Přejít na obsah


Fotka

Jak jste začínali?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
34 odpovědí na toto téma

#21 Roman-tik

Roman-tik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 51 příspěvků(y)

Publikováno 09 leden 2019 - 17:33

Poprvé jsem o GC slyšel tak někdy kolem roku 2007, ale nezaujalo mě to. Jako turista jsem měl jiné cíle, než koukat po nějakých krabicích v pařezech. V září 2010 jsme však absolvovali zájezd do Tater a když jsme pak na polské straně netušili, kudy přesně jít, jeden kolega vytáhl navigaci a určil směr. Od té doby jsem po ní začal toužit a v prosinci se mi Dakotu 10 podařilo vyhrát v aukci za solidní cenu. Jenže v zimě jsem moc nechodil, tak jak ji ozkoušet? Vzpomínka na GC mi nabízela možnost jejího "mimosezóního" využití. Takže mě mladej zaregistroval (neboť anglicky a na pc skoro neumím), pak jsem studoval GeoWiki a 30.12.2010 večer jsme se spolu vydali na první lov na keš cca 100 m od baráku. Samozřejmě neúspěšně, protože jsem to vyhodnotil, že to bude uvnitř domu  :) a považoval akci GC za skončenou. Ale ráno mi to nedalo a vzápětí se dostavil ten euforický pocit z prvního nálezu! Štěstí nezměrné! A když jsem v tom nadšení, o kus dál je ještě jedna v parku - jdu na ni. A opět úspěch! Rychle domů a plný dojmů líčím ty skvělé zážitky mojí milé a lákám ji na procházku s nálezem pokladu. Neodmítla a zalíbilo se jí to. Do půlnoci jsme se ještě stavili pro jednu další, takže první úspěšný keškovací den byl se 4 FI. Prostě bombastická zábava! Kešky nás nasměrovali na mnohá místa, která by jsme ani jinak nenavštívili, neb tam nevedou turistické značky a jsme za to vděčni. A že existuje stránka se statistikou jsem zjistil teprve asi za tři roky, ale stále jsem nechápal, co je to ten MATRIX (nyní už vím), ale dokázal jsem žít bez toho dobře až doposud.


  • 2
Roman-tik = za keš dík :-)

#22 Kynicacher

Kynicacher

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 17 příspěvků(y)

Publikováno 09 leden 2019 - 18:02

Ahoj, díky za hezké, vzpomínkové téma. ;-)

My jsme začali naprostou náhodou. Jeli jsme z Jihlavy z nákupů a jen tak bloumali krajinou, koukali do mapy, kterou vesničku nebo městečko jsme ještě nenavštívili a kde by mohlo být něco zajímavého. Mapa v okolí moc neznámého a zároveň zajímavého nenabídla, takže jsme jen tak na blind dojeli do Herálce. Obdivovali jsme místní zámek, kde je teď luxusní hotel. Přes silnici nás ale zaujala úplně jiná budova. Stará, rozpadlá, ale uvnitř evidentně probíhali nějaké opravy krovů. Odhadovali jsme k čemu sloužila, obcházeli jsme ji kolem dokola a nade dveřmi jsme našli vytesaný nápis. Horkotěžko jsme rozluštili pár slov, ale k ničemu nám to nebylo. Pomohl až strejda google, který nám ukázal moc hezké povídání o starém špejcharu v Herálci. Byl to listing. Co je to geocaching? Prý se musím přihlásit... Dojeli jsme k sestře do Humpolce a začala jsem pátrat. Přítel měl nějaké skromné informace. Prý má takovou divnou kolegyni a ta o tom cosi povídala. Je to nějaká hra. No nedalo mi to a pátrali jsme dál, četli pravidla, studovali různé stránky. Sestra, ani její rodina to neznali. Všude bylo napsáno, že se musíme registrovat na geocaching.com. A tak se stalo. Naše první odlovená keš byla u židovského hřbitova v Humpolci, kam jsme šli všichni, a já tak našla svoji první krabičku. To byla nejúžasnější krabička. :D Na další jsme se ještě ten den vrátili do Herálce ke špejcharu. :-) Právě ten poučný listing o špejcharu https://coord.info/GC4WECW nás přesvědčil, abychom se zaregistrovali a hledali nová zajímavá místa. Takže jestli je tu náhodou owner Kokosky, patří mu velké díky. A stejně tak všem, kteří tvoří hezké keše. :-) 


  • 2

#23 MiroslavRouta

MiroslavRouta

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 124 příspěvků(y)

Publikováno 09 leden 2019 - 21:11

Jéjej! To se stalo 11. února 2013 v dobách gymnaziálních. Byl jsem v Berouně na olympiádě z ČJ a byla tam i jedna má spolužačka, se kterou jsem se nikdy nijak moc nebavil, prostě nebylo o čem. A prý, že jde po skončení na kešku, jestli nechci jít taky. Tak jsem přisvědčil s tím, že přeci nechci vypadat jako blbec, že nevím, o čem mluví a stejně na to zapomene. Jenže nezapomněla nic, tak jsem šel s pravdou ven, vysvětlila mi, oč jde, já si uvědomil, že už jsem o něčem takovém slyšel a nalezli jsme spolu moji první keš u gymplu v Berouně. Druhá keš, o kterou jsem se v životě pokusil byla slavná tradička v Berouně na náměstí. Hrozně jsme se tam tenkrát vyblbnuli a našli samozřejmě kulový, protože zkušenosti jsme neměli skoro žádné (i když tehdejších 50 spolužaččiných keší mi přišlo jako hrozně moc). Pak začaly keše v okolí domova, v Hořovicích, kde jsem studoval, o prázdninách u tety v Praze no a dnes jsem (už teda delší dobu) docela závislák, byť teď to malilinko (vážně jen trošičku) omezuji.


  • 2

#24 krky

krky

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 132 příspěvků(y)

Publikováno 09 leden 2019 - 21:51

Také jsem si zavzpomínal a rád se o své začátky podělím, bo nebyly úplně standardní. A navíc jsem měl před čtrnácti dny výročí. ;)

 

Jako mnozí jsem o GC "kdysi dávno" cosi slyšel, ale pouštěl to jedním uchem tam a druhým ven. Zlom nastal před osmi lety na vánoce, když jsem pod stromečkem rozbalil navigaci Oregon 450 (stále ji mám a používám jako hlavní nástroj). Od rodičů, že prý když furt kdesi chodím a jezdím na kole, tak abych se neztratil. První niterná reakce byla, k čemu mi to bude dobré, však kolem domova to dobře znám (strašný omyl :D ) a když jedu někam dál, koupím si mapu. Ale dárky se neodmítají, že, tak jsem navigaci zprovoznil, zkoumám co to umí a hned na úvodní obrazovce na mě kouká ikona "Schránky s poklady". Poměrně brzy se mi rozsvítilo, začal několikadenní rychlokurz pročítáním všech dostupných informací a před silvestrem padlo rozhodnutí, že to teda zkusím a uvidím. Podmínky ideální, -15°C, půl metru sněhu, tma a nejbližší keš je multina o dvou stagích v parku věnovaná Valašskému muzeu v přírodě (GC129AJ). Se štěstím začátečníka jsem zjistil všechny indície a vypočítal na první dobrou, jenže keš byla v křoví u stromu a ve svahu (což bylo naštěstí i v hintu), takže jsem se tam solidně vyválel v prašanu a nakonec ji vyhrabal. Zmrzlý jak štolverk jsem se poprvé zalogoval plný nadšení z toho, že "To opravdu funguje!". A tím byl můj osud zpečetěn.

Kdo by čekal, že další už byla obvyklá tradička, velice by se mýlil. Hned vzápětí jsem si troufnul na mysterku D3,5! (GC19MVP) Hádanky a šifry mě vždycky bavily a základ jsem si odnesl ze skautu. Sice s luštěním pomohl google, ale na nový rok jsem vyrazil opět do terénu a vyhrabal ze sněhu svou druhou keš. Až cestou domů jsem jako zkušený borec vyhmátnul tradičku u kostela.

Po lehce divočejším začátku jsem si za těch osm let ujasnil, co od GC čekám, čím mě naplňuje a držím se toho. První keš jsem založil až po čtyřech letech (a více jak roce příprav, dodnes funguje) a takovou perličkou je, že owner mé první mysterky, xmarwin, byl jeden rok mým vedoucím (rádcem) na skautském táboře, díky GC jsem se s ním opět potkal po asi dvaceti letech a teď ve společném týmu pořádáme závodní event BRAZDA (omlouvám se za reklamu :wub:). Takhle umí nečekaný vánoční dárek změnit a obohatit život.


  • 1

Čím víc hvězdiček, tím víc geocaching! * Kdo nebyl na Brázdě, kešuje zbytečně.


#25 modry adept & Peggy

modry adept & Peggy

    Modry adept & Peggy

  • Members
  • PipPipPip
  • 81 příspěvků(y)

Publikováno 10 leden 2019 - 1:26

Moje seznámení s geocachingem bylo přes časopis ABC ( hledal jsem doma na půdě komplet časopisy které by se daly prodat na Aukro ). První keš kterou jsem potom absolvoval bez GPS a map byla krabička na nádraží Lovosice. Potom jsem do toho zapadl hodně hluboko. Další nálezy proběhly pomocí automobilové navigace. Časem mě tato navigace štvala svým ,, nájezdem" do souřadnic a koupil jsem si ,,Trávníčka" který měl problémy navigovat v lese ( to samé GPS Geko ). Nakonec jsem zakotvil u Dakota 10 a pečlivé ,,papírové přípravy". A protože mě docela nudily cesty za keškami bez doprovodu, zvolil jsem psího společníka a po čase i nějakou tu slečnu na ,, zaučení" s kterými občas za keškami vyrazíme i dnes.

A když mi přestalo tak nějak vyhovovat jen hledání, založil jsem svoji první kešku a další... a další...a další... Pořád  jsem si říkal, že založím max kešek a nechám toho... Ale nedalo se odolat.  :D


Tento příspěvek byl upraven od modry adept & Peggy: 10 leden 2019 - 1:28

  • 1

#26 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 188 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2019 - 10:55

Když jsi napsal, že si koupil Bédu Trávníčka, čekal jsem, že jsi ho koupil alespoň před deseti lety :-). Podle toho se opravdu moc navigovat nedalo...

 

Dobré bylo taky jak jsem udělal z jedné slečny kačerku... Vytáhnu GPSku, abych se podíval, kterou cestou to bude nejlepší, a ona se ptá, co to je? Já, že GPSka. A ona, jestli to je to, co se používá na geokešing, že o tom něco slyšela od pár kamarádů, ale ještě to neviděla... Tak jsem cestu trochu upravil, zašli jsme se podívat na moji keš a od té doby je z ní kačerka :-).


  • 5

#27 evidlo

evidlo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 587 příspěvků(y)

Publikováno 13 leden 2019 - 22:33

Já jsem k tomu byla téměř přinucena. V roce 2010 jsem dostala od manžela k vánocům Oregon 300, ať prý pořád nesedím doma, ale chodím ven a hledám kešky. Něco málo o tom slyšel od svých kamarádů a usoudil, že by se mi to mohlo líbit. Já jsem brblala, že se zbláznil, pokud si myslí, že budu lítat po lese a hledat krabičky z umělý hmoty. Nicméně hned druhý den jsem se zaregistrovala a začala zjišťovat informace. Na nejbližší keš jsme vyrazili asi po týdnu, ale napoprvé jsme nenašli - byla to mikrovka v zábradlí, a my pořád hledali nějakou pořádnou krabičku. Až asi napotřetí a po prostudování předchozích logů se mi rozsvítilo, co asi hledám, a s datem 15.1.2011 mám první odlov. Tohle je mimochodem metoda, kterou používám dodnes - když nemůžu najít, studuju předchozí logy, jestli mě nějak nenavedou. Proto taky nesnáším ty hromadný logy typu "za víkend jsme ulovili 50 keší a děsně jsme si to užili, všem děkujeme".

Pak jsme vyrazili ještě na několik procházek po okolí - tehdy jsme zastávali názor "jeden výlet = jedna keš", a pak mě to přestalo bavit - v dubnu. Lépe řečeno mě to prostě nechytlo. Z toho roku mám pak už jedinou keš - na Silvestra, kdy jsme si řekli, že v rámci vánoční eliminace snědeného cukroví uděláme delší procházku. Rok 2011 jsem končila s bilancí 8 kousků.

Přes zimu pořád nic, a pak na mě nějak přišlo jaro, a prakticky ze dne na den mě to začalo bavit. Ani nevím proč, najednou se to nějak obrátilo, a já naopak začala kešky zuřivě sbírat. Taky jsem zjistila, že se mi mezitím za barákem rozmnožili Dalmatini :-), a Oregon rozhodně začal plnit svoji původní roli, se kterou byl darován. Hledám s ním dodnes, už je trochu obouchaný, s oloupanou gumou, ale kešky hledá pořád na jedničku.


  • 3

#28 Evca.N

Evca.N

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 707 příspěvků(y)

Publikováno 14 leden 2019 - 8:57

Tak já slyšela poprvé o geocachingu na vejšce. Studovala jsem dějepis a zeměpis a u každého se muselo splnit určitý počet nepovinných volitelných předmětů. No a jeden semestr vypsala katedra zeměpisu předmět Geocaching. Už předtím o tom někdo mluvil, tak nám s kamarádkama přišlo, že to budou jednoduché kredity. A taky jo. Pár výletů do okolí a vymyšlení šifry mysterky a tři kredity v kapse. Ale vtipný je, že sama keškovat jsem začala až asi půl roku potom. Ani nevím, co mě k tomu vedlo. Asi přidána hodnota k turistice. Každopádně jsem chycená.
  • 2

#29 Aviatik

Aviatik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 435 příspěvků(y)

Publikováno 14 leden 2019 - 9:03

Když jsi napsal, že si koupil Bédu Trávníčka, čekal jsem, že jsi ho koupil alespoň před deseti lety :-). Podle toho se opravdu moc navigovat nedalo...

 

Ze začátku jsem používal předpotopní Garmin GPS 12, který jsem koupil v roce 1998 jako navigaci pro létání. Na dnešní poměry neskutečně primitivní kus hardwaru na čtyři tužkové baterie, s malým černobílým LCD displejem bez mapy ... a navigovat se dalo. Je fakt, že v úzkých údolích Českého ráje to občas vidělo jenom tři satelity.


  • 1
Ej vy mé krabičky z umělé hmotičky!

#30 mandevil

mandevil

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 521 příspěvků(y)

Publikováno 14 leden 2019 - 11:34

Ze začátku jsem používal předpotopní Garmin GPS 12, který jsem koupil v roce 1998 jako navigaci pro létání.


1998? To ještě byla pořád v účinnosti Selective Availability...
  • 1

#31 24cenda

24cenda

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 97 příspěvků(y)

Publikováno 14 leden 2019 - 13:52

Tak já začal jako doprovod mojí manželky. V té době jsem sbíral turistické známky a tak se výlety plánovaly společné. Každý si vždy něco našel. Jen jsem trochu trpěl když jsme cestou někde zastavovali. Ale že jsem dost jezdil služebně, tak mě žena požádala jestli bych ji něco neodlovil na Slovensku. Ještě tam nic neměla. No a tak jsem poprvé sám odlovil keš a byl jsem chycenej. Pak netrvalo dlouho a zřídil jsem si účet. To bylo v roce 2012. Ted se situace obrátila a všichni na mě koukají zkrz prsty když zastavuji já.

Zrovna včera jsme šli kolem Kauflandu v Pardubicích-Polabinách a já si vzpoměl jak tu tehdy  moje polovička lovila keš. Já ji jen doprovázel. Krabička byla za bilboarden u kruháče, tak ji našla a běžela s krabičkou 200 metrů do krámu. Tam na WC zalogovala, aby nás někdo neviděl a zase 200 metrů zpátky. Tam co čert nechtěl již někdo marně hledal, tak jsme vrátili a honem pryč.


  • 3

#32 Aviatik

Aviatik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 435 příspěvků(y)

Publikováno 14 leden 2019 - 15:05

1998? To ještě byla pořád v účinnosti Selective Availability...

Byla, ale pro vedení po trati a určení vzdálenosti pro závěrečný dokluz těch 50-100m odchylky nebyla žádná tragédie. Už si přesně nevzpomínám, jak se ta omezená přesnost projevovala, ale myslím, že nějaké driftování polohy bylo dost pomalé. A aspoň se mi přestaly stávat takové divné věci, že jsem přilétl od Jihlavy k Jindřichovu Hradci a ten se mi před nosem přetransformoval na Slavonice :) (a to se mi přitom krajina nijak tragicky nerozešla s mapou!)

 

Selective Availibility byla přechodně vypnutá v roce 1991 v době první války v Zálivu, aby GPS mohli využívat i spojenci USA. V té době jsem poprvé držel v ruce GPS (pro jednoho podnikatele rozjíždějícího podnikání v letectví jsem měl udělat překlad návodu) a testoval jak to funguje a to tedy bylo mocné kouzlo bílého muže, když mne to s odchylkou do 10m vodilo pořád na stejné místo!


  • 1
Ej vy mé krabičky z umělé hmotičky!

#33 zvedavkanocni

zvedavkanocni

    recesistka

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 14 leden 2019 - 16:39

Podobné vlákno už tu kdysi bylo, takže se nejspíš budu opakovat.
O gc jako nové hře jsem četla několikastránkový článek asi v Reflexu během mateřské, ta mi končila v r.2004....Bylo to zajímavé čtení, jenže ceny GPS a čas tehdy byly s malým dítětem proti. No a po letech jsem se ke hře dostala díky vysokým podpatkům. :-) Je to možná divné, ale je to tak - prostě zaujaly někoho, z koho se vyklubal kačer a tak jsem se přezula do trekovek a pořídila GPS.! :-)
Půl roku jsem se kolem keší motala bez registrace a potom jsem si pořídila Oregona450 a nick. Jako dárek na uvítanou jsem dostala PM, aby se mi líp připravovaly PQ. Ale stejně jsem si zkusila hledání jen podle mapy a hintu nebo s prastarou GPS, kde byla jen šipka, žádná mapa...to už mě trochu začali zkoušet známí, jestli si poradím. Na první event jsem jela do ČB a začala sbírat rady....
Hra mě baví i přes to, co se občas děje - všechno má dvě strany a je dobré si o lidech udělat představu na základě osobních zkušeností.

Tento příspěvek byl upraven od zvedavkanocni: 14 leden 2019 - 16:42

  • 2

#34 turist

turist

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 176 příspěvků(y)

Publikováno 15 leden 2019 - 7:46

Hezké téma  :)  kdykoliv přijdu do Rabí, vzpomenu si na mojí spolunalezenou první keš a hned multinu. Protože můj geopřítel přišel z Moravy,kde už delší čas lovil,ale momentálně neměl navigaci, sebral mi můj zbrusu nový "chytrý mobil", se kterým já ještě nic neuměla a zkoušel to s ním. Vůbec jsem nechápala, jak ty složité vzorce počítá, co to do nich dosazuje a kde to bere. Moc mi to vysvětlovat nechtěl. Neukázal mi, jak manipuluje v nastavení se souřadnicemi a následně naše hádky v lesích o můj vlastní mobil bylo asi slyšet daleko. No přece si na to musím přijít sama, když to jeho šup a honem honem vysvětlení za pochodu nepobírám.I když zpočátku jsem to brala skepticky, místo po okolí mám pořád zírat do mobilu? To mi přece nemůže bavit. Ale pár keší máme přímo u nosu, tak to zkusíme. Tak jsem si doma v klidu trénovala sama a přišla na ovládání programu, který přítel do mobilu nainstaloval. Používáme to tak dosud, jen už má mobil svůj a navigace má vychytaný, zatímco ta moje občas stávkuje. A mě chytlo zakládání nových keší na místech, která objevujeme při cestách a nebo na fotkách turistických stránek. Některá místa pak první hledáme podle popisu někoho cizího, že tam by to někde mělo být. Geopřítel zas ona místa vkládá s fotkami na mapy, čímž mi vlastně bere pointu keše. Takže jsme si na geocachingu našli každý to své, čím můžeme přispět. Jen tady po okolí už nic nového není a tak hledáme nové geokolegy, kteří by nám v okolí Sušice a Horažďovic vyrobili nějakou keš. :rolleyes:  :P  :rolleyes: Abychom nemuseli jezdit daleko od domova. 

P.S. kdybych nesledovala frontu keší ke spuštění, ani se na tuhle stránku nedostanu :-)


Tento příspěvek byl upraven od turist: 15 leden 2019 - 7:56

  • 1

#35 siri

siri

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 71 příspěvků(y)

Publikováno 15 leden 2019 - 8:23

...  v roce 2008 jsem své začátky s hledáním kešek použil jako ideální nápad jak dětem oživit prázdninový pobyt v Českém ráji. Pamatuju se na složité pročítání pravidel (i když se mi zdá, že dřív bylo jednodušší dohledat tu správnou informaci na forech :) ), složitě vytištěné celé snímky obrazovky s jednotlivými keškami, přemlouvání bráchy kamaráda, který dostal ke kolu modrýho Legenda (Bédu Trávníčka) a nevěděl co s ním. Ale stálo to za to! Vzpomínky na odlov první společné kešky v zatopených pařezech v Komárovském rybníku nebo na multinu Dlouhý, Široký a Bystrozraký se nedají zapomenout..... Ještě že si ti amíci tenkrát nenechali tu upřesněnou navigaci pro sebe  :D


Tento příspěvek byl upraven od siri: 15 leden 2019 - 10:54

  • 1




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama