Přejít na obsah


Fotka

Lock down v.2.2


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
420 odpovědí na toto téma

#41 dejwy

dejwy

    dejwy

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 215 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2020 - 11:37

Vydělit dvě čísla zatížená obrovskou chybou a umocnit na náhodný exponent pochopitelně umím. Vypovídací hodnota takového čísla je ale dost chabá. Tím se taky vysvětluje, jak dokázal reprodukční index poskočit z 1,2 na 1,5 během asi tří dnů. Čekal jsem něco sofistikovanějšího, něco, z čeho předpovím budoucí vývoj a ne něco, co počítám zpětně.

 

Počítat s denními čísly a srovnávat je považuji a chybu.
O víkendu se testuje méně.

Ideální je použít součty za 7 dní či týdenní klouzavé průměry.


  • 1

#42 zmijovkar

zmijovkar

    zmijovkar

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 220 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2020 - 13:33

Osobně si myslím, že už by se brzo měla začít projevovat i promořenost a tím by mohla čísla začít klesat.

Nemoc, jejímž proděláním se nezískává doživotní nebo aspoň hódně dlouhodobá imunita v řádu let, nelze umořit promořením.

Konkrétněji: uvádí se pro potlačení covidu promořenost 60-70%, Flegr, mnohými považován za velkého pesimistu, je v tomto naopak optimistou a uvádí "možná jen" 40%. I to by trvalo roky (např. v Španělsku po nezvládnuté první vlně zjistili promořenost jen 5%). Odhadovaná získaná imunita (možná už částečně ověřená) se uvádí 3-6 měsíců. Takže virus bude mít co žrát furt.


  • 2

#43 quellen

quellen

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 590 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2020 - 16:39

Na odlehčení jedna cimrmanovská k tý Prymulově kauze: "Zavřel hospodu, ale chodili mu tam lidi."


  • 0

Google Pixel 3 / Android 12 / c:geo


#44 Solim

Solim

    Introvert

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 870 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2020 - 18:08

Statistika vyléčených dlouhodobě kulhá, nevím proč. Asi by věděl Dušek z ÚZIS. Ty čísla se přestaly uvádět a jsou nyní naprosto mimo realitu.

....

Někde jsem k tomu četl komentář, že se nestíhá trasování, tak se odsouvají nepodstatné věci stranou a to jsou právě statistiky vyléčených. Většina pozitivních má lehký průběh a tak by měli po 10-ti dnech vypadnout z těch nakažených. Tak je možné, že těď se berou v potaz jen odchozí z nemocnic.


  • 0

iGET Blackview GBL6000Pro, Android 11, a:Drake 6.08 + OSM (paws), GeoGet 2.11.8.821, GeoKuk 5.1.0, Locus Map 4

 

S úsměvem jde vše líp


#45 nalano

nalano

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 631 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2020 - 18:58

Oni se ve statistikách objeví cca za 4 dny. Když se podíváš, den zpátky tam jsou stovky, po např. Po 5 dnech už na tentýž den jsou tisíce.
  • 0

#46 Arne1

Arne1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 834 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2020 - 19:41

No víte, statistiky záleží na tom, kdo je falšuje. Slyšel jsem o případu, že v nemocnici pozůstalým řekli, že pokud jim dovolí do příčiny smrti napsat Covid, tak jim zaplatí pohřeb.


  • -3

Používám a doporučuji a:Drake - nejlepší geocachingovou aplikaci pro Android!


#47 dejwy

dejwy

    dejwy

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 215 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2020 - 19:57

Slyšel jsem o případu, že v nemocnici pozůstalým řekli, že pokud jim dovolí do příčiny smrti napsat Covid, tak jim zaplatí pohřeb.


Jeden známý prý slyšel, že jeho příbuzný někde něco.........
  • 6

#48 zmijovkar

zmijovkar

    zmijovkar

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 220 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2020 - 20:54

Jeden známý prý slyšel, že jeho příbuzný někde něco.........

Hele, nekecáš? Nepřišlo ti to hromadným stokrát přeposlaným mailem? ;)

Přepokládám, že bude pochopeno, že to míří o příspěvek výše..


  • 6

#49 KRON family

KRON family

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 292 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2020 - 22:30

Já to jako jeden ze zaměstnanců gastroprůmyslu (rozvoz po barech, hernách, hospodách) vidím podobně, jako jsem to viděl na jaře. Tedy netuším, co bude zítra.

V březnu jsme se sice připravili cca o 90 000 které jsme mohli dostat od státu (v lednu zvyšovali rodičovský příspěvek, jehož čerpání se ukončilo narozením druhého syna v březnu) , ale nějak jsem nepředpokládal, že by nám mohly finance někde chybět. I když pár dní před narozením syna přišla bytná s tím, že od června zvedá o 100% nájem. No, inzerát na pronájem jejího bytu za novou cenu je na síti ještě teď. Ale zpátky do první třetiny března. 

Ve středu se mi tedy narodil syn, od čtvrtka jsem si vzal dva týdny dovolené. Měl jsem v plánu, jak se doma seznámím s novým človíčkem, jak vezmu staršího syna poprvé do kina, do bazénu a na nové prolejzačky ve Vratislavicích. Jenže pak přišel pátek a vláda vyhlásila to, co vyhlásila. Stále to nevypadlo nijak zle, ale naopak, že jsem si (z pohledu firmy) vybral dovolenou v nejvhodější dobu. Práce pro řidiče stejně není, firma naplno vyrábí na chystané zahraniční festivaly, a omezení jsou vydána na deset dní; takže mi akorát skončí dovolená a pojede se dál. Následně se bohužel ukázalo, že "platí do" má zhruba stejnou vypovídací hodnotu jako v supermarketech. Akorát že zatímco v Kauflandu akční zboží marně hledáte už druhý den platnosti, tady ta akce pokračovala dál. Firma plně přerušila provoz, neboť předpokládané prodeje se nekonaly a už nebylo vyrábět za co. A já šel alespoň pro jistých 45% příjmu na úřad práce. Tedy reálně o trochu méně, neboť málokdo platí do koruny a ta dýška za měsíc obvykle nějakou tu tisícovku dají. Vzhledem k omezené úřední době a návalu nových uchazečů mi byl stanoven termín první schůzky na úřadu až za tři měsíce. Najít si jiné zaměstnání příliš nehrozilo, neboť během pár hodin zmizela z nabídky asi polovina inzerátů. Ne snad proto, že by místa byla ihned obsazena, ale jelikož tato ísta najednou neexistovala. Restaurace na náměstí už nesháněla kuchaře, pivovar už nehledal řidiče na rozvoz piva, dokonce i tiskárně rázem klesly kšefty natolik, že si tak tak mohli dovolit udržet svůj stávající personál. Zbyly jen nabídky typu uklizečka za minimální mzdu, vedoucí výroby s VŠ, nebo poloviční úvazky a nabídky práce na dohodu. Následovalo několik týdnu, po které jsme dotovali náš život z naspořeného a nevěděli, co bude. S nadějí jsem sledoval každou tiskovku, jestli konečně nastane konec akce, žena mě několikrát posílala k doktorovi abych si nechal napsat Neurol (nešel jsem tam ani jednou). Mezitím zařídit nový byt, dát do kupy ten starý, to taky nějakou tu korunu stálo. Alespoň na to byl bez práce čas, stejně jako na jiné věci. Třeba stát s další stovkou lidí hodinu před poštou, když zkrouhli otevírací dobu, počet lidí na pobočce omezili na tři a přestali doručovat doporučené zásilky. Naštěstí přišlo léto a vše se vrátilo, alespoň na chvíli, do starých kolejí. Akorát větší opravou auta jsme dobrali úspory. Když si propočítávám aktuální finanční situaci po další opravě, jelikož nám v noci na dnešek vykradli auto (nějak to tu jde poslední dobou s kriminalitou nahoru, například od konce srpna bylo tady u nás vykradeno 34 aut, a tím u nás nemyslím v okrese, ani ve městě, ale ve čtvrti; také si myslím že s tím má co dočinění aktuální situace), výjdeme tak tak do další výplaty. No a teď jsem zhruba ve stejné situaci, jako v tom prvním týdnu na jaře. Pokud všechna omezení skončí jak je psáno 3.listopadu, je to v pohodě. Pokud se tak nestane, nikdo neví co bude, ale dobré to nebude určitě. Tolik tedy k úvodnímu příspěvku.

 

A co se týče naděje na zlepšení situace? Vidím pouze jednu možnost, jak by bylo možné covid vymýtit.

V současné době má totiž ministr zdravotnictví a vůbec celá Babišova vláda zhruba takovou podporu, že pokud by oznámili aby lidé chodili v mrazech teple oblečení, tak lidé schválně vyrazí ven v plavkách. Mnoho by ale nepomohlo ani dosazení nového ministra zdravotnictví za Piráty, jelikož by jej nepřijali voliči SPD (strany a hnutí lze libovolně měnit a platnost věty zůstává). Musel by přijít nějaký ministr z lidu s tím, že vláda aktuální situaci naprosto nezvládla. Musel by zajistit dostatečné testovací kapacity a testování zdarma. Musel by zrušit všechna nelogická opatření, která tu momentálně jsou, jelikož je museli vymýšlet asi zfetovaní. Je totiž hloupost už třináctý týden zasednout na nějakých 250 000 lidí pracujících v gastronomii, zatímco místo kde se nakazilo nejvíce lidí (zaměstnání) je celou dobu bez omezení. Je hloupost zavřít naše malé obchody a tím nahnat velké množství lidí do nadnárodních supermarketů. Je hloupost omezit počet zákazníků v trafice na dva, když dalších dvacet stojí namačkaných před trafikou. Je hloupost ""všem"" rozdávat, když není z čeho. Je hloupost omezovat otevírací dobu, když tím se zvýší nával lidí. Je hloupost nařídit školám on-line výuku, poněvadž se tím nikdo nic nenaučí a s dětmi (které se stejně půlka třídy sejdou odpoledne na hřišti) musí být někdo doma. A takhle bych mohl pokračovat dál.

A vydat v platnost následující:

- Zákaz vycházení z domu bez maximálně týden starého negativního testu s výjimkou cesty na test pod pokutou v řádu tisíců korun, při opakovaném porušení třeba až odnětí svobody.
- Povinnost provozovatelů kontrolovat při vstupu do jejich prostor (obchodů, hospod, holičství, kanceláří, továren, ...) tyto testy pod pokutou v řádu desetitisíců, při opakovaném porušení třeba až odnětí svobody.

- Povinnost nošení roušek zhruba tak, jak tomu je teď. Samozřejmě s takovým vysvětlením, že si nikdo nemůže být jistý co kde chytne a na koho to může přenést. Nejlépe s konkrétními případy.

A takhle až do očkování.

Myslím si, že tohle je jediná možnost, kterou by lidé přijali, pochopili a dodržovali. Jiné východisko z nynější neúnostné situace nevidím. A samozřejmě chápu, že například člověku který dělá na váze v masokombinátu vůbec nepříjde, že se něco takového děje.


  • 0

#50 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 14 515 příspěvků(y)

Publikováno 24 říjen 2020 - 23:25

Opatření jsou psaná do 3.listopadu ne proto, že by se situace vyřešila. Ale proto, že tehdy končí nouzový stav vyhlášený vládou. Poté musí nouzový stav vyhlásit parlament a opatření se vyhlásí znovu.
  • 2

#51 Modrak

Modrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 25 říjen 2020 - 2:09

Vydělit dvě čísla zatížená obrovskou chybou a umocnit na náhodný exponent pochopitelně umím. Vypovídací hodnota takového čísla je ale dost chabá. Tím se taky vysvětluje, jak dokázal reprodukční index poskočit z 1,2 na 1,5 během asi tří dnů. Čekal jsem něco sofistikovanějšího, něco, z čeho předpovím budoucí vývoj a ne něco, co počítám zpětně.

Ano, tohle co jsi prave predvedl je zhruba tak na urovni toho Smuclera. Kdybys tusil jak je reprodukcni cislo definovane, vedel bys proc se data s tejdennim odstupem musi umocnit zrovna na 5/7 a ze to neni nahodny cislo. Je to proto, ze R je definovany jako pocet nakazenych jednim clovekem za 5 dni. Kdyz pracujes se sedmidennimi daty (a to musis, protoze to je prirozena periodicita), musis to prepocitat ze 7 na 5, samozrejme exponencialne. Kdybys tusil co je lowpass filter, neoperoval bys s nejakym dennim poskakovanim a obrovskou chybou. Poskakovani mas takovy jaky si udelas, proto jsem psal ze si ten filtr udelas podle toho jak moc to chces mit vyhlazeny. Ostatne kdybys o tom vubec neco tusil, jiste by sis dokazal sam udelat lepsi algoritmus nez ja, vedel bys jaky vysledky od nej muzes cekat a neptal by ses jak to spocitat. Vis kulovy, ale jsi si jistej ze je to nesmysl, protoze 5/7.

 

Jinak predpoved je neco uplne jinyho, nez vypocet reprodukcniho cisla. Ptal ses jak se da spocitat reprodukcni cislo, to jsem ti rekl. Stanoveni reprodukcniho cisla neni predikce.


  • 6

#52 taxoft

taxoft

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 644 příspěvků(y)

Publikováno 25 říjen 2020 - 9:23

Pro KRON family: držím palce, ať situaci zvládnete. Ale ohledně opatření ti tam chybí nějaká myšlenka, co bude, až bys svoje drakonické zavření lidí uvolnil.

Myslím, že dobrý článek ze dneška je tento - paní primářka zjevně ví, o čem mluví, protože je sama v té "první linii."

 

https://www.novinky....ulovky-40340297


  • 3

Dobrovolník si myslí, že ví, co je správné, a dělá to. Aktivista si myslí, že ví, co je správné, a nutí to dělat ty ostatní.


#53 miki6

miki6

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 771 příspěvků(y)

Publikováno 25 říjen 2020 - 9:45

A jeden trochu starší článek.. i tady pan primář zjevně ví, o čem mluví

 

https://www.idnes.cz...zlin-zpravy_ras


  • 1

#54 Modrak

Modrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 25 říjen 2020 - 14:18

@KRON: par komentaru:

 

1. virus nejde vymytit

2. ministr z lidu ve vlade agenta STB je nesmysl. Agent nemuze mit cloveka z lidu a clovek z lidu agentovi mozna tak plivne do xichtu, ale vladnout s nim nebude. Jakejkoliv slusnej clovek by jako podminku ucasti ve vlade logicky musel mit ze v ni zaroven nebude Babis.

3. Platnej negativni test bys musel obnovovat cca kazdech 5 dni, jinak je bezcennej. Pri 10M obyvatel to znamena 2M testu denne, vcetne vikendu. To je naprosto nerealne. Timhle bys to zabil jeste vic nez plukovnik.

4. Kdo se kde nakazil uz dnes (poslednich par tejdnu) nikdo nevi. V podstate to je definice komunitniho prenosu, ze uz se to neda trasovat. V dobe kdy to jeste trasovat slo, spousta lidi se nakazila pri "spolecenskych akcich". Vesnicky zabavy, Techtle Mechtle atd. Skoly jsou uplne lozeny. Zamestnani jak kde. Na home officu se nikdo nenakazi.

5. Bohuzel 3.11. se nic neuvolni. Proces ma jistou dynamiku a zarazit to trva nekolik tydnu, i kdyz opatreni funguji. Ostatne to je duvod proc se opatreni obden pritvrzovaly. Vlada nerespektovala dynamiku procesu a delala opatreni na aktualni konstanty a ne na dynamicky stav systemu. Proto byli porad pozadu a obden to korigovali. Pokud delas na exponenciale zasahy se zpozdenim, je to jako bys nedelal zadny. Naopak kdyz je delas s predstihem, stacej maly. Muzes si prohlidnout historicky data z prvni vlny z jinejch zemi. Za 2 tejdny to neskoncilo nikde. Opatreni musej fungovat 4-6 tydnu. U nas ani jeste nevime jestli fungujou. Musel by se stat zazrak aby 3.11. to bylo v pohode.

6. soucasnej pruser je dan za to ze jsme to meli delsi dobu na haku, i kdyz bylo videt (zhruba od prelomu srpna a zari) ze je zle. O co dele se problem ignoroval, tim horsi to bude ted. Nemci meli castecny restrikce porad (a respektovali je protoze jsou to Nemci), a drzej relativne v pohode. Ale tam holt nemeli volby...

 

Preju pevny nervy a hodne stesti.


  • 17

#55 Vláček

Vláček

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 787 příspěvků(y)

Publikováno 25 říjen 2020 - 17:58

Ptal ses jak se da spocitat reprodukcni cislo, to jsem ti rekl.

Ano, a dověděl jsem se vzoreček, který znám a který za současné situace nekontrolovaného komunitního přenosu je jenom velmi hrubým odhadem reprodukčního čísla (tj. průměrného počtu osob nakažených jednou osobou). Chtěl jsem vědět, jestli nějakým trikem, který neznám, se to dá udělat lépe. Zřejmě nedá.


  • -1

#56 seedcorp

seedcorp

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 660 příspěvků(y)

Publikováno 25 říjen 2020 - 19:58

Pro KRON family: držím palce, ať situaci zvládnete. Ale ohledně opatření ti tam chybí nějaká myšlenka, co bude, až bys svoje drakonické zavření lidí uvolnil.

Myslím, že dobrý článek ze dneška je tento - paní primářka zjevně ví, o čem mluví, protože je sama v té "první linii."

 

https://www.novinky....ulovky-40340297

To je ono, proč k nám mluví STBák a Primitiv, co to mají na háku a kromě vlastního zisku jim stav ekonomiky ČR je uprdele? Proč nejsou v televizi vystoupení lékařů/primářů infekčních oddělení, případně ředitelů nemocnic? Proč nejsou zveřejněny metodiky výpočtu pozitivních pacientů, počtu skutečně zemřelých včetně rozdělení podle věku a toho, zda měli jen covid či něco už předtím? Všichn ise před volbani ohánějí otevřeností a nyní, kdy je potřeba lidi uklidnit a pozotivně motivovat je ticho po pěšině.


  • 0

#57 Modrak

Modrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 345 příspěvků(y)

Publikováno 25 říjen 2020 - 23:26

Ano, a dověděl jsem se vzoreček, který znám a který za současné situace nekontrolovaného komunitního přenosu je jenom velmi hrubým odhadem reprodukčního čísla (tj. průměrného počtu osob nakažených jednou osobou). Chtěl jsem vědět, jestli nějakým trikem, který neznám, se to dá udělat lépe. Zřejmě nedá.

Jo, jiste. Na to ze vzorecek znas ses mu docela divil a jeste ses pokusil ho dehonestovat, coz je u znameho vzorce ponekud zarazejici. Rad bych te v takovem pripade poprosil o informaci odkud ho tedy znas. Neni to z zadne epidemiologicke ucebnice, je to muj vlastni algoritmus zkonstruovany pro ucely snadneho pocitani z dostupnych dat vicemene z hlavy a ohnuty na konkretni pripad soucasneho Covidu. Vymyslel jsem ho nedavno a nikde jsem ho nepublikoval, az tady. Vzhledem k tomu zes ho evidentne nevymyslel nezavisle (to by ses neptal), bud od te dobroty a prozrad mi prosim odkud ho znas. Pokud byl nekde publikovan a pouziva ho jeste nekdo jiny, zajimalo by me kde a kym. Takhle progresivni vypocty totiz asi teoretik-epidemiolog nepouzije. Rad bych vedel kdo uvazuje stejne jako ja. Dekuji.

 

Jinak jakykoliv cislo s chybou +-0,2 je v podstate treba povazovat vzhledem ke kvalite vstupnich dat za celkem solidni a presny. Navic ciste pragmaticky je uplne jedno jestli aktualne R=1,4 nebo 1,6. Oboji je takovej pruser ze je to jedno. A az to bude 1, nebo dokonce 0,8, bezpecne to poznas.


  • 3

#58 None

None

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 286 příspěvků(y)

Publikováno 26 říjen 2020 - 8:38

V prvním dílu Jurskýho parku se dva lidi baví o teorii chaosu. Tak to je přesně teď. Na jedné straně stojí Babiš a Prymula a jsou častováni všemi možnými nadávkami, na druhé straně třeba pražské smažky v čele s Hřibem, mluvím o nedělní demonstraci, o tom je ale ticho, protože to jsou ti hodní. A na třetí straně jsme my, kdy většina z nás sere na všechno. Na pískovišti 4 maminky a tatínek, žádná rouška. Ve velkém marketu se roušky občas nasazují při vstupu do krámu, včera jsem při procházce šel okolo tří autobusových zastávek a z těch cca 20 lidí měli roušku dva. U nás v paneláku nosíme roušku přesně tři lidi. Já, manželka a sousedka z patra. (24 partají) Když si k tomu vezmu, že téměř identické problémy jsou po celém světě, tak nějaký model postupu je scifi. Informace renomovaných odborníků mají v praxi hodnoutu použitého hajzl papíru. Zaprvé se jsou mnohdy úplně opačné, za druhé přijdou vždy až poté. Tedy přeji vám všem upřesňování statistických a jiných čísel, je to hezké, ale je to k hovnu. Pokud lidi sami nezačnou u sebe.  


  • 0

#59 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 785 příspěvků(y)

Publikováno 26 říjen 2020 - 11:50

Nemyslím si, že by návštěva uzavřené restaurace po otvírací době byl nějaký bezpečnostní problém, ale je to zcela jasný signál veřejnosti, že někdo může na pravidla kašlat. Nést odpovědnost by za to měl. Ale co další pravidla? Která se nedají okecat, protože to jsou přírodní zákony? Co se musí dělat, aby se ureguloval systém s expomenciální charakteristikou a obrovskou dynamikou? Čekat dva týdny, než se opatření projeví? Nebo každé tři dni zpřísňovat a děsit všechny, že se to ještě neprojevilo? A že vliv té demonstrace nebo farmářských trhů se může projevit minimálně za týden nebo déle? Vliv zmrazení všeho taky? Nadávat, že to lidi nedodržují a přitom ignorovat to zpoždění? Co se mělo dělat, je jasné. Začít dřív, před volbami. Zkoušky z teorie řízení (technických systémů) mám za sebou tak dlouho, že jsem to zapoměl, ale povědomost o chování systémů snad zůstává.


  • 4

#60 phrkt

phrkt

    věčný rejpálek

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)

Publikováno 26 říjen 2020 - 13:24

Problém není v pravidlech, ale v tom, kdo je vyhlašuje. A.B. už byl mnohokrát přistižen při lži, upřednostnil (nejen) krajské volby před potřebnými koronaopatřeními, mění názory a prohlášení jak korouhvička. R.P. ztratil důvěru veřejnosti tím jak se minulý týden odkopal, můžeme se jen dohadovat o čem a s kým vlastně na Vyšehradě jednal a proč zrovna tam.

 

Tihle už zkrátka ztratili veškerou morální autoritu a důvěru a část veřejnosti už bude jejich pravidla, příkazy i zákazy do značné míry ignorovat...


  • 4




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama