Taky mám špatné svědomí, protože ani já nehraji přesně podle toho, jak se má - občas si zjistím některé indície multin na Internetu, abych věděl, kudy takové multiny vedou, mohl doma naplánovat trasu a nemusel je složitě luštit v terénu kvůli dětem, ale pak si je snažím projít i v terénu. Přitom to i napíšu do logu. Párkrát jsem našel keš náhodou nebo BF. Občas se mi i naskytla příležitost, tak jsme odlovili nějakou tu keš, u které jsme se vyskytli, aniž bych ji měl vyluštěnou, ale skoro vždy jsem si dopočítal souřadnice (nebo jsem se o to snažil, nepodařilo se mi to opravdu jen na pár keších).
Přesto mám černé svědomí, že nehraji úplně dle pravidel. I když si myslím, že podobné chování zase není až tak špatné.
Ano, správné by bylo lovit sám, luštit sám, bez jakékoliv pomoci, multiny plnit v terénu tím, že si ji celou projdu. Ovšem. Kolik lidí by některé kešky splnilo? Některé D5 jednotky kačerů. Je otázka, jestli vůbec někdo bez pomoci autora (občas mi připadá, že někteří autoři dělají mysterky kvůli tomu, aby je ostatní prosili o radu).
Ale člověk je tvor společenský a koho by bavilo lovit kešky úplně sám. Proto se dá tolerovat něco mezi. Dle mého názoru to jsou týmové odlovy, kdy více lidí dá hlavy dohromady a dohromady luští jednu keš, projdou tu keš společně atp. Ne, že jeden sežene někde souřadnice finálky a vezme ostatní na X kešek denně s cílem zabodovat co nejvíce keší. Stejně tak jako u BF odlovu, kdy se náhodou nějaká keš najde (jen to musí být opravdu náhodou - i to se stává).
Ale nejde říkat - je normální neluštit, stačí to sehnat na finálkách / jít se správným známým (který to má z finálek). A je jedno, jak to kdo obhajuje.
A budu říkat, že keše se mají luštit a multiny procházet, i když občas najdu keš BF-kem, občas si nechám poradit, nebo se svezu s někým - člověk by se měl o vyluštění sám pokusit (alespoň s nakopnutím). Pokaždé se ale zajímám o to, jak se keš luští a co mi chtěl autor sdělit. Nejedu tam jen pro bod.