Přejít na obsah


Fotka

Fotoaparát - jaký používáte a doporučili by jste ho i ostatním?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
41 odpovědí na toto téma

#21 Kapsa

Kapsa

    Kapsa

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 084 příspěvků(y)

Publikováno 01 září 2014 - 12:52

Děkuji za všechny Vaše informace a názory ohledně fotoaparátů.

 

Ještě bych se rád zeptal, jaký fotoaparát který je v současné době v prodeji, by jste doporučili kamarádovi s těmito parametry:

 

- hmotnost do 200g

- co nejkvalitnější fotografie i za zhoršených světelných podmínek

- optická stabilizace obrazu

- cena do 5000 Kč

- co nejméně poruchový s životností určitě více než 2 roky

 

No, ve foťácích se trošku orientuju a při těchto požadavcích jednoznačně doporučuju Nikon P330.

 

Hmotnost 200g splňuje.

Zhrošené světelné podmínky taky - objektiv f/1,8.

Stabilizaci taky má.

Stojí něco přes těch 5.000,- Kč ale vyplatí se to.

Jako bonus má vestavěný GPS čip.

Hlavně ale na kompakt fotí opravdu dost slušně.

 

P.S. - Ale rychle, jsou už v doprodeji. Novější P340 je o dražší a místo GPS má vestavěnou Wi-Fi.


  • 2
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#22 MK1977

MK1977

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 267 příspěvků(y)

Publikováno 04 září 2014 - 18:23

Máš s ním osobní zkušenost? Trochu mě znervózňuje jeho pomalost zmiňovaná v recenzích.

Uvažuju o něm jako o foťáku pro manželku.


Tento příspěvek byl upraven od MK1977: 04 září 2014 - 18:26

  • 0

#23 Arne1

Arne1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 294 příspěvků(y)

Publikováno 05 září 2014 - 11:21

WiFi ve foťáku ? Sakra to si za chvíli člověk bez netu nic nevyfotí, místo karty bude cloud.


  • 0

Používám a doporučuji a:Drake - nejlepší geocachingovou aplikaci pro Android!


#24 Zahonkovi

Zahonkovi

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 24 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2014 - 7:07

Používám malý jednoduchý kompakt Nikon Coolpix S3500, už asi rok a půl, stál cca 2k, bez poruchy, bez problémů, ovládání jednoduché, kreslí relativně pěkně, umí i nějaké ty efekty, pohoda. Asi už se nedělá, ale jestli někdo sháníte levnější nenáročný kompakt, který nezklame, tak já jsem se teda nezklamal. :-)


  • 0

#25 kolombo

kolombo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 653 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2014 - 8:10

Máš s ním osobní zkušenost? Trochu mě znervózňuje jeho pomalost zmiňovaná v recenzích.

Uvažuju o něm jako o foťáku pro manželku.

 

Kapsa ty recenze píše :-)


  • 1

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

ICQ: 343-044-770

kolombo@kolombo.cz


#26 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 887 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2014 - 8:24

Já celá ta léta, co kešuju (cca od 2002) používám Olympus C-300 Zoom. :D

 

Kupodivu, zatím pořád funguje, i když už ani nespočítám, kolikrát jsem ho na cestách upustil (a že už to byly zem, pařez, kamení, led, asfalt i beton; snad jen ve vodě jsem ho zatím neutopil). :) Ale moje hlavní požadavky jsou, aby ta věcička snesla špatné zacházení (tzn. fungovala, i když ji celý den natřásám mezi jehličím, drtinami a drobky od svačiny ve zmoklé kapse ruksaku) a krmila se na to samé, co GPS, tedy AA. No a při dalším zpracování je pro mě hlavní limitací rychlost internetového připojení, což mě vede k tomu, že se snažím držet té low-res starožitnosti jako klíště. Až nedejbože doslouží a budu ho muset nahradit něčím novějším, bude problém - buď se bude muset coby mezikrok fotky resizovat nebo holt každou odesílat místo řádově minut desítky minut.  To je obecně řečeno věc, která mi na jinak pozitivním technologickém pokroku vadí, že ve chvíli, kdy musíte nahradit jednu věc ve svém spotřebně-elektronickém inventáři, zbytek s ní už nevládne držet krok, protože má jiné zástrčky, řádově jiné datové objemy atp...

 

Nějaký fotoaparát mám taky v mobilu, ale u toho ani netuším parametry (mobil jsem pořizoval kvůli jiným věcem) a nepoužívám, jednoduše proto, že nemám vyřešený přenos obrázků z něj do počítače. Teoreticky sice mám propojovací kabel k předešlému (ještě bezfoťákovému) modelu od téhož výrobce, což by zřejmě stačit mělo, ale nechce se mi do toho - tenkrát s tím předešlým mobilem se ovládací SW toho kabelového propojení nějak  tloukl s dalšími věcmi uvnitř; nemíním tedy riskovat, že si zase instalací toho ovladače něco rozhodím. Každopádně z celkového trendu, podle kterého jsou kompakty slepá ulička a výrobcům už se nevyplatí, nejsem ani trochu nadšený - "opravdové" fotoaparáty mě nezajímají (na umělce jsem si nikdy nehrál, pro mě to má čistě dokumentační funkci) a fotit nějakým prkýnkem bez optického hledáčku se mi taky nezamlouvá - ergonomicky to fotoaparát není a displeje na sluníčku prostě mám těžký problémy přečíst, proto potřebuju něco, co má základní ovládání přes HW tlačítka, ne přes nějaké virtuální menu. No, uvidíme, nezbývá než doufat, že se i v budoucnu něco pro mě použitelného bude vyrábět...


  • 2

#27 miki6

miki6

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 725 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2014 - 8:45

No, ve foťácích se trošku orientuju a při těchto požadavcích jednoznačně doporučuju Nikon P330.

 

Hmotnost 200g splňuje.

Zhrošené světelné podmínky taky - objektiv f/1,8.

Stabilizaci taky má.

Stojí něco přes těch 5.000,- Kč ale vyplatí se to.

Jako bonus má vestavěný GPS čip.

Hlavně ale na kompakt fotí opravdu dost slušně.

 

P.S. - Ale rychle, jsou už v doprodeji. Novější P340 je o dražší a místo GPS má vestavěnou Wi-Fi.

Před 2lety jsem vyměnil Canon A400 za Nikona P310. Ani mi nepřijde, že by dělal lepší fotky, zpočátku mi hlavně vadila absence průhledového hledáčku, ale zvykl jsem si. Nedávno jsem narazil na http://www.dpreview....raCameraCount=0 a to mě nějak přesvedčilo, že ten Nikon P310 není zas tak dobrej...Předpokládám, že P330 na tom bude přibližně stejně.


  • 0

#28 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 454 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2014 - 12:54

K přiřazování souřadnic a práci s nimi: Mám teď Zoner a jak je to skvělý program, práce se souřadnicemi je zoufalost. Otvírá se nové okno s Googlemapami nebo GE, nepřizoomované, dá se to konfigurovat, ale po posledních změnách na Mapách.cz je to taky špatné.

Používám Geosetter a ten mi ukáže všechny fotky na jedné mapě, můžu si přiřadit i směry pohledu, atd. A co zapíšu v Geosettru, je pochopitelně čitelné i v Zoneru a naopak. A s pluginem (což mi moc nechodí a teď jsem to nezkoušel) to umělo všechny možné mapy vč. katastrálek. Na dokumentaci památek k nezaplacení.

K seřízení času - kalibrační fotka je k nezaplacení, ale když na ni zapomenu, GS umí i přiřadit posun podle jedné fotky. Pokud jsem skočil do silnice, vyfotil barák a hned utekl, je ten zub na tracklogu vidět a dá se spárovat s fotkou - a podle toho se pak zkalibruje automaticky i zbytek.

Jenomže - tohle dělám s vlastními fotkami. Dostávám fotky od jiných, kteří navigaci nenosí a fotky netagují. Takže klasicky dohledávání podle Streetview a leteckých pohledů, pokud to autoři dobře nepopsali.


  • 0

#29 Petrtra

Petrtra

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 61 příspěvků(y)

Publikováno 10 září 2014 - 18:11

Pro kvalitnější  fotky mám dražší zrcadlovku značky, od které jsem měl dobré objektivy z analogové éry (Pentax K10D). Na focení logbooku, keší, TB a coinů nosím deset let starý kompakt, který by v bazaru nechtěli ani zadarmo. Foťák má sloužit Tobě, ne naopak. Takže výběr bych podřídil požadovaným funkcím. Celkem pěkný přehled je na www.fotoaparat.cz - záložka fototechnika.


  • 0

#30 Smogeo

Smogeo

    Pozorr, troll!

  • Members
  • PipPipPip
  • 487 příspěvků(y)

Publikováno 12 říjen 2016 - 11:55

Má někdo tak vymakanej foťák, že si do něj může nahrát z logů fotospoilery a on mu je zobrazí?


  • 0
> Body nesmrdí <
Nebudu lítat jak Groundspeak pískne.

#31 taxoft

taxoft

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 204 příspěvků(y)

Publikováno 12 říjen 2016 - 12:09

Rozumím dobře otázce, jestli ten foťák umí zobrazit "cizí" fotografie uložené na kartu, v různých rozlišeních?


  • 1

Don't be out, be in. Don't be scout, be skin.


#32 kiReGPS

kiReGPS

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 329 příspěvků(y)

Publikováno 12 říjen 2016 - 12:26

Foťáky jsou v tomhle značně vybíravé. Vyžadují dodržení své adresářové struktury, názvu souboru, formát souboru a jistě i "jeho" standardní parametry (rozlišení, stupěň komprese, možná i něco v EXIFu ...). Když to vše dodržíš, nevidím důvod aby fotku nezobrazily. Jen nevím nevím, zda je to v dnešní době jediná a hlavně praktická cesta...


  • 0

#33 taxoft

taxoft

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 204 příspěvků(y)

Publikováno 12 říjen 2016 - 12:40

Vybral jsem namátkou pár fotek a nahrál na vyčištěnou kartu ve foťáku. "Svoje", i modifikované, rozpozná, z jiných zdrojů ne. V případě, že jsem zachoval jmennou konvenci, tak řekl, že fotka nejde zobrazit, v případě volných názvů (bez mezer a diakritiky) řekl, že karta je stále prázdná. Olympus TG-4.

 

Jestli není lepší s sebou nosit navíc chytrý telefon, třeba i bez karty, a tam ty fotky mít.


  • 1

Don't be out, be in. Don't be scout, be skin.


#34 Kohout team

Kohout team

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 505 příspěvků(y)

Publikováno 12 říjen 2016 - 13:26

Má někdo tak vymakanej foťák, že si do něj může nahrát z logů fotospoilery a on mu je zobrazí?

 

Zajímavý nápad.

Můj PENTAX Optio WG-3 fotky z jiných fotoaparátů zobrazí, pokud jsou nahrané na kartu přímo do adresáře /DCIM. 

Ostatní adresáře ignoruje.

 
  • 0

Geoget + Locus Pro na Asus Zenfone Max Pro M1, občas Etrex 30 + GPI generator, Wine, Debian testing


#35 BellaUH

BellaUH

    ***

  • Members
  • PipPipPip
  • 523 příspěvků(y)

Publikováno 12 říjen 2016 - 13:39

Má někdo tak vymakanej foťák, že si do něj může nahrát z logů fotospoilery a on mu je zobrazí?

A proč si rovnou neofotíš monitor?


  • 1
Pro někoho to už není hra, ale soutěž. Ta ale nebude mít vítěze.

#36 Trhac

Trhac

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 051 příspěvků(y)

Publikováno 12 říjen 2016 - 15:44

Foťáky jsou v tomhle značně vybíravé. Vyžadují dodržení své adresářové struktury, názvu souboru, formát souboru a jistě i "jeho" standardní parametry (rozlišení, stupěň komprese, možná i něco v EXIFu ...). Když to vše dodržíš, nevidím důvod aby fotku nezobrazily. Jen nevím nevím, zda je to v dnešní době jediná a hlavně praktická cesta...

I moje zrcadlovky měly problém zobrazit na kartě fotky pořízené druhým foťákem a to i příbuzným - Dynax 5D, Sony A200, A58 apod. I s NEXEM byly potíže, fungoval jen přenos dat mezi 3 a 5, ale občas nešly fotky na displeji zvětšit nebo otočit.


  • 0

RACCOON TEAM
Věk je uveden kačerský, život před nálezem první keše neplatí…


#37 Smogeo

Smogeo

    Pozorr, troll!

  • Members
  • PipPipPip
  • 487 příspěvků(y)

Publikováno 12 říjen 2016 - 23:09

díky za všechny poznatky. Zaujala mne poznámka od Taxofta, že v Oly TG-4 modifikované jedou. Můžeš to prosím upřesnit, v jakém programu jsi je editoval a s jakým nastavením uložil?

Já zkusil v IrfanView do fotky z Canonu Ixus domalovat smajíka a vrátit to do foťáku. Místo obvyklé hlášky Nekompatibilní JPEG se akorát zobrazila hláška Nejsou obrazová data. Ale když jsem kartu přendal do stařičkého Canonu PowerShot S3, tak přehrál vše z Ixusu i tu zeditovanou! :)

V irfanu jsem při uložení nastavil Komprese 100% a navolil zachovat Exif, IPTC, XMP a Try to save With original quality.

 

Ještě by mě zajímalo: Oly TG-4 po opětovném zapnutí bude mít na displeji posledně prohlíženou nebo naskočí posledně vyfocená?


Tento příspěvek byl upraven od Smogeo: 13 říjen 2016 - 0:42

  • 0
> Body nesmrdí <
Nebudu lítat jak Groundspeak pískne.

#38 taxoft

taxoft

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 204 příspěvků(y)

Publikováno 13 říjen 2016 - 7:33

Modifikovaná fotka byla ze Zoner Studia 18 - vložil jsem tam i symbol a v nastavení mám, že kvalita jpeg je 100. Jinak jsem to nijak nenastavoval.

Obrázky upravované v IrfanView to nezobrazí, právě jsem to vyzkoušel.

 

Když obrázky prohlížím opakovaně, tak se zobrazí poslední prohlížený, dokud něco nevyfotím - pak to skočí na něj.


  • 0

Don't be out, be in. Don't be scout, be skin.


#39 Smogeo

Smogeo

    Pozorr, troll!

  • Members
  • PipPipPip
  • 487 příspěvků(y)

Publikováno 23 říjen 2016 - 12:02

Jestli to tady někoho zajímá, kromě toho vola s mým nickem, tak mu přináším informaci že kompakty s procesorem DIGIC 6 a DIGIC 4+ jsou na tom v tomhle ohledu dobře. Ze vzorku 34 fotek stažených z logů od 34 různých kačerů se zobrazilo 31.

Zvláštní je, že se zvětšováním problém nebyl, když jsem ale dal na displej list fotek v miniaturách, tak se zobrazilo jen 9.

Šel i obrázek původem ppd.ze skeneru http://www.alena.ilc...a/privadece.jpg a veškerý porno :D


Tento příspěvek byl upraven od Smogeo: 28 říjen 2016 - 13:55

  • 0
> Body nesmrdí <
Nebudu lítat jak Groundspeak pískne.

#40 kiReGPS

kiReGPS

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 329 příspěvků(y)

Publikováno 23 říjen 2016 - 12:14

Vidíš, takže se ten "vůl s tvým nickem" měl raději zeptat na pornoforu... :D

Tento příspěvek byl upraven od kiReGPS: 23 říjen 2016 - 12:15

  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama