Přejít na obsah


Fotka

Zákaz hromadných akcí


Nejlepší odpověď ladislavappl , 19 duben 2020 - 22:44

    Všimli jste si nenápadné zprávy, že pokladní v našich hypermarketech prakticky nejsou nemocné koronavirem? A že těch několik nakažených se prokazatelně nakazilo jinde, než v obchodě od zákazníků?

    Sdělovací prostředky jsou teď "samé protilátky" proti koronavirové infekci. Že je prý má jen malé procento populace, jiní odhadují číslo 40 a více procent, odborníci i členové vlády se v televizních vystoupeních  upínají na testování protilátek v desetitisícových souborech ... Na výsledky máme čekat jak na smilování a že pak konečně budeme vědět na čem jsme a pak prý snáze s koronaviry zatočíme. Těšíme se, až nás bude 60 % promořeno a pandemie se zastaví, protože viry už nebudou mít koho infikovat.

    Co se ale podle mne vytrácí, je právě důraz na nespecifickou imunitu, kterou připravované testování neodhalí. To znamená schopnost populace se ubránit nejen koronavirům, ale všemožným virovým (nebo bakteriálním) nemocem. Specifické protilátky totiž začnou jisté druhy bílých krvinek (hlavně B-lymfocyty) vyrábět až za několik dní. Do té doby nás chrání několik obranných linií nespecifické imunity (buňky retikuloendoteliálního systému, makrofágy "požírající" viry, proteiny komplementu, interferon, lymfocyty a další).

    Ale vraťme se k těm prodavačkám. Lze se oprávněně domnívat, že už je jejich imunita vytrénovaná neustálým a dlouhodobým stykem se zákazníky s rýmou, chřipkou a dalšími virovými infekcemi, takže si s těmi pár viry, které proniknou rouškami "dárce" a "příjemce" snadno a rychle poradí. A asi nejen prodavačky.Také proto si myslím, že uvolnění "rouškové morálky" a nedodržování odstupů o Velikonocích atd. se nějak dramaticky neprojeví a že další postupné uvolňování restrikcí je namístě.

    Zajímavé jsou malé počty nakažených seniorů v ČR v porovnání s jinými zeměmi. Pořád je vyšší nemocnost lidí ve středním věku než seniorů (výjimkou jsou ústavy pro seniory s velkou koncentrací osob na jednom místě). Vzpomínáte na nedávné výroky některých ekonomů (i MUDr. Šmuclera), že nejlepší by bylo zavřít všechny seniory do koncentrač   do lázní nebo aspoň do jejich bytů a zakázat jim vycházet ven po dobu několika měsíců? Kdyby k tomu došlo, tak se okamžitě zhroutí např. péče praktických i odborných lékařů, sester a pomocného personálu zdrav. zařízení, která ještě fungují díky pracujícím v důchodovém věku. A z Parlamentu a Senáty by zbyly žalostné trosky...

Přejít na celý příspěvek


  • Zamčené téma Toto téma je zamknuto
950 odpovědí na toto téma

#61 Solim

Solim

    Introvert

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 870 příspěvků(y)

Publikováno 13 březen 2020 - 13:10

Přidávám odkaz na návod dezinfekce s isopopylalkoholem odkaz z MZCR složení a návod je u příloze.

A to samé s Etanolem (lihem)

 

Nové stránky MZCR https://koronavirus.mzcr.cz/


Tento příspěvek byl upraven od Solim: 13 březen 2020 - 13:19

  • 0

iGET Blackview GBL6000Pro, Android 11, a:Drake 6.08 + OSM (paws), GeoGet 2.11.8.821, GeoKuk 5.1.0, Locus Map 4

 

S úsměvem jde vše líp


#62 erebi

erebi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 374 příspěvků(y)

Publikováno 13 březen 2020 - 13:14

To spíš malý podniky. Že by si Bureš zavřel nějakou svojí zbytečnou fabriku, jsem si nevšiml. Kamarád původem ze slovenska má malý pivovar a vozí něco na slovensko. Ale ouha, vyhodili ho na hranicích. A teď, kde to prodat, Není jako Ghnus nebo Staráč, kteřý mají určitý finanční polštář, jede docela nadoraz a teď má problém, protože hospody zavřený a tu dodávku mu nikdo nekoupí, nebo jen část a se ztrátou... takovýmhle lidem to ublíží nejvíc. A v tomhle státě jsou vlastně živnostníci ti, co kradnů, že, dobře jim tak, co. Poslední dobou jsem z tohodle fakt naštvanej.

 

At si kamarad zavola na nove zrizenou linku MD (225 131 810 https://www.mdcr.cz/...v-mezinarodni-d). Pokud vim, tak omezeni neni smerovano proti pohybu zbozi. Nicmene pro vsechny zucastnene strany je to nova zalezitost a musi si o vse sednout (vytvorit vyjimky), takze nejblizssi dny budou z pohledu mezinarodni nakladni dopravy hekticke. Spis bych videl problem, jestli si to od nej nekdo koupi a jestli ho Slovaci pusti pres hranice, coz neovlivni nikdo v teto republice. 

 

Ale asi budu tvuj prispevek chapat jako obecne nadavani. :) 


  • 2

Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora.


#63 Shashlick

Shashlick

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 513 příspěvků(y)

Publikováno 13 březen 2020 - 13:44

Škoda, že Corona nefunguje tak, že by napadal jen lidi, kteří si myslí, že se to nemá řešit a že je to jen rýmička, kdežto ty rozumně smýšlející by nechal na pokoji. Pak bych i souhlasil s tím, aby se žádná opatření nedělala a ani bych nakaženým neposkytoval žádnou lékařskou pomoc.Hned by pak byl svět zase hezčí místo k žití.

 

Ale bohužel si virus své oběti nevybírá a tak na bezohledné chování některých doplatí i ti ohleduplní. Panika je zbytečná, ale opatrnost nutná. Hodně štěstí všem...


Tento příspěvek byl upraven od Shashlick: 13 březen 2020 - 13:44

  • 10

Jde se lovit!

Moje statistiky ZDE


#64 dejwy

dejwy

    dejwy

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 215 příspěvků(y)

Publikováno 13 březen 2020 - 14:55

Když jsem u toho, kdo těm hospodám zaplatí ušlý zisky? Stát, tj. my všichni? Představa že mám hospodu, která mně živí, musím platit zaměstnance a najednou výpadek jako kráva. 

 

Aktuálně pro srovnání: V Rakousku od pondělí budou otevřené jenom potraviny, lékárny a drogerie

Ano, je to mrzuté, nebyl bych rád v jejich kůži, ale přednost ochrany populace má přednost před zájmy jednotlivce. Nebuďte sobečtí tím, že ohrozíte ostatní a zejména své starší spoluobčany a rodinu. Něco si o šíření viru a vývoji přečtěte. taktéž o účinku podobných opatření.


  • 8

#65 ladislavappl

ladislavappl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 886 příspěvků(y)

Publikováno 13 březen 2020 - 16:17

Nevím, zda jste si toho všimli, ale Velká Británie teď uskutečňuje obdivuhodný experiment.

„Stay Calm And Wash Your Hands“, zachovejte klid a myjte si ruce, na nějaké plošné testování je příliš pozdě, a tak pojďme nechat COVID-19 „projít“ britskou společností, prohlašuje ministerský předseda. Plošné uzavření škol? Podle Borise Johnsona by to nadělalo víc škody než užitku. Boris Johnson také přiznal, že zatímco oficiální počet nakažených je 590, jejich reálný počet může dosahovat čísla 10 000. Britský ministerský předseda dokonce zašel tak daleko, že do televizních kamer s ledovým klidem pronesl, že „mnoho rodin ztratí předčasně své blízké“. To už je skutečně úroveň churchillovského „krev, pot a slzy“.

Nutno přiznat, že to vychází z britské povahy (a smyslu pro humor). Britská královna (matka současné královny Alžběty II.) odmítla v době nejhoršího bombardování opustit Londýn. A když německá bomba zdevastovala část královského paláce, tak se v jednom dopise vyjádřila: „Jsem ráda, že nás vybombardovali. Konečně mám dojem, že se můžu podívat obyvatelům East Endu (londýnská městská část) do očí.“

Další věc: strach nebo dokonce panika velice oslabuje obranyschopnost každého jedince. Na vojně se říkávalo, že "nejhorší smrt je smrt z vyděšení".

Co se týče myšlenky úplného uzavření hranic (státu, okresu, města...) za asistence policie a vojska během epidemie, tak to není vůbec nic nového. Dělalo se to tak nejméně od středověku při epidemiích moru (resp morů), cholery, neštovic apod.  Říkalo se tomu "sanitární kordon". Ale z dějin zdravotnictví je známo, že to v praxi nebývalo tak účinné opatření, jak se myslelo.

Závěr?  I když mám atestaci i z organizace zdravotnictví, tak si netroufám předpovědět, který postup je lepší.   Britský - nechat tomu poměrně volný průběh, aby se populace promořila, lidé si vytvořili imunologickou paměť a příští epidemie (teoreticky) nebyla tak agresivní, nebo přístup naší vlády a hygieniků nás za každou cenu ochránit. Podle mne to stejně moc nepomůže a až se později budou zkoumat protilátky v populaci (tj. doklad o proběhlém onemocnění), tak se o tolik lišit např. od V. Británie asi nebudeme.

Postup naší vlády by ale měl mít tu výhodu, že by se průběh epidemie aspoň zpomalil, rozložil se do delšího období, získaly se za pochodu cenné zkušenosti a tak  zdravotnický systém by ji zvládl s menším vypětím.

A tak mi nezbývá než čekat, jak to dopadne. Asi nebudu sám...

Stejně nemůžeme být všichni současně v karanténě jen proto, že kolem nás někdo nakažený přešel; někdo musí (a bude) pracovat.

Lidstvo přestálo horší hrůzy.


Tento příspěvek byl upraven od ladislavappl: 13 březen 2020 - 16:39

  • 5
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).

#66 zmijovkar

zmijovkar

    zmijovkar

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 216 příspěvků(y)

Publikováno 13 březen 2020 - 16:29

Jen poznámka k tomu uzavření škol: těžko se zjistí, jak moc to pomůže, protože není s čím srovnat.

Ale ani trochu si nemyslím, že by třeba měsíc mimo školu napáchal jakoukoliv škodu. Myslím, že jsi taky generace, co zažila uhelné prázdniny v r. 1979 na 3 týdny. Nevím jestli zrovna Ty v nějakém vzdělávacím procesu, ale já a velké množství dalších ano. Já konkrétně na střední škole. Troufám si tvrdit, že to vůbec nijak nikoho nepoškodilo (konrétně já jsem dostudoval, i nějakého toho titulu dosáhnul - a to nebyly diplomky z geocachingu a podobné kraviny). A v r. 1979 nebyly ty internety, přes které dnes školy pohodlně zadávají učivo (a s tím mám teď taky zkušenost, dcerka je v 5. třídě a všechno si sama udělá za krátkou dobu).


  • 6

#67 KulisekW

KulisekW

    KulisekW

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 231 příspěvků(y)

Publikováno 13 březen 2020 - 17:09

Tak už se objevilo vyjádření přímo od GS. Před chvílí se mi začal plnit mail díky mým WA u několika eventů a CITO a koukám, že překlad je už i tady na fóru.
 

 

(...)
Postup naší vlády by ale měl mít tu výhodu, že by se průběh epidemie aspoň zpomalil, rozložil se do delšího období, získaly se za pochodu cenné zkušenosti a tak  zdravotnický systém by ji zvládl s menším vypětím.
(...)


Tohle si myslím také. Příkladem může být třeba zmínka o rozdílném přístupu ke španělské chřipce z měst Filadelfie a St. Louis v tomto článku (ve spodní části u posledního grafu).


Tento příspěvek byl upraven od KulisekW: 13 březen 2020 - 17:30

  • 0

#68 Dan Škareda

Dan Škareda

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 266 příspěvků(y)

Publikováno 13 březen 2020 - 17:18

Každoročně v televizi slýcháme, že chřipka nabývá znovu na síle po vánočních prázdninách. Takže všechny tyhle opatření podle mne mají smysl, protože jak je snad už všem jasné, nejde o zastavení pandemie (ačkoliv bychom všichni rádi), ale o zpomalení jejího postupu, aby se potřebná zdravotní péče dostala pokud možno pro všechny. A aby se stihlo před dalšími vlnami co nejvíc lidí naočkovat (až bude dostupné).


Tento příspěvek byl upraven od Dan Škareda: 13 březen 2020 - 17:21

  • 7

#69 mirek454

mirek454

    mirek454

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 209 příspěvků(y)

Publikováno 13 březen 2020 - 18:01

Pro ty, kdo nesouhlasí s kroky naší vlády, doporučuji si přečíst, jak se k situaci postavil Singapur, který má s epidemiemi větší zkušenosti než my:
https://ct24.ceskate...z-epidemie-sars
  • 2

#70 Pontiac_CZ

Pontiac_CZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 161 příspěvků(y)

Publikováno 13 březen 2020 - 19:19

 A co nás čeká za dalších 5 let? Sars s nakažlivosti Covidu? Poslední dobou se ty viry opakují. Asi je nás tu moc...

Je technická - právě ten SARS tu máme. Aktuální koronavirus je z rodiny SARS, proto se taky jmenuje SARS-CoV-2. To samozřejmě není nic nového ani tím nechci strašit, podstatné je, že v 80% případů je mírný průběh. Ale i tak je důležité snažit se to nechytit, k tomu patří i změna chování ve veřejném prostoru. Dnes jsme se s kamarádem kontrolovali na obědě v hospůdce - informoval jsem ho, že poté, co odložil jídelní lístek, se podvědomě dotkl úst. To se nám stává každému, že si promne oči, aniž si to uvědomí. Sliznice jsou brána do těla pro tuto potvůrku. :) 

 

Ve vší té smůle a problémech, které nám to v nadcházejících měsících přinese, je to ale dobrá příležitost prověřit a případně revidovat pandemické plány a vše vyzkoušet v praxi. Ono totiž jednou může přijít něco, co bude mít smrtnost ne 3,5%, ale třeba desítky procent. A tam bude důležité neváhat.


  • 4

SW: a:Drake 6
HW: Ulefone PowerArmor 18t (Android 12), Qstarz BT-Q818XT bluetooth GPS modul

 

"When you go to hide a geocache, think of the reason you are bringing people to that spot. If the only reason is for the geocache, then find a better spot." – briansnat

 
 

 

 


#71 seedcorp

seedcorp

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 660 příspěvků(y)

Publikováno 13 březen 2020 - 22:38


Lidstvo přestálo horší hrůzy.

Tohle je přeně ono. Trump zakázal lety z EU, z UK ne. Premiere League se hraje dál i s diváky. Anglány mám ze všech států dlouhodobě nejraději, protože nás zachránili za WW2 a drželi aspoň nějakou kulturu. Že by to Trump bral jako mstu za Brexit?

 

Nebo je to celé jinak a je to jen kvůlivá umlčení Grety? To mně maně napadlo jen tak při čtení příspěvku o skolách, ta severská ... navrhovala stávkovat každý pátek, to je za rok víc než dnů vyhlášenéh nouzového stavu...

 

Vůbec, ldii musí žít ve strachu, pak platí daně a moc se nebouří. Zkusím si vzpomenout?

 

Dojde ropa/plyn za 20 let. Tohle mně učili kdysi na základce. A dnes je ropa nejlevnější v historii (poměr kupní sílly samože) Nic.

W2K Všichni umřem kvůli PC problémúm... Nic.

SARS, Ptačí chřipka.. na tu stát nakoupil za 100+M Tamiflu a pak ho slavně spálil jako prošlé. Boží.

 

Kdyby se kapitalismu nestavěli do cesty levičáci a další piráti, trh vše zařídí. A kdyby v číně nežrali netopýry a další hnus.. Btw už tu pár lidí citovalo ten člonek od Dejwyho, vy jako věříte číslům, které nám servíruje komunistický režim? Hm, no.


  • -6

#72 KulisekW

KulisekW

    KulisekW

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 231 příspěvků(y)

Publikováno 14 březen 2020 - 1:03

Seedcorpe, už to neber. Začínám mít trochu obavy o to, abych se v příštím příspěvku kromě Grety nedozvěděl třeba o spiknutí Iluminátů. :)

Tento příspěvek byl upraven od KulisekW: 14 březen 2020 - 1:03

  • 3

#73 Dan Škareda

Dan Škareda

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 266 příspěvků(y)

Publikováno 14 březen 2020 - 4:31

... To už je skutečně úroveň churchillovského „krev, pot a slzy“ ....

 

Churchil byl vládou přehlasován, když z ideologických důvodů navrhoval nezavádění přídělů (tento přístup totiž v 1. světové válce málem vedl k potravinové krizi Británie). Tudíž dávat za příklad dnešku zrovna tohoto politika se mi nejeví jako šťastné. Přijde mi to být poněkud bezohledným přístupem. Myslím, že jako civilizace jsme už přeci jen poněkud dál. Tím spíše, když je virus nejsmrtelnější pro seniory a lidi jakkoliv oslabené. A co se týče "smrti z vyděšení" - jsou dva druhy lidí. Jedni prohlašují "nepanikařte, nic se neděje". A ti druzí přežijí. ;-) Proto je zde obezřetnost a příprava na nejrůznější scénáře dalšího vývoje rozhodně na místě.


Tento příspěvek byl upraven od Dan Škareda: 14 březen 2020 - 5:03

  • 0

#74 Dan Škareda

Dan Škareda

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 266 příspěvků(y)

Publikováno 14 březen 2020 - 4:41

Tohle je přeně ono. Trump zakázal lety z EU, z UK ne. Premiere League se hraje dál i s diváky. Anglány mám ze všech států dlouhodobě nejraději, protože nás zachránili za WW2 a drželi aspoň nějakou kulturu. Že by to Trump bral jako mstu za Brexit?

 

Nebo je to celé jinak a je to jen kvůlivá umlčení Grety? To mně maně napadlo jen tak při čtení příspěvku o skolách, ta severská ... navrhovala stávkovat každý pátek, to je za rok víc než dnů vyhlášenéh nouzového stavu...

 

Vůbec, ldii musí žít ve strachu, pak platí daně a moc se nebouří. Zkusím si vzpomenout?

 

Dojde ropa/plyn za 20 let. Tohle mně učili kdysi na základce. A dnes je ropa nejlevnější v historii (poměr kupní sílly samože) Nic.

W2K Všichni umřem kvůli PC problémúm... Nic.

SARS, Ptačí chřipka.. na tu stát nakoupil za 100+M Tamiflu a pak ho slavně spálil jako prošlé. Boží.

 

Kdyby se kapitalismu nestavěli do cesty levičáci a další piráti, trh vše zařídí. A kdyby v číně nežrali netopýry a další hnus.. Btw už tu pár lidí citovalo ten člonek od Dejwyho, vy jako věříte číslům, které nám servíruje komunistický režim? Hm, no.

Je fakt, že média dokáží lidi totálně zblbnout. Možná by to přeci jen chtělo méně koukat na televizi a nepodléhat pocitu, že když jsou pandemie plné noviny, že se všichni nakazíme. Média totiž nabízí coby zprávy převážně jen katastrofy a učí lidi se bát. Protože jsou výtahem všeho špatného z celého světa. Ale i v nejpostiženější provincii Číny, která má 65 milionů obyvatel se nakazil "jen" každý tisící člověk. Nicméně i tohle "jen" je na kolaps zdravotní péče hrozně moc lidí. Takže vládu plně podporuji a spíše se divím, že omezení nepřišla mnohem dřív (v Číně karanténní opatření celých oblastí pomohla boj s virem vyhrát).


Tento příspěvek byl upraven od Dan Škareda: 14 březen 2020 - 9:20

  • 1

#75 vsa

vsa

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 566 příspěvků(y)

Publikováno 14 březen 2020 - 7:17

Od rána je další uzávěra. Stále to má daleko k bezpečnostním přepážkám na lodi, na kterou se valí velká vlna. Snad už některým dojde, že to není žádné spiknutí, či pokus o likvidaci umělců, hospodských či dalších živnostníků.....

Dokud jde elektrika, teče voda a bude z čeho přidělovat potraviny a léky oproti např. občance, je to stále k přežití v komfortu našich domovů.

 

Jen by mě zajímalo, jaké slovíčko budou používat naši ekonomové, když slovíčko "krize" bylo používáno na daleko menší prkotiny.


  • 3
VSA

#76 Solim

Solim

    Introvert

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 870 příspěvků(y)

Publikováno 14 březen 2020 - 7:50

Tady je souhrn opatření k 14.3.2020 8:00


  • 0

iGET Blackview GBL6000Pro, Android 11, a:Drake 6.08 + OSM (paws), GeoGet 2.11.8.821, GeoKuk 5.1.0, Locus Map 4

 

S úsměvem jde vše líp


#77 zvedavkanocni

zvedavkanocni

    recesistka

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 040 příspěvků(y)

Publikováno 14 březen 2020 - 21:31

Opatření respektuji, ale nějak nechápu, proč eventy musí do archivu a případně psát listingy znovu? Pochopila bych hromadné disable nebo retraktnutí nebo změnit datum na 31.12. a podle situace pouštět v rozumné době dřív. Nebo budou revírníci v příslušné době vracet některé z archivu a owneři nebudou muset psát znovu? V tom případě OK.
  • 0

#78 None

None

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 285 příspěvků(y)

Publikováno 14 březen 2020 - 22:01

To Zvědavka. Nic ve zlém, co si takhle otevřít svůj archivovaný event, udělat CTRL+C, přeskočit do nově založeného listingu a opět pro změnu CTRL+V. Nezapomenout změnit datum a je vše hotové.


  • 1

#79 dr.vota

dr.vota

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 450 příspěvků(y)

Publikováno 14 březen 2020 - 22:05

asi nevíš, že u archivovaného eventu nejde otevřít listing pro editaci...takže zdroj HTML jaksi nemáš 


  • 0

#80 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 14 508 příspěvků(y)

Publikováno 14 březen 2020 - 22:19

Jakmile mas ten event stahnuty treba v Geogetu, tak ten HTML zdrojak mas.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama