Přejít na obsah


Fotka

Specifika geocachingu v různých zemích


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
143 odpovědí na toto téma

#141 MikiHamza

MikiHamza

    MikiHamza

  • Members
  • PipPipPip
  • 884 příspěvků(y)

Publikováno 29 září 2016 - 11:14

Teď jsem byl o víkendu na výletě v Amsterdamu, takové to autobusové šupsem šuptam.

Teď jsem byl pět dní na výletě v Belgii a Holandsku, takové to autobusové šupsem šuptam.

A mohu potvrdit, že to, co o těchto zemích bylo zmíněno, je pravda. Největším problémem je jazyková bariéra. Kromě pár starších kešek a virtuálek a earthcache byly téměř všechny listingy pouze nizozemsky, resp. vlámsky. Takže je potřeba předem si přeložit aspoň hinty. U mysterek si díky tomu přidat pár hvězdiček navíc, neboť překlad googlu je někdy spíše matoucí. Takže jsem si nechával udělat překlady do více řečí a porovnáním dedukoval správný význam. Někdy si bohužel překlady navzájem odporovaly. Ale jinak není potřeba se mysterkám vyhýbat, některé jsou zajímavé a originální, třeba série GC3FNVK v Amsterdamu připomíná některé u nás. Taky se dají kontaktovat owneři, kteří vládnou angličtinou, a rádi s řešením pomohou, což jsem si ověřil.

Ve všech navštívených velkých městech (Amsterdam, Rotterdam, Antverpy) je překvapivě velké množství mnohostageových (to je hrozné slovo) multicachí ukazujících zajímavá místa. Jediným problémem je časová náročnost a komplikace při zjišťování indicií, oblíbené je i hledání podle fotek. Kdo nevládne jazykem musí si opět vše dopředu přeložit. Ale taková GC20CWF v Amsterdamu určitě stojí za to. Hlavně když se dodrží doporučená doba odlovu. Tradiční vadou na kráse je ale provedení vlastních kešek. Obvyklá velikost je other či mikro, co jsou většinou nanovky nebo krabičky různé kvality, přičemž filmovka je ještě zdaleka nejlepší. Většinou jsou na silně zamudlených místech. Jsou umístěny i tam, kde by šla dát mnohem větší krabička, což vadí hlavně v přírodě, kde je spousta lepších úkrytů. Např. jsem hledal mikro s přeložených hintem "v dutině", kde souřadnice ukazovaly na pěknou vrbu, a keška pak byla v zemi zaražená PETka. Díky těmto komplikacím byla neúspěšnost nálezů vysoká, cca 30%. Téměř všechny kešky obsahovaly pouze logbook, pisátko bylo pouze ve dvou z cca 50 kešek. Sázkou na jistotu jsou virtuálky a earthcache. TB hotely jsou většinou prázdné. Nenašel jsem ani jediného cestovatele, ale to možná byla náhoda.

Při lovech v noci v rezidenčních čtvrtích je na místě obezřetnost kvůli bezpečnostním opatřením. Někde se pohybují ozbrojení vojáci, policisté nebo pracovníci bezpečnostních agentur a český kačer je obvykle dosti nápadný a podezřelý. Už jen tím, že chodí pěšky, neboť všichni místní jezdí auty nebo na kolech. Ale při jediném kontaktu se sekuriťákem v ortodoxní židovské čtvrti v Antverpách po vysvětlení, co že to tam provádím, nakonec vše proběhlo v přátelské atmosféře.


Tento příspěvek byl upraven od MikiHamza: 29 září 2016 - 11:16

  • 3

#142 Pontiac_CZ

Pontiac_CZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 169 příspěvků(y)

Publikováno 29 září 2016 - 17:18

No já teď projel USA od LA po Chicago a kešky, které jsem si pro cestu navybíral, byly v podstatě celkem normál, jejich kvalita je obecně nižší než u nás, častěji než my používají různé pixle od léků apod. Ale jsou tu i pěkné regulárky a large, našel jsem tu zatím největší krabičku vůbec. Měl jsem hodně virtuálek z let raz-dva-tři po začátku geocachingu a tam těžko porovnat (ani žádnou českou zatím nemám).

 

Jinak jsem konečně poznal jedno z největších specifik, co tu mají, "lamp post skirt". Vždycky jsem si říkal, o jaké sukýnce hergot ti US kačeři mluví a na lampě? Oni tu lampy mívají přišroubované na betonových soklech a to spojení je kryté volně se pohybující plastovou krytkou. Ideální místo pro micro. :-)

 

Poprvé mi to trvalo, podruhé už jsem šel najisto, jak jsem viděl poblíž lampu. :)

 

7e8927e07409281a8b82aa5eadd66f74.jpg

 

 

PS: mimochodem, asi jsem jel ve stopách našeho slavného Moravian Teamu ;) , na hranicích Texasu a Oklahomy jsem narazil na jejich log. A na prvním odpočivadle v Missouri měli ve visitor center mapu světa se špendlíkama a tam v ČR byl jediný - zapíchlý na místě, které odpovídá Brnu... (škoda, že jsem si to zapomněl vyfotit :) )


Tento příspěvek byl upraven od Pontiac_CZ: 29 září 2016 - 17:23

  • 3

SW: a:Drake 6
HW: Ulefone PowerArmor 18t (Android 12), Qstarz BT-Q818XT bluetooth GPS modul

 

"When you go to hide a geocache, think of the reason you are bringing people to that spot. If the only reason is for the geocache, then find a better spot." – briansnat

 
 

 

 


#143 MiroslavRouta

MiroslavRouta

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 124 příspěvků(y)

Publikováno 29 září 2016 - 23:23

Ja mam ted cerstve par kesi z Basileje a prilehleho pohraničí. Z toho, co jsem tam vysledoval a ulovil mam pocit, ze nejaky výraznější rozdil oproti CR tam neni.
  • 0

#144 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 30 září 2016 - 7:27

Zrovna včera jsem logoval pár keší z Polska, kde jsme byli před měsícem.

Obecně mi připadá, že tam jak dlouho to bylo normální, tak za poslední rok tam vzniklo příliš "rychlokvašek" o které se autoři nestarají. Sice třeba i na pěkných místech, ale třeba po 2-3 měsících po ztrátě archivované, nebo v hrozném stavu :-(


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama