Přejít na obsah


Fotka

Nepoctivci v geocachingu aneb mlčet není dobré


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1844 odpovědí na toto téma

#41 Sven Gumby

Sven Gumby

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 323 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2018 - 7:54

Dlouho jsem si myslel, že mě v této debatě žádná překvapující zjištění nepřekvapují. Zarazila mě až madbinova reakce (v logu GC5GG4Q) stylu: Závidíte mi, kolik mám matrixů. Tedy, špatný jsi ty, kdo jsi mě přistihnul při špatnosti. Jako úvod k následné dojemné historce mi to přišlo velmi nešťastně zvolené.


  • 2

#42 Samaell

Samaell

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2018 - 7:58

Ted uz zbyva jenom pri finalkareni pristihnout Modraka a veskere jistory budou v haji :-)


  • 19

#43 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2018 - 8:47

Ono tady vidím otázku i toho, co je ještě tolerovatelné chování v rámci toho, aby člověka geokešing bavil a přitom to bavilo i ostatní (v rámci hesla chovej se tak, jak by ses chtěl, aby se k tobě chovali ostatní).

 

Bohužel každý tuto hranici má trochu jinde. Každý řekne, že je to něco jiného.

 

Kačeři (zvlášť RW) by měli propagovat v geokešingu to, že se něco prostě nedělá. Trasy multin se prochází, mysterky se počítají, keše se logují na místě osobním zápisem do logbooku.

Ovšem s tím, že některé výjimky lze tolerovat. Např. BF odlovy (opravdové, ne že někdo takto označí odlov souřadnic nalezených na finálkách), to, že si člověk projde dopředu multinu přes Internet a pak si projde trasu i v terénu, jen odloví kešku nejdříve, brutne pozici finálky přes vzoreček (už se mi takto podařilo odlovit pár archivovaných mysterek luštěných na místě, kde už se luštit ani nedaly, ale krabička tam stále byla). Případně ještě společný výlet, když společně dají hlavy dohromady a vyluští kešky, takže ví, jak se luští. Případně je to ještě tolerovatelné u rodinných týmů, kde jeden se musí starat o děti a nejde prostě, aby oba najednou lovili zrovna keš...

 

Co je však myslím už netolerovatelné je finálkáření ve velkém a je jedno, jestli je to tak, že jedinec jede podle finálek, nebo se veze ve společnosti 5-ti lidí, kde jeden z nich to zjistí na finálkách. Lovení ve skupině, kdy část skupiny loví zde, jiní jinde a zapisují se všichni, žabičkování, strkání náhradních krabiček všude, kde do pár minut nenašli, i když třeba hned vedle je dobře schovaná keš, bez domluvy s autorem, a podobné prasárny.


  • 10

#44 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2018 - 9:30

O tobě všichni vědí, že žádný finálkář nejsi, takže to nemusíš znovu zdůrazňovat  :) Navíc se k tomu, že jsi něco odlovil s kamarádem, v logu přiznáš. Myslím si, že jsou jiní zajímaví a nejsou to Jonea, Hansmatt či srbák, kteří nějaké finálkaření nebo podvodné logování vůbec neřeší. Třeba u RV bych něco podobného nečekal.

 

PS: Hmm, tak ty odpovědi na naši EC zaslané od Alke04 nebyla náhoda. Asi mě to nepřekvapuje.

 

No, právě že takový Mirek Dušín taky nejsem a nedokážu být. A za to se právě stydím. Pohybuji se v té "šedé zóně" jak popisuji výše (občasné BF, výpočty multin doma, odhady podle vzorce, výjimečné odlovy s někým, atp.). Nemám Kapsův morál, abych využíval ignore list. Kdybych byl, tak neloguji taky úplně vše, co jsme našli, protože díky rodině bych některé keše prostě nestihl obejít po směru (když si u multin zjistím indícii, abychom nezjistili, že je třeba se vracet, ale vždy se snažím navštívit i ty stage). Dnes už 95% keší lovím s rodinou. Dana taky loví kešky. Jenže s dvěma kluky už není tolik času na luštění, abychom si každý keš sám vyluštili... Dana ho má ještě méně, takže mi už tolik nepomáhá jako dříve, kdy jsme keše více luštili spolu. Protože ona dělá to ostatní důležité abychom mohli vyrazit.

 

Na druhou stranu si občas říkám, proč se cítím za nás dva tak blbě, když u 98% kešek co mám odlovené mám přesně postup výpočtu finálky v souboru (ty 2% jsou právě ty BF nebo ještě mě napadlo občasné otvírání pokladů, kde jsem nedokázal najít řešení - i zde luštím třeba dodatečně). Když vidím u FTFek a logů, jak většina to luští ve velké bandě (někdo to vyluští atp.). Já to většinou luštím sám a pak teprve si napíšu o kopanec. Vidím party, jak jezdí spolu, ty alespoň většinou luští ty kešky ve skupině, to lze ještě tolerovat. Některé, co už je horší, se dají dohromady tak, že jeden honibod sezve ostatní na výpravu za finálkami a ostatní zajímají jen ty krabice. Ne zážitky. Z toho mi je ale fakt smutno. Proč se ale já tedy trápím, že občas něco obejdu jiným způsobem řešeni (BF, zjištěním indícií jinde, odvozením ze vzorce a pak si stejně ty stage projdu).

Chtěl bych nebýt tak závislý na GC. Jako jeden kamarád. Loví jen tradičky, jen občas a když jsme někdy na výletě, sice si s námi odloví i mysterky, multiny, co najdeme společně, ale loguje si jen ty tradičky... Říká, že si ty multiny a mysterky nevyluštil. To jen pro ty, co si myslí, že všichni jsou zkažení. Není to tak. Bohužel ti zkažení jsou víc vidět, protože objedou více keší a mají více logů.

 

 

Ještě k tomu co popsal Madbin je docela možné, že se to stalo tak, jak to popisuje, a to zase není takový prohřešek. Jenže kde je pravda? Bez důkazů to zde nikdo asi nedokáže. On (a další RW) by se měli poučit, že je lepší toto nedělat, aby neztráceli na důvěře, my bychom měli být trochu shovívaví, protože jednoznačný důkaz, že to nebylo tak, jak říká asi opravdu není (alespoň jak jsem to já pochopil). U toho Alkeho je otázka, jak se dostal k heslu. Není to stejné, jak se dostal do revírnického účtu kdysi ještě někdo jiný, myslím z Libereckého kraje? Teď doufám, že se nepletu, nechce se mi to hledat, tak raději neříkám jméno. Když tak mě doplňte.


Tento příspěvek byl upraven od Roman_Jaromer: 03 květen 2018 - 9:32

  • 2

#45 None

None

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 285 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2018 - 9:37

Je fakt, že jsem trochu zklamanej. Na druhou stranu, moc korumpuje a míra korumpovatelnosti stoupá s mírou moci. Sám pro sebe jsem si dal otázku - a ty sám bys to nikdy nevyužil?? Říkám si, že spíš ne, ale kdo ví. Pravdou zůstává, že geocaching až tak "nežeru" a tak mám spoustu věcí nastavenou řekněme trochu jinak. Nepoužívám finálky, nenapsal bych si strom, kam jsem nevylezl, klidně si napíšu mysterku, kterou jsem neluštil, ale přišel jsem tam s partou, která ji měla vyluštěnou. Dokonce, když najdu keš v přírodě podle indicií jako třeba pěšinka vyšlapané místo, budka na stromě nelesáckého typu ... a náhodou je tam keška, jsem na sebe pyšnej a samozřejmě píšu FI. Nemám problém poprosit ownera o nakopnutí a jednom případě i o souřadnice. Nasprosto zásadně nedávám náhtadní pytlíko kešky a i na PWT klidně napíšu DNF. Ve svém věku už tyhle věci beru trochu s odstupem a třeba log na pětkové mysterce " byli jsme na druhé straně Prahy a akorát pípla a tak kolega otočil auto a já po cestě vyluštil, odměnou nám byl prázdný logbook", beru jako úsměvný. Už dávno je mi jasné, že souřadnice hlavně těžkých mysterek dá na finálky málo kdo. Ale třeba jsem naivní.


  • 7

#46 Sopdet Reviewer

Sopdet Reviewer

    Advanced Member

  • Reviewer
  • PipPipPip
  • 140 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2018 - 9:40

Jeste ze mam ze vsech RV na svete nejmene odlovenejch kesi :D :D :D :D radsi vyrazim s partou na par kesi, nez luxovat vsechno :D 

 

Co se tyka uteklych RV uctu, byly to testovaci ucty GS, bylo jich cca 20, litaly po ruznych forech, uloz.to atd atd, GS - respektive admini si je vytvorili aby mohli testovat ruzne funkce, bohuzel jaksi "netusili" ze hesla typu 123456 a jim podobna nekteri kaceri snadno odhali :D :D :D :D, nasledne se na ucty zapomelo, spooousta lidi je pouzivalo pro "lusteni" a pak se nasel jeden "locked RV" a ten zacal archivovat, mazat atd ... najednou se povedlo vytahnout ve 4 v noci s postele GS adminy a ti rychle vzpominali na to jake ucty jeste kde maji a rychle mazali ... 


  • 10

Retired Sopdet Reviewer
Bývalý reviewer pro ČR, zejména Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj


#47 doodle_cz

doodle_cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 69 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2018 - 10:23

Na druhou stranu, moc korumpuje a míra korumpovatelnosti stoupá s mírou moci. Sám pro sebe jsem si dal otázku - a ty sám bys to nikdy nevyužil?? Říkám si, že spíš ne, ale kdo ví.

 

Tahle otazka je docela zajimava. Z myho pohledu je to ale jen o absolutnim oddeleni roli RV a standardniho uctu. RV pouzivam pouze k administraci, standardni ucet k lovu. Nikdy, a tim myslim skutecne NIKDY, te nesmi napadnou pomoci si RV uctem. V pozici madbina proste napisu DNF nebo prelustim v terenu (a ne ze by to se znalosti postupu bez problemu neslo). Protoze udelas to jednou, udelas to znova. Tak to proste je.

Mam nastavene jasne hranice, za ktere nejdu. Neukradnu kabat v hospode, prestoze tam visi a moh bych si ho vzit. Vlastne me ta moznost ani nenapadne.

Taky bych moh finalkarit pres verejne servery nebo somrovat souradnice u kamaradu a nedelam to. A pritom je takovejch mysterek, ktery me iritujou roky.... holt jsem dospel ke zjisteni, ze nemusim mit vsechno.


  • 11

#48 k-lord

k-lord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 077 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2018 - 10:41

Upřímně mi toto vlákno přijde, že je to hon na reviewery a každý teď bude hledat, kdy a co odlovili "nepoctivě". Popravdě je mi jedno, jestli během svého RW života tu možnost něco odlovit bez luštění využijí nebo ne. Geocachingu věnují plno volného času u počítače zatímco my mužeme být venku a hledat keše. Je-li ta možnost, že vidí finálku, jednou z mála odměn, co za tu "otročinu" mají, tak klidně. S tím nemám problém. To je reakce na to, jak tu hned někdo vytahuje špínu na Tobiase a Voyagera. U Voyagera nevím, ale Tobias věnoval a jako neRW věnuje GC stále hodně. Co si ale nějakou malou kritiku zaslouží je chování Valena. Ne snad to, že by něco odlovil podle finálek (pro to platí, co už jsem napsal výše), ale že si mohl odpustit to veřejně prezentovat ve stylu - když je keška blbá (v jeho podání platí o mysterce), tak je finálkaření v pořádku. Tím moc dobrou reklamu reviewerům obecně neudělal. Pomluvy se šíří jako lavina a asi se jim nebudou líbit komentáře "Když můžou podvádět RW, proč bych nemohl taky." Na druhou stranu je ale naivní si myslet, že nějaké drobné excesy RW nějak masivně inspirují nebo budou inspirovat kačery k podvodům. To si každý musí srovnat hlavně u sebe, jak chce tuto hru hrát.

Aneb podle modifikovaného výroku "Kdo je v geocachingu bez viny, ať první hodí kamenem" by bylo dobré se zdržet příliš kritických výroků na stranu RW. Bez nich byste neměli co hrát.


  • 11

#49 MiroslavRouta

MiroslavRouta

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 124 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2018 - 10:46

Pohybuji se v té "šedé zóně" jak popisuji výše (občasné BF, výpočty multin doma, odhady podle vzorce, výjimečnéodlovy s někým, atp.). 

Já bych se zase nesnažil být papežštější než papež. Na BF nevidím nic špatného. Kačer si s tím dá práci. Výpočet multiny doma - opět, projde si to aspoň virtuálně. Odhady podle vzorce - teď se se mnou možná bude nesouhlasit, ale to může být kolikrát blbost ownera, že ten vzorec má udělaný tak, že se prostě jednoduše prolomit dá. Odlovy s někým - často chodívám ve více lidech, tak si luštění prostě rozdělíme a většinou pak řešení vysvětlíme. Tohle jsou věci, který já osobně za žádný prasárny nepovažuji.

Třeba co se týče mě a mých keší, tak na řekněme na větší části keší to až tak moc neřeším, jestli to kačer zfinálkařil nebo ne, protože jsou tak jenoduchý (mysterky) nebo krátký (multiny), že je mi to prostě nějak fuk. I když bych tohle asi neměl říkat. A na těch jednoduchých keších to ani z logů často nemáš šanci poznat.

Nicméně se zvětšující se délkou/obtížností se zvyšuje i moje nas****, když je evidentní, že to někdo zprasil. Nebo když mi na takovou keš, která zabere třeba víc jak hodinu, přijde "dík za keš". To bych střílel. 

Co se týče těch multin, jsou takové, kde třeba nechci, aby se to dalo dát od stolu a když to fakt nechci, tak to fakt nedáš. Dělám to ale s vědomím, že finálkařům nezabráním. A pak jsou takový, u nichž vím, že jsou zlomitelné/luštitelné od počítače a je mi to srdečně fuk a říkám si jen, že kačer je hloupej, když to nechce vidět.


  • 7

#50 KRON family

KRON family

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 292 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2018 - 10:59

U toho Alkeho je otázka, jak se dostal k heslu. Není to stejné, jak se dostal do revírnického účtu kdysi ještě někdo jiný, myslím z Libereckého kraje? Teď doufám, že se nepletu, nechce se mi to hledat, tak raději neříkám jméno. Když tak mě doplňte.

Pokud to bylo před kauzou Locked reviewer, pak to samozřejmě možné je. Klidně se přiznám, že tím člověkem z Libereckého kraje jsem byl já. Bylo to celé jen o tom, že člověk měl příležitost. A to si to pak raději obhajuje jak chce, než aby přiznal, že udělal chybu a upustil od svého jednání. Dnes to přiznávám. Už roky lovím poctivě (což je na našich nálezech vidět) a k testovacímu účtu hlavního programátora Groundspeaku jehož heslo bylo password jsem se naposledy přihlásil při ukončení akce Chřástal. Bohužel jsem to byl taktéž já, kdo ty přihlašovací údaje umístil na Uloz.to a Pastebin (tehdy s představou, že když mě chytnou, prostě řeknu že jsem ty údaje našel na internetu) a využilo jich mnoho dalších lidí z celého světa. Poslední pokus o přihlášení na tento účet jsem učinil při řádění Locked reviewera, nikoliv již kvůli brakování finálek, nýbrž když jsem měl tušení že kdosi zamyká keše právě přes tento účet. To se ukázalo jako správné tušení, jelikož účet byl přejmenován a bylo k němu změněno heslo. Tehdy už šlo o dost, proto jsem celou věc nahlásil jednomu z reviewerů. Když Groundspeak následně zkontroloval přístupy na tento účet, rozdal několik desítek banů.
Dnes bych takovému pokušení již odolal, ale pozdě bycha honit. Jméno mi to zkazilo na dlouhou dobu. Nebylo příjemné poslouchat při společném ftf nadávání na blbce, na eventu v Náchodě do k****. Nebylo příjemné večer usínat poté, co jsem se zde dočetl že mi někdo jede rozbít hubu. Ale pomohlo to pochopit, že to co dělám není správné. Mohl bych v těch nepříjemných věcech pokračovat dál, naposledy jsem nějaké "tomu nevěnuj pozornost, to psal Chřástalovic Tiskař" četl před pár týdny, ale to už je holt daň z blbosti.
  • 14

#51 mh.mail

mh.mail

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 781 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2018 - 11:20

Z myho pohledu je to ale jen o absolutnim oddeleni roli RV a standardniho uctu. RV pouzivam pouze k administraci, standardni ucet k lovu.

 

A já si dokonce myslím, že oddělení rolí nemusí nutně znamenat fyzické oddělení účtů. Viděl jsem v zahraničí pár reviewerů, u kterých to vypadalo, že mají jenom jeden účet, na který i loví. Osobně si myslím, že to jde, jenom to klade na dotyčného vyšší nároky. Ale zase tak velké, proboha, taky ne. Já taky klidně projdu kolem kabrioletu, který má v zapalování zastrčené klíčky a nenapadne mě, že bych s ním odjel. Nebo kdyby měl na sedadle položený mobil, tak mě taky ani nenapadne, že bych si ho vzal. A tady jde o víc, než o nějaké pofiderní body v geocachingu. Věřím, že takhle to má postavené většina z vás. Tak proč, hergot, tam, kde opravdu o nic nejde, to tolik lidí porušuje?

 

Mě, jakožto psychologa-amatéra, baví snažit se vcítit do myšlení druhých lidí. Je to docela zábavné snažit se uvažovat chvíli jako někdo jiný, obzvláště ten, s nímž nesouhlasím. Musím se přiznat, že do myšlení některých kačerů se vcítit prostě neumím — narážím na limity svého uvažování. Například se ještě horko těžko dokážu vmyslet do lidí jako je Jonea, ale už se v žádném případě nedokážu vmyslet do těch, kteří ho adorují. Jak může někdo oslavovat někoho, o kom ví, že k tomu dospěl nepoctivě? Kdyby to nevěděl, tak to taky ještě dokážu pochopit. Ale když to ví, že si ty nálezy nahrabal nepoctivě, a ví dokonce, jakým způsobem, a přesto ho obdivuje?! Tohle mi hlava nebere a asi nikdy nebude.

 

Ne, nedělám ze sebe Mirka Dušína, nejsem jím a ani nechci. To je zase druhý extrém, který tak trochu cítím z projevů Romana_Jaromer. Není nutné snažit se být absolutně spravedlivý a absolutně „čistý“. Občas si zahřešit je, podle mě, dokonce zdravé. Ale důležité je to „občas“ a taky to vědomí „teď hřeším“. Nikoliv hřešit a brát to jako normu, jako že se nic nestalo. To už je špatně.

 

Vzpomněl jsem si na historku, jak jsem byl na začátku devadesátých letech s rodiči na dovolené v jednom moravském kempu. Mámina kolegyně z práce, která tam byla taky, přišla s tím, že o pár kilometrů dál je pole s cibulí a prej, pojeďme tam večer si nějakou nasbírat. Z naší rodiny jsem měl řidičák jenom já, po nějakém přemlouvání jsem řekl dobře, já vás tam zavezu a zase vás vyzvednu, ale krást tu cibuli s vámi nebudu. Tak jsem je vyložil u pole a odjel jsem asi dva kilometry na vedlejší silnici, tam jsem zaparkoval a poslouchal autorádio. Mobilní telefony měl tehdy v autě jen James Bond v amerických filmech, takže ve smluvený čas jsem zase přijel k poli. Máma mi říká: Támhle na tý vedlejší silnici je asi majitel, musíme rychle zmizet. Jojo, Škoda 120 se čtyřmi dospělými lidmi (hmotnost cibule zanedbám), ta akceleruje jak blázen. Jakmile jsme se rozjeli, ten chlap na motorce (nebo to byl Pionýr, to nevím) se rozjel taky. A oba jsme se blížili ke stejné křižovatce, my po hlavní, on po vedlejší. Šlo pouze o to, kdo tam bude první. Plynový pedál jsem měl až pod podlahou a úzkostlivě jsem sledoval stín motocyklisty. Naštěstí jsme tam byli dřív my, profrčeli jsme křižovatkou a hnali si to dál. Ale SPZ asi byla čitelná, čert ví. Měli jsme pak strach, jestli ho nenapadne prohledávat nejbližší kempy, v jednom z nich jsme totiž byli. Ale nic takového se už nestalo. Zpátky v kempu si to pak rodiče ode mě vyslechli: Stála vám ta cibule za to? No nestála. Myslím, že byli vytrestaní až až. Kolik toho nasbírali a kolik by za to zaplatili v obchodě? Pakatel.

 

Já prostě to kradení nemám v genech. A protože podle sebe soudím tebe, tak vždycky moje první uvažování o někom nebo o něčem bude v tom pozitivním smyslu. Já prostě pořád žiju v domnění, že to nikomu nestojí za to, aby to dělal, tím spíš u hry, u zábavy. Ale ono bohužel stojí. A některým dokonce dost zásadně. A to je na tom to hrozivé. Ale co, každý máme nějak hluboký ten svůj pohár trpělivosti. Až jednou přeteče, bude na pořadu dne udělat geocachingu pá pá. Svět se kvůli tomu nezhroutí a možných jiných aktivit je spousta. A pohár trpělivosti se začne naplňovat zase ode dna. A to je, milé děti, koloběh nasranosti v životě.


  • 13
„Normální je nepodvádět.“
http://gc.i-mh.net/ | gc@i-mh.net

#52 Rico Reviewer

Rico Reviewer

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 86 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2018 - 12:03

Nechci vás tu přesvědčovat o jiné pravdě, o svatosti reviewerů, jsme jen lidi a tak i my dovedeme "sejít z cestí". Mnohdy je to tím, jak kdo z nás má nastavenou hranici toho co je OK.

 

Spíš nadhodím filozofickou úvahu nad tím, kde je hranice toho co je a co ještě není podvod. Co když existuje mysterka, která má evidentně hloupé řešení, typu uhádni na co jsem myslel ráno v porcelánové zasedačce? Jistě takovou znáte, a ne jednu. No a vy ji odlovíte jedním z následujících způsobů:

  1. jdu v partě s kamarádama z nichž jeden se obětoval a vyluštil to
  2. když šla moje parta, tak jsem nemohl, ale kluci mi souřadky poslali
  3. kluci z party mi řekli jak to mám vyluštit

Pro mě osobně je v pořádku jednička, prostě je to pro mě týmovej odlov a obvykle je při něm největší zážitek ze hry a o to mě osobně jde. Chápu, že pro jiného je už i ta jednička za hranou, stejně tak jako bude dost těch, pro které jsou v pohodě všechny tři. A teď babo raď. Nejzajímavější na tomto uvažování je se na to kouknout z pohledu pravidel, to jsou totiž všechny tři způsoby v pořádku, protože existuje fyzický zápis v logbooku, což je dle pravidel jediná a nutná podmínka uznání logu na gc.com.

 

Závěr? Nic co by debatu rozseklo, snad jen otázku na závěr. Uznáváte, že když je zápis v logbooku, tak je nárok na log a když zápis v logbooku není, tak nárok není? Na tom druhém se snad shodneme, není zápis v logbooku, není log na netu, ale smíříme se s tím prvním? Když ne, tak jak by to pravidlo mělo být nastavené, jde to vůbec?


  • 6

#53 Tedik

Tedik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 54 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2018 - 12:09

Co když existuje mysterka, která má evidentně hloupé řešení, typu uhádni na co jsem myslel ráno v porcelánové zasedačce?

 

A proč vůbec revírník dovolí, aby takováto mysterka vznikla?


  • 1

#54 Pontiac_CZ

Pontiac_CZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 161 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2018 - 12:12

Protože by se dostal k subjektivnímu posuzování komplikovanosti šifry, o které owner bude tvrdit, že z jeho pohledu má logiku. A ani to asi nemá čas, je rád, když ověří, že keš vyhovuje po formální stránce, že existuje finální wp atd.


  • 4

SW: a:Drake 6
HW: Ulefone PowerArmor 18t (Android 12), Qstarz BT-Q818XT bluetooth GPS modul

 

"When you go to hide a geocache, think of the reason you are bringing people to that spot. If the only reason is for the geocache, then find a better spot." – briansnat

 
 

 

 


#55 Rico Reviewer

Rico Reviewer

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 86 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2018 - 12:14

A proč vůbec revírník dovolí, aby takováto mysterka vznikla?

 

Protože to není jeho úkol, ba ani pravomoce to rozhodovat a jakkoli omezovat. Když to jde, ta to zkoušíme rozmluvit, ale ono to většinou v těchto případech právě nejde. :)

 

Mimochodem, já mám na geocachingu rád i to, že si v něm každý může najít to své a třeba zrovna tato keška může někomu udělat radost.


  • 16

#56 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2018 - 12:19

Já bych se zase nesnažil být papežštější než papež. Na BF nevidím nic špatného. Kačer si s tím dá práci. Výpočet multiny doma - opět, projde si to aspoň virtuálně. Odhady podle vzorce - teď se se mnou možná bude nesouhlasit, ale to může být kolikrát blbost ownera, že ten vzorec má udělaný tak, že se prostě jednoduše prolomit dá. Odlovy s někým - často chodívám ve více lidech, tak si luštění prostě rozdělíme a většinou pak řešení vysvětlíme. Tohle jsou věci, který já osobně za žádný prasárny nepovažuji.
Třeba co se týče mě a mých keší, tak na řekněme na větší části keší to až tak moc neřeším, jestli to kačer zfinálkařil nebo ne, protože jsou tak jenoduchý (mysterky) nebo krátký (multiny), že je mi to prostě nějak fuk. I když bych tohle asi neměl říkat. A na těch jednoduchých keších to ani z logů často nemáš šanci poznat.
Nicméně se zvětšující se délkou/obtížností se zvyšuje i moje nas****, když je evidentní, že to někdo zprasil. Nebo když mi na takovou keš, která zabere třeba víc jak hodinu, přijde "dík za keš". To bych střílel. 
Co se týče těch multin, jsou takové, kde třeba nechci, aby se to dalo dát od stolu a když to fakt nechci, tak to fakt nedáš. Dělám to ale s vědomím, že finálkařům nezabráním. A pak jsou takový, u nichž vím, že jsou zlomitelné/luštitelné od počítače a je mi to srdečně fuk a říkám si jen, že kačer je hloupej, když to nechce vidět.


Ne, nedělám ze sebe Mirka Dušína, nejsem jím a ani nechci. To je zase druhý extrém, který tak trochu cítím z projevů Romana_Jaromer. Není nutné snažit se být absolutně spravedlivý a absolutně „čistý“. Občas si zahřešit je, podle mě, dokonce zdravé. Ale důležité je to „občas“ a taky to vědomí „teď hřeším“. Nikoliv hřešit a brát to jako normu, jako že se nic nestalo. To už je špatně.

 

Snažil jsem se vystihnout to, že existuje nějaký ideál, jak by bylo správné lovit keše. Ovšem život není ideální. Proto já osobně budu propagovat ideál, ale tolerovat to, že v normálním životě se ideálu normálně pokaždé nedosahuje. Osobně se cítím blbě z toho důvodu, protože někoho to může naštvat, když to neudělám podle toho, jak si to představoval on (autor té keše). Na druhou stranu svůj způsob lovení (i psaní logů, v kterých občas napíšu to, co si myslím, i když to není jen to dobré) si snad dokážu obhájit i před autory těch keší, které odlovím.

Už se mi totiž i jednou stalo, že když jsem do logu napsal, jak jsem našel keš BF-kem, autor ji archivoval. Tenkrát asi proto, že jsem popravdě napsal, že podobná luštění nemám moc rád, nenapadlo mě, jak se luští, a tak jsem to zkusil jako spousta lidí přede mnou BF-kem - nejdříve jsem zkusil zjevnou stezku ke skalám, kde nic nebylo, až pak jsem keš našel hned u cesty.
 
 

Pokud to bylo před kauzou Locked reviewer, pak to samozřejmě možné je. Klidně se přiznám, že tím člověkem z Libereckého kraje jsem byl já. Bylo to celé jen o tom, že člověk měl příležitost. A to si to pak raději obhajuje jak chce, než aby přiznal, že udělal chybu a upustil od svého jednání. Dnes to přiznávám. Už roky lovím poctivě (což je na našich nálezech vidět) a k testovacímu účtu hlavního programátora Groundspeaku jehož heslo bylo password jsem se naposledy přihlásil při ukončení akce Chřástal. Bohužel jsem to byl taktéž já, kdo ty přihlašovací údaje umístil na Uloz.to a Pastebin (tehdy s představou, že když mě chytnou, prostě řeknu že jsem ty údaje našel na internetu) a využilo jich mnoho dalších lidí z celého světa. Poslední pokus o přihlášení na tento účet jsem učinil při řádění Locked reviewera, nikoliv již kvůli brakování finálek, nýbrž když jsem měl tušení že kdosi zamyká keše právě přes tento účet. To se ukázalo jako správné tušení, jelikož účet byl přejmenován a bylo k němu změněno heslo. Tehdy už šlo o dost, proto jsem celou věc nahlásil jednomu z reviewerů. Když Groundspeak následně zkontroloval přístupy na tento účet, rozdal několik desítek banů.
Dnes bych takovému pokušení již odolal, ale pozdě bycha honit. Jméno mi to zkazilo na dlouhou dobu. Nebylo příjemné poslouchat při společném ftf nadávání na blbce, na eventu v Náchodě do k****. Nebylo příjemné večer usínat poté, co jsem se zde dočetl že mi někdo jede rozbít hubu. Ale pomohlo to pochopit, že to co dělám není správné. Mohl bych v těch nepříjemných věcech pokračovat dál, naposledy jsem nějaké "tomu nevěnuj pozornost, to psal Chřástalovic Tiskař" četl před pár týdny, ale to už je holt daň z blbosti.

Tak jsem si tě pamatoval dobře. Jen jsem si říkal, že ses z toho snad už poučil :-).
 
 

Vzpomněl jsem si na historku, ...

Jo, to mi připomnělo historku, kdy jsme s tátou viděli padat letadlo, vyjeli jsme za ním na kole, dopadlo asi 5 km od Jaroměře (viz GC1995X). Bylo plné cigaret. Všichni z okolí si je cpali do aut. Jen my se dívali na to letadlo a neodvezli si jedinou cigaretu. To byl doma sprďák, že jsme mámě nedovezli cigarety :-).


  • 0

#57 Tedik

Tedik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 54 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2018 - 12:22

Protože by se dostal k subjektivnímu posuzování komplikovanosti šifry, o které owner bude tvrdit, že z jeho pohledu má logiku. A ani to asi nemá čas, je rád, když ověří, že keš vyhovuje po formální stránce, že existuje finální wp atd.

 

Já nevím, nejsem zatím tak znalý ale... Neměla by právě tohle být práce revírníka? Nikoliv jen na základě pár psaných pravidel, ale i na základě vlastního uvážení a svých x-letých zkušeností s odlovem posoudit, zda taková keška má smysl? Nevím... Možná jsem jen naivní.

 

Pokud by stačilo jen ověření formální správnosti, tak revírníka může dělat v uvozovkách prakticky kdokoliv nebo to rovnou může dělat jen nějaký automat.


  • -7

#58 kalubr

kalubr

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 648 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2018 - 12:26

Já nevím, nejsem zatím tak znalý ale... Neměla by právě tohle být práce revírníka? Nikoliv jen na základě pár psaných pravidel, ale i na základě vlastního uvážení a svých x-letých zkušeností s odlovem posoudit, zda taková keška má smysl? Nevím... Možná jsem jen naivní.


To spíš betatester, než reviewer.
  • 3

#59 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2018 - 12:30


Spíš nadhodím filozofickou úvahu nad tím, kde je hranice toho co je a co ještě není podvod. Co když existuje mysterka, která má evidentně hloupé řešení, typu uhádni na co jsem myslel ráno v porcelánové zasedačce? Jistě takovou znáte, a ne jednu. No a vy ji odlovíte jedním z následujících způsobů:

  1. jdu v partě s kamarádama z nichž jeden se obětoval a vyluštil to
  2. když šla moje parta, tak jsem nemohl, ale kluci mi souřadky poslali
  3. kluci z party mi řekli jak to mám vyluštit

 

Pro mě osobně je to 4. možnost:

Poprosím někoho o nápovědu a já si ji sám vyluštím a odlovím. Pokud jdu s partou, tak si ji odlovím, pak doluštím (buď to zvládnu sám, nebo si napíšu o tu nápovědu). Chci vědět, co tou mysterkou autor myslel. Tu 1. mi přijde taky v pohodě, i když si myslím, že by alespoň si měli sdělit, o jakou keš se jedná a jak se luštila.

 

Trochu mi není jasné, jestli myslíš u 2. či 3., že keš ti zalogovali kluci, bez tvé přítomnosti, nebo jsi ji zalogoval jindy.


  • 0

#60 Sopdet Reviewer

Sopdet Reviewer

    Advanced Member

  • Reviewer
  • PipPipPip
  • 140 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2018 - 12:31

Ja vim ze uz jsem to navrhoval :D Ale navrhnu to znova :D Pojdme schvalovat mesic PRESNE DLE PRAVIDEL, ZADNE VYJIMKY, ZADNE POVOLENI NICEHO ANI TUK NAVIC na ani jednu stranu :D :D :D :D :D Presne dodrzeni vsech terminu, od nas, od majitelu... uvidime :D :D


  • 14

Retired Sopdet Reviewer
Bývalý reviewer pro ČR, zejména Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj





0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama