Přejít na obsah


Fotka

Vraťte nám naši hru!!!

groundspeak pravidla premium reviewer schvalování

  • Zamčené téma Toto téma je zamknuto
134 odpovědí na toto téma

#1 sjirka79

sjirka79

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 82 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2014 - 17:21

Na téma revírníků už zde bylo napsáno skutečně mnoho - proto tento příspěvek neberte jako stěžování si na ně. A už vůbec ne, aby mě někdo litoval. Spíše mi jde o politiku Groundspeaku, jehož přístup v poslední době (mám ten pocit) na...štvává stále více kačerů. Revírníci jsou jen pak jeho prodlouženou rukou a mohou si vybrat, zda s GS souhlasí a nebo se na to vykašlat. Lze jim tedy klást za vinu jen to, že jsou ochotni to akceptovat a (minimálně někteří asi i nad rámec nutného) se na tom podílet.

 

Nedávno jsem se neshodl s revírníkem na publikaci jedné kešky. Požadoval po mě úpravu, já ji odmítl, protože jsem měl pocit, že tak jak je, je v pořádku a ničemu nevadí. Vcelku běžný případ.

Protože jsem její přípravě věnoval celkem dost času, nechtěl jsem, aby to tak skončilo. Následně jsem ji proto publikoval na opencaching platformách (pokud by to někoho zajímalo, tak opencaching.com a opencaching.cz).

 

Pak jsem si řekl, že jí zkusím udělat trochu reklamy na GC.com - a popravdě mě také zajímalo, co se stane. Vytvořil jsem jednoduchou kešku a po publikaci jsem udělal jednoduchou změnu. Ze slov HANSOVO ZLATO označující název keše na opencaching serverech jsem udělal link, který na ni odkazoval (tato keš je nyní na OC.com a OC.cz, pouze jsem doplnil vysvětlení). Během cca 5 hodin revírník keš nejen archivoval, ale přepnul ji do předpublikačního stavu, aby se na ni nikdo nedostal (tedy ani ti, co ji odlovili a nestihli se rychle zalogovat).

 

Oficiální zdůvodnění bylo:

 

Retract listingu keše z důvodu hrubého porušení pravidel. Ke změně listingu došlo těsně po publikaci ve 14:42.
Ze stejného důvodu listing archivuji.

 

Popravdě, nevěděl jsem jakého. Měnit listing není zakázáno, stejně tak není určeno, kdy jej mohu měnit... proč ne třeba 100x za den.

Následně jsem byl odkázán na článek 4 (Propagační a komerční obsah). Popravdě nic politického, náboženského ani charitu jsem nepropagoval. Co se týká komerce, tak ani jeden zmíněný server neslouží k prodeji produktu či služby  na rozdíl od GC.com.

 

Co mě ale skutečně šokovalo, tak to, že existuje interní pokyn GS revírníkům, který zakazuje publikací keší, které:

  • obsahuje odkaz na jiné geocachingové servery
  • obsahuje odkaz na jiné stránky s trackable položkami - Pathtags, GeoKrets, apod.
  • obsahuje odkaz či jmenování C:geo
  • ...

Nevypisuji zde celý seznam, aby toho nebylo až moc...

 

Existují tedy pravidla, která z pochopitelných důvodů (zřejmě se GS bojí odporu komunity) nejsou zveřejněna, ale jejich uplatňování je prováděno přes revírníky SKRYTĚ před komunitou - postihne tedy jen konkrétního kačera.

 

 

Rád bych upozornil, že proti Groundspeaku nemám nic proti tomu, že si založil svůj byznys na poskytování služeb kačerům. Nedávno jsem si dokonce koupil Premium Membership jako formu podpory - protože "prémiové" služby podle mého názoru za ty peníze nestojí.

 

Vadí mi však to, že si evidentně GS geocaching "zprivatizoval" a místo aby naslouchal komunitě, hraje si na suveréna, který ve svém panství rozhoduje o životě a smrti poddaných. Na svém serveru si sice může dělat, co chce, ale měl by to alespoň dělat transparentně, aby každý věděl na čem je... a ne někde v pozadí mít ještě "extra rules".

 

Je jen na nás, na komunitě, zda si to necháme líbit. Já osobně proti GC.com nic nemám, svoje další keše však budu zveřejňovat na všech třech serverech (a pokud na GC.com neprojdou - ne kvůli rozporu s rozumem, ale umělému pravidlu, tak je měnit nebudu).

 

Velice by mě zajímal názor ostatních kačerů, zda jsem s tímto názorem osamocen, nebo zda ho sdílí více lidí.

Proto předem děkuji za názory - ať již souhlasné či nesouhlasné.


  • 4

#2 Skywalker

Skywalker

    "kašpar"

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 108 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2014 - 17:42

O jakou upravu šlo - ohledně publikace toho Hansova zlata?
  • 0

*


#3 KRON family

KRON family

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 292 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2014 - 18:43

Nadpis tématu zní výhružně, přesto vůbec nevím, co tě mohlo šokovat.

Nejprve asi k bodu č.3: C:geo porušuje ToU gc.com, tady snad není co řešit.

Co se týče oné nepublikace první keše na gc.com, doufám jen, že se jednalo o problémy výše uvedeného typu a ne nějaké problémy kolizní či "mudlovské". Ony už se totiž takové případy jako například přesun po archivaci z důvodu zákazu vstupu konaly a vůbec ale vůbec se mi nelíbí.

Co se týče bodů 1 a 2, připadá mi to natolik logické, že to snad ani není potřeba vysvětlovat. Groundspeak je firma, která vlastní gc.com. Nemluvě o tom že je tedy jejich věc co na jejich stránkách chtějí a nechtějí mít, je nutné si uvědomit, že každá firma musí nějak prosperovat a přitahovat k sobě zákazníky, nikoliv je od sebe odhánět. Nevím, zda by ti přišlo normální přijít do Kauflandu a na jejich nástěnku nabízím/hledám připíchnout leták z Alberta, mně by to tedy normální nepřišlo a zatím jsem neviděl že by to někdy někdo udělal, ač v seznamu pravidel nic o zákazu letáků konkurenčních obchodů nic napsané není.

Tady to máš také to samé - pokud někdo do fóra napíše odkaz na svůj e-shop, taky si admin neřekne "vždyť to s českým geocachingem souvisí", ale napíše dotyčnému ať to smaže nebo mu to nafakturuje, jelikož se to tu z rozcestníku českého geocachingu změnilo na e-shop, který má firma, která ... stejně jako o pár řádků výše.

A samozřejmě je nutné dodat, že takovýchto nezveřejněných pravidel existuje mnohem víc, přesně jak píšeš. Groundspeak totiž počítá s tím že hráči mají rozum který budou používat a nepotřebují k tomu pravidla. Bohužel, u nás tomu tak není.


  • 7

#4 Canoppy1

Canoppy1

    Canoppy

  • Members
  • PipPipPip
  • 273 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2014 - 18:49

Jirko,

 

rozumím tomu, že jsi naštvaný, nicméně zákaz odkazovat v listingu Groundspeaku na konkureční hry, jejich weby apod. je obecně známou věcí; to není žádné interní pravidlo revírníků. Před časem se například řešily kombinované munzee/groundspeakovské krabičky - také nelze. 

Přijde mi to logické: GC je velká komerční firma (ať se nám to líbí nebo ne - mně třeba ne, ale stalo se...), a tudíž nelibě nese na svém prostoru odkazování na konkurenci. 

 

Jediné, co bych možná vytkl, že revírník jednal až moc ukvapeně. Nemusel ti listing hned archivovat (pokud jsem to správně pochopil); stačilo retractovat a tobě "pohrozit" a požádat o nápravu. Ale těžko to lze soudit (a ani to soudit nechci; stejně platí zásada, které se držím: Revírník má vždycky pravdu) bez dostatečného množství informací; mohlo to být vše úplně jinak. Pokud si dělal před publikací nějaké "justy" apod., ani se revírníkovi nedivím, že neměl chuť se tebou zabývat a listing rovnou zarchivoval. 

 

 

EDIT - doplnění: Koukám, že příspěvek výše byl rychlejší, byť méně stručný. ;-)

A pokud se týče publikování krabičky na více serverech: Abych pravdu řekl, dosti mi to z několika důvodů vadí. A jsem rád, že v naší republice to naštěstí není příliš zvykem; na rozdíl od Polska, docela i Německa a dalších států. 


Tento příspěvek byl upraven od Canoppy1: 04 duben 2014 - 19:33

  • 2

#5 pozorjed

pozorjed

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 670 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2014 - 19:02

Dle popisu problému nejsi úplný začátečník a vědomě jsi podvedl RW - na něco tě upozornil a ty místo aby jsi to respektoval, tak jsi po publikaci změnil listing o tu zakázanou část. A teď se vlastně chlubíš, že jsi podvodník. Smutné.

GS a jeho politika - ano, někdy je taková kostrbatá až nelogická, ale tak to je i ve spoustě jiných věcí v jiných oblastech. Pokud nesouhlasíš s něčím konkrétním, máš možnost to řešit přímo s GS, zde je minimální šance něco změnit v pravidlech (nebo výkladu pravidel) publikací keší.

Místo stížnosti zde na fórum jsi měl a máš stále možnost konzultace s RW - některé znám osobně a co vím, vždy hledají kompromisní řešení, jejich cílem není někoho naštvat, ale vyhovět jak požadavkům hráčů, tak respektovat pravidla a doporučení GS. Přijeď třeba na nějaký event do Olomouce, možná budeš překvapen, jak vstřícné máme RW.


  • 8

#6 kalubr

kalubr

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 648 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2014 - 19:40

Hm, to je nějaká reklama, nebo co. To si nevymyslel Groundspeak, to tak prostě je.

Tento příspěvek byl upraven od kalubr: 04 duben 2014 - 20:06

  • 0

#7 sjirka79

sjirka79

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 82 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2014 - 20:10

Díky za názory, byť nesouhlasné, ale respektuji právo každého na vlastní názor.

Pokusím se stručně reagovat:

 

2 KOMEDIANT: Nechci, aby to znělo nezdvořile... prostě se mi tu nechce spoilovat vlastní keš, se ketrou jsem si dal spoustu práce. Nicméně s každým, kdo ji projde a zná reálie, to rád proberu. Jinak rozebírání tohoto důvodu nebylo cílem mého příspěvku. Ještě jednou se omlouvám, že to tu nebudu rozebírat - v zásadě by to k ničemu nevedlo a takových témat je tu určitě povícero ;-)

 

2 Tiskar94: Žádná firma nemá ráda konkurenci. Ale každá s ní musí žít. Možná jsme se nepochopili - já jsem nekritizoval, že GS z toho má peníze, jak jsem napsal, sám jsem si zaplatil PM jako formu podpory. Vadí mi, že nic takového v ofiko pravidlech není. Pokud ano, klidně mě upozorněte, co jsem přehlédl.

 

2 Canoppy1: Jak jsem uvedl výše, kdyby toto pravidlo bylo oficiálně zveřejněno (já ho mezi pravidly pro zakládání keší na GC.com nenašel), bylo by to jiné. Takhle je to trochu podraz na kačerech. Pokud jde o publikaci na více serverech, tak jiné servery umožňují křížové odkazy právě proto, aby se člověk nehnal někam, kde už byl... Zda je publikace na více serverech dobrá nebo špatná - má pozitiva i negativa. Na jedné straně sice vzniká trochu zmatek, na straně druhé neumožňuje jedné konkrétní firmě zneužívat dominantního postavení. Je potřeba uvážit, že všechny keše dělají lidé ve svém volném čase zadarmo - pro potěchu ostatních stejně "postižených".

 

2 pozorjed: To jsi trochu dezinterpretoval. RW mě na nic neupozornil a změnou listingu jsem dle mého názoru neporušil žádné PUBLIKOVANÉ pravidlo... se slova jeko "podvodník" je lepší šetřit. O komunikaci s GS jsem si bohužel již utvořil svou představu, stejně jako o vstřícnosti revírníků. Od vícero kolegů kačerů (které nechci jmenovat a zatahovat), z nichž mnozí mají tisíce nálezů jsem povětšinou slyšel, že kvůli politice GS se na zakládání krabek můžou... rezignovat ;-)

 

2 kalubr: Nechápu?

 

I tak ale děkuji za názory, byť nebyly souhlasné, a respektuji je. Ve svých odpovědích se proto snažím jen uvést svůj pohled na věc a není mým cílem kohokoliv napadat.

Stejně tak nemíním vést soukromou válku proti GC.com nebo GS, spíše upozornit na některé věci, které podle mého názoru nejsou úplně košér... Stejně tak nevidím důvod, proč nepublikovat keš na GC.com i jinde... Snažím se, abych vymyslel něco zajímavého pro kamarády (ať je znám, či nikoliv), ne ku prospěchu jakékoliv firmě. Geocacherské servery pak beru jako způsob, jak tohoto cíle dosáhnout.


  • 1

#8 kalubr

kalubr

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 648 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2014 - 20:15

Snad víš, jak jsem to myslel, no. Prostě je to nepovolená záležitost. Opencaching je konkurenční věc.

Tento příspěvek byl upraven od kalubr: 04 duben 2014 - 20:16

  • 0

#9 kalubr

kalubr

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 648 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2014 - 20:19

Nejde o publikaci ma více serverech, ale o to že jsi tam dal ten link, ten proklik.
  • 0

#10 sjirka79

sjirka79

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 82 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2014 - 20:22

Fakt mi to původně nedošlo - promiň.

Jasně, je to konkurence. To, co mi vadí, je fakt, že to není zmíněno v pravidlech. Alespoň jsem tam nenašel: "Je zakázáno v listingu používat zmínky o konkurenčních geocahing platformách či odkazy na ně. Stejně tak nejsou povoleny tyto zmínky a odkazy na jakékoliv servery, jejichž činnost je, či by mohla být považována za konkurenční vzhledem k Groundspeak".

 

Kdyby to napsali, bylo by to jasné. Pak by ale holt nebylo možné říkat "Jsme tu pro Vás, pro kačery, nic jiného, než vaše blaho nám na srdci neleží", ale bylo by nutné říct "Je to byznys, chceme vydělávat - to musíte pochopit".

Jak jsem už psal, já to chápu - je to byznys. Ale ať to řeknou, a nedělají z lidí ... víš co chci říct :D


  • 1

#11 Sedmitecka

Sedmitecka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 934 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2014 - 20:30

Budu OT - ale dát keš jak na gc.com, tak na další servery je podle mě dost ošidné. Pak se nemají ztrácet trackables, když se tam dostanou hráči z jiných platforem a tudíž je pak už nevloží do keší gc, ale jiných.. Toto podle mého není dobře a musím říci, že s tímto nesouhlasím - míchat "různé" hry.

 

Jinak k tomu problému - dát takovýto odkaz je dle mého vážně blbost a jak tu byl psán výše příklad s marketama, tak mi to přijde logické, že toto GS nechce. Tobě opravdu přijde normální dát odkaz na konkurenci??? 


  • 3

#12 Sedmitecka

Sedmitecka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 934 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2014 - 20:32

Fakt mi to původně nedošlo - promiň.

Jasně, je to konkurence. To, co mi vadí, je fakt, že to není zmíněno v pravidlech. Alespoň jsem tam nenašel: "Je zakázáno v listingu používat zmínky o konkurenčních geocahing platformách či odkazy na ně. Stejně tak nejsou povoleny tyto zmínky a odkazy na jakékoliv servery, jejichž činnost je, či by mohla být považována za konkurenční vzhledem k Groundspeak".

 

Kdyby to napsali, bylo by to jasné. Pak by ale holt nebylo možné říkat "Jsme tu pro Vás, pro kačery, nic jiného, než vaše blaho nám na srdci neleží", ale bylo by nutné říct "Je to byznys, chceme vydělávat - to musíte pochopit".

Jak jsem už psal, já to chápu - je to byznys. Ale ať to řeknou, a nedělají z lidí ... víš co chci říct :D

 

To jako takovouto, podle mého jasnou věc, musíš mít napsanou černou na bílém?? Opravdu si myslím, že někdy používat zdravý rozum by mělo stačit. Ale jak je zkrátka zvykem, co není zakázáno, je povoleno, i když je to naprosto mimo mísu... Tím Tě nechci urazit, ale Tvůj postup vůbec nechápu, přijde mi to celé zbytečné vztekání...


  • 5

#13 kalubr

kalubr

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 648 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2014 - 20:34

Asi jsi o tom nevěděl, že se takováhle propagace nedělá. Většina lidí o tom ví. Na mostě taky není napsaný, ať nepřelízáš zábradlí. Prostě se to (většinou) nedělá. Promiň za přirovnání :-)

Tento příspěvek byl upraven od kalubr: 04 duben 2014 - 20:35

  • 2

#14 Sedmitecka

Sedmitecka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 934 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2014 - 20:35

kalubr - hezké přirovnání...


  • 0

#15 pozorjed

pozorjed

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 670 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2014 - 20:36

2 pozorjed: To jsi trochu dezinterpretoval. RW mě na nic neupozornil a změnou listingu jsem dle mého názoru neporušil žádné PUBLIKOVANÉ pravidlo... se slova jeko "podvodník" je lepší šetřit. O komunikaci s GS jsem si bohužel již utvořil svou představu, stejně jako o vstřícnosti revírníků. Od vícero kolegů kačerů (které nechci jmenovat a zatahovat), z nichž mnozí mají tisíce nálezů jsem povětšinou slyšel, že kvůli politice GS se na zakládání krabek můžou... rezignovat ;-)

 

OK, zřejmě jsem si špatně přeložil Tvé výroky

1 ."jsem se neshodl s revírníkem na publikaci jedné kešky. Požadoval po mě úpravu, já ji odmítl," - z toho jsem nabyl dojmu, že jsi s RW něco probíral a věděl jsi o nějaké výtce.

2. "Vytvořil jsem jednoduchou kešku a po publikaci jsem udělal jednoduchou změnu." - pokud by ta změna byla dle pravidel, určitě by jsi ji zapracoval do listingu před publikací, aby ji RW viděl včas. Pokud jsi tušil, že bude něco problematického, proč jsi to tedy měnil až po publikaci ? Zřejmě to nebylo v souladu s pravidly, že ? To zavání nečestným přístupem, nebo to považuješ za korektní postup ?
Čistě náhodou jsem zachytil publikovaný listing keše GC51F5V - zbytečná narážka na pravidla GS, vždyť jsi s nimi při registraci souhlasil, tak proč je pak rozporuješ ?


  • 3

#16 Skywalker

Skywalker

    "kašpar"

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 108 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2014 - 20:38

Ok, ale ten důvod "nepublikace" je pro pochopení věci, tedy pro mě, zásadní :rolleyes:

Jako že jádro pudla.

 

Ale jinak ta keš může být asi fajn ;)


  • 2

*


#17 sjirka79

sjirka79

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 82 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2014 - 20:42

2 Sedmitecka: Dovolím si nesouhlasit s tezí o různých hrách. Geocaching se nerovná GC.com. Pokud jde o ztrátu trackables, to je otázka morálky konkrétních lidí, ne platforem.

Jinak se nevztekám, zajímá mě názor ostatních lidí na dané téma. Proto se snažím nikoho nenapadat.

Co se týká zdravého rozumu, proč by tedy je pravidlo třeba "Krabička keše vždy obsahuje logbook."?

 

2 kalubr: Pokud přelezeš zádradlí, nejsi za to postižen...

 

2 protijed: Jak jsem již napsal - toto pravidlo tam vskutku není...

 

2 Skywalker: No, pro pochopení nepublikace Hansova zlata určitě ano. Ale důvodem příspěvku byla ta druhá keš. Fakt se nezlob, že tady nechci prozrazovat část mysterky.


  • 0

#18 kalubr

kalubr

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 648 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2014 - 20:48

Pokud nespadneš nebo nedostaneš pokutu, tak postižen nejsi. Asi jsem napsal, co jsem chtěl. Ahoj:-)
  • 0

#19 sjirka79

sjirka79

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 82 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2014 - 20:50

2 kalubr: To by jsme se v tom už moc pitvali. Jde o to, že s pravidly se to nemá přehánět a je nutné zapojit rozum (zejména při schvalování). Když měří policie třicítku před školou kolem osmé raní během týdne, řeknu si, že jsou tam, kde mají být. Když to samé dělají ve dvě v noci, pomyslím si něco o zvířátkách :D


  • 0

#20 Sedmitecka

Sedmitecka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 934 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2014 - 20:53

2 Sedmitecka: Dovolím si nesouhlasit s tezí o různých hrách. Geocaching se nerovná GC.com. Pokud jde o ztrátu trackables, to je otázka morálky konkrétních lidí, ne platforem.

Jinak se nevztekám, zajímá mě názor ostatních lidí na dané téma. Proto se snažím nikoho nenapadat.

Co se týká zdravého rozumu, proč by tedy je pravidlo třeba "Krabička keše vždy obsahuje logbook."?

 

Promiň, ale jsou to různé hry. Krabičky by se zkrátka neměly míchat, protože pak je v tom chaos. A co se týká těch trackables - tak to je právě ono. Spoléhat se na morálku jednotlivých lidí? A jsi zpět u sebe. GS se také spoléhá na morálku hráčů pod gc.com, že na jeho serveru nebudou dělat reklamu jiným. Nechápu, proč toto nechápeš.

Takže asi také nemám víc co dodat. A doufám, že to nebereš jako napadání. Jen se asi navzájem nechápeme a to se tak někdy v životě stává...


  • 3





Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:groundspeak, pravidla, premium, reviewer, schvalování

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama