Přejít na obsah


Fotka

Občas GPS ukazuje uplně mimo


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
22 odpovědí na toto téma

#1 kvasnicovy

kvasnicovy

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 67 příspěvků(y)

Publikováno 07 prosinec 2014 - 17:44

Ahoj, už se mi asi podruhé za rok, že GPS s klídkem ukazovala asi o 300-500m vedle, přitom podle přesnost to hlásilo obvyklou, tj 80-130 metrů. Třeba den předtím nebyl problém. A nebo když jsem telefon restartoval (v druhém výskytu, radši jsem i na 4 minuty vyndal baterku, nevím zda to mělo vliv), tak se to srovnalo. Nevíte, jak co může takovéhle nepřesnosti způsobovat?


  • 0

#2 PIVNÍ PUPEK

PIVNÍ PUPEK

    PIVNÍ PUPEK

  • Members
  • PipPipPip
  • 392 příspěvků(y)

Publikováno 07 prosinec 2014 - 19:08

Je to rozbitý.


  • 2

Jsem to stále já.


#3 preshing

preshing

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 305 příspěvků(y)

Publikováno 07 prosinec 2014 - 19:39

Ahoj, už se mi asi podruhé za rok, že GPS s klídkem ukazovala asi o 300-500m vedle, přitom podle přesnost to hlásilo obvyklou, tj 80-130 metrů. Třeba den předtím nebyl problém. A nebo když jsem telefon restartoval (v druhém výskytu, radši jsem i na 4 minuty vyndal baterku, nevím zda to mělo vliv), tak se to srovnalo. Nevíte, jak co může takovéhle nepřesnosti způsobovat?


A děje se to od nějaké konkrétní události? Např...pád telefonu, nebo i instalace/odinstalace nějaké aplikace. Může to být softwarový problém?! Zvážil bych obnovení továrního nastavení.
  • 0

#4 homole

homole

    Já jsem to říkal.

  • Members
  • PipPipPip
  • 401 příspěvků(y)
  • LocationLokomotion

Publikováno 07 prosinec 2014 - 19:44

Tohle se mi stane sem tam taky. Kupodivu ale jen ve vyšších nadmořských výškách, kde by člověk očekával nejlepší signál.


  • 0

#5 Citecka

Citecka

    kecal neuvěřitelný

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 07 prosinec 2014 - 19:44

Ále houbišky :) Tohle dokáže udělat i Garmin. Prostě si umíní fixovat na nějaký družice, co jsou blbě posazený; zbavíš se jich a zafixuješ nový restartem - teda tim vyndáním baterek. Nevim proč a jak, ale když jsem někde v blbým signálu - kolem Římova skoro vždycky - tohle funguje.


  • 2

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas


#6 Pnov

Pnov

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 296 příspěvků(y)

Publikováno 07 prosinec 2014 - 20:50

Já jsem taky občas úplně mimo, ale na hledání keší to stačí.

Jinak můj telefon má občas výpadek GPS a ukazuje přesnost 2,7km, ale na funkci (živočicháře) to nemá vliv.


  • 0

P%C5%88ov.png


#7 zvedavkanocni

zvedavkanocni

    recesistka

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 888 příspěvků(y)

Publikováno 07 prosinec 2014 - 22:14

Nestává se ti to náhodou vždycky po přesunu o pár desítek km jinam? Nevím jak u telefonů ( můj je pouze rezerva ke Garminu a tohle nikdy při porovnávacích testech neudělal, přesnost byla srovnatelná ) ale u Oregona450 se doporučuje po přesunech zkalibrovat kompas. Ze začátku jsem to poctivě dělala a přesnost se ihned zlepšila, teď už mám zkušenost, že po nějakém čase zapnutí na novém místě se O450 většinou srovná sama a kalibruji málokdy. 

 

Co máš za telefon, že obvyklá přesnost je 80 -130 metrů? To je dost šílenost, i bez nul by mi to přišlo hodně, můj poměrně levný se pohybuje v řádu pár metrů.


  • 1

#8 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 948 příspěvků(y)

Publikováno 07 prosinec 2014 - 23:39

A vis, jakym mechanizmem ovlivnuje zkalibrovany kompas presnost urcovani polohy z GPS?


  • 2

#9 kvasnicovy

kvasnicovy

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 67 příspěvků(y)

Publikováno 08 prosinec 2014 - 21:52

Nevšiml jsem si žádných spojitostí, ani přesunu. A pokud vím, tak kompas, kterým můj telefon taky, GPS nijak neovlivňuje. Telefon je Nokia E71. Ta přesnost je okolo 100m je třeba v lese nebo u potoka, když jsem na kopci nebo je hezky tak je okolo 20 metrů. Lepší přesnost než 9 metrům jsem neměl. Ale ten údaj bych nějak nepřeceňoval, když člověk neví, co přesně to znamená (nějaké intervaly pravděpodobnosti nebo tvar rozdělení), tak je to jen číslo k ničemu. Mohu jen potvrdit, že restart telefonu (a možné vyndání baterky) pomohlo. Dokonce Jednou se mi stalo, že telefon přestal načítat info ze satelitů uplně, jediná možnost jak použít GPS bylo se připojit přes AGPS (naštěstí přes wifi), potom se hned fixnul a vydrželo to 2-5 hodin, pak bylo nutné se znova připojit. Vyřešil jsem to až po půl roce, když mě to štvalo a napadlo mě udělat factory reset nastavení. A ono to zabralo! Taková radost!


  • 0

#10 preshing

preshing

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 305 příspěvků(y)

Publikováno 08 prosinec 2014 - 23:33

Nevšiml jsem si žádných spojitostí, ani přesunu. A pokud vím, tak kompas, kterým můj telefon taky, GPS nijak neovlivňuje. Telefon je Nokia E71. Ta přesnost je okolo 100m je třeba v lese nebo u potoka, když jsem na kopci nebo je hezky tak je okolo 20 metrů. Lepší přesnost než 9 metrům jsem neměl. Ale ten údaj bych nějak nepřeceňoval, když člověk neví, co přesně to znamená (nějaké intervaly pravděpodobnosti nebo tvar rozdělení), tak je to jen číslo k ničemu. Mohu jen potvrdit, že restart telefonu (a možné vyndání baterky) pomohlo. Dokonce Jednou se mi stalo, že telefon přestal načítat info ze satelitů uplně, jediná možnost jak použít GPS bylo se připojit přes AGPS (naštěstí přes wifi), potom se hned fixnul a vydrželo to 2-5 hodin, pak bylo nutné se znova připojit. Vyřešil jsem to až po půl roce, když mě to štvalo a napadlo mě udělat factory reset nastavení. A ono to zabralo! Taková radost!

Cože? přesnost okolo 100m??? a když je hezky tak 20m?? to je nějak extrémně moc ne? Já mám většinou kolem 5 až 8m, jo když je hodně hustý les nebo jsou v okolí skály tak přesnost rapidně klesá...ale to se už bavíme o extrémních podmínkách (pro telefon) s přesností 100m bych některé keše hledal asi dodnes.


  • 1

#11 kolombo

kolombo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 657 příspěvků(y)

Publikováno 09 prosinec 2014 - 7:33

Cože? přesnost okolo 100m??? a když je hezky tak 20m?? to je nějak extrémně moc ne? Já mám většinou kolem 5 až 8m, jo když je hodně hustý les nebo jsou v okolí skály tak přesnost rapidně klesá...ale to se už bavíme o extrémních podmínkách (pro telefon) s přesností 100m bych některé keše hledal asi dodnes.

 

Je otázka, co ta čísla opravdu znamenají. Je jedno, jakou GPS vypisuje přesnost, podstatné je, jaké udává souřadnice.


  • 0

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

ICQ: 343-044-770

kolombo@kolombo.cz


#12 Arne1

Arne1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 438 příspěvků(y)

Publikováno 09 prosinec 2014 - 8:10

To jsou divná čísla. A je ta GPS vůbec zapnutá ?

Jaký program používáš ?

 

První GPS modul který jsem měl k PDA před 5 lety měl skutečně špatnou přesnost, tak kolem 10 metrů.

Dnes je to samozřejmě lepší, ale i tak to závisí na počtu a poloze satelitů. A za deště v lese je to klidně i těch 30 metrů.


Tento příspěvek byl upraven od Arne1: 09 prosinec 2014 - 8:42

  • 0

Používám a doporučuji a:Drake - nejlepší geocachingovou aplikaci pro Android!


#13 dr.vota

dr.vota

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 227 příspěvků(y)

Publikováno 09 prosinec 2014 - 12:35

...Ta přesnost je okolo 100m je třeba v lese nebo u potoka, když jsem na kopci nebo je hezky tak je okolo 20 metrů....

To vypadá, že souřadnice určuje telefon podle BTS, bez GPS. Je to řádově mimo.


  • 0

#14 kvasnicovy

kvasnicovy

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 67 příspěvků(y)

Publikováno 16 prosinec 2014 - 21:24

Ne telefon určuje souřadnice doopravy jenom podle GPS   (využívám AGPS, ale to na vlastní geolokaci nemá vliv). Program mám SmartComGPS 1.56 z roku 2007, je to prvotřídní program. Tu přesnost ,kterou ukazuje je číselně  shodná s přesností uvedenou v integrované aplikaci  "GPS Data" - záložka Position - Accuracy.

 

A máte někdo představu o významu toho klausnumera přesnost?


  • 0

#15 Vláček

Vláček

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 680 příspěvků(y)

Publikováno 16 prosinec 2014 - 22:34

A máte někdo představu o významu toho klausnumera přesnost?

 

Je to odhad přesnosti určené polohy. Vypočítává se podle vzájemné polohy viditelných satelitů (rozložené po celé obloze dávají lepší výsledek než soustředěné kolem přímky) a násobí se konstantou danou zařízením (přesnost měření času, apod.), Mělo by to být nastavené tak, že v tuším cca 98 % případech je poloha ve vypočteném limitu.


  • 0

#16 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 17 prosinec 2014 - 9:51

Ta hladina pravděpodobnosti je právě kámen úrazu... málokdy je výrobcem uvedená. Občas to bývá 95% občas taky 50%. 98% jsem asi ještě neviděl. Navíc udávaný odhad přesnosti principiálně nemůže zahrnout některé zásadní vlivy, takže v absolutní hodnotě na ni nejde většinou moc spolehnout. Jako orientační ukazatel je ale určitě dobrá.

 

100 m je ale fakt hodně zvláštní číslo. Jak psali ostatní, odpovídalo by to spíš určení polohy podle BTS mobilní sítě a nebo tomu, že má SW v mobilu nějaký problém s určením přesnosti.

Zkus dát mobil někam na geodetický bod se známými souřadnicemi (a nebo si ty souřadnice aspoň zprůměruj normání GPSkou) a tu přesnost si změřit....


Tento příspěvek byl upraven od alkes: 17 prosinec 2014 - 9:55

  • 0

#17 phrkt

phrkt

    věčný rejpálek

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 365 příspěvků(y)

Publikováno 17 prosinec 2014 - 9:59

Podle mých zkušeností má určení polohy podle BTS chybu i několik kilometrů.


  • 0

#18 simak.cz

simak.cz

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 23 příspěvků(y)

Publikováno 17 prosinec 2014 - 10:02

Co máš za telefon a na jaké platformě je to postavený? Procesory Mediatek jsou známé tím, že blbě chytají signál a jsou nepřesné. Nemůže být problém tady?


  • 0

#19 zalinci

zalinci

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2015 - 4:03

ahojte,měl bych dotaz. Na mobilu(huawei),když nejsem online připojený mě souřadnice přivedou většinou +- 30 metrů od keše. Jakmile se připojím,tak mě navede téměř přesně.Nevíte čím by to mohlo být?

Díky J.


  • 0

#20 standarevnice

standarevnice

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 31 příspěvků(y)

Publikováno 24 únor 2015 - 7:28

Moje navigace Garmin Montana takto občas tady zablbne. Neřeším proč. Vytáhnu baterku , stačí pár vteřin, zapnu a vše již jede jak má.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama