Přejít na obsah


Fotka

Co se mi tu nelíbí ...


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
114 odpovědí na toto téma

#41 Tedik

Tedik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 54 příspěvků(y)

Publikováno 06 leden 2019 - 21:28

K úvodnímu příspěvku:
Nepíši zde proto, že nemám tu potřebu tak často zde psát. Rád si zde ale počtu.
A k tvému "brekotu". Je to jednoduché: chovej se tu jako na návštěvě a nedělej nic, co se tvému hostiteli nelíbí bez ohledu na to, jestli to je nebo není napsáno v nějakých pravidlech. Pokud máš minimální dávku empatie, tak to jistě zvládneš.

A bacha na ty procenta, raději si to ještě přepočítej..
  • 0

#42 RADMI1411

RADMI1411

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 80 příspěvků(y)

Publikováno 06 leden 2019 - 22:02

Mám tu taky jen pár příspěvků, taky nejsem žádný pokročilý kačer, lovím jen když je čas. Co jsem se tu dozvěděla:

- že existují finálkové weby (to jsem fakt netušila, ale ani je nehledala, nemám zájem)

- že existuje spousta různých aplikací, jako je geoget atd. (čemuž stejně nerozumím a držím se gps navigace)

- že existuje Čtyřhranka, kterou od té doby sleduji na fb, čtu její zápisy z cest a smekám před ní a jejími výkony

- že existuje spousta lidí, kteří pro bod udělají cokoli - tam tedy nesmekám, ale jsou mi v podstattě volní, podvádějí jen sebe a přijde mi to směšné, protože GC je pro mne pořád jen hra a na mé "Maslowově pyramidě" stojí opravdu až nahoře a v případě potřeby prostě musí ustoupit do pozadí (teď jsem čtvrt roku nelovila z důvodů tězké situace v rodině a svět, helemese, stále jede dál).

- valná většina píšících věnuje energii ve vláknech, které - s prominutím - "melou" věci stále dokola

 

Pravidla GC a spoustu informací jsem se dozvěděla webu Geocaching. cz. Tenhle web včetně fb skupin je pro mne nadstavba, kde se občas něco dozvím, ale většinou tam vidím spoustu žabomyších válek, kdy se mi chce spíš křičet - proboha, vždyť je to jen hra. Pak to radši zaklapnu a jdu se věnovat něčemu jinému. Vím, že nemá smysl se do toho plést.

 

Pro mne je GC hra, která mi přinesla mnoho hezkých zážitků. Potkala jsem při ní také pár zajímavých lidí a prošla pár zajímavých eventů (ty čistě plkací mne moc nebaví, ale pokud má event náplň třeba poznávající, super). Pokud potřebuju nakopnout - a to občas ano, přestože neluštím nic extra těžkého - píšu rovnou ownerům. Zatím jsem se setkala vždy jen s příjemnou odezvou, nikdo se na mne nevytahoval, vždy mi bylo dána rada a pokud nebyly kontrolní souřadnice v listingu, odkontrolovali mi ity bez problémů.

 

Jako vše je to o lidech. Tady si myslím opravdu zůstalo hodně aktivní jen takříkajíc "tvrdé jádro", sledované zpovzdálí zřejmě početnou skupinou mlčících čtoucích.

Ostatně, ono je to tak víceméně všude, do zaběhlých skupin se nováčci většinou těžko prosazují - musí být buď hodně vytvalí, nebo mít občas hroší kůži. Na druhou stranu chápu, že pokud se někdo po šestašedesáté zeptá na věc, která mu při položení stejné otázky do vyhledavače vyskočí před oči v deseti řádcích, že dotázaní reagují nevrle.

 

Hm. Nic nového jsem vám zřejmě neřekla :), žádný extra návrh tady nedala, tak zas zalézám za buk.


  • 9

#43 Modrak

Modrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 06 leden 2019 - 22:39

Modráku, s tímhle nesouhlasím. Jak známo, žádný učený z nebe nespadnul a myslím, že by bylo lepší, kdyby zájemce dostal nakopnutí (samozřejmě ne úplný návod) právě tady, než aby je musel hledat někde jinde. Jak už jsem napsal v nějakém předchozím příspěvku, tím že je odkázán na "jiné zdroje", může se z něj snadno stát finálkář. Bod 8 tedy paradoxně posiluje finálkaření a dává tak munici přispěvatelům nekonečného vlákna o nepoctivcích.

 

A ohledně supertěžkých mysterek nevyluštitelných bez speciálních znalostí nebo pomůcek - dost dobře nechápu jejich smysl (kromě ukojení ega jejich ownerů). Když někdo dělá keš, tak snad kvůli tomu, aby na ní lidi chodili, jinak je to podle mého názoru do jisté míry zvrhlé jednání.

 

A diskutabilní je i archivace v případě prozrazení, kdo si jí chce vyluštit sám, tomu v tom přece nebrání ani přítomnost keše na finálkách. A jak moudře vysvětlil komisař Ledvina Nicku Carterovi - "To víte, tady jste v Čechách, tady se všechno vykecá"...

S timhle tady uz jsme OT. Jsem docela presvedcenej ze pri osobni debate v hospode u piva bych ti to vsechno dokazal vysvetlit. Mozna ne te uplne presvedcit, ale aspon pochopit proc to nekdo muze videt uplne opacne. Za vsim je ale v podstate to, jestli si kacer mysli ze ma pravo odlovit uplne vse a okoli se tomu musi podridit, nebo ne. Muzeme se o to nekdy pokusit, az pojedu do KT. Mas pravo volby zbrani (tedy hospodu a pivo). Akorat uz tam moc casto nejezdim.


  • 1

#44 rsc_cz

rsc_cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 876 příspěvků(y)

Publikováno 06 leden 2019 - 23:03

Že bych to taky zkusil...  ;)

 

Občas jezdím s někým na výlet, ale většinou lovím sám a často jako zpestření pracovních výletů.

 

Chodím sem prakticky denně, ale obvykle jenom skouknu co je nového. Na to jsem u předchozí verze webu používal RSS, které mi tu od té doby chybí.

 

Líbí se mi georadostný a geodepresivní koutek, u obou vláken se obvykle docela pobavím.

 

Píšu jenom výjimečně.

 

Od svých začátků používám GSAK a o tom se tu moc nedozvím. Přijde mi, že u nás moc uživatelů nemá (já jsem s ním spokojený).

 

Přes zdejší občasné nabídky na výlety jsem se seznámil s pár zajímavými lidmi a zatím to pokaždé dopadlo na výbornou. Dostal jsem se tak i docela daleko do ciziny a s většinou z nich se vídám opakovaně.

 

Také obdivuji Čtyřhranku a viděl jsem jí i naživo, takže tím víc nechápu jak ty svoje výlety dokáže přežít a ještě se z nich radovat ;)

 

Nějaké návody na luštění by tu být mohly. Ne s odkazem na konkrétní keše, ale prostě obecně. Ono těch způsobů jak schovat souřadnice je nepřeberně a i po těch letech mě často překvapí (přijde mi, že na to moc nemám buňky).

 

Řekl bych, že jako komunitní web to tu fungovalo spíš před lety, teď jakobych tu viděl pořád stejné návštěvníky. Třeba se ale pletu...

Na facebooku je těch skupin docela dost a pro spoustu lidí je asi mnohem přirozenější chodit tam. Je s tím ale spojená velká roztříštěnost...

 

Líbil by se mi tu seznam obchodů s věcmi pro geocaching (v ČR i v zahraničí), ale že by to prý byla reklama a tak nějak, takže to snad nemůže být ani jako položka na wiki.

 

Používám blokování reklam a nijak se za to nestydím. V posledních letech jsou všude až moc otravné a já mám jenom jedny nervy. Pokud to někdy vypnu (přeba příspěvek mi bez toho napsat nejde), tak občas reagují i jenom na přejetí myši nebo na kliknutí do prostoru kde jakoby nic není.

 

Netuším kolik provoz tohohle webu může stát. Asi to bude mnohem víc než co stojí hosting mě, ale i tak předpokládám, že by nemusel být problém na to vybrat prostředky (kdysi už takové návrhy byly, ale neprošlo to). Nebo možná ano pokud sem chodí jenom pár stejných lidí. Kdo ví...


  • 3

#45 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 14 515 příspěvků(y)

Publikováno 06 leden 2019 - 23:26

Provoz webu ale přeci nestojí na platbě za hosting. To není nijak významná položka. Důležitější jsou lidé, kteří se o ten web musí starat. To stojí mnohem více peněz, byť ty náklady třeba někdo dotuje ze svého volného času. Co třeba projevit trochu úcty a alespoň respektovat jeho pravidla?

Ale hlavně, ať ten web bude provozovat kdokoliv jiný kdekoliv jinde, vždy to bude něco stát, vždy se o ten web bude muset někdo starat. Někdo, koho prostě nezaplatíte, a tak to zase bude dotovat. A tím pádem zase bude mít právo diktovat si svoje podmínky.

Takže, co nechat server serverem? Větší problém je v kvalitě návštěvníků.
  • 4

#46 phrkt

phrkt

    věčný rejpálek

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)

Publikováno 06 leden 2019 - 23:47

S timhle tady uz jsme OT. Jsem docela presvedcenej ze pri osobni debate v hospode u piva bych ti to vsechno dokazal vysvetlit. Mozna ne te uplne presvedcit, ale aspon pochopit proc to nekdo muze videt uplne opacne. Za vsim je ale v podstate to, jestli si kacer mysli ze ma pravo odlovit uplne vse a okoli se tomu musi podridit, nebo ne. Muzeme se o to nekdy pokusit, az pojedu do KT. Mas pravo volby zbrani (tedy hospodu a pivo). Akorat uz tam moc casto nejezdim.

OK ozvi se, až sem budeš mít cestu, rád si popovídám, možná se na leccos začnu koukat jinak.


  • 0

#47 phrkt

phrkt

    věčný rejpálek

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)

Publikováno 07 leden 2019 - 0:07

Phrkte, opravdu Ti ani trochu nebude vadit, když tady teď veřejně napíšu půlku nebo 2/3 řešení Tvých 4kových mysterek, aniž bych měl Tvůj souhlas? A pokud to nevadí Tobě, jsi si jistý, že to nebude vadit nikomu z ownerů? Mně by to asi vadilo. A pokud jim to vadit bude, fakt to chceš ignorovat a radit proti jejich vůli? EDIT: Nebo jak si představuješ to “nakopnutí”? A bude možno i druhé, třetí, když první nepomůže?
Asi je srandovni tady teď říkat, že je gc.cz něco víc než ostatní weby, kde se návody a finálky objevujou, ale mně se ta myšlenka “když se může radit jinde, tak se může radit i tady”, prostě nelíbí.

O některých svých keších tuším, že na finálkách jsou a světe div se, pořád se najdou lidi, kteří je sami luští. Snažím se dělat takové, aby kačery luštění bavilo a nestresovalo je. Nejsem rád, že na finálkách jsou, ale nic s tím neudělám, tak jsem se s tím nějak smířil, takový je prostě reálný svět.

 

Nakopnutí není jenom vyzrazení souřadnic, ale taky postrčení správným směrem, například "koukni, jestli není něco podezřelého v obrázcích" ap. Znamená to samozřejmě individuální přístup s ohledem na keš i s ohledem na tazatele.

 

A konečně geocaching.cz je první český web, na který začátečník narazí, už název domény budí dojem, že je to oficiální web, "výkladní skříň" českého geocachingu. A že rigidní přístup dle bodu 8 situaci škodí, o tom jsem přesvědčen. Zákazy obecně situaci neřeší, ale spíš zhoršují.


  • 1

#48 tomy.22

tomy.22

    MODERATORS

  • Moderators
  • 2 411 příspěvků(y)

Publikováno 07 leden 2019 - 0:25

Zeptám se tě opačně. Kde je povoleno zveřejňovat postup řešení? Kde bereš jakoukoliv i byť malou jistotu, že jiný majitel bude skákat radostí nad tím, že někde jiní radí jak se dostat k jeho keši? Jako ty víš o lidech, kteří si šifru vyluští i když je řešení někde zveřejněno, tak já znám lidi co kvůli tomu keš archivují.


  • 0

#49 Modrak

Modrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 07 leden 2019 - 1:11

 

Nakopnutí není jenom vyzrazení souřadnic, ale taky postrčení správným směrem, například "koukni, jestli není něco podezřelého v obrázcích" ap. Znamená to samozřejmě individuální přístup s ohledem na keš i s ohledem na tazatele.

 

Koukam ze sis odpovedel sam. Ano, nutne to znamena individualni pristup. Nekomu staci jedno slovo, jinymu to budes vysvetlovat tejden. U nektery kese jedno slovo je OK, u jiny je to prusvih a vyzradi cele reseni. Ja mam jednu mysterku kde radim fakt hodne. Chodej na ni samozrejme i finalkari, ale polovina lidi to lusti a z ty poloviny zas asi pulka s moji pomoci. Nekomu staci jen upozorneni na klasickou chybu ktere se dopusti skoro vsichni a pak uz je jen log a podekovani. Jinym musim poradit postupne az 5x a zkopat je do krychle. Ale i ti to daji a lusteni si uziji. Ma to smysl. Ale nemuzou vsichni dostat tutez radu. Nekdo nechce zadnou (ja vim, nemusi se na ni koukat, ale dokazes se nepodivat u kese na hint, nebo si ho precist jen pulku?), nekdo jen malinkou, nekdo full service. Na verejnym zdroji ale muzes mit jen jednu variantu rady. A ta uz je v listingu v hintu. Cokoliv nad to se musi delat individualne, jinak to kazi hru uplne vsem. Navic jakmile by se z toho ze lidi zverejnuji napovedy stala norma, ztratil by owner nad veci kontrolu. Kdo by rozhodoval co jeste se muze zverejnit a co uz je za hranou? Pokud by nekdo nedohlizel na to co se zverejni, vykecalo by se to cely aniz by tomu owner mohl zabranit. Takze leda by to musel mit pod kontrolou owner. Tezko to muze delat treba moderator, kdyz nevi o co jde a ma dulezitejsi veci na praci. Ovsem pokud by to ridil owner, je nesmysl delat to na verejne diskuzi, kdyz owner ma presne k tomuhle k dispozici listing. Cimz mas smysl externi verejny napovedy logicky vyvracen. Proto take je ostatne zakazano napovidat verejne v logach, az tak ze je pravo to mazat. Presunem takovych napoved ven z listingu na verejne forum bys de facto obchazel pravidla.

 

Komu jde skutecne o hru jako takovou, musi tenhle argument uznat. Komu jde o neco jineho (konkretne o to aby se co nejsnaze dostal ke kesi na kterou nestaci bez ohledu na ownera a ostatni hrace), ten bude chtit verejne sdileni napoved. Cimz nechci tvrdit ze bys ty nebo ctyrhranka patril do teto kategorie. Jen je treba u veci domyslet dusledky a ne jen placnout prvni co cloveka napadne ze by se mu to libilo. V momente kdy bys ownerovi proti jeho vuli zacal zverejnovat napovedy nekde kde to nemuze ani smazat, tak je konec. To je horsi nez zverejnit souradnice. U proflaklejch souradnic se da kes prenest jinam. U proflaklyho reseni je po kesi a ownerovi nezbejva nez ten archiv. Takze to mas odpoved na tu druhou cast, proc owneri archivuji.

 

Neco jinyho je kdyz tady zverejnis obecny navod jak na nejakou sifru, treba jak lousknout frekvencni analyzou substituci, ovsem bez konkretnich dat z nejake kese a bez uvedeni kde je takova sifra pouzita. Ale obecny blog na toto tema jiste zde muzes zverejnit a nikdo ti v tom asi nebude branit. Ale takovych veci je po netu plno a kdo umi googlovat, najde si je na webu rychlejc nez tady.


  • 3

#50 phrkt

phrkt

    věčný rejpálek

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)

Publikováno 07 leden 2019 - 8:15

Ano Modráku, jak to píšeš, tak jsem to samozřejmě myslel. Tommyho přístup - neporadit nic - vlastně zpochybňuje jakékoli rady, ale to přece není žádoucí. Smysl mysterek, jak si myslím, je i v tom, že se kačer dozví něco nového z možností jak zašifrovat řešení. Nejsem v nich žádný přeborník, ale určitě toho vím víc, než když jsem začínal. Na něco jsem přišel sám (to je pak dvojnásobná radost), ale někde jsem si nechal poradit, i to mne posunulo vždycky o kousíček dál. O radách a návodech je vlastně celé školství.

 

Souhlasím i s tím, že radit má především a možná jenom owner. A právě ownerům bych tady rady k jeho vlastním keším nezakazoval, ostatně se to do jisté míry děje v rámci otvírání pokladů. I když pravda, hint může obsahovat zveřejněnou radu, kde hledat řešení.

 

A zakazovat obecné návody nevztahující se ke konkrétním keším - proč?


  • 1

#51 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 14 515 příspěvků(y)

Publikováno 07 leden 2019 - 8:22

Ale vzdyt ty obecne navody tu nikdo nezakazuje, ne? O nich se tu bezne hovori.


  • 0

#52 tomy.22

tomy.22

    MODERATORS

  • Moderators
  • 2 411 příspěvků(y)

Publikováno 07 leden 2019 - 8:29

Ano Modráku, jak to píšeš, tak jsem to samozřejmě myslel. Tommyho přístup - neporadit nic - vlastně zpochybňuje jakékoli rady, ale to přece není žádoucí. Smysl mysterek, jak si myslím, je i v tom, že se kačer dozví něco nového z možností jak zašifrovat řešení. Nejsem v nich žádný přeborník, ale určitě toho vím víc, než když jsem začínal. Na něco jsem přišel sám (to je pak dvojnásobná radost), ale někde jsem si nechal poradit, i to mne posunulo vždycky o kousíček dál. O radách a návodech je vlastně celé školství.

Souhlasím i s tím, že radit má především a možná jenom owner. A právě ownerům bych tady rady k jeho vlastním keším nezakazoval, ostatně se to do jisté míry děje v rámci otvírání pokladů. I když pravda, hint může obsahovat zveřejněnou radu, kde hledat řešení.

A zakazovat obecné návody nevztahující se ke konkrétním keším - proč?


Dobrá, odpověď jsem od tebe nedostal a asi máš křišťálovou kouly, že víš co si myslím. Jinak jak tak koukám, tak si to obracíš k obrazu svému. Koukni se na pravidlo o zveřejňování řešení keší. Je tam napsáno snad, že majitel keše zde nesmí zveřejnit řešení?
  • 0

#53 Modrak

Modrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 07 leden 2019 - 8:37

Ano Modráku, jak to píšeš, tak jsem to samozřejmě myslel. Tommyho přístup - neporadit nic - vlastně zpochybňuje jakékoli rady, ale to přece není žádoucí. Smysl mysterek, jak si myslím, je i v tom, že se kačer dozví něco nového z možností jak zašifrovat řešení. Nejsem v nich žádný přeborník, ale určitě toho vím víc, než když jsem začínal. Na něco jsem přišel sám (to je pak dvojnásobná radost), ale někde jsem si nechal poradit, i to mne posunulo vždycky o kousíček dál. O radách a návodech je vlastně celé školství.

 

Souhlasím i s tím, že radit má především a možná jenom owner. A právě ownerům bych tady rady k jeho vlastním keším nezakazoval, ostatně se to do jisté míry děje v rámci otvírání pokladů. I když pravda, hint může obsahovat zveřejněnou radu, kde hledat řešení.

 

A zakazovat obecné návody nevztahující se ke konkrétním keším - proč?

Nevim o tom ze by nekdo zpochybnoval pravo ownera poradit, i kdyz myslim ze prehanet by se to taky nemelo a i owner by to mel delat uvazlive. O tom myslim tu ale rec nebyla. S tim bych mel problem snad jen v pripade FTF, pokud by owner radil jen nekomu a ne vsem. Tam by mel byt tvrde neutralni aby to probehlo ferove. Pak uz at si s kesi dela co chce. Otvirani pokladu je trochu divny, ale je to pravo ownera ktere snad taky nikdo nezpocyhnuje.

 

Smysl mysterky asi zna jen jeji owner, jen jemu prislusi rozhodovat jestli ji pojme jako edukativni, nebo nejak jinak. Rozhodne se neda vykecani reseni ohajovat tim, ze chci nekoho neco naucit. Ja vlastne ani jiny mysterky nez ty edukativni nemam. Presto ale nezpochybnuji existenci ani smysl mysterek ktere takto koncipovane nejsou a kde se neradi. I ty maji svuj smysl. Proste jsou urcene pro toho, kdo na ne ma. Kdo uz prosel tim levelem ze se to naucil a chce neco opravdu naostro. Takove kese se zakladaji a i je nekteri kaceri (vcetne me) primo vyhledavaji. Na rovinu reknu proc. Mit na kesi stary treba 5 let jeden ze tri nalezu co na ni jsou ma pro me hodnotu. Mit na kesi u ktere se rozkeca reseni nebo finalka nalez jako jeden ze sta pro me tu hodnotu nema. Takze zatimco nekoho existence tezkejch kesi na ktery nema privadi k silenstvi, me jejich existence vyhovuje. Stejne je jich zanedbatelne procento, takze nevidim duvod se s jejich existenci nesmirit. Ucit se ma na vecech k tomu urcenych, to plati obecne. Kdyz se budes ucit lyzovat, pujdes na modrou a asi se nebudes dozadovat aby te instruktor vzal na extremni volny lyzovani mimo sjezdovku a jeste se staral abys to prezil.

 

Obecny navody nikdo snad nezakazuje. Aspon ja o tom nevim.


  • 0

#54 Bubo_CZ

Bubo_CZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 582 příspěvků(y)

Publikováno 07 leden 2019 - 9:02

Pánové, už jste se dostali zase tam, kde jsme byli s předchozími vlákny. 


  • 8

#55 phrkt

phrkt

    věčný rejpálek

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)

Publikováno 07 leden 2019 - 9:04

Dobrá, odpověď jsem od tebe nedostal a asi máš křišťálovou kouly, že víš co si myslím. Jinak jak tak koukám, tak si to obracíš k obrazu svému. Koukni se na pravidlo o zveřejňování řešení keší. Je tam napsáno snad, že majitel keše zde nesmí zveřejnit řešení?

Měl jsem za to, že bylo patrné, že jsem v předchozím příspěvku odpověděl i na tvůj příspěvek, i když jsem tě přímo nejmenoval.

 

Co se týká bodu 8 Je zakázáno zveřejňovat finální souřadnice keší a spoilovat postupy řešení bez souhlasu vlastníka keše. , tak asi jsem si ho špatně vyložil, za což se omlouvám.

 

A abych odpověděl i HaLuMovi: Nevšiml jsem si, že by tu v poslední době něco takového bylo.


  • 0

#56 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 14 515 příspěvků(y)

Publikováno 07 leden 2019 - 9:14

A abych odpověděl i HaLuMovi: Nevšiml jsem si, že by tu v poslední době něco takového bylo.

 

Ja jsem tu pakrat takovou diskuzi zaznamenal. Dokonce tu je nekde i blog na tema frekvenci analyzy textu. Ze to nebylo zrovna v posledni dobe (Co to vlastne je, ta posledni doba?), to je dano ciste poptavkou - proste se na to nikdo nikde vhodne nezeptal.

To ale nijak nedokazuje, ze by to bylo nejake tabu!


Tento příspěvek byl upraven od HaLuMa: 07 leden 2019 - 9:14

  • 0

#57 tomy.22

tomy.22

    MODERATORS

  • Moderators
  • 2 411 příspěvků(y)

Publikováno 07 leden 2019 - 9:36

Měl jsem za to, že bylo patrné, že jsem v předchozím příspěvku odpověděl i na tvůj příspěvek, i když jsem tě přímo nejmenoval.
 
Co se týká bodu 8 Je zakázáno zveřejňovat finální souřadnice keší a spoilovat postupy řešení bez souhlasu vlastníka keše. , tak asi jsem si ho špatně vyložil, za což se omlouvám.
 



V pohodě, nic se neděje, jen jsem si říkal, že to pravidlo je naprosto jasný. Jinak jsem se ptal i na něco jiného, ale nech to být.
  • 0

#58 gord

gord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 10 110 příspěvků(y)

Publikováno 07 leden 2019 - 9:58

Obecne postupy se tu cas od casu rozhodne vyskytuji, jen docela rychle zapadnou, protoze se do tech vlaken moc dlouho neco objevneho prispivat neda. Namatkou jsem ted rychle nasel nasledujici:

 

http://www.geocachin...gps-souřadnice/

http://www.geocachin...ro-začátečníky/

http://www.geocachin...usteni-z-fotek/

 

Mozna by nebylo na skodu udelat celou novou kategorii a do ni popresouvat prislusna vlakna, aby se novy ctenar podival na seznam a hned vedel, kam pro ty obecne rady jit.


  • 5

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- Combine - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)

Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

 


#59 petegeo

petegeo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 005 příspěvků(y)

Publikováno 07 leden 2019 - 12:30

Pamatujete někdo to "staré" forum...
Když jsem začínal s geocachingem, bylo v republice  z dnešního pohledu "pár" kešek. Protože jsem pracovně jezdil po republice, říkal jsem si tak ještě rok, dva a budu muset jezdit do pohraničí a mám ji celou odlovenou... K odlovení úžasného čísla 500 keší jsem dostal od kamarádů jubilejní geocoin "500 keší".
Většina byly tradičky případně multiny, mysterek bylo pomálu, řešily se většinou v terénu... Těžké aspoň pro mne "začaly" legendami jako Uhlířuv poklad apod.

Když jsem v cizím kraji zajel na kešku v terénu, vždy to bylo parádní místo o kterém bych jinak nevěděl (tehdy ani mapy.cz nebyly to co dnes).  Prakticky z počátků snad nepamatuju, že by to byla keška "jen tak pohozená v lese"...

Proč to píšu...
Na foru se tehdy většinou opravdu řešily technické věci ohledně GPS, formátu souřadnic, ale i rady pro nováčky co nosit sebou, jak mít vybavenou náhradní krabičku a nahradit prasklou či ztracenou... apod. Jo... taky se to v některých vláknech "pohádalo" ;-) ale to bylo myslím dost okrajové... Chodil jsem na forum pravidelně, buď jsem někomu něco poradil v technických věcech, nebo se toho dost dozvěděl v ostatních tématech. Byla to doba, kdy se řešilo že umisťování keší do zídek vede k jejich rozebírání, že mikro do lesa nepatří, že špatný hint vede k rozhrabávání kořenů stromů či pařezů v okolí, ale i že kešky nemají být skleněné lahve od zavařovaček, a podobně.

Myslím že jak se změnil geocaching logicky se mění i forum a jeho obsah a jeho uživatelé.
S enormním nárustem keší logicky souvisí i enormní nárůst geokačerů (či naopak...). A stejná paralela je i s kvalitou obého...

Forum jsem nepřestal číst, občas tu najdu odkaz na dobrou kešku, či kvalitní ownery. Pokud vidím technický dotaz a můžu poradit tak poradím, ale jinak se do těch dohadování moc nezapojuji. Pobavím se v radostném a depresivním koutku a kouknu na nové challenge či virtuálky. Ale to je tak vše..

Z hádek o tom, která pravda je pravdivější jsem asi už s věkem vyrostl.
Nevím jak to nyní "zkulturnit". Možná by prospěla větší strukturovanost fóra, a v okamžiku kdy je ve vlákně něco OT, nebo se objeví vzájemné napadání, tak přeřazení takového příspěvku do nějakého "odpadního" vlákna. Samozřejmě to zavání cenzurou, ale znám to z některých FB skupin o domlouvání lezení, cestování apod. a tam to funguje.


  • 7

#60 ProKesTom

ProKesTom

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)

Publikováno 07 leden 2019 - 17:49

Mně se tu hlavně nelíbí, že tento server přenáší i autentizační údaje (heslo) nešifrovaně. Tak je fakticky vyzrazuje. Přinejmenším poskytovateli internetového připojení a pokud sem někdo přistupuje třeba přes free wifi, tak všem na té wifi. Mimochodem, heslo je citlivý osobní údaj, takže jeho ochrana je povinností provozovatele.


  • 1




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama