Přejít na obsah


Fotka

Geocaching bude definitivne komercni


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
105 odpovědí na toto téma

#101 1gato1

1gato1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 520 příspěvků(y)

Publikováno 21 únor 2017 - 11:29

Pratele, tohle je tedy debata. mel jsem cas, procetl jsem a jsem rad, ze pseudoproblemy nemusim resit. To je ta dlouha zima.


  • 7
Blaze tomu, kdo nic nema, nema starost, kam to schova.

#102 frettie

frettie

    Frettie

  • Members
  • PipPipPip
  • 620 příspěvků(y)

Publikováno 21 únor 2017 - 22:43

Stále mě jako neznalého IT udivuje, když obhajujete cenu PM členství, jak dokáží fungovat služby typu Seznam.cz, wikipedia.org, google.com a další, které mají pro většinu uživatelů služby zdarma financované jen reklamou, které GS taky používá a přitom (až na wikipedii) nepoužívají práci dobrovolníků jako GS (při zakládání kešek). Proto mi přijde ta cena trochu přehnaná, alespoň z mého pohledu. Možná tyto servery přelévají peníze z ostatních služeb (firmám), ale zase nezdá se mi, že by byly takové zisky adekvátně k množství reklamy.

 

Možná je to i tím, že jsem šetřivý typ. Za zde uváděné ceny bych si tarif na mobil nepořídil (jak tu psal Modrák, že se dá PM členství za telefon, tak my za necelou polovinu PM na měsíc dokonce 2 tarify dohromady s několika sty minutami i se základními daty), stejně tak za půlku PM členství nedáme za benzín na výlet 50 km daleko, jak tu psal Alke, ale dojedu o dost dál... A pokud jedu na výlet, jedu se někam podívat, nejedu jen za keškami, takže pokud jedu dál, tak už je z toho dovolená a tudíž nedávám ty peníze za dopravu jen na úkor geokešingu... Proto z pohledu člověka, kterému GC není hlavním zájmem, a nevydělává průměrný plat (a těch je v ČR většina) je PM už docela dost...

 

I já jsem poplatek za PM členství mnohokrát obětoval. Poslední dva roky protože jsem si myslel, že budu mít víc času na geokešing a chtěl jsem mít pohodlnější přístup k datům. Takhle jsem za poslední 2 roky zaplatil skoro 2 Kč / 1 keš... A přiznám se, že je to docela hodně, když to jde pouze za přístup k databázi. Kdyby se ještě něco z toho dávalo těm majitelům keší, tak by mi ta cena tolik nevadila. Ale vzhledem k tomu, že je to jen za cenu přístupu k webu, tak se mi zdá, že je to hodně přehnané... Na jednu stranu chápu, že společnost GS chce vydělat, ale vzhledem k tomu, že jsou odkázáni na dobrovolníky, by měla být cena (a tím i zisk) adekvátní...

Ale to je jen můj názor, který mám za léta používání Internetu a různých služeb na něm.

 

I já jsem dal do výroby kešek víc jak ty příspěvky na PM, i když jsem PM řadu let. 

no, k tý wikipedii ...

 

Wikimedia Foundation (potažmo Wikipedie) má obrovský náklady - primárně právě na technický věci. Mimo jiný je podporována i dobrovolníkama (každoroční fundraising, obříma korporacema - kdysi násobil dary lidí google, ...). Ty náklady jsou kolem 80 milionů dolarů ročně. Což taky není úplně málo. Kdysi se spekulovalo i o tom, že bude zavedena reklama - protože to bylo fakt špatný - finančně.

 

Česká pobočka Wikimedia Česká republika má taky nějaký náklady, je částečně dotována právě i z peněz WMF - ale dostali jsme jen pár desítek tisíc dolarů, nějakou částku jsme pak dostali taky od soukromých dárců či od pár společností/nadací, ... (Nadace Avast, nejmenovaný developer, ...)

 

A samozřejmě obří pomoc dobrobolníků, hlavně toho času! A Google to má podobně, taky využívá práci dobrovolníků, třeba na mapy. Google živí mimo jiné to, že má vlastní reklamní systém (kterej ho snad pořád primárně živí), stejně tak i seznam. 


  • 0
:)

#103 frettie

frettie

    Frettie

  • Members
  • PipPipPip
  • 620 příspěvků(y)

Publikováno 21 únor 2017 - 22:46

jeden clanek je tak asi jedna keska ci jeden trakovatelny predmet....
a k tomu fotky, mapy.......

LOL :) 

 

No, ono totiž Wikipedie není jen těch pár kilobajtů textu, taky existují WikiData, kde existuje cca 30 milionů položek v databázi, kdy každá má mnoho jednotek či nižších desítek záznamů (to jen k těm logům). 

 

A pak taky existují Wikimedia Commons, kde jsou uloženy obrázky a jiná multimédia - a to je tak asi 37 milionů souborů. Každý v mnoha variantách velikostí v konečném důsledku. 

 

Tohle vše pak dublovaný na mnoha místech světa, rád si o technologických divočinách wikipedie na nějaký wiki akci s někým popovídám. :)


  • 0
:)

#104 Smrk

Smrk

    proti proudu

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 271 příspěvků(y)

Publikováno 22 únor 2017 - 14:16

Doma naláduju navigaci kešemi a vyrážím ven. Nějaké aplikace k tomu vůbec nepotřebuju.


  • 4

#105 jidis

jidis

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 328 příspěvků(y)

Publikováno 05 červenec 2022 - 7:42

Za málo peněz je i málo muziky. Já si myslím, že za službu se má platit. BM bych zrušil, nebo maximálně okleštil tak, aby nebylo dlouhodobě použitelné. Alespoň by vypadla spousta vyžírků, kteří se jenom vezou. Geocaching je zábava a pokud na to někdo nemá, holt si musí najít jinou zábavu na kterou bude mít. Věřím, že i aplikace jako Cgeo budou mít v dohlené době problémy, protože taky stahují data v rozporu s pravidly. Každej přihlášenej hráč krom jiného souhlasí s pravidly GS. Většina uživatelů si stěžuje, jak je GS na hov...no, jak je to pomalé, jaké jsou tam hnusné ikony ..... Zkuste se na to podívat z druhé strany, dělá GS tyhle věci pro vaše krásné oči. Nedělá, je to pro ně bussines. A logicky se snaží, aby vydělali co nejvíc. Tak samozřejmě optimalizujou slabá místa. Vůbec si neumím představit, kolik lidí a kolik HW a SW v tom mají kluci americký nacpáno. Za ty roky, co hledám ten plastovej bordel ty servery ani jednou fatálně nespadly a když byl problém, tak to bylo většinou u poskytovatele spojení. I já bych třeba raději staré ikonky, starý web ale ....  S vědomím toho, že amíci jsou jiný a to tak, že hodně, je ten web nádhernej. Hlavně ale funguje a pro celej svět. Není to tak dávno, co jsem stál dva dny ve frontě na přepsání auta. A to ta slavná aplikace stála asi miliardu a bylo v ní 15 milionů aut. Za mě prostě pouze placené členství.

Strašlivé názory tu jsou.  :o  Já jsem ještě groundspeaku nezaplatil ani jednu korunu a tak to také zůstane.  :rolleyes:


  • -1

#106 erebi

erebi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 374 příspěvků(y)

Publikováno 05 červenec 2022 - 9:55

Tady má někdo hlad a potřebuje nakrmit.
  • 1

Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora.





0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama