Přejít na obsah


Fotka

Logování pod společným nickem


  • Zamčené téma Toto téma je zamknuto
114 odpovědí na toto téma

#1 Jacka

Jacka

    Zlobení je dovoleno :D

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 214 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2014 - 10:25

Zakládám nové téma, abych nedostala za uši kvůli OT :D.
Ve vlákně o žijících archiváliích se objevilo toto - připadá mi na místě reagovat.

Celkem zajímavé - cca 11 lidí se loguje jedním razítkem "v rámci úspory místa".....


Jj, geopraha.eu se takhle projevovala i na jedné mé multině. Logbook by to zvládl, jedenáct či víc zápisů bez problému, ale logování podobné. A o zážitcích ze zjišťování indicií nic. Ať žijí finálky... :) Si zvykneme... ;)
PS: omluva 'zodpovědným' za OT.

Nevím, kde se kolega Berda učil logice, ale nechápu, jak z faktu, že více lidí do papírového logbooku logovalo pod společným nickem, plyne, že souřadnice multiny zjistili na finálkách.

Je samozřejmě diskutabilní, jestli takové logování je košer nebo ne, nicméně se pravidelně děje a např. u rodinných týmů, pokud vím, nikomu nevadí. To bych třeba u jedné svojí keše musela vymazat celý betatest, neb v logbooku je razítko teamu a na netu mám kromě toho 2 další logy od rodičů a 4 od dětí :D (mimochodem, byli to skvělí betatesteři). Dokonce je běžným zvykem, že si po rozdělení teamu nebo založení vlastního nicku (třeba u dospívajících káčat) lidi zalogovávají i pár let zpětně keše, které dříve našli s teamem.

Ano, je rozdíl v tom, že v tomto případě má team obvykle stále totéž složení, kdežto na výpravy Geoprahy se to různě mění a střídá, takže pod společným nickem se skrývá pokaždé trochu jiná skupina. Ale opravdu nechápu, jak z toho plyne, že by dotyční podváděli při zjišťování souřadnic keší, jak psal kolega Berda? Ještě bych celkem pochopila, kdyby se někdo pokusil zpochybnit, zda na výpravě byli všichni, kdo se pak zalogovali na netu, když nejsou v logbooku jmenovitě vypsání. Nicméně, kdyby celá skupina chtěla takhle podvádět, asi by klidně mohla nepřítomné psát do papírového logbooku i jmenovitě, naopak, pokud by podvod byla soukromá akce jedince, ostatní by pravděpodobně snadno poznali, že dotyčný výtečník s nimi na této výpravě nebyl, a ohradili by se.

Na nějaké menší akci Geoprahy jsem byla v minulosti asi dvakrát, takže pár keší nalezených spolu s nimi mám. Osobně mi hromadné logování moc nesedne, jsem individualista :D, takže do logbooku jsem se všude psala i sama, ale je fakt, že jsem tím ostatní kapku zdržovala. Ono když jde na keš společně 15 lidí, tak je docela opruz vždycky čekat, až se zapíšou všichni jeden po druhém. Můžete si to vyzkoušet třeba u keší, kde se vytvoří fronta díky nedalekému eventu a podobně. To je taky podle mě hlavní důvod, proč Geopraha loguje společně jako team. Samozřejmě se stalo i to, že se šlo na mysterku, kterou neměli vyluštěnou úplně všichni ze skupiny a někdo se "svezl", ale to se přece dělá běžně, když spolu jde lovit víc lidí, případně když je keš poblíž místa konání eventu a někteří se nachomýtnou k finálce, o které dřív nevěděli. To ale přece vůbec není totéž jako zjistit si souřadnice někde na finálkovém serveru.

Přijde mi dost přes čáru někoho z takového jednání veřejně obviňovat a šířit o něm tyhle naprosto nepodložené domněnky.

A co se týče zážitků ze zjišťování indicií, je podle na rozhodnutí každého soudruha, jestli se o nich chce nebo nechce rozepisovat. Soudit z toho, že trasu neprošel, podle mě taky moc nemá logiku. Jsou lidé, kteří na psaní románů prostě nejsou a i super fantastickou keš s desítkami či stovkami FP logují TFTC, jiní dokáží napsat půl stránky textu o filmovce u základní školy.

Samozřejmě se taky nabízí otázka, jaké zážitky člověku poskytne taková hromadná výprava o 10 a více lidech, a jestli není lepší chodit v menších skupinách nebo po jednom. Ale i to je věcí volby každého soudruha, jestli ho takový způsob lovu baví. Pokud ne, ať tam neleze. Já osobně takové zpestření vítám jednou za delší dobu, ale kdybych to měla častěji, brzo by mě to přestalo bavit. Ostatně lidi z Geoprahy o svých zážitcích ze společných výprav občas píšou na svém webu, tak ať se zájemci informují tam.

Takže by mě docela zajímal názor ostatních na hromadné logování a jeho přípustnost, a taky na to, jestli takové logy akceptujete jako owneři, když vám pak lidi na webu logují i jednotlivě. Díky.
  • 4

#2 Keres

Keres

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 338 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2014 - 10:49

Hromadné logování mi nevadí, ale když už se jako owner rozhodnu zkontrolovat zápisy v logbooku a na internetu, měli by mít zalogovaní kačeři na svém profilu informaci o tom, že můžou lovit i v týmu (a samozřejmě název týmu).


  • 1

#3 Arne1

Arne1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 833 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2014 - 11:00

Když lovíme ve skupině pod společným nickem tak považuji za samozřejmé uvést tuto skutečnost v elektronickém logu.


  • 2

Používám a doporučuji a:Drake - nejlepší geocachingovou aplikaci pro Android!


#4 Jacka

Jacka

    Zlobení je dovoleno :D

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 214 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2014 - 11:06

Když lovíme ve skupině pod společným nickem tak považuji za samozřejmé uvést tuto skutečnost v elektronickém logu.

To se ve výše zmíněných případech samozřejmě dělo, přesto se někteří nad elektronickými logy typu "odloveno s výpravou Geoprahy" opupínkovávají a označují je za podvod.
  • 2

#5 Slanecek

Slanecek

    lekla ryba

  • Members
  • PipPipPip
  • 463 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2014 - 11:08

Ach jo. No jo, na vylete s geoprahou jsem byla a je fakt, ze mne nejak nedoslo, ze by tohle mohlo nekomu vadit. Myslim, ze se zacalo hromadne logovat jako geopraha.eu pote, co jsme hned po srazu (13 lidi) narazili na par kesi, kde v logbooku nebylo moc mista. Bud byly schranky malicke nebo proste dochazelo misto v logbooku.

Presne jak pise Jacka, ze zacatku jsem se snazila podepisovat individualisticky do kazde kese i svym nickem, ale casem jsem to odpiskala. Takze (a mluvim sama za sebe), vzhledem k tomu, ze uz fakt nevim, kde jsem zalogovana jako Slanecek a kde pod hromadnym nickem, prosim dotycne ownery, kteri maji s hromadnym logem problem, at me kontaktuji a ja si zmenim log na WN. :)

Omlouvam se za komplikace a dekuji za pochopeni.


  • 5

#6 Smrk

Smrk

    proti proudu

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2014 - 11:10

Když najdu v logbooku hromadný log a pak si nemůžu spojit kačera na netu s logem v logbooku, napíšu dotyčnému kačerovi dotaz, kde se logoval. Když mi neodpoví nebo napíše něco v tom smyslu, ať si to najdu sám, tak mu log smažu. Když mi odpoví, že tam je hromadný log Geopraha, Geoberlín nebo XXY, tak je to pro mě v pořádku, protože kdyby tam nebyl, nevěděl by, že takový log v notesu je.


  • 8

#7 prazskychytrak

prazskychytrak

    Rendy

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 707 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2014 - 11:14

Osobně jsem doufal, že tu ten OT zapadne, už jsem ani neměl chuť se k tomu vyjadřovat, po tom co se tu dělo v minulosti a jen k tomu dal palec dolů. Jak je tu zvykem rýpnout si, tak tu nečekám nějaké pochopení, místní skupinka tu tento a podobný příspěvek nejspíše přehluší, každopádně když už se to vytáhlo, jako administrátor geoprahy zareaguji :)

 

Jak píše Jacka, když se na výlet sejde 10 lidí, je to trochu zdlouhavé logovat se každý zvlášť, hlídat zda jsou zapsaní všichni, některé nano a mikro logbooky to také celkem pocítí, tak se zvolil tento způsob. Tyto eventové výlety už se u nás také probírali a samotného mě občas napadlo, že by bylo dobré udělat stop stav :D Zatím jsem to ale víc neřešil, že se občas schází tolik lidí je dáno dobrou partou a výlet si i tak užijeme. Pokud by někoho děsila představa, jak jde 10 lidi pro škatulku, tak věřte, že dost často pro ní nejdou všichni a ostatní koukají z dálky...a oni jen nekoukají, vyměňují si zážitky ze sólo výletů, kterých je také habaděj apod. Že by se zalogoval někdo, kdo se výletu neúčastnil se ještě nestalo, je to dáno vnitřní kulturou a dostal by vyčiněno.

 

Co se týče chození pro škatule, kterou nevyluštili všichni, kdo se výletu účastní...jestli to někomu vadí, ať si vypráví co chce, ale řešit to nemá moc smysl. Radost z odlovu je i tak, v logbooku zapsaní jsme a nedělá nám problémy jeden druhého "nakopávat", jak tu a tu mystery luštit. Pokud se na luštění podílí skupinka lidí a má to nějaký systém, jde to mnohem snáz. Mě samotného baví přicházet na princip, jak se která mystery luští, tyto informace si střádám a plánuji je zužitkovat u vlastních výtvorů. Jestli někdo podobné způsoby považuje za nečestné, přít se s ním o tom nebudu. 

 

Příkladem takového výletu může být včerejší výlet na Karlštejn za Hansem Hagenem. Kde wigo končí jsme od předchozích lovců věděli, ale i tak jsme si ho moc rádi prošli. Přečíst si článek můžete zde: http://www.geopraha....s-hans-hagenem/ . Pro mě osobně to byl parádně strávený den.


Tento příspěvek byl upraven od prazskychytrak: 24 únor 2014 - 11:23

  • 9

Bookmarky: 2.gif Zajímavé osudy kešek world.pngKešky výletovky hint_icon.pngHinty
Web: geopraha.eu regionální web Prahy
pepikov.cz
web o zajímavostech Prahy


#8 jakouback

jakouback

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 251 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2014 - 11:15

Jacko:

díky moc za to co jsi napsala....

 

vzhledem k tomu že někteří pořád nějak nechápu že jde "JEN O HRU" kterou každý hold hraje trošku jinak (joneacaching) a každému sedí něco jiného (kapsa a PWT) nemá smysl dle mého se k tomu více vyjadřovat... (a někomu tak vnucovat že jen a jen ten můj pohled na hru je ten správný)

 

a není to tak dlouho co Prahu navštivili davy zahraničních turistů kde kolikrát logovaly vloženou A4 s vytisklými nicky, to jsou taky podvodníci řešící vše na finálkach? :-) nebo to že si zvládli vytisknout A4 a vkládali je do keší značí že vše poctivě vyluštili?  :rolleyes:  :rolleyes:

 

více už předemnou napsali slaneček a prazskychytrak :thubsup:

 

ad keres:

jo v profilu na GC.com mám uvedeno že jezdím na výlety s geopraha.eu, ale možná se to v té změti písmenek strácí, ale díky za "radu" (myšleno upřímně) trošku to tam vypíchnu :)


Tento příspěvek byl upraven od jakouback: 24 únor 2014 - 11:24

  • 2

logo_spojenci.png

Počet keší, kvalitu vašeho života nezlepší....


#9 Gresaci

Gresaci

    Romana

  • Members
  • PipPipPip
  • 986 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2014 - 11:18

Já osobně jsem odlovila pár keší ve skupině, ale vždy jsme se logovali osobně každý pod svým nickem, event. někdy pro urychlení jeden vyvolený zapsal ostatní, ale každého jmenovitě. Dobu, po kterou to trvalo, jsme využili povídáním buď k věci nebo jen tak nezávadným "plkáním" a nikdy neměl nikdo stres, že by to nějak zdržovalo. 

Ale jinak je to asi každého věc, jen by asi mělo být někde dohledatelné, kdo se které výpravy zúčastnil. Takže by klidně mohla být na stránkách Geoprahy jakási prezenční listina, kde by to bylo uvedeno. Protože pro ownera, který si poctivě kontroluje logy, je to pak nezkontrolovatelné.  


  • 9

#10 evidlo

evidlo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 587 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2014 - 11:24

Ja uz nad tim taky premyslela, ale opacne - my mame v rodine 4 nicky, a kdyz spolecne obchazime zejmena nejake miniatury, skoro si rikam jestli bychoim nemeli logovat nejak hromadne...ono nez vypisete: evidlo, O'Lynn, Anaurea Taurawen a Lauremir Minja (děti byly napaditejsi co se tyce nicku, nastesti vetsinou loguji jen prvnim slovem), tak se docela orosite, zejmena u nanovky. Nebo na Alkeho serii, kde to piseme 20x za sebou. Myslite, ze kdybych to logovala E+O+A+L a pak to v logu na netu vysvetlila, ze by to proslo?


  • 0

#11 prazskychytrak

prazskychytrak

    Rendy

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 707 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2014 - 11:35

Takže by klidně mohla být na stránkách Geoprahy jakási prezenční listina, kde by to bylo uvedeno. Protože pro ownera, který si poctivě kontroluje logy, je to pak nezkontrolovatelné.  

 

Tohle se dá určitě udělat :) sám na svých keškách občas logy kontroluji a je fakt, že v tom může být trochu zmatek :) nejlepší bude řešení, pokud aspoň jeden do logu napíše komplet sestavu výletu :) ze začátku jsem to i dělal, ale pak mě to nějak pustilo, když se neobjevoval žádný příživníček :ph34r: ale při kontrole logbooku je fakt, že je to pak zmatečné.


  • 0

Bookmarky: 2.gif Zajímavé osudy kešek world.pngKešky výletovky hint_icon.pngHinty
Web: geopraha.eu regionální web Prahy
pepikov.cz
web o zajímavostech Prahy


#12 taxoft

taxoft

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 644 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2014 - 11:42

Pro Jakouback: jsou to dvě různé věci, finálkáře nechme tentokrát stranou.

Jediné pravidlo, které platí pro lovce ohledně uznání logu, je jeho zápis v logbooku. Pokud nedefinovaná skupina různých nicků loguje aliasem, který nic neříká o jejím složení, dokonce variabilním, porušuje právě to jediné pravidlo, které zbylo.

Navíc tímto přístupem a jeho obhajováním nepřímo nutí zakladatele keší, aby porušovali to pravidlo, které říká, že se mají kontrolovat logy v papírovém logbooku proti zápisům na webu. Že to málokdy málokdo dělá, je jiná věc.

 

Obhajoba ve stylu "je to jen hra" je nesmyslná - jako by fotbalista míč do brány hodil a hájil se tím, že "je to jen hra".


  • 13

Dobrovolník si myslí, že ví, co je správné, a dělá to. Aktivista si myslí, že ví, co je správné, a nutí to dělat ty ostatní.


#13 Jacka

Jacka

    Zlobení je dovoleno :D

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 214 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2014 - 11:49

No a nezdá se vám to dost jasný, když každej člověk za skupiny, logující na netu, napíše do svýho logu výrazně "odloveno s Geoprahou", a v papírovým logbooku je zřetelnej nick Geoprahy? Když jako owner kontroluju logy, na pochopení, kde se sebral na netu nick, kterej nevidim v papírovým logbooku, žádný seznamy teda fakt nepotřebuju, pokud tam čtu toto. To už mi přijde skoro jako ty žaloby, že nebylo upozorněno na fakt, že kočky se nesmí sušit v mikrovlnce a čerstvě uvařeným kafem se lze opařit :D !
  • 1

#14 taxoft

taxoft

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 644 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2014 - 11:54

Že to říká zrovna člověk, jehož každodenní život je pravidly formalizován více, než je u většiny obvyklé... ;-)


  • 2

Dobrovolník si myslí, že ví, co je správné, a dělá to. Aktivista si myslí, že ví, co je správné, a nutí to dělat ty ostatní.


#15 Jacka

Jacka

    Zlobení je dovoleno :D

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 214 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2014 - 11:57

Jediné pravidlo, které platí pro lovce ohledně uznání logu, je jeho zápis v logbooku. Pokud nedefinovaná skupina různých nicků loguje aliasem, který nic neříká o jejím složení, dokonce variabilním, porušuje právě to jediné pravidlo, které zbylo.
Navíc tímto přístupem a jeho obhajováním nepřímo nutí zakladatele keší, aby porušovali to pravidlo, které říká, že se mají kontrolovat logy v papírovém logbooku proti zápisům na webu. Že to málokdy málokdo dělá, je jiná věc.

Takže když ty na své keši najdeš log typu:loguju zpětně keš, kterou jsem našel před dvěma lety s maminkou a tatínkem jako člen Blabla týmu, tak dotyčnému juniorovi log bez milosti smažeš?

Edit: K předchozímu příspěvku: Jakýkoliv pravidla mají smysl, pokud něčemu slouží a někam vedou. Pravidla pro pravidla jakejkoliv i hodně formalizovanej život zanedlouho dokážou dovést k docela slušnýmu úpadku :D!

Tento příspěvek byl upraven od Jacka dominikánka: 24 únor 2014 - 11:59

  • 1

#16 Askarinka

Askarinka

    Askarinka

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2014 - 12:00

Díky Jacko, za obhajobu. Je to tak jak jsi napsala.

 

Myslím, že zrovna lidi z geoprahy.eu ( ano patřím mezi ně i já) nemají/ nemáme zapotřebí nějak podvádět a logovat si výlety na kterých jsem nebyli. Mnohdy nás jezdí třeba i 4 plně obsazená auta... Geopražské uskupení funguje jako fajn parta lidí, kteří spolu tráví volný čas a jezdí si za krabičkami... Nechápu, proč se tu zase někdo snaží vyvolávat nějaké hádky. Pokud má nějaký owner s naším hromadným logem problém měl by primárně oslovit nejdřív ty kačery a ne hned někoho napadat na veřejném foru, ne?


  • 2

#17 taxoft

taxoft

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 644 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2014 - 12:06

Pro Askarinku: pokud máš na mysli mě, já jsem všem ze skupiny napsal dřív, než jsem si všiml tohoto vlákna. To založil někdo jiný zřejmě už včera.

 

Pro Jacku: je to už _jediné_ pravidlo, které pro logování zbylo... A pokud někdo podle jiného pravidla logy poctivě kontroluje, přidělává mu tato praxe práci.


  • 2

Dobrovolník si myslí, že ví, co je správné, a dělá to. Aktivista si myslí, že ví, co je správné, a nutí to dělat ty ostatní.


#18 kolombo

kolombo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 674 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2014 - 12:06

Když jedeme na hromadnou výpravu, tak si děláme logovací nálepku, kde ty nicky máme vypsané.

 

Ta se vejde i do mikro a je to poměrně rychlé logování.


  • 3

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

ICQ: 343-044-770

kolombo@kolombo.cz


#19 dr.vota

dr.vota

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 450 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2014 - 12:07

Pro Jakouback: jsou to dvě různé věci, finálkáře nechme tentokrát stranou.

Jediné pravidlo, které platí pro lovce ohledně uznání logu, je jeho zápis v logbooku. Pokud nedefinovaná skupina různých nicků loguje aliasem, který nic neříká o jejím složení, dokonce variabilním, porušuje právě to jediné pravidlo, které zbylo.

Navíc tímto přístupem a jeho obhajováním nepřímo nutí zakladatele keší, aby porušovali to pravidlo, které říká, že se mají kontrolovat logy v papírovém logbooku proti zápisům na webu. Že to málokdy málokdo dělá, je jiná věc.

 

Obhajoba ve stylu "je to jen hra" je nesmyslná - jako by fotbalista míč do brány hodil a hájil se tím, že "je to jen hra".

podepisuju, pokud není složení skupiny stálé a jednoznačné, nelze identifikovat jiné nicky, za mne log neplatný (a ty japonské zájezdy na keše radši nebudu komentovat)


  • 3

#20 taxoft

taxoft

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 644 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2014 - 12:08

Takže když ty na své keši najdeš log typu:loguju zpětně keš, kterou jsem našel před dvěma lety s maminkou a tatínkem jako člen Blabla týmu, tak dotyčnému juniorovi log bez milosti smažeš?

 

Nikoli, pokud je to takto napsáno. Tohle je ale poněkud jiná situace.


  • 2

Dobrovolník si myslí, že ví, co je správné, a dělá to. Aktivista si myslí, že ví, co je správné, a nutí to dělat ty ostatní.





0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama