Přejít na obsah


Fotka
- - - - -

Island


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
30 odpovědí na toto téma

#21 Vláček

Vláček

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 787 příspěvků(y)

Publikováno 15 září 2019 - 10:04

Azulka, Emichalek: uz mam jasny termin, poletim s CSA a priletim o pulnoci. Pujcovny v Reykajviku oteviraji mezi 8-9 hod. Ted aktualne resim, kde preckat noc, kdyz z priletove haly mne vyhodi. Nasla jsem nejake hotely v okoli letiste. Zkouseli jste je? Jaky je nocni provoz na letisti? Tj. da se (relativne nerusene) vyspat v hotelech v okoli, nebo radeji obetovat 3/4 hodiny jizdy (a spanku) do Reykjaviku?

 

My jsme si počátkem července auto půjčovali po půlnočním příletu na letišti. Opravdu je to na konci května jinak? Spali jsme u letiště, s hlukem nebyl problém (předpokládám, že co kolem půlnoci přiletí, kolem jedné odletí zpátky, a pak už je letový klid).

 

 

Je nutno si ubytko v tomhle terminu rezervovat nejak dopredu, nebo je mozne nekam dorazit a hledat ubytovani az na miste?
 
My jsme měli ubytování zamluvené předem, ale nebyl problém ho aktuálně podle potřeby změnit (předem jsme si vybírali místa s bezplatným stornem). Ale bydleli jsme v privátech (cca 50 eur/os), u levných chatek v kempech to může být jinak.
 

 

Co krome pocasi mne tam muze prekvapit?

 

Třeba, že voda strhne most a je pak třeba ostrov objet zase zpátky (stalo se 2011 po výbuchu sopky). Chci tím hlavně říct, že dojezd na letiště je potřeba plánovat s rozumnou rezervou (taky se může porouchat auto, apod.). Co mě překvapilo, že kromě jedné sopky a dvou parkovišť byly všechny přírodní památky zadarmo (a ty tři věci byly vůči cenám v ČR za směšný peníz).

 

Predpokladam, ze budu platit hlavne kartou.

 

Hotové peníze jsme nepotřebovali ani jednou. Co jsme na začátku vybrali pro jistotu z bankomatu, jsme utratili při posledním nákupu.

 


  • 1

#22 emichalek

emichalek

    eMichalek

  • Members
  • PipPipPip
  • 70 příspěvků(y)

Publikováno 15 září 2019 - 20:59

Klidne mi napis pres profil na gc.com pres messenger, nejak te tam nemuzu najit. Rad poradim.
  • 0

#23 Modrak

Modrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 15 září 2019 - 22:06

Azulka, Emichalek: uz mam jasny termin, poletim s CSA a priletim o pulnoci. Pujcovny v Reykajviku oteviraji mezi 8-9 hod. Ted aktualne resim, kde preckat noc, kdyz z priletove haly mne vyhodi. Nasla jsem nejake hotely v okoli letiste. Zkouseli jste je? Jaky je nocni provoz na letisti? Tj. da se (relativne nerusene) vyspat v hotelech v okoli, nebo radeji obetovat 3/4 hodiny jizdy (a spanku) do Reykjaviku?

 

Poletim na prelomu kvetna a cervna. Planuju spani nekde v kempech, ale ne ve stanu, na to uz jsou moje kosti trochu stare :-) Ubytovani v chatkach apod. Je nutno si ubytko v tomhle terminu rezervovat nejak dopredu, nebo je mozne nekam dorazit a hledat ubytovani az na miste? Obavu mam hlavne z toho zacatku cervna, kdy uz je turisticka sezona. Cili ted se vzhledem k tomu ubytovani rozhoduju, jestli planovat cestu volneji (budu spat nekde, kde se mi zrovna bude libit), nebo detailneji (den X dorazit do Y hodin do mista Z...).

 

Co krome pocasi mne tam muze prekvapit? Treba nejake mimoradnosti celnich predpisu, dostupnost WC u prirodnich pamatek, dostupnost obchodu s potravinami...? Treba jsem cetla, ze na Island lze odvezt max. 3 kg vlastnich potravin - jak moc prisne se to kontroluje? Atd.

 

Predpokladam, ze budu platit hlavne kartou. Ale pro smenu na ISK - jsou lepsi EUR, nebo USD? CZK asi jejich smenarny brat nebudou, ze... :-) Nejaky tip na vyhodnejsi smenarny? (radeji v bankach, hotelech nebo smenarny na ulici?)

 

Kdybyste to tu nechteli plevelit, tak klidne pres profil, diky :-)

My prilitli taky o pulnoci, ale pujcovny primo na letisti fungovaly, normalne jsem rovnou sel pro auto a jeli jsme bydlet. Na letistich pujcovny bezne fungujou nonstop, aspon castecne ze tam nejak najdes auto s klickama, je tam aspon vratnej nebo tak neco. Ale tohle bylo jeste s plnou paradou, pujcovna uplne normalne fungovala. S autem je treba davat bacha na co ma pojistku a kam muze jet. Default je omezena pojistka na normalni silnice.

 

S bydlenim jsme meli predem zabookovany hostely po trase. Na jednu stranu to trochu svazuje ze je to pevne dany, ale zase je jistota ze je vsechno v pohode a nemusi se nic resit cestou. Zabookovat predem doporucuju, vsechno je to narvany. Jinak budes spat v aute nebo v nejakym drahym luxusu. Existujou tam agentury co ti to cely predem zaridej. Das jim jen plan cesty a udelaj ti komplet booking na vsechno, pripadne zaridej i auto. Pokud chces jistotu a pohodli, tak je tohle nejlepsi.

 

Prachy jsme snad ani zadny nevezli, v zasade se plati vsude kartou a nejakou kes jsme nabrali z bankomatu. Penize nejsou problem. Smenarna je pitomost. Stejne jinde nez v Reykjaviku nebude. S tema hotelama a bankama si to nejak moc malujes. Nikde tam nic neni. Sem tam pumpa, hospoda nebo samoska a tam vsude zaplatis kartou. Bydleni jsme meli zaplaceny predem.


  • 1

#24 Modrak

Modrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 15 září 2019 - 22:15

https://www.hostel.i...l-and-car-combo


  • 0

#25 bender-king

bender-king

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 285 příspěvků(y)

Publikováno 17 září 2019 - 22:11

Sem tam pumpa, hospoda nebo samoska a tam vsude zaplatis kartou. Bydleni jsme meli zaplaceny predem.


Tady by bylo na místě upřesnění.
Absolutní většina benzínek je samoobslužná a bez obsluhy a jinak než kartou se platit nedá.
To platí i pro různé parkovací automaty.
My sice měli nějakou hotovost, ale nebyla vůbec potřeba.

Co se týče půjčoven aut. Doporučuji si připlatit za plné pojištění.
Je to sice výrazně dražší, ale kontrola auta v případě že takové pojištění nemáte, není jen formalita,
ale fakt zkoumají sebemenší poškození, např. laku od štěrku.
A věřte, že ho na štěrkových krajnicích auto schytá dost. Takže je nutné při převzetí vše důkladně zdokumentovat.
A to, že se u některých pojišťoven dají vrátit klíčky od auta do schránky neznamená,
že vám pokutu za poškození neztrhnou z karty dodatečně..
Obvykle tak to dopadá tak, že kdo má plné pojištění, tak nakonec ušetří.
Asi v tomto směru lepší to bude při půjčení auta od soukromých osob - https://carrenters.is , ale to jsme nezkusili.
A podle recenzí je docela šance si takto půjčit sice levně,
ale mnohdy docela trosku, se kterou nechcete zůstat stát někde 100km od nejbližší civilizace.. :)
Základna půjčoven je v areálu letiště, ale dojít po chodníku tam úplně nejde, ale od terminálu tam neustále pendluje autobus zadarmo.
Na místě tam člověk zjistí, že různé značky půjčoven v reálu obsluhuje stejný personál jedné místní firmy a auta jsou ta samá za různé ceny :).
 


  • 1

#26 Atomic Chinchilla

Atomic Chinchilla

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 15 příspěvků(y)

Publikováno 17 září 2019 - 22:26

Auta z půjčovny taky mohou mít zakázáno jezdit po vnitrozemských "offroad" cestách, resp. na těchto cestách neplatí pojištění. 


  • 0

#27 bender-king

bender-king

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 285 příspěvků(y)

Publikováno 17 září 2019 - 22:40

Auta z půjčovny taky mohou mít zakázáno jezdit po vnitrozemských "offroad" cestách, resp. na těchto cestách neplatí pojištění. 

Mají zakázané silnice označené F - pozná se na mapě a i v terénu je označeno. Jsou tam kameny, brody na kterým mají problém i malé SUV ;)
Ale kromě nich existuje i mnoho dalších štěrkových cest, kam normální auta můžou, dokonce i okružní silnice číslo 1 není asfaltovaná v celé délce ( nedaleko Djúpivogur ). Κromě toho, když byla řeč o štěrkových krajnicích měl jsem na mysli normální asfaltky se štěrkem na krajnici..


  • 1

#28 HawkeyeCZ

HawkeyeCZ

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 23 příspěvků(y)

Publikováno 18 září 2019 - 7:19

Super, diky za to info o pojisteni, to je hodne dulezita informace :-)


  • 0

#29 Modrak

Modrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 18 září 2019 - 8:36

Toho vraceni auta jsem se taky docela bal. V zivote jsme nevracel auto v takovym stavu. Normalni blativa koule, preci jenom 3000km po sotoline se na tom podepise. K tomu sem tam rana do podvozku od sutru a tak. Navic chybelo umelohmotny chranitko na dverich (uz jsme to dostal bez nej, ale nebylo to v zapisu). Auto nakonec jen obesli jestli nema viditelnou ranu od bouracky a vic neresili. Docela se mi ulevilo. Ani uz nevim jakou tu pojistku jsem mel. Mozna jsem mel to plny. F jsem urcite nemel. Ale cesty F jsou stejne s normalnim autem nesjizdny, a ani s malym terenakem to asi nejde. To uz pak musi bejt opravdovej velkej terenak a musej jet dva, aby si mohli navzajem pomoct.

 

To znaceni F cest neni tak jednoznacny. Na mape bejva, na silnici je to dost nenapadny. Na jedny jsem kus jel, F je treba i ta cesta na tu sopku z Verneovky Cesta do stredu Zeme. Znacka nejaka nejasna, kus jsem jel, stejne to neslo. Pro predstavu tam byl kopec jak krava a byl z volne sypanejch kamenu velikosti jak dlazebni kostky. Po tom se jen tak s necim jet neda.


  • 0

#30 h0--

h0--

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 141 příspěvků(y)

Publikováno 18 září 2019 - 19:56

Přidám svoje dva centy, co mě tak napadá...

 

 

 

 

- před lety se dalo v pohodě prostopovat, k tomu se mi osvědčila cyklomapa https://cyclingiceland.is/en/ (bývá ve větších kempech k dispozici, my ji měli z Reykja) - je tam pěkně zaznačený charakter silnice, frekvence provozu a POI na místech (včetně hotpotů)

- s výjimkou Ólafsvíku, z toho jsme se nedostali půl dne  :lol:

- na začátku července byl Laugavegur zavřenej a Landmannalaugar dostupnej jen obtížně - my chtěli ten trek jít a nakonec jsme museli improvizovat a přeplánovat si to úplně jinak

- je fakt zajímavý lehnout si do teplé vody/řeky v přírodě (a je to naprosto boží, když u toho sněží) - i to mainstreamový Reykjadalur u Hveragerði stálo za návštěvu

- s tím trochu souvisí ta jejich bazénová kultura, hrozně mě to bavilo, že každý větší městečko má bazén 

- v létě noční keš neodlovíš  :D pro GC2PX5M jsme se pak vraceli na podzim; to je samozřejmě jen taková blbůstka  - jen mě to každou noc fascinovalo...  :wub:

- Harpa je zajímavá budova zvenku i zevnitř

- od Borgarnese dál byly zákazové značky islandsky, anglicky a polsky  :lol:

- chlast je poměrně drahej, v supermarketu se dá i pivo koupit jen značně omezeně a Vínbúðin není všude a mají otevřeno lecjak... nicméně dobrý pivo tam mají a o White Ale od Einstöku se mi občas zdá  :D

 

 

tl;dr: asi tam potřebuju znova.


  • 0

Lovím zážitky a zakládám body. | https://openstreetmap.cz/

 

#31 ran55

ran55

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 74 příspěvků(y)

Publikováno 19 září 2019 - 12:19

Ahojky,

na Islandu jsme byli před 3 lety začátkem září. Hotovost jsme potřebovali pouze na přepravu městskou dopravou v Reykjavíku z autobusového nádraží do autocampu na nocleh a pak zpět druhý den pro auto. Ale lístky na MHD lze koupit předem taky kartou. Zbylou hotovostí jsme zaplatili část posledního campu a zbytek pak kartou. Jako perličku uvádím, že v cíli Landmannalaugaru v kempu byl vstup na toalety pro příchozí placený pouze kartou (ha... bába s terminálem v ruce) kdo měl ubytování v kempu měl identifikační náramek.

Jinak parádní trek i kešky

Ran55


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama