Přejít na obsah


Fotka

Arcmap 10.3 - gps pozice


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
11 odpovědí na toto téma

#1 Seuss

Seuss

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 5 příspěvků(y)

Publikováno 01 duben 2016 - 9:32

Dobrý den,
mohl by mi někdo prosím poradit jestli se dá, popřípadě jak zobrazit aktuální gps pozici na mapě v arcmapu 10.3. Nebo jestli neexistuje něco jiného kde mohu sledovat reálnou pozici v prostoru ve své georeferencované naskenované geologické mapě (tif).

budu vděčný za jakékoli rady


  • 0

#2 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 545 příspěvků(y)

Publikováno 01 duben 2016 - 10:02

Na zobrazení GPX je plugin, ale moc jsem to s ním nezkoušel. Teď jsem zjistil, že ho nainstalovaný nemám a musel bych ho hledat. Ale dal se stáhnout a myslím, že byl oficiální od ESRI.

Kdysi, když nebyl, jsme to dělali exportem přes Mapsource do dxf a načtením jako cadovských dat. Jenomže je to ve WGS84 a mapy v Křovákovi, takže se to muselo přeprojektovat. Nakonec jsem zjistil, že onthefly je stejně přesná, jako explicitně přeprojektovaná (tj. do projektu přidat vrstvu s jiným souř. systémem).

Jinak ale toto funguje v arcgisonline, tam GPX nahraju snadno. A dá se tam nahrát i shapefile z arcgisu. A registrace je zadarmo (pozor, ne tu 30 denní, co se vnucuje). Je to drbání levou nohou za pravým uchem, ale účel to splní.

 

Ale ty chceš sledovat pozici přímo v terénu? Na noťasu s připojenou GPS? Tam opravdu netuším. Ale asi by se to dalo opačně, tu mapu přes Mobac dostat do navigace nebo mobilu.


  • 0

#3 Seuss

Seuss

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 5 příspěvků(y)

Publikováno 01 duben 2016 - 10:14

spokojím se i s notebookem, ale radši bych v mobilu, v arcgis online jsem to zkoušel, ale nepodařilo se mi tam nahrát georeferencovaný tif soubory, asi je to nepodporuje (v arcmap používám ARCCR500, wgs84)

 

také jsem zkousel arcgis v mobilu, ale taky tam nedám ty tif soubory

 

ohledně toho ntb jsem myslel jestli není něco jako právě arcgis online, kde se gps pozice získává pomocí internetu

 

doporučovali mi Arcpad, ale v tomto programu se mi nedaří ani zjistit gps pozice


Tento příspěvek byl upraven od Seuss: 01 duben 2016 - 10:16

  • 0

#4 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 545 příspěvků(y)

Publikováno 01 duben 2016 - 10:55

Bez záruky, nikdy jsem to nezkoušel. Nedají se ty mapy z Arcmapu vyexportovat jako shapefile? Ten už by se měl do onlinu nahrát. Ale ono to všechno funguje Nějak. 100% kompatibilita není.

Další možnost - ale to umí Garmin, nevím jak mobily. Georeferencovat mapu jako překryvný obrázek v Googlu earth a uložit jako KMZ. To Garminy umí použít. Př. možná jde KMZ exportovat nějak i z Gisu, taky jsem nikdy nezkoušel. Ale ortofotku takto referencovanou už jsem v Garminu měl. Je tam ale omezení na 1000px a max. 100 dlaždic, takže třeba Brno v KMZ (které někdo nabízel ke stažení) se tam nevešlo.

Další možností je Mobac, ale tam jsem taky stahoval jen z online zdrojů a nikdy se nepokoušel o referencování skenů. Pokud to jde, věděl by to asi někdo z vlákna o Mobacu.


  • 0

#5 Seuss

Seuss

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 5 příspěvků(y)

Publikováno 01 duben 2016 - 13:05

právě že bych to rád rozběhl na androidu (popřípadě na ntb), jelikož garmin nemám

 

a tif soubory do shapefilu určitě nedám (nechápu jak to že arcmap už takovou funkci v sobě nemá, když v arcgis online gps pozice zjistit jde)

 

také jsem zkoušel aplikaci autocad 360, jenže v této aplikaci otevřu pouze soubory DWG a DWF (projekt v arcmapu je v souboru mxd)


Tento příspěvek byl upraven od Seuss: 01 duben 2016 - 13:07

  • 0

#6 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 545 příspěvků(y)

Publikováno 01 duben 2016 - 13:24

Tak nevím. Já jsem si teď v ArcMapu dal přidat Toolbars->GPS a cosi se mi objevilo, aktivní je volba OpenConnection. Není to to, co hledáš? Ale navigaci tu teď nemám, takže nevyzkouším.

A Mobac je primárně pro androidí systémy. Pro Garmin se to musí prohnat přes 2 další externí programy a ještě hacknout FW v navigaci.

 

A jinak, tohle radši dál případně přes SZ, myslím, že většina neví o co jde. Ale vlákno může zůstat, třeba se najde někdo, kdo tohle ví a ne hádá.

Přiložené miniatury

  • ArcMapGPS.jpg

Tento příspěvek byl upraven od mpik: 01 duben 2016 - 13:27

  • 0

#7 Seuss

Seuss

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 5 příspěvků(y)

Publikováno 01 duben 2016 - 13:52

jo to hledám, ale bez GPSky to asi nezprovozním, nebo nevím jak. Můžu použít android gps k takovýmto účelům? Ještě mám u sebe geologickou GPSku TopCon GMS-2. 

 

ta funkce GPS v arcmapu by mi stačila, ale nenašel jsem jak jí zapnout


  • 0

#8 Snehul@k

Snehul@k

    Snehul@k

  • Members
  • PipPipPip
  • 54 příspěvků(y)

Publikováno 01 duben 2016 - 18:43

Mnoho otázek najednou.

V ArcMapu je to lišta GPS (pravým myšítkem na prázdné liště, v nabídce stačí zaškrtnout "GPS" - standardně komunikuje přes NMEA protokol (který Garminovské přístroje umí).

Přiložené miniatury

  • Clipboard01.jpg

Tento příspěvek byl upraven od Snehul@k: 01 duben 2016 - 19:04

  • 0

#9 Snehul@k

Snehul@k

    Snehul@k

  • Members
  • PipPipPip
  • 54 příspěvků(y)

Publikováno 01 duben 2016 - 18:48

Jinak, v podstatě totéž (zobrazení aktuální pozice nad referencovanou mapou (implicitně předpokládám v S-JTSK) umí, ano, i ArcPad, ten běží na Windows Mobile. Pro android popravdě osobní zkušenost nemám, resp jistě to jde s nějakým jiným SW, jen s tím národním systémem možn budou trochu problémy.


  • 0

#10 Seuss

Seuss

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 5 příspěvků(y)

Publikováno 01 duben 2016 - 20:17

Jinak, v podstatě totéž (zobrazení aktuální pozice nad referencovanou mapou (implicitně předpokládám v S-JTSK) umí, ano, i ArcPad, ten běží na Windows Mobile. Pro android popravdě osobní zkušenost nemám, resp jistě to jde s nějakým jiným SW, jen s tím národním systémem možn budou trochu problémy.

jen nemám žádné zařízení garmin, ptal sem se jestli to jde zprovoznit i jinou cestou


  • 0

#11 Snehul@k

Snehul@k

    Snehul@k

  • Members
  • PipPipPip
  • 54 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2016 - 12:24

Takže si udělejme inventuru:

-máš gereferencovanou rastrovou mapu (pravděpodobně v S-JTSK)

-máš ArcMap 10.x

-máš GPS (dnes lépe GNSS)  GMS-2, (co myslíš "android gps" netuším, telefon s vestavěnou?)

 

tedy: propoj PC s ArcMapem seriovým kabelem s GNSSkou, na té bude asi potřeba nastavit jako výstupní NMEA protkol, v PC V ArcMapu aktivuj GPS lištu, nastav parametry komunikace (pokus/omyl od nejpomalejšího, nevo viz manuál ke GMS), V arcmapu nastav správně souřadný systém -a mělo by to chodit s on-the-fly přepočtem z WGS84 (v tom dodává mašinaka data o poloze do S-JTSK.

Arcmap zjevně neumí připojit jiné zařízení než přes seriový port (COM). Viděl už jsem ale drivery, které dokázaly na virtuální COM namapovat např Bluetooth kanál.

Nastavení viz

http://help.arcgis.c...00000003000000/

 

Nicméně jestli dobře vidím, GMS je stroj s standardními Windows Mobile (6?). Na těch běží již zmiňovaný ArcPad - ten umí stejně (jako ArcMap) pracovat v S-JTSK, stejně převádět mezi souřadnými systémy. Stejně zobrazovat rastrová data. Jde jen o to, správně nastavit vlastnosti projektu a konfiguraci GPS.

 

Co se týče provozu na androidu (tedy zařízení s androidem + GNSS čipem) : arcgisonline dokáže zobrazit rastrovou referencovano mapu. Ale vyžaduje to prohlížečku a funkční mapovo kompozici nebo službu na straně serveru. Což myslím v "zadarmo" módu nejde.


  • 0

#12 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 545 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2016 - 21:30

Nemám telefon s GPS. Ale pochybuju, že bude umět NMEA protokol a sériový kanál. Vím že Garminy to umí, asi se speciálním kabelem, s normálním kabelem se připojí jako USB Mass storage. Ten pátý kontakt v mini USB konektoru to nějak rozlišuje, vím, že Linuxáři měli problém s některými kabely, že se jim GPS přepínala do jiného modu a nešla klasicky připojit. Ale pak by se muselo vyřešit propojení na sériový port, klasický COM už dnes je málokde a potřebuje větší napětí (podle normy +-12V, jde ale asi většinou i na 5V). Virtuální port USB<->COM by fungovat měl, ale o ovladači přímo takto z navigace nevím (zkušenosti mám s FTDI čipy). Ovladač z Bluetoothu na COM - nikdy jsem o něm neslyšel, ale taky jsem ho nikdy nehledal, pravděpodobně existuje. Ovšem to zase předpokládá, že by telefon musel umět posílat přes ten BT NMEA protokol. Možná to umí.

Já osobně to nezkusím, mám sice Garmina, ale stolní PC a elektrárnu si na záda nedám, noťas nemám.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama