Přejít na obsah


Fotka

Kde založit web - Endora nebo Wedos?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
26 odpovědí na toto téma

#21 frettie

frettie

    Frettie

  • Members
  • PipPipPip
  • 620 příspěvků(y)

Publikováno 16 červen 2014 - 15:44

Wix.com jsem neznala, někdy vyzkouším, díky za tip. Ovšem opět trošku problém pro někoho, kdo nemá s tvorbou webů zkušenost, že tady bude asi chybět širší podpora, kterou dnes už hodně populární a zavedený WordPress má.

 

Jinak vlastně máš pravdu, i na tu fotogalerii by statický web nebyl dostačující. A taky souhlasím, že na WP se dá (zvlášť dnes) už postavit skoro jakýkoliv typ webu. Mnohé s pomocí pluginů, další s doprogramováním. Z mého pohledu se nehodí například na eshop, ale i takové pokusy jsem už viděla.

 

Dění kolem WP stále zpovzdálí (a jako jeho uživatelka) sleduji, a i když momentálně už nemám takový přehled, řekla bych, že v oblasti médií hodně zapracovali. Na mnohé stačí obvykle tak jedním pluginem "vylepšit" stávající fotogalerii, samozřejmě, kdo má fotogalerii jako hlavní součást webu, je nucen sáhnout obvykle po nějaké "samostatné" v podobě "velkého" pluginu jako je například Nextgen Gallery. Ale tady bych řekla, že by to snad nebylo potřeba. Je fakt, že na free endoře by to mohl být problém, ale jak jsem psala, pro dlouhodobější prezentaci bych free verzi nevolila. Už jen fakt, že tam systém nahází svou reklamu, což pak může dělat neplechu při implementaci vybrané šablony, není radno opomíjet. O tom, že WP jde cestou mezi snahou o úspornost (ovšem jen zdánlivě, protože mnohé funkce pouze defaultně "skrývá", aby nové uživatele nepřehltili nabídkami, a stačí je pouze nechat "zobrazit") a současně naopak těch funkčností je víc a víc, takže bez dostatečného memory limitu mohou nastat problémy.

 

Nicméně petula.boruvka zvažuje i placenou verzi hostingu, a tam bych se už nebála (nevím, jak u endory, ale pravděpodobněji u wedosu), že se dá na žádost leccos z limitů přenastavit, upravit přes .htaccess, atp...

 

No, ale začínám mít obavu, že čím víc zabředneme do této debaty, tak petulu.boruvku odradíme. :-( A to by byla asi škoda. S WP se jinak podle mě přitom pracuje velmi dobře, ostatně - jinak by ho tolik lidí nevyužívalo. A čím víc se rozhlížím kolem sebe, tím víc webů postavených na WP vidím. Koneckonců i mnohé blogy/weby kačerů jsou na něm také postaveny. A řekla bych, že jim slouží dobře, ač se tu třeba nevyjadřují - a já bych nerada byla za nějakého mentora - "všeználka", třebas se ještě někdo o svou zkušenost podělí. :-)

Jo, já souhlasím, WP je výbornej, kdysi jsem pro něj psal i nějakej plugin sám pro sebe a taky se to dá, navíc administrace v aktuálních verzích je fakt fajn - pro běžný uživatele je to super.


  • 0
:)

#22 P€T@

P€T@

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 284 příspěvků(y)

Publikováno 16 červen 2014 - 16:45

Za mě mohu Endoru a WP jen doporučit. V administraci se klikne a WP je nainstalovaný. Já bych šel asi do Endory. Chválím výběr Wordpressu - je to nejlepší volba a snadno se s ním naučíš. Určitě nedělej stránky v nějakém neznámém redakčním systému, později bys toho litovala.


  • 0

Samsung Galaxy Core LTE + Garmin Etrex 30


#23 petula.boruvka

petula.boruvka

    petula.boruvka

  • Members
  • PipPipPip
  • 98 příspěvků(y)

Publikováno 16 červen 2014 - 23:19

Čím víc si o tom zjišťuju, tím víc se v tom zamotávám. Po každý nový informaci se přikloním k jiné variantě, takhle bych se nikdy nerozhodla. Proto volím tuto variantu: založím si stránky zdarma na Endoře (hosting zdarma, doména 3. řádu zdarma, ikdyž ty koncovky jsou příšerný :D ). Trochu se rozkoukám ve WordPressu a až dostanou stránky nějakou finální podobu, tak přejdu na placený Wedos (placený hosting, doména 2. řádu), případně pokud bude mít Wedos nějakou výhodnou akci, tak bych k nim přešla dřív. Myslíte, že je to takhle proveditelný, nebo bude někde problém? (Např. při přechodu od Endory s doménou 3. řádu k Wedosu na doménou 2. řádu?) Předem moc dík. =)


  • 0

Nováčkům doporučuji pročíst tento článek.


#24 Syberianka

Syberianka

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 11 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 17 červen 2014 - 4:14

Myslíte, že je to takhle proveditelný, nebo bude někde problém? (Např. při přechodu od Endory s doménou 3. řádu k Wedosu na doménou 2. řádu?) Předem moc dík. =)

 

Já osobně jsem určitě pro to, aby sis osahala WP na endora.cz, prostě se ničeho neboj, jdi tam, nech si vytvořit na doméně 3. řádu libovolný web pod WP a prohlédni si, co ti WP nabízí, jestli ti to sedí. To by však měl být skutečně jen "testovací" web, který - pokud ho v budoucnu nebudeš používat - bude po nějaké době neaktivity smazán, takže s tím, co pak s ním, bych si hlavu nelámala. 

 

A teprve tehdy, až se ti bude zdát, že už máš aspoň základní přehled a něco o WP i nastuduješ, pak bych koupila doménu a pro ni vytvořila úplně nový web, který už nebude testovací a bude rovnou propojený s placeným webhostingem. Postup přesunu z jakékoli jiné domény, subdomény atp. a na jinou, nemohu začátečníkovi doporučit, protože vyžaduje zásah do databáze a do souborů, a pokud volíš endora.cz jen proto, že se tak vyhneš instalaci, pak mi věř, že klasická instalace WP je mnohem jednodušší a všude na netu x-krát popsaná, než přesun mezi doménami s nutnými úpravami (např. na několika místech v databázi jsou data uložená s url (webovou adresou), na které je web nainstalován, a to je nutno měnit.) Na úpravu adres sice býval plugin (možná ještě funguje, nebo existuje jiný), tento se jmenoval WP Migrate DB, který vše potřebné uměl pozměnit. Ale za mě (obecně) - radši pětkrát zakládat, než jednou přesouvat... :-X :-D

 

A jestli to myslíš s WP vážně, nevyhýbej se možnosti nainstalovat si ho sama, je to první krok k poznání, jak s ním v budoucnu pracovat. :-)


  • 3

#25 zdeziz

zdeziz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 514 příspěvků(y)

Publikováno 17 červen 2014 - 18:39

Přechod na Endoře (z 3. na 2. řád) by byl nejspíš jen otázka pár kliknutí. Ale taky bych byl proti přesunům. Vyzkoušíš pár šablon, zkusíš upravit, nataháš spoustu widgetů, pluginů, zkusíš různé galerie a slide, prostě WP zaplácáš nesmysly, k tomu potíž s přesunem. Radši si zálohovat vytvořený obsah (články, fotky) a místo přesunu nová, čistá instalace. Po vlastní zkušenosti jen doporučím nezkoušet všechny red. systémy (Joomla, Drupal), nebo nebudeš mít plně funkční web nikdy. :)


  • 2

#26 petula.boruvka

petula.boruvka

    petula.boruvka

  • Members
  • PipPipPip
  • 98 příspěvků(y)

Publikováno 18 červen 2014 - 20:07

To mě nenapadlo, že si vlastně zaplácám prostor něčím, co pak nebudu potřebovat. Takže ideální bude jak říkáte, když si založím jeden web na zkoušku, zjistím co vše budu na svojich stránkách potřebovat a pak si založím nový web. Moc vám všem děkuju za rady a za trpělivost. =)


  • 0

Nováčkům doporučuji pročíst tento článek.


#27 Syberianka

Syberianka

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 11 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 18 červen 2014 - 20:38

To mě nenapadlo, že si vlastně zaplácám prostor něčím, co pak nebudu potřebovat. Takže ideální bude jak říkáte, když si založím jeden web na zkoušku, zjistím co vše budu na svojich stránkách potřebovat a pak si založím nový web. Moc vám všem děkuju za rady a za trpělivost. =)

 

Ono je vždy dobré mít někde třeba prostor, kde testovat pluginy, než je nasadíš na web, protože ne všechny musejí být funkční a kompatibilní. Pluginy vytvářejí uživatelé a některé jsou lepší, jiné horší, některé lze kombinovat, jiné dělají neplechu. Totéž platí o šablonách/templates... Některé koneckonců mají v sobě "pluginy", tedy jsou rozšířeny kromě samotného vzhledu i o "zabudované funkce"... :-) Tak držím palce, a když něco nebude fungovat tak jak by mělo, tak se ptej. Komunita WP je už natolik velká, že se odpověď obvykle najde. Doporučuji fórum při webu separatista.net, což je web tvůrců češtiny pro WP a současně stále aktivních a zkušených uživatelů a programátorů... :-)


  • 1




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama