. Na Commons by člověku hlavu trhali (tj. dočasný či dlouhodobý ban) jen kdyby tam opakovaně a přes napomínání tlačil copyvio (či jiné nezákonnosti) nebo pokud by se jinak choval destruktivním či nekulturním způsobem (vandalizace obsahu, osobní urážky atp.). Oni wikipedisti se dokážou únavně přít o neskutečných malichernostech, ale jedno se musí nechat, osobní útoky slovem se tam netrpí - už jen použití shazovací ironie a kotníkově okopávacího tónu jaký se tu zrovna vyskytoval ve vlákně kolem Challenges, by účastníkům obratem vyneslo pár desítek hodin distanc na vychladnutí hlavy.

"Technické" pokyny toho druhu, se kterými ses setkal, mají platnost asi jako když ti někdo řekne, že si máš zavázat tkaničky u bot, psát logy delší než TFTC nebo si na chodníku před domem uklidit sníh. Zda to uděláš, je na tvojí dobré vůli a schopnostech, žádná povinnost to (už) není. Samozřejmě, že v dlouhodobém výhledu je lepší logovat srdečněji, mít na chodníku před sebou uklizeno a nečekat, že ti budou tkaničky zavazovat, lidi to potěší, plynulosti provozu přispěje, ale tady, na takové počáteční uživatelské úrovni, bohatě pro základní nalezitelnost snímku stačí kategorie příslušné obce. Ostatní se vždycky může doplnit a doladit později. To, cos dostal byly jen rady, zbožná přání atp., žádná sankce z nečinnosti podobného druhu neplyne.

Pokud jde o navigaci mezi seznamy na wiki, jistě, pořád to má rezervy. Ony ty seznamy jsou vlastně do značné míry teprve polotovary, které se teprve budou rozčleňovat na přehlednější oddíly po obcích atd., do definitivní podoby ještě daleko, to je proces na desítky měsíců, takže realizovat nějaké detailnější provázanosti v mezičase je dílo poněkud nejisté. Myslím, že přinejmenším pro horizontální propojení okresů by se hodilo to, čemu se tam říká navigační lišta (příkladem je třeba u obcí seznam obcí příslušného okresu v zápatí článku), něco takového by nebyl problém nahrubo realizovat už teď. Vyhovovalo by ti něco takového? Pro dílčí seznamy (tedy ty za jednotlivá města) ale taková metoda provázání kvůli výše naznačené neuzavřenosti procesu jejich vyčleňování až tak praktická není.

Každopádně k navigaci je občas docela užitečná volba "odkazuje sem" (na en: "what links here"), která by měla být k nalezení někde uprostřed menu vlevo na každé stránce (u tebe spíš možná, že je na první pohled skrytá v nějakém rozbalovacím podmenu, záleží jaký design stránky máš v preferencích). Po kliknutí ti to vypíše seznam všech tamních stránek, ze kterých na onu vede odkaz, jinak řečeno, díky té pomůcce mnohdy získáš přehled o provázanosti a souvisejících tématech. Ale ovšem, to je jen takový funkční doplněk, ne primární navigační nástroj.
  • 0

#59 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 02 říjen 2013 - 9:02

Správná připomínka, statistika je samozřejmě jako vždy jen přesný souhrn nepřesných údajů. :) :) Ale pro okamžitý přehled celkové situace myslím bohatě stačí.

Nějaké ty mapové hračky. zda přijdou k užitku:

1 ) http://www.panoramap.org/en/

Mělo by to zobrazovat u památek značku, v barvě podle toho, zda je či není na Commosn profotografovaná, u každé pak stručnou kartu (evid. číslo, název, nahrávací odkaz). Co netuším, nakolik jsou data aktuální - zda se zatím omezují jen na předešlé ročníky nebo zda zahrnují už i foto z tohohle září. Já nejsem na datově náročné aplikace typu takových map moc zařízen, takže nějaké podrobnější prozkoumání možností a nedostatků aplikace přenechám kolegům.

2) WikiMiniAtlas

Tohle je obecnější mapová funkce pro uživatele Wiki v přihlášeném stavu. Po kliknutí na kliknutí na souřadnice by měla zobrazit mapku s přehledem dalších objektů ze stejného seznamu (stránky) - pochopitelně ovšem těch, které nějaké souřadnice už uvedeny mají. Pro zprovoznění nutno postupovat následovně: Být přihlášený na Wiki (při horním okraji vpravo vidíte svůj nick a další s ním svázané odkazy jako osobní Diskuse aj.). Mezi těmi odkazy je jeden jménem Nastavení (en: Preferences), kliknete naň a v rámci následující stránky zvolíte záložku Udělátka (en: Gadgets). Mezi nabízenými udělátky zapnete zatržítko u položky WikiMiniAtlas a někde vlevo na spodu oné stránky potvrdíte tlačítkem Uložit nastavení (en: Save Preferences).

Pro zjednodušení: ta adresa na stránku s oním zatržítkem by pro přihlášeného uživatele něka být https://cs.wikipedia...section-gadgets

Takže když tak vyzkoušejte a případně poreferujte, co o tom soudíte.
  • 0

#60 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 02 říjen 2013 - 11:47

Toniczech napsal/a:
Nějaké ty mapové hračky. zda přijdou k užitku:

1 ) http://www.panoramap.org/en/


Tak nevím, většina zobrazených míst už je nafocená, spousta dalších míst tam mi přijde není (a nebo se stále natahuje, přišlo mi, že jak jsem procházel mapu, místa přibývala). Ovšem dal jsem tomu tak 5 minutek během oběda :-).

Ovšem třeba http://monumnet.npu....st=46082/6-4476 je umístěna hodně mimo - asi 2 km od skutečného umístění...
http://www.panoramap...763/15.91107/13 (má být na Jaroměřském náměstí), zhruba zde: N50°21.317 E15°55.106 (nekontroloval jsem to přes StreetView, jen odhad).

Jestli dobře chápu, tak tam stejně jsou jen objekty, které mají souřadnice (u té stránky www.panoramap.org), takže pokud hledám většinu křížků, tak tam vůbec nejsou :-(

Tu druhou jsem už myslím objevil (taky jsem si říkal, jak to, že jsem ji neviděl dříve - a ono to přihlášením :-) ). Jen problém je asi ten samý co té první mapy... Budou tam jen fotky se souřadnicemi a těch je asi zoufale málo...
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama