Přejít na obsah


Fotka

GeoGet a tisicovky.cz

geoget návod

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
19 odpovědí na toto téma

#1 martin_tulak

martin_tulak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 171 příspěvků(y)

Publikováno 06 srpen 2014 - 13:53

Vytvoril jsem si geogetovskou databazi vsech ceskych tisicovek vytazenim ze stranek tisicovky.cz. Mozna jsem delal neco, co je uz nekde hotovo. Je tomu tak? Pokud nikoliv, rad databazi poskytnu dale, jen co ji jeste trochu vylepsim. A k tomu vylepspvani mam dva dotazy:

 

i) Je mozne (a jak?, ze by neco z Custom sloupeckem?) v editoru sloupecku zobrazeni nejak pridat hint (tedy udaj z tabulky 'geolist', sloupec 'hint')? Ptam se proto, ze v tomto policku mam prevzany udaj o dostupnosti vrcholu (napr. text "D3 (velmi obtížná dostupnost)").

 

ii) Nefunguje mi "show web site". Prestoze XML tag "url" v importujicim gpx souboru mam. A ani jsem nenasel nikde v databazi, kam se URL bodu/kese uklada. Ze by to GG vzdy skladal znovu podle GC kodu?

 

Dik za odpovedi a pomoc.

Martin (geonick: tulak)


  • 0

#2 gord

gord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 809 příspěvků(y)

Publikováno 06 srpen 2014 - 18:23

Jestli jsem te dobre pochopil, delal jsi zbytecnou praci. Existuje bookmark.Bookmark jsem snadno importovat do geogetu.

 

Druha moznost je otagovat kese nadmorskou vyskou a pak vybrat ty nad 999 metru. Neni to sice uplne presne, ale chyby by prilis velike byt nemusely.

 

Poznamka: ty kese jsou normalne importovane? Pokud jsi upravil hint, dalsim importem (aktualizaci) o nej prijdes. K ulozeni takovych informaci slouzi TAGy.


  • 0

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

 


#3 petulinka1

petulinka1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 316 příspěvků(y)

Publikováno 06 srpen 2014 - 18:47

Gorde, presedni si a pak si to precti znovu - neslo o kese, ale o "kopecky" co maj nad 1000 m :)


  • 0

#4 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 476 příspěvků(y)

Publikováno 06 srpen 2014 - 19:30

Pokud se jedna o nekeskovou databazi vrcholu, pak mi prijde nejlepsi:

 

i) zobrazit hint tam jde vizualizacnim skriptem, ale bude to zbytecne pomale. Proc na to nevyuzijes keskovou obtiznost a teren? To se pro tohle vyuziti primo nabizi, ne?

 

ii) mas pravdu, URL se opravdu konstruuje v programu, v databazi na to policko neni. (Do budoucna se ale s timto polem pocita...) V soucasne dobe doporucuji dat to URL alespon do listingu.


  • 0

#5 flasticky

flasticky

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 9 příspěvků(y)

Publikováno 04 srpen 2015 - 12:46

Nenašel jsem aktuálnější téma k tisícovkám, snad jsem tu dobře. Máte někdo hlavní (a vedlejší) vrcholy z tisicovek.cz v datové formě (gpx, poi, databáze GeoGetu), kterou bych posléze dal schroupnout Garminu?


  • 0

#6 flasticky

flasticky

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 9 příspěvků(y)

Publikováno 04 srpen 2015 - 20:30

Ještě jsem pogooglil a našel jsem výstup z aktivity zmíněné výše v tomto threadu: http://martin-tulak....-tisicovky.html

Do geogetu jsem to sice zatím nedostal, ale to mě až tak netrápí.


  • 0

#7 martin_tulak

martin_tulak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 171 příspěvků(y)

Publikováno 21 srpen 2015 - 11:09

Vedle zminovaneho linku jsem dal seznam tisicovek (jako waypointy) take sem: http://martin.the-se...icovky/geoget/.


  • 0

#8 martin_tulak

martin_tulak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 171 příspěvků(y)

Publikováno 21 srpen 2015 - 11:15

Moje odpoved odesla jen z pulky, takze znovu:

 

Uz si nepamatuji, jak jsem to do geogetu dostal, ale pokud bude treba, mohu pamet restartovat. Pro pripadne zajemce (kteri by vedeli, jak to pouzit k importu) jsem dal sve geoget soubory sem: http://martin.the-se... kvuli tem URL.

 

Jeste jsem v te nepodarene odeslane odpovedi psal, ze pro uziti v GeoGetu mam problemy s URL odkazy na tisicovky.cz. GeoGet takove URL neuklada do databaze, ale dynamicky je vytvari, kdyz je potrebuje. Coz funguje dobre pro opravdove kesky, ale uz mene pro jine seznamy. Autor GeoGetu ale naznacil, ze pristri verze GeoGetu uz bude URL ukladat do dve databaze, takze jsem to zatim neresil.


  • 0

#9 martin_tulak

martin_tulak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 171 příspěvků(y)

Publikováno 21 srpen 2015 - 11:18

Porad to jeste neni uplne dobre odeslane. Dela problem, kdyz vlozim URL (spise ja delam problem, ze ho vkladam blbe). Takze ho vkladam jeste jednou: http://martin.the-se...sicovky/geoget/


  • 0

#10 martin_tulak

martin_tulak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 171 příspěvků(y)

Publikováno 15 říjen 2019 - 14:11

Dodelavam lepsi export vsech ceskych tisicovek (vrcholu, nikoliv kesi). Jednak proto, ze tentokrat chci pridat jeste dalsi data z webovych stranek tisicovky.cz (treba geomorfologicke celky a podcelky) a druhak, ze nekolik tisicovek od me prvni verze pribylo. Vysledkem bude zase GPX soubor, ktery pujde normalne importovat do GeoGetu (do separatni databaze, treba Tisicovky). Pomohlo by mi znat odpovedi (nebo nazory) na par veci tykajicich se moznosti GeoGetu (pisu to do tohoto vlakna, protoze vim, ze tady HaLuMa kdysi take byl):

 

  • Tisicove vrcholy nejsou geocache a nemaji zadnou velikost. Je proto lepsi uzivat Not chosen nebo Virtual? GG v dokumentaci pro impportovani Waymarktu pouziva Virtual.
  • Ve vytvorenem souboru s tisicovkami budu mit i par udaju, ktere se budou musit pak v GG zmenit v tagy (geomorfologicke udaje, vcetne elevation, kterou chci vzit z udaju o tisicovkach a ne jen pluginem o nadmorske vysce). K tomu se ptam:
    • Kdyz v GG je uz tag Elevation naplnen, meni se pristim spustenim pluginu Elevation? (Pardon, tohle patri spise pro autora toho pluginu.)
    • Nove tagy musim nejak dat do GPX souboru nebo do souboru samostatneho, a odtud je pak pomoci scriptu s SQL prehrat do databaze GG. Samostatny soubor (mel by tri sloupce: ID vrcholu, jmeno categorie, hodnota kategorie) je jednoduse zpracovatelny, ale holt je to dalsi soubor, ktery by si lide, co chteji naimportovat tisicovky, museli stahovat. Nebo to mohu zkusit vnutit primo GeoGetem na nejake misto a z neho to pak SQLovat do novych tagu. Koukanim na strukturu tabulky geocache mi napada vyuzit polozky "comment" - ale naplni ji GG necim z importovaneho GPX souboru? Mate nejaky napad, co by bylo nejlepsi?
  • A porad mam puvodni problem s URL (viz drive v tomto vlaknu). GG bohuzel zatim takovou polozku v tabulce geocache nema, takze mi nezbyva, nez URL dat do listingu (nebo zkusit ukazat ho jako link ve vizualizacnim scriptu - pokud to budeme ja a GG umet udelat :-)).
  • Libi se mi, ze GG v listingu (Show point) ukazuje i okolni body/geocache. Bylo by tedy moc pekne, kdyby se timto postupem i ukazovaly geocache kolem tisicovych vrcholu. To ale pujde jen tehdy, kdyz spojim databazi geocachi i tisicovek v jedinou. Ta data z tisicovek by se ale musela nejak odlisovat od opravdovych geocachi (aby neblbly statitiky). Nemel by GG (a pluginy jako Stator) nejaky typ hlavnich bodu, kterym by jasne rikal "tohle NENI geocache" a do statistik by je ignoroval? Treba typ kese "no geocache"?

Diky za vasi pomoc a napady. Martin.


  • 0

#11 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 476 příspěvků(y)

Publikováno 15 říjen 2019 - 17:24

  • u kazdeho atributu zalezi jen na tom, jestli jej nejak dal zpracovavas. Pokud nejaky atribut, treba tu velikost kese, k nicemu nevyuzijes a ve vysledenm exportu jejh nepouzijes, je vcelku jedno, co do nej das. Nicmene z logiky veci bychj tam dal ten Virtual - schranka tam preci neni. Zatimco "not chosen" ja chapu tak, ze nejaka schranka tam je, jen z nejakeho duvodu nechci prozradit jaka.
  • Elevation se sice doplnuje tam kde chybi, ale take tam, kde se zmenily souradnice. takze bych to za stabilni hodnotu nepovazoval. Co ti ale brani si dat tu tvoji vysku do nejakeho jineho svehio tagu?
  • TAGy mohou byt v GPX. udelej si export do formatu "Geoget GPX v2" a podivejh se, jak jsou tam ty tagy zapsany.
  • URL na cizi stranky davam jako HTML link do listingu.
  • okolni body se ukazuji opravdu jen z te stejne databaze, s vicerio databazemni najednou se nepracuje.  Kazdopadne bych silne doporucil vyrabet identifikatory trak, aby nezacinaly na GC, ale na nejaky tvuj unikatni prefix. Ve statoru pak muzes rict, ze si ma vsimat jen GC bodu a je to.

  • 0

#12 gord

gord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 809 příspěvků(y)

Publikováno 15 říjen 2019 - 17:36

Nastavuj jen to, co ma smysl pouzivat, a kdyz to nastavujes, nastavuj to rozumne.

 

Ja mam treba databazi zastavek MHD a typ mam "Autobus", "Tramvaj", "Lanovka", ... Klidne si muzes nastavovat svoje. Zalezi na tom, jak to budes pouzivat. A treba exporty to mohou interpretovat spravne, ggv muze zobrazovat spravnou ikonu ve sloupci, a podobne.

 

Stejne tak kod toho boru. Pokud bude jiny nez GCxxxxx, Stator to nijak nezblbne, protoze Statoru se dava prefix bodu, se kterymi ma pracovat. Navic Stator pracuje (v drtive vetsine) jen z nalezenymi kesemi, takze kdyz ten bod nebude nalezeny, nebude si jej take vsimat.

 

Nemichej sve tagy s tagy, ktere nevytvaris. Elevation vytvari a prepisuje plugin Elevation, vytvor si pro svoji nadmorskou vysku svuj tag.

 

EDIT: Tak koukam, ze jsem napsal skoro totez, co Haluma, ktery byl rychlejsi :-) 


Tento příspěvek byl upraven od gord: 15 říjen 2019 - 17:37

  • 0

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

 


#13 martin_tulak

martin_tulak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 171 příspěvků(y)

Publikováno 15 říjen 2019 - 19:57

Diky vam obema za jasne odpovedi, zaridim se podle vasich rad (nove GPX pro Tisicovky vytvorim, jen co se vratim za par dni z Jizerek). Chapu spravne, ze  gpxg:GeogetExtension (tedy tagy) cte GG i pri importu z GPX souboru? Pokud ano, tak to je proste bohovske!


  • 0

#14 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 476 příspěvků(y)

Publikováno 15 říjen 2019 - 20:02

Ano, od toho ten rozšířený formát je, abys mohl přenášet i Geogeti unikátní speciality.
  • 0

#15 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 476 příspěvků(y)

Publikováno 15 říjen 2019 - 20:03

... nicméně bude jim rozumět jen Geoget, cizí programy to rozšíření budou ignorovat.
  • 0

#16 martin_tulak

martin_tulak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 171 příspěvků(y)

Publikováno Včera, 12:15

Po sesti letech existence seznamu ceskych tisicovek se novym geodetickym merenim objevily dalsi (podrobnosti na http://www.tisicovky.cz/cs/hory/). Stahl jsem si vsechny z jejich webovych stranek a prevedl do GPX souboru, ktery lze importovat do GeoGetu (doporucuji to udelat ale do nove databaze, rekneme s jmenem Tisicovky). Ten GPX soubor je prilozen. Navic prikladam definici sloupecku, jake pouzivam k zobrazovani teto databaze (samostatne soubor prilozit nelze, proto je zazipovan Tisicovky.gcl.zip). Jeste par poznamek:

  • Ceske tisicovky maji na strankach http://www.tisicovky...pnosti-vrcholu/ vlastni hodnoceni obtiznosti, ktere slucuje navigacni (orientacni) obtiznost pristupu a legani pristupnost (nektere vrcholy jsou nepristupne kvuli vojakum nebo ochranarum). Toto hodnoceni jsem nechal v listingu jako "hint", a prevedl jsem je take do ciselnych D a T. Ty legalne nepristupne jsem oznacil T4 a T5, zbytek T2. Obtiznost D je 1 az 3 podle obtiznosti orientace. Pokud se nekde vyskytne 1.5 znamena to, ze na strankach je obtiznost zapsana zmatene.
  • Kdyz si po natazeni databaze doplnite kraje a okresy (Plugin->Tools->Divider, stejne jako normalne), uvidite, ze par (asi 15) tisicovek zadny kraj ani okres nema. Je to proto, ze tyto vrcholy lezi na hranici Ceska a jejich souradnice uz ukazuji mimo Cesko. To je proto, ze vsechny vrcholy (nejen ty hranicni) maji souradnice trochu nepresne, odchylka je kolem padesati metru. Nepresnost je uz na jejich webovych strankach. Toto pozorovani jsem autorum projektu Tisicovek nahlasil a dosud nemam odpoved. Pro ucely turistiky to ale nijak nevadi a ty chybejici kraje a okresy si muzete do databaze doplnit rucne.
  • Pravomysova polozka menu "Ukazat web stranku" sice nefunguje (ta v GG funguje jen pro geokese), ale kdyz si takovy vrchol v GG enterem otevrete, objevi se link na tento vrchol a kliknutim se v prohlizeci objevi puvodni stranka tohoto vrcholu na tisicovky.cz.
  • Jako blbustku jsem vytvoril z tisicovek i kml soubor (opet je treba rozzipovat, jinak by se mi sem neprilozil), ktery muzete otevrit v GoogleEarth. I z nich je pak link na stranky vrcholu na tisicovky.cz.

Zaverem ukazka, jak tisicovky vypadaji u mne v GG:

 

Tisicovky-v-GG.png

 

Přiložený soubor (y)


  • 0

#17 MiraH

MiraH

    MiraH

  • Members
  • PipPipPip
  • 177 příspěvků(y)

Publikováno Včera, 12:21

Veliké poděkování. Používám už předchozí soubor a tento natahnu hned večer. Přeji hodně navštívených tisícovek a ještě víc spokojených výšlapů.


  • 0

#18 martin_tulak

martin_tulak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 171 příspěvků(y)

Publikováno Včera, 12:35

Jeste jsem zapomnel na dve poznamky:

  • Nadmorska vyska vrcholu je vetsinou (aspon myslim) presnejsi na webovych strankach projektu tisicovek nez ta z pluginu "elevation". Proto jsem v GPX souboru vytvoril novy tag "CT Vyska", kde je tedy ta  vyska z tisicovky.cz (a vedle stale zije i tag Elevation).
  • Pokud importujete tisicovky.gpx primo do databaze kesi (geoget), tak Stator opravdu (jak se zminil v tomto vlaknu gord) tisicovky pri generovani statistiky kesi ignoruje, takze statistika jimi neni ovlivnena. Ja nerikam, ze to tak u sebe delam, ale jen, ze je to mozne a ma to hezky dopad, ze otevrenim listingu jedne tisicovky se v nem objevi i blizke kese vrcholu (mate-li je v ovsem v GG). Asi takto:

Blizke-kese-v-GG.png


  • 0

#19 Solim

Solim

    Šolim

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 469 příspěvků(y)

Publikováno Dnes, 8:24

Pěkná prácička, už jsem importoval databazi do GG. Alespon teď mám o čem přemýšlet, kam se vypravit. Dik.


  • 0

HONOR 9, Android 9.1.0, a:Drake 6.03 + OSM (paws), GeoGet 2 + GeoKůk 5

 

S úsměvem jde vše líp


#20 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 476 příspěvků(y)

Publikováno Dnes, 9:50

Výška z elevation pluginu je vždycky průměrna výška z nějakého plosneho obdélníku, proto nemuze nikdy ukázat přesnou výšku vrcholu.
  • 0





Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:geoget, návod

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama