Přejít na obsah


Fotka

Geocoin - Karlštejn

geocoin

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1 odpovědí na toto téma

#1 geo.scorpions

geo.scorpions

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 807 příspěvků(y)

Publikováno 20 červen 2016 - 9:06

Ahoj všichni :-)

 

Představujeme Vám nový geocoin ze série THE EUROPEAN CASTLES z dílny Geocoin-land
Geocoin bude vyroben v 6 verzích
Rozměry geocoinu: 45 mm x 3 mm

 

Základní - patina bronzu, patina stříbra, patina mědi
Limitovaná– matné stříbro a matné zlato - bude vyrobeno po 40 ks
Extra limitovaná – black - bude vyrobeno jen 20 ks

 

Jedná se o navázání na úspěšný geocoin Hluboká nad Vltavou, který byl úvodní českou mincí série THE EUROPEAN CASTLES.

V blízké době bude uveden další geocoin "Lednice", u kterého již máme vyrobené vzorky.

 

Geocoin lze objednat ZDE

 

karlstejn_jpg.jpg

 

Karlštejn byl založen českým a římským králem, pozdějším císařem Karlem IV., jako poměrně skromná stavba o jedné věži. Základní kámen byl položen 10. června 1348 arcibiskupem Arnoštem z Pardubic. Záměr uložit zde a ochraňovat Korunovační klenoty Svaté říše římské a relikvií (svatých ostatků) podle posledních výzkumů pojal Karel až později, v roce 1356, a úměrně tomu byly přistavovány nové věže. Slavnostního zahájení stavby dne 10. června 1348 se spolu s Karlem IV. účastnil i první pražských arcibiskup Arnošt z Pardubic. Stavba probíhala mezi lety 1348–1357. Vnitřní výzdoba hradu byla dokončena v roce 1365.

karlstejn_jpg_4.jpg

Na počátku 15. století sem byly též přivezeny české korunovační klenoty. Pravděpodobně se tak stalo na pokyn Karlova syna Václava IV. Ke korunovaci krále Zikmunda byly již přivezeny do Prahy z Karlštejna. Po korunovaci byly klenoty opět vráceny na Karlštejn, brzy na to však vypukla husitská revoluce a Zikmund nechal jak české, tak říšské korunovační klenoty odvézt do zahraničí. V průběhu revoluce odolal hrad obléhání husitskými vojsky pod vedením Zikmunda Korybutoviče. Po skončení válek a po svém návratu na český trůn vrátil Zikmund české korunovační klenoty zpět na Karlštejn .

hrad_574d3d2b400e6.jpg


V polovině 16. století za správy Jáchyma Novohradského z Kolovrat došlo k renesanční přestavbě hradu. Přestavba se týkala především Velké věže a budovy purkrabství, která byla v té době nejvíce využívána.


Na konci 17. století se dostal do majetku českých královen a císařoven. V roce 1755 jej Marie Terezie darovala nově založenému Ústavu šlechtičen v Praze. Ten však hrad využíval pouze jako centrum hospodářské správy pro okolní statky. Hrad i nadále chátral. Pozornosti se mu dostalo až na konci 18. století v souvislosti s národním obrozením. V roce 1812 navštívil hrad císař František I., který vzápětí věnoval peníze na jeho opravu.

Od roku 1918 je hrad ve vlastnictví státu a je zpřístupněn veřejnosti. V roce 1962 byl vyhlášen národní kulturní památkou.

kaple_574d3d704afa0.jpg

V současnosti je Karlštejn jedním z nejnavštěvovanějších hradů v Česku. Je ve vlastnictví státu a ve správě Národního památkového ústavu, Územní památkové správy v Praze. Kromě vlastních tří prohlídkových okruhů s průvodcem nabízí Karlštejn každoročně také celou řadu kulturních a společenských akcí - koncerty, divadla, výstavy, Karlštejnské kulturní léto, Královský průvod či tradiční Karlštejnské vinobraní. Hrad Karlštejn nabízí také možnost uspořádání svatebních obřadů a to buď ve svatební síni v budově Purkrabství na hlavním nádvoří (tzv. Diamantová síň), nebo v tzv. Hodovní síni v Císařském paláci, či open air stavební obřad pod Mariánskou věží.

Geocoin lze objednat ZDE

 

Přiložené miniatury

  • Karlštejn_JPG_2.jpg
  • Karlštejn_JPG_3.jpg

  • 0

#2 Lilac VIRGIN

Lilac VIRGIN

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 104 příspěvků(y)

Publikováno 20 červen 2016 - 9:40

Když se to jmenuje Evropské hrady pročpak tam máte, mezi hrady z Čech a Moravy a slovenskou Bojnicí, vyjmenovaný i zámeček Červená Lhota ???

Dříve vodní tvrz, ale nikdy ne hrad !


  • 0





Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:geocoin

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama