Přejít na obsah


Fotka

Zamítnutá keš


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
59 odpovědí na toto téma

#41 Trhac

Trhac

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 057 příspěvků(y)

Publikováno 17 duben 2014 - 21:55

Tak to teda zdaleka není jen řeckořímská zásluha, ale i kdyby jen, víš kdo sem všechny ty Platóny, Aristotely a všechny ty další osoby a jejich díla, která tak utvářela antickou vrcholnou kulturu, přenesl přes několik století?

Promiň mi to MÍNUS, tak horlivě jsem Ti chtěl dát palec vzhůrů, až jsem se uklikl. Mea cupla, mea maxima culpa…


  • -1

RACCOON TEAM
Věk je uveden kačerský, život před nálezem první keše neplatí…


#42 Trhac

Trhac

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 057 příspěvků(y)

Publikováno 17 duben 2014 - 22:02

Tak zrovna tohle je jedna z největších církevních lží současnosti. Nikoli křesťanství. Naše, evropská, západní civilizace byla vybudována ve starověkém Řecku a Římě. To bylo ještě pár stovek až tisíc let před křesťanstvím. Z antiky pochází základ dnešní vědy, techniky, umění a vzdělanosti. Církev naopak vývoj a civilizační pokrok hodně pozdržela, když si na tisíc let (celý středověk)  usurpovala v podstatě monopol na školsví i na kulturu a třeba vědu vyloženě potírala a likvidovala.

Dnes jsme civilizovaní ne díky církvi, ale navzdory církvi - díky sekularizaci společnosti. Až na to přijdou i v islámském světě, bude na téhle planetě zas o kousek líp.

To bychom se tady mohli ještě dlouho hádat, což by asi vyústilo mimo původní směr tohoto vlákénka. Jen Tě prosím, neporovnávej civilizaci založenou na kořenech anticko-křesťansko-judaistických s pouštním hnutím, jehož posledním vynálezem a přínosem světovému vývoji byla uzda na velblouda!

 

http://euportal.parl...civilizaci.aspx


  • 2

RACCOON TEAM
Věk je uveden kačerský, život před nálezem první keše neplatí…


#43 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 784 příspěvků(y)

Publikováno 17 duben 2014 - 22:23

No, třeba Avicenna (Ibn-sina) byl muslim. V lékařství byli napřed.

A co se týká esperantistů, za 1. republiky se do krve hádali s propagátory jazyka Ido, který je lepší a proč ten druhý ani za nic nelze používat a propagovat.


  • 1

#44 Modrak

Modrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 17 duben 2014 - 22:26

Nemam rad, kdyz mne nekdo cituje nekompletne, vytrhl jsi z meho prispevku pouze jednu vetu a k tomu napsal komentar (nadto historicky nepresny), coz neni slusne.

No tak ja okomentuju ten zbytek. Bible jako povinna literatura? V momente kdy by nekdo zacal nutil lidi ve skole cist povinne ideologickou literaturu jakekoliv cirkve, politicke strany, nebo neceho podobneho, mel bych pocit ze jsem se dostal zpatky do svych skolnich let, kdy mi takto byla podsouvana dila tehdy preferovanych ideologickych smeru, o kterych si take nekdo myslel ze jsou spravna. Co je v takovem pripade obsahem dane literatury a jestli je to Bible, Koran nebo Kapital a jestli je v tom nekde nahodou neco spravneho je uz uplne jedno, jde o princip. Tohle nema v mem pojeti svobodne spolecnosti co delat. Mozna jsem moc haklivej, protoze tohle uz jsem jednou zazil. Pokud myslis ze nemam pravdu, zkus si do te sve teze misto Bible dosadit Koran. Byl bys smiren s tim ze by Koran byl ve skole jako povinna cetba misto Jiraska? Pokud si odpovis ze ne, pak nemuzes chtit jako povinnou ani Bibli.

 

Nastesti uz nemame vedouci ulohu strany a tudiz ani ve skole Marxak, ale take nejsme cirkevni stat s povinnym jednim konkretnim nabozenstvim, proto Bible jako povinna cetba nema ve skole co delat, at uz je v ni napsane cokoliv.

 

Zdanlive jsme uz OT, ale ve skutecnosti tak uplne ne. Prave nazory jako je tenhle o povinnem cteni Bible jsou nebezpecne a clovek uvazujici nestranne by mel chapat ze to fakt nejde. Jenze dokazat uvazovat nestranne ve vecech kde clovek sam ma nejaky predem dany nazor je tezke a vyzaduje to jistou sebekontrolu vlastniho uvazovani z pohledu sirsiho kontextu veci. Pokud to clovek neudela, pak do veci promitne svuj pohled na vec a aniz by si to uvedomil, nebo tim myslel neco spatneho, vnucuje svemu okoli neco na co nema pravo. A to uz je spatne a to je to cemu se GS snazi branit hned v zarodku. A zrejme to nevedomky autorka tak trochu provedla i u teto kese, aniz by si to uvedomovala. Sice to nebylo nic dramatickeho, ale stacilo to aby to bylo posouzeno jako ze uz je to za carou.


  • 5

#45 Guest_Ištván_*

Guest_Ištván_*
  • Guests

Publikováno 17 duben 2014 - 22:42

Trolling se zdařil, vřelé díky!!! :lol:

(Ve skutečnosti je mi smutno.)


  • 0

#46 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 18 duben 2014 - 3:40

Abych tedy odpověděl na úvodní dotaz (ber to coby stanovisko ateisty, který nijak nevěří v tzv. "nadpřirozeno", zato silně věří v moc víry jako takové): Ano, přesně to si myslím, totiž, že listing obsahuje tvrzení, která jsou přehnaná a vůbec má pro mě takovou "vychvalovací pachuť". Jacka to napsala moc hezky, ale až moc decentně. Já to řeknu rovnou, Bible si napříč sebou odporuje v takřka nespočtu věcí, kdy mezi různými oddíly není shoda ani na tak základních věcech jako jméno Boží, či výčet přikázání. Nevím sice, co zrovna praví k heslu Bible úvodní odstavce naší nebo nějaké cizojazyčné Wikipedie, ale vřele doporučuju prostě některou z nich použít, protože tam přesně kvůli tomuhle máme předepsaný neutrální encyklopedický styl, tudíž nepředpokládám, že by u RW narazil. V každém případě měj na paměti, že maminka a RW mají vždycky pravdu. 

 

No a k těm obecnějším hádkám výše: To se nedá zjednodušit a dávat zásluhy či vinu antice nebo křesťanství. Ona až do evropského novověku, který vynašel odluku vědy od víry a práva od náboženství, prakticky každé etablované náboženství nějak svobodu myšlení potlačovalo. i takový Sokrates byl soudně popotahován pro údajné rozvracení tehdejšího náboženství a to přitom zbývalo do zrodu křesťanství ještě několik set let. To srovnání recepce antiky křesťanstvím s výstavou degenerovaného umění je celkem trefné aneb byla ta kulturnost leckdy z nouze ctností a kralováním jednookých. Podstatné je, že každá ta doba, každé to učení nám něco daly a my si z toho můžeme ke svému prospěchu vybrat vždycky ty lepší věci, které doba vynalezla. A právě důraz na odpouštění nepřátelům a neoplácení zlu zlem je tím, co ve skutečnosti vítězí nad smrtí. Na to právě dnes vzpomeňme, to je nejpřevratnější a nejpodstatnější přídavek křesťanství k odkazu předešlých kultur. I se vším tímhle duchovním dědictvím se pod naším civilizovaným nátěrem pořád schovává proradný lidoop se sklony k nejbezohlednějšímu násilí vůči vlastnímu druhu, hotový vykouknout při první vhodné příležitosti. A dál už platí jen tolik, že každá ideologie, každý režim, má takovou hodnotu, jakými prostředky se uchovává. Nelze šířit lásku zbraní, pokoru vynucovat mocí, lidská práva hájit mučením atd. atd. 


  • 10

#47 Kotja

Kotja

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 142 příspěvků(y)

Publikováno 18 duben 2014 - 7:50

No, třeba Avicenna (Ibn-sina) byl muslim. V lékařství byli napřed.

A co se týká esperantistů, za 1. republiky se do krve hádali s propagátory jazyka Ido, který je lepší a proč ten druhý ani za nic nelze používat a propagovat.

 

Kolik bylo mrtvých? Já si představuji, že si říkali nedouku a tahali se za vousy.


  • 1

#48 KAMPJ

KAMPJ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 378 příspěvků(y)

Publikováno 18 duben 2014 - 9:00

Tak to teda zdaleka není jen řeckořímská zásluha, ale i kdyby jen, víš kdo sem všechny ty Platóny, Aristotely a všechny ty další osoby a jejich díla, která tak utvářela antickou vrcholnou kulturu, přenesl přes několik století?


Peršané?
  • 0

#49 Guest_Ištván_*

Guest_Ištván_*
  • Guests

Publikováno 18 duben 2014 - 9:28

Proti odkazu na Parlamentní list nabízím Outsidermedia, hlášky jako "hledat cokoliv pozitivního na baroku je čirou nekrofilií" potěší...
http://www.outsiderm...m-dil-46-1.aspx


  • 0

#50 kunakova

kunakova

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 1 příspěvků(y)

Publikováno 18 duben 2014 - 9:37

No tak ja okomentuju ten zbytek. Bible jako povinna literatura? V momente kdy by nekdo zacal nutil lidi ve skole cist povinne ideologickou literaturu jakekoliv cirkve, politicke strany, nebo neceho podobneho, mel bych pocit ze jsem se dostal zpatky do svych skolnich let, kdy mi takto byla podsouvana dila tehdy preferovanych ideologickych smeru,

Nastesti uz nemame vedouci ulohu strany a tudiz ani ve skole Marxak, ale take nejsme cirkevni stat s povinnym jednim konkretnim nabozenstvim, proto Bible jako povinna cetba nema ve skole co delat, at uz je v ni napsane cokoliv. Prave nazory jako je tenhle o povinnem cteni Bible jsou nebezpecne a clovek uvazujici nestranne by mel chapat ze to fakt nejde. 

Trochu OT, ale: Ja jsem tedy, mily Modraku pochopila Angrod66 uplne jinak nez ty, a to tak, ze bychom meli umet (a skola by nas mela naucit) jit "ad fontes" cili k pramenum. Tedy nejde o "podsouvani" nejakych smeru, ale o to zakladat sve vlastni nazory na realnem poznani veci a ne papouskovani nekde pochytanych

nazoru (samozrejme to nejde v 1. tride ZS :-) Tedy precist si Bibli, Mahabharatu, Komunisticky manifest, Kapital, Pouceni z krizoveho vyvoje ve strane a spolecnosti, Tao te Ting i ten Koran, a az pak se vyjadrovat se v klidu se skutecnou znalosti veci. (Tento pristup ponekud ponekud chybi i autorce kese o niz cela diskuze vznikla).   

BTW, nevim o to, ze by se "Marxak" psal takto s velkym M, dokonce ani za minuleho rezimu :-)


  • 1

#51 Citecka

Citecka

    kecal neuvěřitelný

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 18 duben 2014 - 11:45

Ech... to bohužel nestačí. Ještě je třeba mít "prošlé dějiny", a to včetně dobových literárních pramenů, neb třeba marxistické spisky jsou VELMI líbivé, skoro by jim nebylo co vyčíst... a když vidíš následky :(

 

Říká se tomu "zasazovat poznatky do rámce" a je to kámen ourazu vždycky a všade.


  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas


#52 Citecka

Citecka

    kecal neuvěřitelný

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 18 duben 2014 - 11:47

--- faktická: narážíme tu na jedno ze dvou nejvýbušnějších flame-témat vůbec (náboženství a "jak bylo za komančů"), nehodíme radši včas zpátečku? :ph34r:


  • 2

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas


#53 Seb.Loeb

Seb.Loeb

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 51 příspěvků(y)

Publikováno 18 duben 2014 - 11:53

Franz Kafka: Zámek!


  • 0

#54 Guest_Ištván_*

Guest_Ištván_*
  • Guests

Publikováno 18 duben 2014 - 12:13

--- faktická: narážíme tu na jedno ze dvou nejvýbušnějších flame-témat vůbec (náboženství a "jak bylo za komančů"), nehodíme radši včas zpátečku? :ph34r:

Výborný nápad. Účastním se.


  • 0

#55 Jacka

Jacka

    Zlobení je dovoleno :D

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 214 příspěvků(y)

Publikováno 18 duben 2014 - 12:16

Myslím, že na to, aby si ownerka udělala obrázek, jak by asi vypadaly logy na její nové keši, kdyby ji pustila v této podobě, to zaručeně stačilo :D!
  • 1

#56 Citecka

Citecka

    kecal neuvěřitelný

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 18 duben 2014 - 13:19

Myslím, že na to, aby si ownerka udělala obrázek, jak by asi vypadaly logy na její nové keši, kdyby ji pustila v této podobě, to zaručeně stačilo :D!

 

Dobrá připomínka B)


  • 1

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas


#57 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 900 příspěvků(y)

Publikováno 18 duben 2014 - 13:38

Jes, ŝlosu la temo, bonvolu. :)


  • 1

#58 petulinka1

petulinka1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 316 příspěvků(y)

Publikováno 22 červen 2014 - 8:52

Trhacova OT diskuze presunuta do vlastniho vlakna. Priste se krotte, uz nebudu tak hodna.


  • 1

#59 Barbusek

Barbusek

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 1 příspěvků(y)

Publikováno 04 červenec 2014 - 22:48

Pokud by byl listing pouze informační, tak bych byl pro puštění keše, ale zdá si mi, že sklouzl spíš do kázání - takže patří spíš do kostela. BTW, fakt mě sejří religiozní rasizmus - budeš žít věčně jen když uvěříš.... ostatní maj smůlu!


  • 1

#60 Skywalker

Skywalker

    "kašpar"

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 108 příspěvků(y)

Publikováno 04 červenec 2014 - 23:05

to barbusek: vítej na foru ! Je fajn že jsi přispěl.

Vesmírní lidé tě milují !


  • 3

*





0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama

Naše nabídka