Přejít na obsah


Fotka

Picasa končí


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
49 odpovědí na toto téma

#1 fatbozz

fatbozz

    fatbozz

  • Members
  • PipPipPip
  • 203 příspěvků(y)

Publikováno 18 únor 2016 - 21:27

https://picasa.google.cz/ končí. Vývoj se pozastavuje. Hledám free alternativu. V čem třídíte, tagujete fotky ?


Tento příspěvek byl upraven od fatbozz: 18 únor 2016 - 21:27

  • 0

Mapy pro Locus zdarma a povídání o Openstreetmap >>> http://gpsfreemaps.net/

Přejděte na mapy Openstreetmap a buď členem komunity OSMcz >> http://openstreetmap.cz/

....jo a taky fotím >>> koukni se >>> Klikklak


#2 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 545 příspěvků(y)

Publikováno 18 únor 2016 - 21:40

Picassu jsem použil jen jednou.

Na geotagování používám geosetter, mimochodem do jeho betaverze se dá jako zdroj map použít Keškomapa od Norberta, takže jsou dostupné všechny mapy, od Googlu, Seznamu až po katastrální. A pak mám Zoner, dvě ty jednodenní verze zadarmo. Tam se taky dá geotagovat, ale práce s mapou je tam o mnoho chudší. oba programy ale umí i vyplnit další políčka v exifu a iptc.

Jinak se ale musím přiznat, že ke třídění fotek se už delší dobu nemůžu dostat.


  • 0

#3 dejwy

dejwy

    dejwy

  • Members
  • PipPipPip
  • 894 příspěvků(y)

Publikováno 18 únor 2016 - 21:44

Po pravdě ... Čekal jsem to už davno. Je to jednoduchý nástroj, pro hodně věci postačující. Pro spoustu laiku ideální a srozumitelný.
Cesta na online alba a online uložení fotek ale neni pro mne.
Taky ocením něčí náhled na alternativy.
  • 0

#4 Bubo_CZ

Bubo_CZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 579 příspěvků(y)

Publikováno 18 únor 2016 - 21:54

Občas se vyplatí za něco si připlatit. Jednou jsem měla náladu využít akce Zoneru za 999 Kč a doteď těch peněz nelituji.


  • 4

#5 tarmara

tarmara

    Air-cooled

  • Members
  • PipPipPip
  • 855 příspěvků(y)

Publikováno 19 únor 2016 - 1:20

Zoner často dává rok dva staré verze zdarma...


  • 1

Blog o SQL v GeoGetu || Dakota10 || Android: primárně aDrake, sekundárně Locus, mapy PAWS || Windows: Geoget    

tarmara.png

N o t   a l l   t h o s e   w h o   w a n d e r   a r e   l o s t


#6 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 545 příspěvků(y)

Publikováno 19 únor 2016 - 7:11

To je právě ono. Pro nekomerční použití, ale vždycky na jeden den. Verze 15 byla odblokovaná, dá se nainstalovat kdykoli. Vyšší verze už se musí stáhnout a nainstalovat v jeden den, kdy to uvolní. Ale stačí sledovat Seznam, vždy se to tam objeví. V práci máme Zoner koupený, i s aktualizacemi. Na popisování ideální, i na jednoduché úpravy. A ani koupený není tak drahý. Geotagovanou fotku ukáže na mapě. Ale jen jednu a spouští přitom nové okno. Geosetter má mapové okno součástí programu a dokáže v něm ukázat všechny fotky ze složky i s prošlou trasou. A když si dám s tím práci, ukáže i úhel pohledu a šířku záběru. A vše ukládá do exifu a IPTC, takže jakýkoliv program, který umí s tímto pracovat, to ukáže, není to vázané na Zoner nebo Geosetter.

Přiložené miniatury

  • GeoSetter.jpg

Tento příspěvek byl upraven od mpik: 19 únor 2016 - 7:12

  • 0

#7 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 836 příspěvků(y)

Publikováno 19 únor 2016 - 7:44

Co vím, tak i Zoner ukládá polohu do EXIF, i automaticky dle záznamu trasy (používám), takže to pak je přístupné odkudkoliv.

 

Ale zaujal mě ten úhel pohled a šířka záběru. To je však ruční práce, viď?

To by bylo hodně práce na těch tisících fotek výhledů, co mám.


  • 0

#8 Kohout team

Kohout team

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 505 příspěvků(y)

Publikováno 19 únor 2016 - 8:13

https://picasa.google.cz/ končí. Vývoj se pozastavuje. Hledám free alternativu. V čem třídíte, tagujete fotky ?


Používám digiKam.
Moc spokojený s ním nejsem, avšak z free programů mi přijde na správu fotek nejlepší.
  • 0

Geoget + Locus Pro na Asus Zenfone Max Pro M1, občas Etrex 30 + GPI generator, Wine, Debian testing


#9 Norbert_G

Norbert_G

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 430 příspěvků(y)

Publikováno 19 únor 2016 - 8:42

Co vím, tak i Zoner ukládá polohu do EXIF, i automaticky dle záznamu trasy (používám), takže to pak je přístupné odkudkoliv.

 

Ale zaujal mě ten úhel pohled a šířka záběru. To je však ruční práce, viď?

To by bylo hodně práce na těch tisících fotek výhledů, co mám.

 

Úhel pohledu snad i některé foťáky umí, ale musí mít nějak možnost zjištění toho úhlu (tedy mít kompas). A pak to taky musí zapisovat do Exifu. Je tam na to ve specifikaci přímo určené políčko. Pokud to pak v Exifu je, tak si to GeoSetter (a každý program, co to podporuje) načte. Pokud to tam ale není, tak si to můžeš pár kliky vytvořit.

 

Šířka záběru je pak něco jiného, tam si to ten GeoSetter spočítá automaticky z dalších známých hodnot (zoomu, rozlišení apod.), co jsou v Exifu.

 

Já to použiju spíš příležitostně, třeba když zazoomuju na něco daleko, tak pak jenom poloha mi neřekne, co že jsem to fotil. Dělat to u každé fotky, tak to bych asi nedělal nic jiného. Foťák, co tohle umí automaticky, ale bohužel nemám.


Tento příspěvek byl upraven od Norbert_G: 19 únor 2016 - 8:56

  • 0

#10 Blexa

Blexa

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 959 příspěvků(y)

Publikováno 19 únor 2016 - 9:03

Šířka záběru je pak něco jiného, tam si to ten GeoSetter spočítá automaticky z dalších známých hodnot (zoomu, rozlišení apod.), co jsou v Exifu.

 

Tohle se mi nejak moc nezda, ba mi to prijde jako blbost, aby to pocital z tohodle. Veril bych spise pouziti hodnoty Ohniskova vzdalenost 35 mm (kinofilm), teda pokud je v exif vyplnena nebo kombinaci ohnisko a velikost snimace dohledana v nejake databazi podle vyrobce a modelu fotoaparatu.


  • 0

#11 martinracek26

martinracek26

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 085 příspěvků(y)

Publikováno 19 únor 2016 - 9:06

Jdou do toho Geosetteru nějak přidat další mapové podklady? Třeba turistická z mapy.cz?


  • 0

#12 Norbert_G

Norbert_G

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 430 příspěvků(y)

Publikováno 19 únor 2016 - 9:14

Tohle se mi nejak moc nezda, ba mi to prijde jako blbost, aby to pocital z tohodle. Veril bych spise pouziti hodnoty Ohniskova vzdalenost 35 mm (kinofilm), teda pokud je v exif vyplnena nebo kombinaci ohnisko a velikost snimace dohledana v nejake databazi podle vyrobce a modelu fotoaparatu.

 

Jo, máš pravdu, já to spíš tipnul bez toho, abych si to dohledával, z hlavy si to nepamatuju. Jinak ta velikost snímače se prý dá spočítat z tagů FocalPlaneXResolution, FocalPlaneYResolution, FocalPlaneResolutionUnits a rozměrů obrázku (což jsem myslel rozlišením). Viz tady:

http://stackoverflow...o-calculate-fov

 

Podle všeho to tedy lze zjistit i bez nějaké databáze foťáků (pokud teda jsou všechny hodnoty dostupné v Exifu).


  • 0

#13 Norbert_G

Norbert_G

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 430 příspěvků(y)

Publikováno 19 únor 2016 - 9:16

Jdou do toho Geosetteru nějak přidat další mapové podklady? Třeba turistická z mapy.cz?

 

Jo, turistické mapy od Seznamu tam jdou. Mrkni na druhý příspěvek odshora v tomto threadu. :)


  • 0

#14 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 545 příspěvků(y)

Publikováno 19 únor 2016 - 9:18

Je to tak. Poloha se načte z tracklogu, musíš ale mít přesně hodiny, nebo si to před načtením zkalibrovat, třeba podle jedné fotky, jejíž polohu znáš. Směr záběru uděláš potažením té bubliny a potvrzením, že nechceš měnit polohu, ale nastavit směr. To už je pracné a nedá se to udělat u všech fotek, nekde to má ale smysl. Úhel záběru se určí sám. Program má databázi foťáků a jejich přepočtů z ohniskové vzdálenosti na úhel. Pokud tam tvůj foťák není, můžeš si ho tam přidat.

A mapové podklady? V originální stabilní verzi jsou jen google mapy a google satelit a pak nějaké OSM, nevím. Ale je ke stažení i vývojová verze a tam se dají určit externí zdroje. A lze na tento účel použít Keškomapu, tu samou, co se používá v Geogetu. Mimochodem, já ji spouštím i normálně v Mozille a nic jiného už na mapy nepoužívám, protože tam jsou všechny mapové podklady, co jsou veřejně dostupné.

 

Bohužel je to ale asi ne moc vyvíjený projekt, ta stabilní i vývojová verze je letitá. Ale ono není nutno na takovémto programu moc vylepšovat. Prostě beru to tak, že funguje. Až fungovat nebude, bude něco jiného, ale s údaji v exifu by to mělo umět pracovat všechno. Není to proprietární formát, závislý na jednom programu.


Tento příspěvek byl upraven od mpik: 19 únor 2016 - 9:22

  • 0

#15 martinracek26

martinracek26

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 085 příspěvků(y)

Publikováno 19 únor 2016 - 9:24

Máš někde odkaz na tu vývojovou verzi? Nějak se mi ji nedaří dohledat


  • 0

#16 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 545 příspěvků(y)

Publikováno 19 únor 2016 - 9:30

Já ji teď taky nemůžu najít. Mám verzi 3.4.35. Dokonce v portable verzi. Podívám se, kde jsem k ní přišel.


  • 0

#17 Norbert_G

Norbert_G

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 430 příspěvků(y)

Publikováno 19 únor 2016 - 9:33

Pamatuju si, že portable verzi jsem ti posílal, ale třeba máš nějakou jinou.

Každopádně mohl bych ji někam uploadnout. Nebo lze nainstalovat tu verzi co je na webu a pak nějak se k ní dostat z programu (jde tam aktualizovat na beta).


  • 0

#18 martinracek26

martinracek26

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 085 příspěvků(y)

Publikováno 19 únor 2016 - 9:33

Tak kdyby si mi kdyžtak tu portable verzi poslal?


  • 0

#19 Norbert_G

Norbert_G

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 430 příspěvků(y)

Publikováno 19 únor 2016 - 9:48

Tady:

http://ulozto.cz/xM2...-1-portable-zip

 

Někam to normálně rozbal a stačí to spustit. Nerozbaluj to ale nikam do dokumentů, tam to myslím blbne pokud to bude tam. Normálně to dej třeba do D:/programy/GeoSetter nebo kam si dáváš věci.

 

Pak je třeba ještě nastavit Keškomapu. Tu si někde stáhni - dej si to tady do vyhledávání, najde ti to thread a máš tam někde link a i návod. Kdyby byly problémy, dej vědět.

 

Ještě je tam třeba taky nastavit v Nastavení/Různé cestu k GPSBabel, ale to jen pokud používáš nějaké formáty tracku, kde je toto potřeba.


  • 0

#20 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 545 příspěvků(y)

Publikováno 19 únor 2016 - 9:49

Beta verzi na stránkách má, nevím ale jaká to je. Je ale nutno se přepnout z angličtiny na němčinu. Ale v odkazech na mantis má i verzi 4,2,62, jen nevím, kde ji publikuje nebo publikoval.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama