Přejít na obsah


Fotka

GeoGet a tisicovky.cz

geoget návod

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
20 odpovědí na toto téma

#21 martin_tulak

martin_tulak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 573 příspěvků(y)

Publikováno 01 listopad 2019 - 16:18

Vyse jsem se zminil, ze souradnice ceskych tisicovek jsou nekdy trochu posunute. Neni to zadny skutecny problem, protoze pro vystup na kopec vetsinou stejne pouzivame mapu, kde jsou vrcholy oznacene casteji presneji, Nicmene jsem se o techto nepresnostech zminil autorum webu tisicovky.cz:

 

 

Behem nekolika let, co putuji po ceskych tisicovkach, jsem si vsiml (doufam, ze jsem neco zasadniho neprehledl), ze souradnice prakticky vsech vrcholu uvedenych na vasich webovych strankach jsou vzdy mirne posunuty od opravdovych vrcholu (vetsinou asi o priblizne padesat metru). Je to nejaky umysl ci chyba nebo jsem neco spatne odecetl?

 
Ja vim, neni to az tak dulezite, ale zajimave mne, proc to takhle vzniklo.

 

Dostal jsem velmi rychle vstricnou odpoved:

 

 

k přesnosti souřadnic - souřadnice jsme odečítali z papírových map ZM 1:10 000 v letech 2001-2002, u některých vrcholů šlo tedy de facto o odhad z nejvyšší vrstevnice, které ještě tehdy nebyly zpřesňovány podle DMR (pokud neznáte, doporučuji zajímavou aplikaci ČÚZK - https://ags.cuzk.cz/dmr/). To mohlo způsobit chybu v řádu desítek, ojediněle stovek metrů, zejména u těch asymetrických. Zároveň jsme také odečítali na celé vteřiny, což je v našem pásmu obdélník cca 20x30 m a to přesnosti také moc nepřidá. V dnešní době by bylo lepší zapisovat do úrovně desetiny vteřiny, někde v upřesnění polohy vrcholu takovýto zapis používáme.

 
Určitě by stálo za to všechny vrcholy překontrolovat a souřadnice případně opravit, ale bylo by to časově dost náročné (do důchodu daleko...). V současné době se snažíme věnovat přeměřování vrcholů a hledání jejich nejvyšších míst. Často dojdeme k zajímavým výsledkům, například na Kleti (HLV 210).

 

Jsem moc rad, ze autori tisicovek.cz jsou porad ochotni venovat svuj cas na zlepsovani dat, je to moc pekny projekt. Diky jim za to.


  • 0





Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:geoget, návod

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama