Přejít na obsah


Fotka

Vysoké Tatry (Aj my sme Tatry)


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
12 odpovědí na toto téma

#1 moravan

moravan

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 391 příspěvků(y)

Publikováno 28 únor 2019 - 12:29

Aj ja som podpísal!

https://ajmysmetatry.sk/

 

PS
Sice to s touto výzvou vůbec nesouvisí, ale chtěl bych se dožít toho, že si vylezu na Gerlach bez toho, aby mě někdo "vodil za ručičku". Ale myslím, že to vůbec nehrozí…Podle uvedených informací o přípravě nového návštevného poriadku TANAP-u spíše hrozí další restrikce.

 

Přečtěte, poslechněte, podepisujte!


  • 0

#2 zmijovkar

zmijovkar

    zmijovkar

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 216 příspěvků(y)

Publikováno 28 únor 2019 - 19:57

Půl dne a nikdo neraguje, tak já teda nějak navážu...

Tatry mám rád, byl jsem tam více jak padesátkrát, v rozmezí začátku 80. let a předloňska, takže mám už i nějaký historický přehled ;-)

Moje druhá tůra v Tatrách byla právě Gerlach (kam jinam, když jsme bydleli na Slezském domě).

 

Přečetl jsem si v odkazu, co se týká horolezectví v nově navrhovaném návštěvním řádu, a nenašel nic, co by nějak podmínky této zábavky zpřísňovalo.

Výzva samotná je samá obecná proklamace, nic se nepíše konkrétního, co hrozí za nové restrikce. Daly by se vypíchnout nějaké negativní změny pro turisty?

(Celkově ve mě ta výzva důvěru vzbuzuje díky některým osobám, co se k ní připojují, to jo).

 

Nelze počítat s tím, že se někdy Tatry otevřou turistům pro volný pohyb. Na severu těchto minivelehor je čtyřicetimilionový národ, který moc rád turistuje a velehor má maličký kousek. Pod Slovenskem je národ, co žije na rovině, Alpy má sice srovnatelně daleko, ale na Slovensku je podstatně levněji. Pak jsou Češi a Moravané, kteří tam jezdí rádi a je tam pro ně také levno (a domluví se). Mimoto jsou tu další zájemci, pro mě až skoro bizarní - předloni na chatě pod Rysmi byla parta Portugalců, dole na symbolickém cintoríně jsme se bavili se Španěli - proč sem jezdí tak daleko, když mají svoje hory? Exotika východu? Navíc Němci, Holanďani...

 

Úplně stačí, co člověk vidí za výjevy na současných přístupných značených cestách. Cestou na Rysy byla vytvořena ohyzdná opičárna z ocelových roštů, ale i na ní jsou hysterické výlevy. Vůbec si nedovedu představit, co by se dělo, kdyby se volně pustili lidi na Gerlach...

 

Kdo chce na Gerlach, musí zvládat v pohodě bez závratě pohyb v terénu klasifikace II s expozicí (výstup Velickou próbou a sestup Batizovskou). Pak tam může buď s průvodcem, nebo si to zkusit načerno s rizikem pokuty. Kdo zvládne dvojku bez jištění, zvládne i vodorovný hřeben III s jištěním - právě takový vede od konce Velické próby směrem k vrcholu Gerlachu, takže formální podmínka současného i potenciálně budoucího návštěvního řádu splněna (a navíc je to hezčí cesta, než tím nepřehledným labyrintem nahoře). Jen je potřeba sehnat parťáka, co má nějaké vybavení a opravdu i nějakou zkušenost s lezením v horách (jestli někdo dává cesty 7-8 na umělé stěně, tak to opravdu v tomto prostoru nemusí nic znamenat). Průkazky si odklinete na e-shopu. A koukejte na předpověď počasí, je to na celý den.

 

PS: na Slovensku je potřeba si ošéfovat dobře pojištění. Horská služba tam nezasahuje od r. 2006 zadara jako u nás, ale platí se to. Další rozdíl je ten, že i když se ztratí houbař někde dole, tak i v tom případě obvykle zasahuje horská a vaše pojištění se na to musí vztahovat. Úplně první případ po zpoplatnění horské na Slovensku bylo hledání chlapečka, zaběhnutého do lesů z kempu v podhůří Roháčů. Stálo to 600 litrů a ministr vnitra to slovenské rodině prominul - bylo to hodně v médiích, našli ho snad až třetí den, tak se to využilo jako varování veřejnosti, že příště je to fakt za prachy.


  • 2

#3 moravan

moravan

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 391 příspěvků(y)

Publikováno 28 únor 2019 - 22:49

Tak už jsem si myslel, že do Tater snad nikdo nechodí nebo ho dění okolo nich nezajímá. A najednou hotový román! Díky.

 

Mě snad nejvíce dostal tento bod o pohybu turistů:

 

Návštevníci sa môžu po TZCH, NCH, KCH  a na vyhradených miestach  na území TANAP-u
pohybovať len v dennej dobe, t.j. pohyb  sa  môže začať najskôr  v čase východu slnka a musí
byť  ukončený  najneskôr  v  čase  západu  slnka.  Výnimkou  je  výstup  najkratšou  trasou  po
značenom  turistickom  chodníku  na  vysokohorskú  chatu  za  účelom  ubytovania  sa,  ktorý  sa
môže  realizovať  aj  po  západe  slnka.  Musí  sa  však  uskutočniť  v čo  najkratšom  čase  a bez
akýchkoľvek rušivých vplyvov na okolité prostredie a faunu v dotknutej lokalite  (údaje o čase
východu a západu slnka napr. http://kalendar.azet.sk/slnko/mesiac/)

 

Černé na bílém - pokud vyjdeš brzo nebo přijdeš pozdě, můžeš dostat pokutu! Toto se týká i horolezců.

 

Pokud jsem správně pochopil, tak horolezecká túra je od III. st. obtížnosti. Takže pokud by si Zoltán Demján, který mimo jiné vystoupil na Everest, chtěl udělat "procházku" na Gerlach normálkou, tak si bude muset (měl by, pokud se nechce chovat jako kriminálník) najmout horského vůdce. Nebo na jakýkoliv jiný štít mimo TZCH, i když to je třeba choďák mnohem lehčí než Gerlach. Šílené, že? Ale nejsem si jist, jestli to neplatí už teď.

 

Ano, i já bych si pro výstup na Gerlach sehnal nějakého kámoše, který tam byl. Také by mě to něco stálo, dovezl bych ho tam autem, koupil mu oběd, zaplatil nocleh. Ale byla by to moje svobodná volba. Tak jako byla kdysi moje volba jít bez průvodce na Mont Blanc.

 

Na Rysech jsem byl před několika lety, kešku na vrcholu mám odlovenou, opičárna tam tenkrát ještě nebyla. To jsem rád.

 

Mají nějaká taková omezení Poláci ve (svých) Tatrách? Nevím...

 

 

 

 

 

 

 


  • 0

#4 zmijovkar

zmijovkar

    zmijovkar

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 216 příspěvků(y)

Publikováno 01 březen 2019 - 9:55

Do Tater nejspíš chodí čím dál víc lidí a řekl bych, že se mění i jejich skladba k horšímu. Ale je to můj dojem jen na základě předloňského pozorování na Chatě pod Rysmi, kde jsem mezitím 14 let nebyl (jezdil jsem do Alp). Zájem o lezení je tam možná nižší, než býval. Vzal jsem ženu, synka a jeho přítelkyni na vyhlášenou cestu hřebenem na Žabího koně, tam se sešly asi 4 družstva, protože je to fakt populární, ale vedle na Volí věži s pěknými a legendárními výstupy nebyl nikdo (prázdniny, neděle, azuro). Druhý den ve Zlomiskové dolině jsme byli jako horolezci sami, přestože tam jsou také vyhlášené výstupy, lehké i těžké. Pouze jsme potkali vůdce s klienty na cestě na Vysokou, za celý den jsme viděli jen tuto jednu skupinu. Mimochodem šel jsem ráno hodně vepředu před ostatními a trochu jinudy, takže jsem vypadal, že se tam potloukám sám (ostatní nebyli dlouho za skalním žebrem vidět). Jeden z klientů té skupiny to takhle vyhodnotil a bonzoval mě vůdci, že je tam nějaký podivný osamělý turista. Toho to ale nezajímalo ani natolik, aby se jenom třeba zeptal, kam jdu (v terénu hodně daleko od značek - ve Zlomiskové dolině není žádná).

 

Ty časy tam nejsou úplně nově, jen trochu jinak a v určitém směru benevolentněji. Ve stávajícím poriadku se píše: "V  chránených  územiach s piatym stupňom ochrany je pohyb po turistických a náučných chodníkoch dovolený v dennej dobe  od  hodiny  po  východe  slnka  do  hodiny  pred  západom  slnka." Možná se to formálně týká i horolezců, protože celý tento §4 je věnovaný obecně "návštevníkom  národného  parku". V bodě 5, odkud jsem citoval, se sice píše o turistice po chodníku, ale asi je to věc výkladu, co provozuje horolezec, když jde po chodníku - možná turistiku ;-)

 

Nenašel jsem mapu, co spadá pod 5. stupeň ochrany, ale jistě to budou nejvyšší partie. Odedávna romantici chodili z Chaty pod Rysmi (kde jsem byl ubytovaný víc jak 10x) na vrchol Rysy na východ nebo západ slunce. Takže vyráželi cca 2h předtím, než se aktuálně smí, nebo se vraceli téměř 2h potom, co se smí. Nikdy jsem nezažil, že by to byl nějaký problém... Jinak ten časový limit v podstatě rozumný je, kromě touhy po východu/západu slunce není důvod zdržovat se v té přírodě potmě. Všechno to asi vyplývá z té velké zátěže na tak malé území... Horolezci občas "zatmí", to se stane a dá se říci, že je to nouzový stav. Jsem stará škola, nás starší učili, že z túry má být člověk na chatě nejpozději ve 14h. Je to rozumné v létě kvůli bouřkám a obecně kvůli časové rezervě. Někdy je to těžko splnitelné, třeba když jsme šli z Teryho chaty na cestu Hokejka na Lomnický štít, tak ta má psaný čistý lezecký čas 6-10h. Nástup je taky na hodiny, sestup ještě delší. Vycházeli jsme v 5h, ale stejně se vrátili večer. Věřím, že v odůvodnitelných situacích postihy nebudou. Ostatně já se za ty desítky návštěv Tater setkal s buzerací jen jednou a to od nejmenovaného chataře, který tím byl pověstný a buzeroval kohokoliv za cokoliv z titulu své povahy.

 

Jako cíl horotúry minimálně III platí i teď a snad platilo, co pamatuju. Nyní je možno v zimě jít jen na II z důvodu nácviku. Teoreticky by Zolo tedy na Gerlach dvojkou jít nemohl. Jestli není rozhádaný s místními, tak prakticky to bude asi jinak ;-)  Jenže jak to rozlišit, kdo je turista schopný samostatného výstupu na některé kopce a kdo už ne? Ono i v doprovodu vůdců je počet lidí za den na jednotlivé kopce regulovaný. Samozřejmě jsou tady i místní obch. zájmy. Ale ty Tatry jsou fakt malé a obsypané spoustou chtivých lidí...

 

Co najít někoho, kdo na Gerlachu nebyl, ale není pro něj problém horský hřebínek III? Byli byste rovnocenní partneři, o benzín byste se podělili, oběd a nocleh si každý zaplatil sám ;-) Ono už i na tom Mont Blancu si doba vyžádala nějakou regulaci (a to je začátek, bude hůř, ve všech turist. exponovaných místech všech druhů je hůř a hůř, lidí je moc a taky se čím dál blbějc chovaj).

 

Opičárna na Rysy zde a zde. O to víc lidí si tam troufne. Výlevy zoufalců jsou tam pořád stejné, jen se to posunulo do jiné "výkonnostní kategorie", protože ti, co to dříve před řetězy otočili (nebo tam ani díky pověsti nešli), tak skučí na tomto... Nedejbože, když se do roštu zasekne jehlový podpatek (ne, to už nepatrně přeháním).

 

V Polsku je obecně turistika a pobyt v přírodě volnější. Jak to mají zrovna v Tatrách, to přesně nevím. Byl jsem tam jednou, v r. 2016, jen na 4 noci v rámci dvou týdnů v Polsku. O návštěvní řád jsem se nezajímal, nepředpokládal jsem nějakou kolizi (a Poláci jsou přátelští a mají nás rádi). Hlavní cíl byla nejtěžší tatranská turistická stezka Orla Perć. Protože je to dlouhé, koupili jsme si den předtím v automatu na ulici lístek na první lanovku a byli v 6:45 na hlavním hřebeni Tater. O jakékoliv jiné túře v polských Tatrách platí nutnost brzkého startu dvojnásob, později je leckde úplně neuvěřitelně moc lidí. Např. v dolině Kościeliska. Ale 95% lidí jde jen dnem té doliny, příp. s variantou tur. zpřístupněné a osvětlené průchozí jeskyně Mroźna. Na druhé straně je však mnohem zajímavější volně přístupná průchozí jeskyně Mylna, skrz kterou vede značka (kousek i s řetízky, takže "ferrata"). Značený průchod je asi 300m dlouhý, celková délka chodeb snad 1700m. Dovnitř jde jen zlomek lidí z těch dole v dolině, vlezl jsem tam s jednou rodinkou, ti šli jen po značce, já si vše prolézal, byl tam skoro 2h a ani na nikoho jiného nenarazil. Blízko jsou další volně přístupné jeskyně, to je sympatické, že to není zamřížované. Polskou stranu taky doporučuju a na to, že mají jen jedno velehorské středisko, Zakopane, tam ani není draho.


Tento příspěvek byl upraven od zmijovkar: 01 březen 2019 - 10:05

  • 1

#5 Y&MD

Y&MD

    Advanced Rejpal

  • Members
  • PipPipPip
  • 480 příspěvků(y)

Publikováno 01 březen 2019 - 12:55

Opičárna na Rysy zde a zde.

 

No ty kráso, to je děs. Za to bych zakázal vstup do Tater člověku co to vymyslel.


  • 1

#6 zmijovkar

zmijovkar

    zmijovkar

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 216 příspěvků(y)

Publikováno 01 březen 2019 - 14:17

Tak jsem si poslechl protagonisty výzvy ve videích, vypadá to, že kamenem úrazu pro horolezce je opravdu snad skoro jedině to časové omezení, které se podle návrhu má týkat explicitně i jich bez pochybností. Stávající znění se zřejmě vykládá tak, že se jich netýká. Plus je nějaká zmínka o větší regulaci skialpinismu (do toho nevidím vůbec).

 

No, s tím časovým intervalem se mohli na horolezce vykašlat, zatmět na túře v podstatě spadá už do kategorie nehoda, byť třeba vůbec o nic nejde. Celkem nikdo to nedělá schválně, leda že si chce třeba na nějakém vršku počkat na ten západ slunce a pak teprve vyrazit zpět na chatu. Ale takových lezců je zlomek, drtivá většina se těší na chatu na pivo. A lezců vůči počtu turistů je také zlomek, takže kdyby horolezce z toho ustanovení vynechali, nic by se nestalo.

 

Výzvu jsem podepsal. Uvidíme, jaká bude praxe, jestli se fakt chtějí nějak na horolezce zaměřit. Ale jestli mají jednoho strážce na dolinu, tak větší výtěžnost je stoupnout si někde dole v dolině k cestě a pokutovat turisty, co se vrací pozdě. Ale např. dávno platí, že se leckam nesmí se psem a vesele se to porušuje a nevšiml jsem si nikdy nějaké kontroly...


  • 0

#7 TARATARATA

TARATARATA

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 263 příspěvků(y)

Publikováno 01 březen 2019 - 21:11

Díky za moc zajímavou informaci o polské straně Tater!!!. Hned mám chuť tam vyrazit!!! Na slovenskou stranu jsme se něco najezdili, když se nikam nesmělo... A když jsme jednou pár dnů bivakovali v létě pod Štáflovkou, byli jsme tam sami... Jo kde ty loňské sněhy jsou...


  • 0

#8 Aviatik

Aviatik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 435 příspěvků(y)

Publikováno 03 březen 2019 - 11:22

Ta opičárna na Rysech je opravdu peklo. Už jsem v Tatrách dlouho nebyl, ale doteď vzpomínám na to, jak se u každých řetězů tvořily fronty turistů, kteří na to očividně neměli, takže jsem je místy obíhal volným lezením ... Ale dnes je netaktní naznačit někomu, že když na to nemá, ať tam neleze.


  • 0
Ej vy mé krabičky z umělé hmotičky!

#9 zmijovkar

zmijovkar

    zmijovkar

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 216 příspěvků(y)

Publikováno 03 březen 2019 - 20:24

Mrsknul jsem tam jen odkazy na fotky z mapy.cz, ale tady máte více obrazového materiálu k pokochání.

 

Samozřejmě je na to více úhlů pohledu... Ale leckde jinde v horách to nechávají drsnější bez úprav, třeba jsem byl na rodinném výletě s dcerkou docela překvapen v Julkách na trase od lanovky z Bovce směr Kanin a pak přes Dom Petra Skalara zpět. Holka se nebojí, ale já o ni trochu strach měl. Proti tomu bylo i původní provedení řetězů na Rysy prd. Nemělo by se to s tím železem přehánět...


  • 0

#10 moravan

moravan

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 391 příspěvků(y)

Publikováno 03 březen 2019 - 22:33

No, vypadá to, jak to říct, dost hrozně. Hlavně ty rošty, ty bijí do očí, žebříky by se daly snést. Ještě že tam nedali eskalátory...

Před několika lety, když tam ty nové věci ještě nebyly a vraceli jsme se z Rysů dolů, tak byla na řetězech zácpa. S trochou opatrnosti jsem místo obešel po plotnách. Ale je fakt, že bylo krásné počasí, sucho a nebylo to tedy nebezpečné. Ale stejně to vypadá hnusně... Na Rysy jsem nikdy nešel z polské strany, prý jsou tam také nebezpečná místa... Hlavně asi to převýšení.

 

Vždy se najdou lidé, kteří jdou do míst, na která nemají. Anebo je zdolají jen s velkými problémy. Vzpomínám na exponovaný hřebínek na Ostrém Roháči. Dva mladí Poláci. Ona vyfintěná, namalovaná, na nohou tenisky. Její přítel se jí snažil radit. Polštinu mám rád, je taková měkká, libozvučná... Znělo to asi nějak takhle: Nie martw się, jeszcze jeden krok, będziesz tam, złap wielki kamień na górze... Chvíli jsem je pozoroval, myslím, že slečna měla hlavně obavy o své krásné dlouhé nehty. Ale když byla pořád na jednom místě a blokovala řetězy, tak jsem kritické místo obešel. Bez problémů, krásné chyty tam byly.

 

Taky děkuju za postřehy ohledně polských Tater. Už dlouho se tam chystám, aspoň na pár dní, tak doufám, že to letos vyjde. Musí! Manželka má sice představu strávit nějakou chvilku v termálech poblíž Zakopaneho a tak to budeme muset nějak skloubit...


  • 0

#11 zmijovkar

zmijovkar

    zmijovkar

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 216 příspěvků(y)

Publikováno 04 březen 2019 - 8:22

V termálech Chocholow jsme byli na Silvestra. Opět platí být tam hned na začátku otevírací doby (přijeli jsme asi 5 min poté, byli asi 10. auto, první hodinu to šlo, ale pak se to začalo rychle plnit - nicméně je tam např. za malý příplatek bazén s drahami na plavání a tam byla manželka hodinu sama).

 

V Zakopanem jsme byli v kempu, o letních prázdninách, a když si člověk zvolil místo trochu dál od umyvárek atd., tak nejbližší sousedy jsme měli asi 30m, až jsem byl překvapen. Kemp je na okraji města, dolu do centra jsme šli jen kousek k nejbližšímu automatu na lístky na lanovku. Tam je to čilý turist. průmysl. Ale přímo v kempu je stará roubenka s restaurací za normální ceny.

 

K lanovce velmi hbitě pendlují maršrutky (tuším za 2 Zl) od kruháče, ze kterého ta silnice k lanovce vede. Tady zrovna dvě stojí, za tím jedoucím stříbrným autem. Bus netřeba řešit (k první lanovce ráno měl nevýhodné odjezdy). Autem se k lanovce nesmí. Od kruháče jezdí maršrutky i jinam, třeba na Lysou Polanu jakožto východisku na Mořské oko atd. Samozřejmě odevšad jezdí i zpět ;-)  Je jednodušší nechat auto v kempu a využít je - stejně by člověk musel platit za parkování (a takhle si může dát pivko). Oni se sami ptají, kam člověk jede, a když tam nejedou sami, ukážou na kolegu. Funguje to v pohodě.


  • 0

#12 Aviatik

Aviatik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 435 příspěvků(y)

Publikováno 04 březen 2019 - 10:08

Mrsknul jsem tam jen odkazy na fotky z mapy.cz, ale tady máte více obrazového materiálu k pokochání.

 

Samozřejmě je na to více úhlů pohledu... Ale leckde jinde v horách to nechávají drsnější bez úprav, třeba jsem byl na rodinném výletě s dcerkou docela překvapen v Julkách na trase od lanovky z Bovce směr Kanin a pak přes Dom Petra Skalara zpět. Holka se nebojí, ale já o ni trochu strach měl. Proti tomu bylo i původní provedení řetězů na Rysy prd. Nemělo by se to s tím železem přehánět...

Koukám, že požičovňa bicyklov pořád funguje :D


  • 0
Ej vy mé krabičky z umělé hmotičky!

#13 moravan

moravan

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 391 příspěvků(y)

Publikováno 04 březen 2019 - 15:11

V termálech Chocholow jsme byli na Silvestra.

 

Tak o těchto jsem ani nevěděl. Já myslel termály v Białce Tatrzańske, byl tam kolega důchodce.

Ale Chocholow je každopádně blíže, díky za tip.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama