Přejít na obsah


Fotka

Bělorusko 2019


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
2 odpovědí na toto téma

#1 Arne1

Arne1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 833 příspěvků(y)

Publikováno 18 leden 2019 - 22:56

Vzhledem k letošnímu uvolnění vízové povinnosti do Běloruska v době Evropských her, mám v úmyslu podniknout již třetí výpravu do této zajímavé země. Tentokrát bych samozřejmě vynechal Brest a Grodno, které znám už z minulých let a chtěl projet další, dosud, zapovězené, zajímavosti - Minsk, Nesviž, Mir, Vitebsk, Mohylev, Homel - kolik vyjde podle domluvené doby cesty. Nějací zájemci jsou, ale prozatím nic není jistého - takže by někdo další mohl mít šanci. Termín by měl být tak, aby se alespoň formálně stihly sportovní zápasy na EH v době 24-30.6 (libovolá vstupenka nahrazuje vízum).

Vzhledem k množství keší v BY to samozřejmě není honibodská výprava, ale poznávací s odlovem keší které se kolem cesty náhodou vyskytnou. Možný je i průjezd kusem Ukrajiny.

 


  • 0

Používám a doporučuji a:Drake - nejlepší geocachingovou aplikaci pro Android!


#2 Sklibaa_1

Sklibaa_1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 36 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2019 - 10:40

Ahoj, na stránkách MV jsem se dočetl jen o uvolnění víz pro letiště Minsk. Pro pozemní vstup jsou pravidla stále stejná. Kde je informace o Evropských hrách?

 

Letos do Běloruska asi také pojedu, termínově se to ale nehodí. Máš nějaké tipy vstup do země? Hranice, cestování po zemi, stav silnic, atp.

 

Díky.


  • 0

#3 Arne1

Arne1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 833 příspěvků(y)

Publikováno 23 leden 2019 - 15:53

Nevím co je na mzv.cz :-)

 

Obecně bezvízové oblasti jsou dvě -

1)Grodno + Augustovký kanál

2)Brest + Bělovežský prales. 

Pro každou tuto oblast si můžeš vyřídit povolenku za 10€ na osobu na kterou tam můžeš být 5 - 10 dnů. Vyřízení je po Internetu, platba kartou, je to vyřízené během nkolika minut.

Jsou určené pohraniční přechody a kolem Grodna je povolen vjezd z Polska a výjezd do Litvy (nebo opačně). U Brestu pouze z Polska.

 

Cestovní pojištění: Pak se trochu mění další podmínky, předloni jsem mohl mít své cestovní pojištění a loni mi vnutili jejich - to asi proto že to zařizuje polská firma a Poláci individuelní CP neuznávají. Ale jde o pár korun (možná bych to loni uhádal, ale neměl jsem na to čas). Pak jsem loni musel přs ně koupit ještě nějakou službu - například vstupenku do pevnosti. Předloni nic nechtěli.

 

Ubytko normálně přes Booking, při obou cestách jsme měli pro sebe parádní nově zařízený byt na sídlišti, v přízemí. Cena ubytka velmi výhodná.

Cena PHM byla numericky stejná jako v Rakousku, jenom s tím že běloruský rubl je půl eura. Benzinek plno, karty berou všude (a v obchodech i více jak u nás). Benzín 98 teoreticky existuje, nenašel jsem. Plyn CNG je dost rozšířený, ale jsou problémy s čerpáním - jiná koncovka a občas otravují s požadavkem na dokument o testu nádrže. LPG bez problémů.

Obchody (samošky) bez problémů zásobené, ceny o něco nižší. Jídlo v restauracích levné a vynikající.

Silnice - v těch oblastech co jsem byl dobré. Až na jednu která byla v rekonstrukci a byl to 10km prašný tankodrom.

 

vše je na těchto dvou webech:

https://bezvizy.by/

https://bezviz.by/en/

 

O těch Evropských hrách je to zde: https://minsk2019.by/ru/news/753


Tento příspěvek byl upraven od Arne1: 23 leden 2019 - 16:01

  • 1

Používám a doporučuji a:Drake - nejlepší geocachingovou aplikaci pro Android!





0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama