Přejít na obsah


Fotka
- - - - -

Průměrování


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
5 odpovědí na toto téma

#1 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 737 příspěvků(y)

Publikováno 23 srpen 2021 - 13:02

Zkoušel jsem dnes průměrovat a udělalo mi to nějaký nesmysl.

Teď jsem si přečetl návod a píše se tam, že se průměruje až do stisknutí tlačítka Zastavit, pak je možno waypoint uložit.

Já to dělal poprvé a tlačítko Zastavit jsem nepoužíval. Přesto se bod uložil a počítání jelo vždy od nuly, vypadalo to věrohodně. Výsledkem byl ale nesmysl. První bod jakž takž přesný, ostatní špatně a jakoby natlačené k tomu prvnímu. Připadá mi to, že to průměrovalo pořád, i předchozí body.

A vím to, protože souběžně s tím jsem průměroval i Oregonem a tam to vyšlo věrohodně.

Nešlo o keše, ale o jakési zaměření tvaru v terénu. Protože už věřím víc telefonu, než navigaci (víc satelitů, AGPS), chtěl bych v budoucnu se vyvarovat podobné chyby. Pochopitelně to můžu vyzkoušet, zaměřit třeba pár osamělých stromů a podívat se, jestli moje doměnka o stálém průměrování je správná. Tohle jsem zjistil po návratu cca 30km daleko a nerad bych v podobném případě jel zpět.


  • 0

#2 phrkt

phrkt

    věčný rejpálek

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 721 příspěvků(y)

Publikováno 24 srpen 2021 - 7:49

K průměrování používám aplikaci GPS Averaging. Funguje spolehlivě, výsledek lze zapsat například do poznámek.


  • 0

#3 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 737 příspěvků(y)

Publikováno 24 srpen 2021 - 8:14

Vím, že průměrovat se dá různě. Třeba i zpaměti, nasekat několik bodů a pak se podívat kam to padlo. Mě zajímá právě to průměrování v A:drake, jestli tam není chyba, nebo chyták. Ale asi si to rychleji zkusím sám, až budu někde na volném prostoru s dostatkem jednoznačně viditelných bodů na ortofotu.


  • 0

#4 Solim

Solim

    Introvert

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 864 příspěvků(y)

Publikováno 24 srpen 2021 - 9:13

Vypadá to na chybu, ted jsem zkusil prumerovat 5 bodu na jednom miste a vyslo mne 5 bodu s rozptylem cca 200m. Skoro mne to pripada jako by to pri zacatku prumerovani zaplo GPS modul a ten bral prvni ustrelene souradnice, pak az zpresnené a samozrejme ty ustrelene se zapocitavaji do vypoctu.

 

Mne a:Drake dela pri vytazeni mobilu z kapsy a zapnuti, ze napřed ukaze puvodni souradnice pak odskoci o cca 1km a za par sekund se priblizi k me pozici a postupne zpresni tu mou pozici. Nestane se tak vzdy, ale pomerne casto, ale jelikoz se jedna o cca 2-3 s tak pro navigaci to je nepodstatne.

 

Tak jako by to pri prumerovani delalo to same. Asi bude problem v uspore energie a vypinani GPS modulu, pokud se vzpominam tak to dela v a:Drake od jiste verze androida. Driv bezel GPS modul i pri vypnutem displeji a mobil pipal pri priblizeni k cache.


  • 0

iGET Blackview GBL6000Pro, Android 11, a:Drake 6.08 + OSM (paws), GeoGet 2.11.8.821, GeoKuk 5.1.0, Locus Map 4

 

S úsměvem jde vše líp


#5 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 8 737 příspěvků(y)

Publikováno 24 srpen 2021 - 11:33

Jo, Android je paranoidní a vypíná GPS jakmile ji nepotřebuje. Ale to zase zachrání baterku, když GPS zapomenu vypnout. Dá se to nějak vynutit, třeba pro záznam trasy. A ten skok o kilometr a zpět bude určení polohy podle telefonního vysílače a podle GPS - když není poloha od GPS, bere se přibližná od poskytovatele. Opravdu logické by mi připadalo začít průměrovat až když stisknu tlačítko (poloha ještě dobíhá při prudkém zastavení) a skončit automaticky uložením, tlačítko Zastavit bych chápal jako Cancel, tj. ukončit bez uložení. Takže asi Adrakem průměrovat nebudu. Ono to ani není moc účinné. Stačí se chvíli dívat a když poloha neskáče, naťuknout waypoint. Je to asi jedna z maličkostí, co by na Adrake chtěla dodělat, jsou důležitější, teď ale jde hlavně o to, jestli vůbec bude Adrake pokračovat.

Ale neřekl bych, že to bude tím skokem. Celou dobu průměrování mi poloha stála na číslici stejně. Pokud by to doprůměrovávalo první odskok, musela by se časem poloha měnit. Spíš mi to přijde jako nějaká logická chyba, proto se ptám, jestli to někdo používá a jak.


  • 0

#6 Arne1

Arne1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 796 příspěvků(y)

Publikováno 24 srpen 2021 - 11:52

Několikrát jsem to použil a neměl problémyy - asi proto,že jsem tlačítko ZASTAVIT pochopil správně


  • 0

Používám a doporučuji a:Drake - nejlepší geocachingovou aplikaci pro Android!





0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama