Přejít na obsah


Fotka
- - - - -

HTML tabulky v listingu


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
16 odpovědí na toto téma

#1 mandevil

mandevil

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 86 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2019 - 13:41

Pracuju na listingu pro keš, který obsahuje malou tabulku, tj TABLE element. Jenže jsem narazil na to, že to vypadá, že gc.com smaže atribut STYLE pro elementy TD/TH. Což je docela problém, protože takto je nelze stylovat, nelze nastavit padding, okraje atd. Narazil jste na to někdo? Dá se s tím něco dělat? Přinejhorším se bez tabulky objedu, ale bylo by to výrazně estetičtější řešení.

 

Edit: OK, už jsem našel způsob jak to obejít, nicméně i tak by mě zajímalo, proč to GS dělá.


Tento příspěvek byl upraven od mandevil: 03 duben 2019 - 14:23

  • 0

#2 phrkt

phrkt

    věčný rejpálek

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 942 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2019 - 14:32

Podle mých pozorování GC.com maže nekorektně napsané styly se špatnou syntaxí a některé takové, které by dokázaly rozhodit celý listing a způsobit tak jeho další needitovatelnost. Většina každého listingu je totiž v režii GC.com, to co napíšeš ty je jenom zlomek, který se vloží dovnitř jediného tagu <span>.

 

Padding není podporován vůbec nebo možná hodně omezeně, ale funguje border. Styly typu a velikosti písma vesměs fungují i v tabulkách.

 

Tabulky fungovaly, ale po nějaké nedávné změně dost zlobí, zejména jsou-li v buňkách obrázky. Používal jsem je na vícesloupcový design, teď jsem přešel na obtékání, to funguje zdá se korektně a na dva sloupce stačí.


Tento příspěvek byl upraven od phrkt: 03 duben 2019 - 14:33

  • 0

#3 mandevil

mandevil

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 86 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2019 - 14:44

Nevím nikde jinde mi styl nesmazal a já si to samozřejmě nejdřív dělám mimo a teprve až mám všechno odladěné, tak to cpu na gc.com. Stejný HTML kód funguje mimo úplně korektně.
 

Používal jsem je na vícesloupcový design


Dneska už je flexbox, takže to není vůbec potřeba. Každopádně pokud je opravdu potřeba tabulka, tak lze prostě nahradit TABLE, TR, TD a TH značky DIVy a nastavit relevantni property "display" -- na to už inteligence webu GS nestačí a pustí cokoliv.


  • 1

#4 phrkt

phrkt

    věčný rejpálek

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 942 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2019 - 21:24

Flexbox neznám, kouknu na to, ale je otázka, jestli to znají všechny běžné prohlížeče. V každém případě díky za tip.


  • 0

#5 ladislavappl

ladislavappl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 692 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2019 - 22:14

S tabulkami do listingů jsem se natrápil dost. Jinak vypadají ve Firefoxu a jinak v listingu na gc.com. Už jsem rezignoval.

Tabulku si vyrobím v Excelu, udělám snímek obrazovky PrtSc, ořežu a zmenším v IrfanViewu a zamontuji ji do listingu jednoduše Kompozerem (dřív NVU) jako obrázek. A nemusím se rozčilovat...(ale ne tak docela, fonty a barvy jsou v listingu leckdy taky jiné, to se často musí do zdrojáku v HTML)


Tento příspěvek byl upraven od ladislavappl: 03 duben 2019 - 22:15

  • 0
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).

#6 phrkt

phrkt

    věčný rejpálek

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 942 příspěvků(y)

Publikováno 03 duben 2019 - 22:22

Ano, tak to taky jde, bohužel to trochu bývá na úkor čitelnosti. GC.com obrázky před uložením zmenšuje a pak je tu ještě zkreslení vzniklé aktuálním zvětšením v okně prohlížeče...


  • 0

#7 mikeant

mikeant

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 617 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2019 - 7:21

S tabulkami do listingů jsem se natrápil dost. Jinak vypadají ve Firefoxu a jinak v listingu na gc.com. Už jsem rezignoval.

Tabulku si vyrobím v Excelu, udělám snímek obrazovky PrtSc, ořežu a zmenším v IrfanViewu a zamontuji ji do listingu jednoduše Kompozerem (dřív NVU) jako obrázek. A nemusím se rozčilovat...(ale ne tak docela, fonty a barvy jsou v listingu leckdy taky jiné, to se často musí do zdrojáku v HTML)

 

To je hodně praktické, když si pak člověk chce hodnoty zkopírovat. Obzvláště praktické jsou šifry na několik obrazovek v obrázcích. Smrt obrázkům! :)


  • 10

#8 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 149 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2019 - 7:31

Do obrázku se dá dát ALT text, spíš snad podle specifikace by tam MĚL být. Ten by se měl zobrazit místo obrázku, když ten nejde. A dá se i zkopírovat, přinejhorším ze zdrojáku.

Ale souhlasím s tím, že obrázky radši ne, pokud se jim dá vyhnout. Mimo jiné hlavně proto, že Garminy je komplet ignorují. Takže obrázky jen jako ilustraci.

Přemýšlel jsem i o tom, dát text s display:none, což by prohlížeč nezobrazil, ale Garmin ano. Nadělalo by to ale asi dost zmatků, díky různým způsobům exportu a různé likvidaci tagů Groundspeakem.


  • 0

#9 mandevil

mandevil

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 86 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2019 - 8:34

S tabulkami do listingů jsem se natrápil dost. Jinak vypadají ve Firefoxu a jinak v listingu na gc.com. Už jsem rezignoval.

Tabulku si vyrobím v Excelu, udělám snímek obrazovky PrtSc, ořežu a zmenším v IrfanViewu a zamontuji ji do listingu jednoduše Kompozerem (dřív NVU) jako obrázek. A nemusím se rozčilovat...(ale ne tak docela, fonty a barvy jsou v listingu leckdy taky jiné, to se často musí do zdrojáku v HTML)

 

Baked-in tabulky jsou nanic.... v momentě kdy potřebuješ něco změnit to musíš celé udělat znova. Ještě jednou, tabulky lze zcela bez omezení používat, ale nesmíte používat běžné značky TABLE, TR, TD a TH. Všechno musí být DIVy s display:table, display:table-row a display:table-cell. Viz tento codepen. GC web vůbec nepozná, že to je tabulka a tím pádem do toho nestrká prsty. Je to naprosto standardní a podporovaná záležitost.


  • 4

#10 taxoft

taxoft

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 093 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2019 - 9:08

Pokud nechceč opičárny, tak běžné tabulky za použití tagů TABLE, TR, TD a TH lze používat zcela bez problémů. Viz všechny moje eventové listingy.


  • 0

Don't be out, be in. Don't be scout, be skin.


#11 mandevil

mandevil

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 86 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2019 - 9:18

Pokud nechceč opičárny, tak běžné tabulky za použití tagů TABLE, TR, TD a TH lze používat zcela bez problémů. Viz všechny moje eventové listingy.

 

Tak nevím čemu říkáš "opičárny", ale třeba následující styl mi zmizel z listingu beze stopy:

 

<th style="border:1px solid black; white-space:nowrap; color:red; padding: 1em">


  • 1

#12 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 149 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2019 - 10:56

Holé tabulky bez stylu jsou prakticky nepoužitelné. Spousta toho se ale dá nastavit přímo, bez stylů. Pozůstatek z doby, kdy styly nebyly nebo byly málo rozšířené, kdysi se tabulkami dělalo i rozvržení stránky (pěkná prasárna). Ale to je taky na nic. To aby člověk zkoušel, nahrál, podíval se na výsledek, pokud možno v různých prohlížečích + na telefonu a podle výsledku zkoušel dál. A pak se díval každý měsíc, jestli to náhodou dodatečně nezprasili. Chápu, že jim vadil javaskript, ale proč styly? A proč zlikvidují styl u table a ne u divu? Abychom za čas nemuseli dávat i listingy na vlastní server a do stránek na GS jen stručný textový obsah a odkaz na plnou verzi.

Logické by mi připadalo kdyby autorský obsah byl tak zapouzdřen, aby nemohl ovlivnit zbytek stránky. A co si v něm kdo napíše, tak za čitelnost a zobrazení ručí sám. Ale tak to prostě není.


  • 0

#13 phrkt

phrkt

    věčný rejpálek

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 942 příspěvků(y)

Publikováno 04 duben 2019 - 12:40

Tak nevím čemu říkáš "opičárny", ale třeba následující styl mi zmizel z listingu beze stopy:

 

<th style="border:1px solid black; white-space:nowrap; color:red; padding: 1em">

O kus výš píšu, že GC nepodporuje padding, ale podporuje border.


  • 0

#14 SvenWiersen

SvenWiersen

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 160 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2019 - 0:09

O kus výš píšu, že GC nepodporuje padding, ale podporuje border.

 

Ten padding zrejme nepodporuji jenom v tabulkach - v divech a odstavcich ho pouzivam bezne a nemam s tim problem.


  • 1

#15 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 149 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2019 - 6:22

Do té doby, než ho zaříznou i tam. Netuším, proč zrovna tahle drobnost vadí, ale on s tím byl problém už před dávnými časy obecně, některé prohlížeče tu trojici border-margin-padding interpretovaly špatně.

U GS postupují většinou tak, že tyto věci likvidují ze zdrojáků v okamžiku ukládání (ale javaskript v BIO poli zařízli bez ohledu na zdroják). Takže něco bude léta fungovat, pak opravím překlep, nebo doplním jednu větu a najednou něco nepůjde, co s tou opravou vůbec nesouvisí.


  • 0

#16 mandevil

mandevil

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 86 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2019 - 10:20

Do té doby, než ho zaříznou i tam. Netuším, proč zrovna tahle drobnost vadí, ale on s tím byl problém už před dávnými časy obecně, některé prohlížeče tu trojici border-margin-padding interpretovaly špatně.


A to je důvod to zatrhnout dneska, kdy to všechny relevantní browsery podporují korektně? A naopak nutit lidi používat deprecated attributy typu BGCOLOR, CELLPADDING, VALIGN a jánevímco... Navíc fakt nechápu, co jsem schopen způsobit za katastrofu ve svém 670 pixelů širokém sloupečku s čistým HTML a CSS fragmenty v STYLE atributu? Chápu, že JavaScript je z hlediska bezpečnosti noční můra, ale CSS?


Tento příspěvek byl upraven od mandevil: 05 duben 2019 - 10:26

  • 0

#17 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 149 příspěvků(y)

Publikováno 05 duben 2019 - 10:24

No právě, není důvod to nepoužívat. Ale GS to zaříznout může a nic s tím nenaděláme.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama