Přejít na obsah


Fotka

Elektrická schémata


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
59 odpovědí na toto téma

#41 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6 782 příspěvků(y)

Publikováno 19 leden 2018 - 11:38

Čítat čas watchdogem... ale proč ne? WD většinou slouží jako pojistka proti zabloudění programu. Což se stane snadno, když ti např. přeteče paměť a přepíše něco ze zásobníku, vzhledem k tomu, jak je datová paměť malá se to stane snadno, při malé programátorské chybě. WDtimer běží nezávisle a při překročení času nakopne procesor do resetu. Ale tohle je tak jednoduchý program, že to asi nehrozí.

A jak se programuje Arduino bez USB převodníku? Přes ISP?

Jinak ale je opravdu třeba vyhodit všechno co žere. I obyčejný napěťový dělič ze dvou odporů (obecně, tady není třeba) žere dost na to aby vybil baterku. Indikační LEDka na desce. Nebo nějaký stabilizátor napětí, 780x mají vlastní odběr několik mA. A taky pozor, že při tvrdém spánku nefungují ani výstupy. Já tehdy potřeboval, aby výstupní napětí drželo i při spánku a to při úplně tvrdém spánku nejde. Tady to opět nevadí, při spánku LED nesvítí.


Tento příspěvek byl upraven od mpik: 19 leden 2018 - 11:48

  • 0

#42 panzerstepan

panzerstepan

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 742 příspěvků(y)

Publikováno 19 leden 2018 - 11:56

VasaM to dotahl do konce. Parada, muzes pouzit jeho kod. Ja vychazel ze stejneho zdroje. 

Pri usnuti se odber dostane  na 0.007 mA. To spi tvrdejc jak duchodce po obede. Vubec bych neresil soumrakovy spinac. Baterie driv shnijou,, nez se vybijou

Postavil jse to na Arduinu ProMini. Ten je prost USB prevodniku, ktery bys zbytecne krmil. Jeste vyhodim Power LED, taky je tam zbytecna

 

Moc diky Stando !!!!!  Pisu mail :)


  • 0

#43 panzerstepan

panzerstepan

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 742 příspěvků(y)

Publikováno 19 leden 2018 - 11:58

Stejne jsem si jeste objednal 

 

 

https://www.aliexpre...iceBeautifyAB=5

 

A vyzkousim si to :) Moc diky vsem.

 

I za nazory na dobu blikani :)


  • 0

#44 phrkt

phrkt

    věčný rejpálek

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 803 příspěvků(y)

Publikováno 19 leden 2018 - 12:02

Malou úpravou programu by jistě šlo zablikat 3x (5x) rychle za sebou, aby se to tak snadno nepřehlédlo.


  • 0

#45 v&f family

v&f family

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 502 příspěvků(y)

Publikováno 19 leden 2018 - 12:10

Pro mpika:

Watchdogem musis, neb je to jedina moznost, jak Arduino z hlubokeho spanku probudit bez vnejsiho zasahu (tlacitko napr.) a programuje se to po seriove lince TxD a RxD a k tomu pouzijes treba FTDI USB prevodnik a krizem propojis zminene datove piny + pripojis napajeni. 


  • 0

#46 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6 782 příspěvků(y)

Publikováno 19 leden 2018 - 12:18

Jak jsem čekal. ATtiny85 v GM za 78 Kč, celé Arduino i s ním a se stabilizátorem a plošňákem z Číny za 25Kč. Umí to spoustu věcí, ale jak vidíš z popisu pinů, ne najednou. A ten stabilizátor bude asi žrát víc než zbytek desky, nakonec ho asi odpojíš. taky bych si to objednal a asi to udělám. Ale vzhledem k tomu, že už se přes rok chystám něco prakticky hotového naprogramovat, asi to pro mě nemá moc význam. Tady je největší výhoda hotové prostředí a knihovny.

A k v&f - no jo, když není USB převodník na desce, použije se externí. FTDI obvody znám. Ale předpokládá to, že je tam bootloader, který z programové paměti něco ubere. Já programoval přes SPI, kvůli tomu jsem si kupoval i nové PC (před 8 lety) s paralelním tiskárenským portem, měl jsem ubastlené programovátko na něj. Dneska je to taky za 50 korun z Číny přes USB.


  • 0

#47 tarmara

tarmara

    Air-cooled

  • Members
  • PipPipPip
  • 808 příspěvků(y)

Publikováno 19 leden 2018 - 13:04

Přesně to mne napadlo:

"postav se na stage a sleduj - během 20 až 40 minut ti v okruhu 360 stupňů 3D ve vzdálenosti půl až jeden kilometr na sekundu blikne světýlko, tak tam je další stage...pokud výhled nezaroste listím a nebude mlha..."

Za tohle ownera pověsit na UTP kabel kolem krku na nejbližší strom

UTP kabely jsou pro upevnění břemen o váze průměrného dospělého muže značně nevhodné http://darwinawards....win2017-06.html


  • 1

Blog o SQL v GeoGetu || Dakota10 || Android: primárně aDrake, sekundárně Locus, mapy PAWS || Windows: Geoget    

tarmara.png

N o t   a l l   t h o s e   w h o   w a n d e r   a r e   l o s t


#48 Parkis

Parkis

    Parkis

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 901 příspěvků(y)

Publikováno 19 leden 2018 - 13:49

Stejne jsem si jeste objednal 

 

 

https://www.aliexpre...iceBeautifyAB=5

 

A vyzkousim si to :) Moc diky vsem.

 

I za nazory na dobu blikani :)

Jen pozor na to že attiny potřebuje v Arduino IDE nastavit jiné jádro (nožná už je teď předinstalované, ale nebývalo). Zároveň z toho plynou některá omezení proti "plnokrevnému" arduinu s ATmega. Kromě samozřejmého jiného uspořádání a počtu pinů je to i jeden chybějící časovač, kvůli čemuž pak nefungují některé standardní knihovny (např SPI). Dají se najít u upravené knihovny které fungují, ale už to není takové přímočaré.

Každopádně přeju ať se v tom rozkoukáš a nezkončíš jen u blikací ledky. Je to krásný koníček a dají se s tím dělat divy.


  • 0

#49 h0--

h0--

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 101 příspěvků(y)

Publikováno 19 leden 2018 - 16:43

Chápu výtku směrem ke zbytečnému použití MCU, ale vezmu-li v potaz nízké pořizovací náklady (cca 30 Kč) a vysokou variabilitu, tak nevidím důvod, proč se drbat s 555. No a pokud by někdo hledal opravdu miniaturní řešení, tak bych volil toto: https://www.aliexpre...2837195109.html

Jo, zrovna ATTiny85 v tomhle devkitu mi tu lezi na stole a je to pekna hracka, s tim micronucleus firmwarem a USB portem je to fest pristupny i pro zacatecniky. 

 

 

Pro slozitejsi veci muze byt omezujici 5 portu a malo pameti, ale za dvojnasobek se da poridit STM32, ktery tohle vsechno resi. //edit: oboji jsou devkity plny zbytecnejch veci na desce, ktery zerou a nic nedelaj, jak tu psali predemnou:)

 

 

Ja sam napajim veci 18650 liion clanky, ale nemaj rady spoustu veci a umi byt nebezpecny, takze ven je moc necpu.


Tento příspěvek byl upraven od h0--: 19 leden 2018 - 16:45

  • 0

garmin oregon 700 | garmin 60CSx | oneplus 3t + locus pro | lumia 640 + geocaching pro

emisar d4 | astrolux S1 | convoy S2+ | 2x aurora ak-p7

norco search a.105 2016 | mibo mastr 2012 | favorit 19xx

Lovím pro radost a zakládám pro body!
 

#50 chupito

chupito

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 213 příspěvků(y)

Publikováno 02 říjen 2018 - 14:10

Není problém vyrobit blikátko, ale krabičku - aby to vydrželo v přírodě a odolalo počasí, zvířatům a tomu nejhoršímu, geocacherům. Mám v šuplíku blikátko, postavené na obvodu LM3909, bliká to už pátým rokem na jednom C článku. ale jak jsem koukal, tak na ebay je LM3909 dražší, než arduino...


  • 0

#51 None

None

    lubbez

  • Members
  • PipPipPip
  • 835 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 02 říjen 2018 - 15:57

Pár technických. Asi nejjednodušší je vzít nějakou svítivou opičárnu v OBI, tak za 100 korun a nahradit obyč LEDku blikavkou. Pokud vybereš něco se skleněným solárním článkem máš po problémech se svícením. Bohužel, většinu roku to nebude vidět, přesněji vidět to bude, ale na malou vzdálenost. Pokud chceš třeba 100m, tak do tý diody musíš nahrnout puls jako hrom. Do 60mA autoledky pouštím 20mS puls 0,5A! Jo a musí být červená, ostatní nejsou vidět. Něco se světlem jsem chtěl dělat o nás v Tisé. Nejdřív laser přes údolí cca 250m , nedosvítí. Tedy dosvítí, ale ty to pak na místě nevidíš a když se otočíš, dostaneš ránu přes oči. Laser 20mW. Pak jsem zvolil LEDku za ideálního počasí bez měsíčního světla vcelku pohoda, stačí teplá fronta a trochu vlhkosti ve vzduchu a vidíš ho..... Pak se tvá snaha a hromada práce přetaví na kritiku a cca tak pátej nálezce ji dá na nějaký finálkový server. :-(


  • 0

#52 fatbozz

fatbozz

    fatbozz

  • Members
  • PipPipPip
  • 197 příspěvků(y)

Publikováno 10 říjen 2018 - 17:28

Máte nějaké ozkoušené krabičky na arduino a k tomu nějaké místo navíc ? Ideálně blackbox aby z toho čuměly jen vývody na 9v baterku, vodě i kačeruodolné... Utopie ?


  • 0

Mapy pro Locus zdarma a povídání o Openstreetmap >>> http://gpsfreemaps.net/

Přejděte na mapy Openstreetmap a buď členem komunity OSMcz >> http://openstreetmap.cz/

....jo a taky fotím >>> koukni se >>> Klikklak


#53 VasaM

VasaM

    VasaM

  • Members
  • PipPipPip
  • 689 příspěvků(y)

Publikováno 10 říjen 2018 - 17:59

Trochu mimo téma... Proč 9V baterka. Nebyl by lepší USB kabel? Powerbanku má doma kde kdo a často i s sebou, to se o 9V baterce říct nedá...

A abych nebyl jen mimo téma, co nějaká elektrokrabička pro venkovní montáž?
  • 2

#54 gord

gord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 158 příspěvků(y)

Publikováno 11 říjen 2018 - 6:14

Trochu mimo téma... Proč 9V baterka. Nebyl by lepší USB kabel? Powerbanku má doma kde kdo a často i s sebou, to se o 9V baterce říct nedá...

 

To je zajimavy napad, ale na takovou krabicku jsem zatim nenarazil. Vzdy jen ta baterka. Nebude problem ve voltazi PW urcite nedava tech 9 V.


Tento příspěvek byl upraven od gord: 11 říjen 2018 - 6:16

  • 0

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

 


#55 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6 782 příspěvků(y)

Publikováno 11 říjen 2018 - 6:20

Elektrokrabička ano, ale jedině tam, kde v širokém okolí žádná elektřina není, třeba v lese. Už jsem viděl několik otevřených elektroskříní, jak hledači hledali a nenacházeli, keš byla třeba vedle na plotě.

A s napájením? 9V baterka se u nás už skoro nepoužívá, lepší jsou tužkovky, nebo mikrotužky, ty se používají víc. Chce to ale vhodný držák, třeba přišroubovaný zvenku. PWB mě nenapadla, ale je to zajímavé. Nebo mikroUSB konektor a píchnout do toho PWB, nebo telefon s OTG kabelem (ale můj OTG neumí). V každém případě to napsat někam do listingu, aby si to hledači přinesli.


  • 0

#56 VasaM

VasaM

    VasaM

  • Members
  • PipPipPip
  • 689 příspěvků(y)

Publikováno 11 říjen 2018 - 6:47

To je zajimavy napad, ale na takovou krabicku jsem zatim nenarazil. Vzdy jen ta baterka. Nebude problem ve voltazi PW urcite nedava tech 9 V.


Právě, že naopak. Arduino a většina jeho periferií je vyrobeno na napájení z USB, tedy těch 5 V, tudíž to je jednodušší jak pro lovce, tak pro ownera.
  • 0

#57 PaJa-trb

PaJa-trb

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 41 příspěvků(y)

Publikováno 11 říjen 2018 - 8:30

U svých posledních elektrických keši kombinují 2xAA baterky, které si kačeři donesou (a většinou tam i zůstanou pro další zapometlivé lovce) a k tomu z krabičky trčí kabel s USB konektorem pro připojení powerbanky.
Elektronika v případě použití procesoru potřebuje 5V, což powerbanka dává a v případě napájení tužkovkami tam mám malý step up měnič na 5V.
  • 1

#58 fatbozz

fatbozz

    fatbozz

  • Members
  • PipPipPip
  • 197 příspěvků(y)

Publikováno 12 říjen 2018 - 8:09

Trochu mimo téma... Proč 9V baterka. Nebyl by lepší USB kabel? Powerbanku má doma kde kdo a často i s sebou, to se o 9V baterce říct nedá...

A abych nebyl jen mimo téma, co nějaká elektrokrabička pro venkovní montáž?

Primo zapojene USB do Arduina je trosku rizikove (na kabelu s data konektory). Nekdo prijde s pc a prehraje ti ho, pripadne vylepsi :)

 

U svých posledních elektrických keši kombinují 2xAA baterky, které si kačeři donesou (a většinou tam i zůstanou pro další zapometlivé lovce) a k tomu z krabičky trčí kabel s USB konektorem pro připojení powerbanky.
Elektronika v případě použití procesoru potřebuje 5V, což powerbanka dává a v případě napájení tužkovkami tam mám malý step up měnič na 5V.

Ale krabicka na x tuzkovych baterii s menicem bude asi reseni. Nejaky doporuceny ?


Tento příspěvek byl upraven od fatbozz: 12 říjen 2018 - 8:29

  • 0

Mapy pro Locus zdarma a povídání o Openstreetmap >>> http://gpsfreemaps.net/

Přejděte na mapy Openstreetmap a buď členem komunity OSMcz >> http://openstreetmap.cz/

....jo a taky fotím >>> koukni se >>> Klikklak


#59 h0--

h0--

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 101 příspěvků(y)

Publikováno 12 říjen 2018 - 8:39

Primo zapojene USB do Arduina je trosku rizikove (na kabelu s data konektory). Nekdo prijde s pc a prehraje ti ho, pripadne vylepsi :)

Jdou pouzit jen napajeci piny...

 

 

Ja sam bych jeste radeji dal nejaky napajeci regulator pred to, at kdyztak shori on nez MCU, kdyby tam nekdo poslal 12V. :)

(Kdyz to bude napajet kacer, tak nejake dalsi ztraty na napajeni tolik neboli).

 

//edit slovosled, pisu jako prase


Tento příspěvek byl upraven od h0--: 12 říjen 2018 - 8:39

  • 0

garmin oregon 700 | garmin 60CSx | oneplus 3t + locus pro | lumia 640 + geocaching pro

emisar d4 | astrolux S1 | convoy S2+ | 2x aurora ak-p7

norco search a.105 2016 | mibo mastr 2012 | favorit 19xx

Lovím pro radost a zakládám pro body!
 

#60 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6 782 příspěvků(y)

Publikováno 12 říjen 2018 - 12:01

A což tam dát takovou tu nabíječku na telefony na kličku, v Číně je to za cca 60 korun.Kdyby se to zadělalo dovnitř a ven koukala jen klika... a ještě by to po zatočení mohlo hrát jako flašinet, Arduino by to zvládlo.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama