Přejít na obsah


Fotka
- - - - -

Nové mapy - nefungují na Windows XP


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
17 odpovědí na toto téma

#1 danny9000

danny9000

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)

Publikováno 30 duben 2019 - 7:46

Zdravím, máme na počítači starý operační systém Windows XP a od minulého týdne, kdy se změnila verze map, se nám vůbec mapa nenačte - zobrazí se jen bílé pole. Předpokládám, že nám to nefunguje kvůli tomuto operačnímu systému, protože v práci to na desítkách normálně běží. Nevíte někdo co s tím? Případně, jestli máte někdo sedmičky, funguje vám to na nich? Že bysme je tam instalovali. Díky moc za za jakokoliv radu. Danny.


  • 0

#2 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 502 příspěvků(y)

Publikováno 30 duben 2019 - 7:53

Spis pujde o zastaraly webovy prohlizec, ne?


  • 1

#3 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 591 příspěvků(y)

Publikováno 30 duben 2019 - 7:55

Jaké mapy? V čem? Na Mapy.cz, googlemapách, Geocaching.com mapách, geogetu, atd? Když napíšete že Něco nefunguje, dostanete radu Něco s tím udělejte.

Obecná rada - je pravděpodobné, že na WinXP už Něco nepůjde. Já se jich před časem už zbavil.


Tento příspěvek byl upraven od mpik: 30 duben 2019 - 7:55

  • 0

#4 TamTenTom

TamTenTom

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 212 příspěvků(y)

Publikováno 30 duben 2019 - 7:57

Mám stejný problém. Aktualizaci na prohlížeč už neseženu. Zatím to řeším tak, že vymažu to "play" z adresního řádku.


  • 0

#5 mandevil

mandevil

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 266 příspěvků(y)

Publikováno 30 duben 2019 - 7:58

Zdravím, máme na počítači starý operační systém Windows XP a od minulého týdne, kdy se změnila verze map, se nám vůbec mapa nenačte - zobrazí se jen bílé pole. Předpokládám, že nám to nefunguje kvůli tomuto operačnímu systému, protože v práci to na desítkách normálně běží. Nevíte někdo co s tím? Případně, jestli máte někdo sedmičky, funguje vám to na nich? Že bysme je tam instalovali. Díky moc za za jakokoliv radu. Danny.

 

Předpokládám, že tam pořád máte IE. Zkus nainstalovat poslední podporovaný Firefox (myslím, že XP podporoval o dost déle než Chrome).


  • 0

#6 karel1957

karel1957

    Karel1957

  • Members
  • PipPipPip
  • 38 příspěvků(y)

Publikováno 30 duben 2019 - 7:59

Pokud se jedná o mapy na geocaching.com, pak mám Win7, prohlížeč Google Chrome a fungují.


  • 0

#7 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 591 příspěvků(y)

Publikováno 30 duben 2019 - 8:01

Takže mapy na Geocaching com? Jak bylo řečeno nade mnou, vymaž z adres. řádku to play a až to půjde, ulož si odkaz do záložek. A neklikej na odkaz Search geocaches.

Pochopitelně ale to neřeší situaci, kdy proklikneš z keše do mapy. Ale ze záložek např. na mapu svého okolí to fungovat bude.

Na sedmičkách to normálně funguje.

Ještě můžeš zkusit jiné prohlížeče - operu, různé verze Chromu, Iexp, ale nevím, jestli to pomůže.


Tento příspěvek byl upraven od mpik: 30 duben 2019 - 8:03

  • 0

#8 TamTenTom

TamTenTom

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 212 příspěvků(y)

Publikováno 30 duben 2019 - 8:11

XP skvěle funguje, nedám na ně dopustit, ale nesmíš si do toho zkoušet nainstalovávat všechny možný prohlížeče a další zbytečnosti, co k práci nepotřebuješ. Nejlépe ani antivir :lol: Opera taky hrozně zpomalovala. Firefox běží úžasně dodnes a právě u těch nových map mám první problém. Čekal jsem, že mě spíš donutí banka nebo daňový portál, obnovit vybavení, ale že zrovna geocaching? :D  Doufám, že ty starý mapy ještě chvíli vydržej. ;)


  • 0

#9 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 591 příspěvků(y)

Publikováno 30 duben 2019 - 8:38

A což zkusit nainstalovat starší firefox, jako portable třeba na flešku. Na vyzkoušení. Nevím sice jak to teď jde, ale určitě ano. Ovšem pokud to nejde proto, že použili nějakou novou vychytávku, nepomůže to. Pokud je jen nový prohlížeč víc paranoidní, tak to pomůže. Předpokládám ale, že pokud opravdu je nová mapa vektorová, že bude vyžadovat nějaký standard grafické karty, takže to vůbec nemusí být problém prohlížeče, ale hardwaru.

Mě na XP postupně nechodily třeba Panorama na Mapách.cz, hlavně věci, které potřebovaly WebGL, takže to byl také problém grafické karty.

Bál jsem se přechodu výš, ale v práci mám sedmičky a je to skoro stejné. Doma mám teď desítky a práce na nich je stejná taky, nepřehlednější je hlubší nastavování.

 

Předpokládám, že (nejistá) investice do nové grafické karty se nevyplatí, leda že bys ji měl v šuplíku, nepoužívanou.


Tento příspěvek byl upraven od mpik: 30 duben 2019 - 11:02

  • 0

#10 bejcci

bejcci

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 536 příspěvků(y)

Publikováno 30 duben 2019 - 10:08

Pokud něco nebude fungovat v poslední verzi prohlížečů dostupných na Windows XP, máš už smůlu. Podpora ze strany Microsoftu pro Windows XP skončila před 5 lety, takže vývojáři současného software pochopitelně nebudou brát ohledy na funkčnost v systému, který je 5 let nepodporovaný. To po nikom nelze chtít. Zkus poslední verzi Firefoxu, co ti systém umožní nainstalovat a začni přemýšlet o náhradě operačního systému, protože problémy s nekompatibilitou budou přibývat.


  • 0

#11 seedcorp

seedcorp

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 529 příspěvků(y)

Publikováno 30 duben 2019 - 11:05

Tohle mně obecně dost štve. Když jsem byl mladší, tak jsem se na tatíka koukal jako že je ... že tohle nové neumí... a hle, po pár letech, si říkám, proč se mám učit něco nového, když to vždycky fungovalo takhle....

 

Používám Xpčka s FF a mapy mi fungujou. Sice sakra pomalu, ale to je způsobeno, že jsou vektorové a vykresluje je prohlížeč. Nicméně nové PC si kupovat nechci.


  • 0

#12 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 591 příspěvků(y)

Publikováno 30 duben 2019 - 11:41

Takže to opravdu vypadá na HW problém s kartou, když to někde s WinXP funguje. To je ovšem horší případ, upgrade jen SW asi nepomůže. (ovladače, simulátory ... až jiné Windows).


  • 0

#13 danny9000

danny9000

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)

Publikováno 30 duben 2019 - 21:04

Díky moc za reakce. Ještě upřesním, že se jedná o zobrazení mapy na geocaching.com  přes prohlížeč Google. Nefungovalo to ale ani přes Firefox nebo Operu. Co ale pomohlo, je vymazání „play“ z řádku. Mapy naběhly a zdá se, že běží i celkem svižně. Takže ještě jednou díky za radu! Danny9000.


  • 0

#14 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 591 příspěvků(y)

Publikováno 01 květen 2019 - 7:13

Jenomže při prokliku z listingu na mapy to naběhne zase do nové. A zase budeš odmazávat Play. Je to zralé v tvém případě na opičí skript, který by to udělal automaticky, byl by na jeden řádek (napsat ho neumím). Případně jestli to nedodělají do GCLh. Nikoho mimo majitele hodně starých systémů to asi zajímat nebude.


  • 0

#15 None

None

    lubbez

  • Members
  • PipPipPip
  • 956 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 01 květen 2019 - 8:13

Co to vyřešit pořízením nového počítače? Sice taky používám hafo XP mašinek, ale pouze ke strojům a hlavně nepřipojeným k internetu. Prostě XPčka jsou už out a nelze očekávat jejich funkčnost v reálném provozu. Vcelku jednoduchá změna je přeinstalovat to na W7, které si koupím jako druhotnou licenci na Aukru cca za 300 korun. Já to vyřešil tak, že jsem si na levných počítačích koupil DELLy cca 2500 - 6000 kaček podle konfigurace, s normální dvouletou zárukou a samozřejmě i s W7 profi. Tím mám tak na 5-8 let vystaráno. Vím, že to není rada typu udělej tohle, nainstaluj tohle a bude to jak dřív, ale takhle to opravdu nefunguje.


  • 0

#16 Doggy_TeamLost

Doggy_TeamLost

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 180 příspěvků(y)

Publikováno 01 květen 2019 - 8:28

Jen dodám info. 14. ledna 2020 skončí podpora systému Windows 7

 


  • 0

#17 None

None

    lubbez

  • Members
  • PipPipPip
  • 956 příspěvků(y)
  • LocationPraha

Publikováno 01 květen 2019 - 8:53

Proto píšu 5-8 let. Do té doby W7 natolik morálně zastarají, že už nepůjde provozovat. Stejně jako XP, na ty se daly sehnat aktualizace ještě před třemi roky (šlo o průmyslové implementace) a pro ty podpora byla a pro W7 věřím, že bude taky.


  • 0

#18 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 591 příspěvků(y)

Publikováno 01 květen 2019 - 12:50

Po tolika letech začne odcházet disk, naplní se, bude malá paměť, odejde vypalovačka, grafika nebude stíhat nové standardy... Takže systém nechat dožít a nový koupit rovnou s novým HW. Po důkladném upgradu by zůstala původní jen bedna.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama