Přejít na obsah


Fotka

Program Ciferace


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
164 odpovědí na toto téma

#121 Qazy

Qazy

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 62 příspěvků(y)

Publikováno 31 říjen 2017 - 17:54

​Vypadá to, že mi někam vloudila chybička. Varianty bez knihovny mají špatně diakritiku.

​Tak snad už je to opraveno.


Tento příspěvek byl upraven od Qazy: 31 říjen 2017 - 18:20

  • 0

#122 ProKesTom

ProKesTom

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 034 příspěvků(y)

Publikováno 31 říjen 2017 - 20:48

Analyzoval jsem: Ciferace0.315nb.exe ....

Hybrid Analysis uvádí poměrně dost problémů. Víc, než minule bez knihovny.


  • 0

#123 VasaM

VasaM

    VasaM

  • Members
  • PipPipPip
  • 738 příspěvků(y)

Publikováno 01 listopad 2017 - 7:55

Ahoj, nevím v jakém jazyce aplikaci píšeš. Ale podmíněná kompilace by šla vyřešit pomocí preprocesoru a vhodného Makefile. Pak by šlo na jednou vytvořit hned několik verzí...


  • 1

Mapy pro přístroje Garmin: www.osmg.brazovic.cz (GitHub, RSS)


#124 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 336 příspěvků(y)

Publikováno 01 listopad 2017 - 8:41

Analyzoval jsem: Ciferace0.315nb.exe ....

Hybrid Analysis uvádí poměrně dost problémů. Víc, než minule bez knihovny.

 

Nutno ale rict, ze tahle analyza je az nesmyslne prisna. Co jsem si vyzkousel na sobe, tak vyhodnocuje jako podezrele naprosto normalni veci.


  • 0

#125 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 303 příspěvků(y)

Publikováno 01 listopad 2017 - 11:26

Neměl jsem důvod toto vlákno číst, s ciferacemi problém nemám. Až teď jsem zjistil, že ten program umí mnohem více. Když stáhnu ten ...nb.exe, mám některá písmena s diakritikou v menu špatně, resp. vůbec. Na Win7 i XP. To nevadí.

Jako námět na další abecedy: Když Brainfuck tak pěkný vtip je Ook.

A z "historických" abeced se mi líbí Tengwar. Já vím, Beleriadský by asi šel, ale Qenijský, Sindarský nebo Gondorský by měl problém, samohlásky píše jako diakritiku a používá množství zkratek. Stejný problém by byl asi s klasickou hebrejštinou - ale ta se používá i pro zápis jidiš, což je v podstatě dialekt němčiny, takže zápis samohlásek je tam určitě vyřešen. Nemá asi smysl to komplikovat, na substituční šifry 1:1 to zřejmě funguje dobře.


  • 0

#126 Kreten8

Kreten8

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 287 příspěvků(y)

Publikováno 01 listopad 2017 - 11:52

Já jsem si teď program chtěl vyzkoušet a narazil jsem na dva problémy
1. napíšu abecedu za sebou ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ a v řádku pod tím "znaky na čísla" vidím 1 2 19 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 26 19 20 21 22 23 24 25 26 kde je špatně C, je tam 19 místo 3 a par R, kde je 26 místo 18
2. když si dám morseovku, tak se mi vstupní řetězec přepíše na MOT (stále zkouším celou abecedu za sebou) a ve výstupním řetězci mám .-/-.../.../-.././..-./--./..../../.---/-.-/.-../--/-./---/.--./--.-/--../.../-/..-/...-/.--/-..-/-.--/--../ kde je opět špatně C - je místo něj S a R - je místo něj Z
  • 0
A kdo netuší nic o Kreténské organizaci, tak zde se dozví víc
Moje pluginy Puzzle magnetky Turistické nálepky Turistické známky

#127 Qazy

Qazy

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 62 příspěvků(y)

Publikováno 01 listopad 2017 - 12:17

Pokud jde o verzi 0.316, tak to souvisí s poškozenou diakritikou. Doporučuji stáhnout verzi 0.317, tam by to mělo být OK.

​Stačí v horní části zaškrtnout volbu "Ověř aktualizace" a program by měl nabídnout stažení verze 0.317.


Tento příspěvek byl upraven od Qazy: 01 listopad 2017 - 12:18

  • 0

#128 Kreten8

Kreten8

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 287 příspěvků(y)

Publikováno 01 listopad 2017 - 12:20

Jo v té 0.317 je to v pořádku


  • 0
A kdo netuší nic o Kreténské organizaci, tak zde se dozví víc
Moje pluginy Puzzle magnetky Turistické nálepky Turistické známky

#129 Qazy

Qazy

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 62 příspěvků(y)

Publikováno 01 listopad 2017 - 19:13

Ahoj, nevím v jakém jazyce aplikaci píšeš. Ale podmíněná kompilace by šla vyřešit pomocí preprocesoru a vhodného Makefile. Pak by šlo na jednou vytvořit hned několik verzí...

​ Myslím, že jsem to už někde psal. Dělám to v AutoItu a to je taky zdroj všech problémů s antiviry. AutoIt je jednoduchý (na naučení) skriptovací jazyk, který má ale poměrně velké možnosti. Proto je asi oblíbený mezi autory virů. Antiviry pak detekují to, že je to napsáno v AutoItu a zahlásí problém.

​"Makefile" je obyčejný BAT (teda obyčejný - má přes 1700 řádků), který spustí převod z AU3 do EXE. Pak na to pustí Resource Hacker, který k tomu přidá ikony (jednotlivé znaky v abecedách jsou řešeny pomocí ikon a pokud by to někoho zajímalo, je jich už 1595). Nakonec se provede UPX komprese, která výsledek zmenší z 3 MB na 800 KB. Až sem celkem není problém s verzováním. Ten nastává s připojováním knihovny pro hashe, které řeší příkaz AutoItu a ten se dá obejít jen tak, že se ze skriptu odstraní. Udělat kopii souboru bez konkrétních řádků je celkem problém (aspoň v BATu).


  • 0

#130 nalano

nalano

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 380 příspěvků(y)

Publikováno 01 listopad 2017 - 20:41

UPX se antivirům asi moc nelíbí. A Windowsům taky ne.
  • 0

#131 Qazy

Qazy

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 62 příspěvků(y)

Publikováno 01 listopad 2017 - 21:25

​Že se nelíbí antivirů, co se dá jakžtakž pochopit (i když to je, jako by se jim nelíbil ZIP), ale co přesně se nelíbí Windows? Nikdy jsem neměl problémy, že by komprimovaný EXE nešel spustit nebo padal (v porovnání s nekomprimovaným).


  • 0

#132 nalano

nalano

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 380 příspěvků(y)

Publikováno 01 listopad 2017 - 22:27

To nebylo moc přesné vyjádření. To se spustí a nepadá. Zjednodušeně řečeno, pokud není exe soubor zkomprimován, pak se při spuštění natáhne do paměti jen potřebný kus exe souboru. Pokud tam je UPX, pak se musí hned natáhnout a rozbalit hned celý exe. U větších exe souborů může zabrat víc místa v paměti i spuštění může trvat déle než u klasických exe nezkomprimovaných.
  • 1

#133 Qazy

Qazy

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 62 příspěvků(y)

Publikováno 02 listopad 2017 - 8:02

​​​​​Řekl bych, že se to nedá takhle zobecnit na všechny spustitelné soubory a AutoIt je asi zrovna příklad, kde to neplatí. Protože je to skriptovací jazyk, tak EXE je vlastně interpreter (podstatná část EXE) a k němu připojený skript (menší část EXE). Navíc v případě Ciferace tvoří ikony asi 2 MB a pokud jsou načtené v paměti, zobrazují se rychleji.

​Jinak jsem si několikrát spustil komprimovanou i nekomprimovanou verzi a zabraná paměť se nijak výrazně neliší:

               komprimovaná - nekomprimovaná

nejmenší rozdíl: 11 424 KB  - 11 404 KB

největší rozdíl: 11 372 KB  -  9 220 KB

​ I kdyby ten rozdíl byl 10 MB, myslím, že v dnešní době by to nikomu nějak nevadilo, zvlášť, když jiné aplikace (třeba internetový prohlížeč) zaberou třeba 50x víc paměti a běží delší dobu. A pokud to přece jen někomu vadí, má na výběr, kterou verzi si stáhne.


  • 0

#134 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 336 příspěvků(y)

Publikováno 02 listopad 2017 - 8:24

EXE se normalne do pameti nenahrava, ale do pameti se mapuje. Tedy rekne se systemu, ze tenhle kousek virtualniho adresniho prostoru je fyzicky ulozeny tamhle v tom souboru na disku, a ne treba v odkladacim souboru.

 

V adresnim prostoru ti to sice pamet zabira, ale ve fyzicke RAM ti to jeste nezabralo vubec nic, a z disku jsi nemusel precist ani byte! Az kdyz system bude chtit rozbehnout ten program, musi ho mitve fyzicke RAM. V tu chvili system zjisti, ze zrovna potrebuje nejaky kosuek pameti, a jen tenhle kosuek nahraje z toho souboru do fyzicke ram. Ale jen ty kousky, ktere opravdu potrebuje!

 

Pokud budes mit treba EXE, ktery v sobe obsahuje obrovsky obrazek, tak ten obrovsky obrazek bude z toho disku nahrany az tehdy, kdyz s nim program chce pracovat. Coz nemusi byt hned pri spusteni.

 

U packeru musis pri spusteni z disku precist uplne cely soubor. A pak jeste do pameti zapsat rozbaleny obsah. Vetsi zatez disku, vetsi zatez pameti, a jeste ti to muze z pameti vytlacit neco jineho. Zbytecne. Jen proto, abys usetril dve vteriny pri stahovani z internetu.

 

Ale pravda je, ze tohle je ten nejmensi problem. Vetsi je, ze cim vic o tomto programu vim, tim vic sympatizuji s temi nastvanymi antiviry... :/


  • 1

#135 nalano

nalano

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 380 příspěvků(y)

Publikováno 02 listopad 2017 - 9:19

... U větších exe souborů může zabrat víc místa v paměti i spuštění může trvat déle než u klasických exe nezkomprimovaných.


  • 0

#136 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 303 příspěvků(y)

Publikováno 02 listopad 2017 - 9:34

Zajímavé, jak se šetří byty a sekundy, ale pak se program napíše třeba pod běhovým prostředím, které zabere megabajty samo o sobě.

Jinak to dneska skoro nejde.

Viděl jsem program, programátorský textový editor s dost pokročilými makry, který měl 47kB a spouštěl se bleskově. Byl z DOSu, napsaný pravděpodobně v assembleru. Kdyby uměl česky, byl by použitelný dodnes. To už dneska nikdo dělat nebude. Nemá smysl šetřit pár mega nebo sekund, a strávit nad tím měsíce. Osobně bych asi nikdy nedělal nějaký rozvidlený systém verzí, je to náročné na údržbu a aktualizace.


  • 2

#137 kiReGPS

kiReGPS

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 312 příspěvků(y)

Publikováno 02 listopad 2017 - 10:10

Viděl jsem program, programátorský textový editor s dost pokročilými makry, který měl 47kB a spouštěl se bleskově. Byl z DOSu, napsaný pravděpodobně v assembleru. Kdyby uměl česky, byl by použitelný dodnes.

 

Jóoo, to byly časy... :)


  • 0

#138 Qazy

Qazy

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 62 příspěvků(y)

Publikováno 02 listopad 2017 - 11:19

 

Ale pravda je, ze tohle je ten nejmensi problem. Vetsi je, ze cim vic o tomto programu vim, tim vic sympatizuji s temi nastvanymi antiviry... :/

Dobře, shrnu to asi takto:

1) Pokud se někomu program nelíbí, nemusí ho používat, nikomu ho nevnucuju. Program je zdarma a každý si s ním může naložit, jak chce. Jestli si někdo myslí, že bych se "neměl zříkat odpovědnosti" a řešit to, že se nelíbí antivirům, pak mu doporučuji tento program úplně ignorovat jako by vůbec neexistoval. Pak žádné problémy s antiviry nebudou.

 

2) ​Ohledně různých verzí (komprimované, nekomprimované, s knihovnou, bez knihovny) by bylo dobré, aby se uživatelé vyjádřili, kterou verzi chtějí. Pokud se nelíbí ani jedna varianta, napište další možnost, případě k tomu přistupujte podle bodu 1).

​Tohle vše jsem už dříve zmiňoval.


  • 1

#139 nalano

nalano

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 380 příspěvků(y)

Publikováno 02 listopad 2017 - 11:46

2) Osobně bych úplně vypnul komprimaci UPX. Pokud chceš, aby lidi tahali od tebe menší objemy, pak to zazipuj.
Pokud nemáš přístup ke zdrojákům algoritmů v DLL, pak ji přidej k exe souboru (třeba do toho zipu). Takto budeš spokojený ty - děláš jen 1 verzi. Budou spokojení uživatelé - si rozbalí si ZIP a hlavně nebude je zbytečně prudit antivir.
  • 0

#140 phrkt

phrkt

    věčný rejpálek

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 973 příspěvků(y)

Publikováno 02 listopad 2017 - 11:54

Jóoo, to byly časy... :)

Proč byly? Pořád ještě jsou k dispozici klasické překladače, třeba pro Pascal Delphi nebo

free varianta Lazarus/Freepascal. A je v nich podpora i pro ten stroják, když na to někdo

má čas, chuť a znalosti ;) .


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama