Přejít na obsah


Fotka

Jaké používáte PDA?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
54 odpovědí na toto téma

#21 Pazitka

Pazitka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 393 příspěvků(y)

Publikováno 01 březen 2007 - 11:21

Nevyhody PDA jsou jen dve.

1) neni outdoor, tj. v desti a nepohode se pouziva velmi spatne, no, co si budeme povidat. Resim vodevzdornym  pouzdrem Aquapac, a vychazenim za dobreho pocasi.

2) Casto diskutovana vydrz na baterie. Dogma: PDA vydrzi 7hodin. Toto tvrzeni se zaklada na tom, ze mam PDA pustene celych 7 hodin naplno. Ale proboha proc??? Za prve, kdo kesuje celych 7 hodin v kuse? A kdyz, je opravdu nutne, ho mit pustene? A kdyz uz ho mam pustene, protoze se bojim abych se na te cervene znacene stezce neztratil, musim se na nej celou dobu divat? Jo, neni nad papirovou mapu a domaci pripravu. Mam nainstalovanou utilitku, kde tlacitkem vypnu display. Ne jen podsviceni, coz byva soucasi WM. Pak setrim baterie.

I klasicka GPS vydrzi na jednu sadu baterii zhruba tak stejne. Resi se to dalsi sadou baterii. I zde je mozne si poridit dalsi baterii.


  • 0

#22 Pazitka

Pazitka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 393 příspěvků(y)

Publikováno 01 březen 2007 - 11:25

Tak se zdá že ten problém s náběhem je nejen u mobilů ale i u PDA s moduly GPS. Někdy je to pro mne s mobilem síla, když nechci vysosat mobil rychle, mám třeba jen pár dílků na baterii a tak chci zapnout až účelně před přibližováním ke keši a pak ji třeba najdu dřív než naběhne GPS. Někdy je to běžných 3-5 minut, občas to ale bylo i půl hodiny (extrém).  

 To si nemyslim. Moj BT GPS modul Itec se SIRF III tenhle problem nezna.

Jsou pripady, kdy to trva dele, ale to je dano vetsinou nepriznivymi podminkami, jako je teren, vyhled, pocasi, postaveni druzic. Musim rict, ze oproti dvema predchozim modulum s chipy Sony a Sirf II, ktere jsem vlastnil je tento bezvadny!
 


  • 0

#23 pepa.z.pocernic.test2

pepa.z.pocernic.test2

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 170 příspěvků(y)

Publikováno 01 březen 2007 - 11:38

pazitka: Mam nainstalovanou utilitku, kde tlacitkem vypnu display. Ne jen podsviceni, coz byva soucasi WM. Pak setrim baterie.

Jakou utilitku, byl by odkaz? 


  • 0

#24 choze

choze

    Advanced Member

  • Administrators
  • 502 příspěvků(y)

Publikováno 01 březen 2007 - 12:04

Kdybych se rozhodoval dnes, zda pořídit mobil, PDA, GPS asi bych se přiklonil k integraci všeho do jednoho přístroje - třeba HTC Artemis. Do Aceru bych už znova nešel. Míval jsem Fujitsu-Siemens Loox 420 a to byl přístroj, na který jsem se mohl vždy spolehnout, tudíž ani volbu FSC Loox N560 nevidím jako špatnou.

Co se týče výdrže - můj Acer n311 nepřetržitě naviguje cca 4 hodiny - pak udělá pápá a já jsem v řiti (proto mám ještě v mobilu JAVA aplikaci). Stalo se mi tak docela nedavno na FTF BBBubákovy multiny, kterou jsem šel asi 4,5 hodiny. Těsně před cílem blik... A to zapínám display jen když kontroluju směr nebo zadavám souřadnice (Acer má na boku vypínač displaye a HW tlačítek).

GPSka je na tom o poznání lépe - 8 hodin není problém, spíš i víc.

Choze


  • 0

#25 choze

choze

    Advanced Member

  • Administrators
  • 502 příspěvků(y)

Publikováno 01 březen 2007 - 12:09

pepa:

pazitka: Mam nainstalovanou utilitku, kde tlacitkem vypnu display. Ne jen podsviceni, coz byva soucasi WM. Pak setrim baterie.

Jakou utilitku, byl by odkaz? 

Nevyzkoušeno:

ScreenOff   DisplayOff   ScreenOff2

Kdysi jsem některý z nich používal, ale už nevím jaký [:^)].

Choze 


  • 0

#26 PLAJ family

PLAJ family

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 103 příspěvků(y)

Publikováno 01 březen 2007 - 15:34

pazitka:

 Pouzivam take PDA + BT GPS se SIRF III a GPSTuner 4.2. Zatim nemam lepsi SW. Vsechna nastaveni tak nejak mam, takto bylo defaultne, ale kde se zapina filtrace, to netusim. Jak se tojmenuje v anglictine? Jakou verzi GPS Tuneru mas?

Mel jsemv ruce PDA od PLAJ family. Chovalo se "divne".  Nema vyplnutoustatickou navigaci. Presto by asi nemela vzdalennost od cache skakat ze40m na 300m. Vidim to jako duvod k reklamaci.

Tak to se budu muset obrátit na svého prodejce.  [;)]

Jenže tenhle problém jsem zaznamenal jen GPS Tuneru, TomTom příp. OZI nic takového nedělá.
  • 0

#27 Trainzak

Trainzak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 38 příspěvků(y)

Publikováno 01 březen 2007 - 16:59

Tak i já se musím podělit se svými zkušenostmi. Používám FSC Pocket LOOX 720 a BT GPS i-Tec 339 a jsem poměrně spokojen. GPS má naprosto výborný příjem díky velmi citlivé anténě - i v kritických místech většinou neklesne počet satelitů pod 6. K PDA jsem si pořídil kvalitní kožený obal a myslím, že zařízení dokáže ochránit před pádem z malé výšky. Jako software používám OziExplorer, který se mi zdá pro tyto účely postačující. Někomu může vadit absence kompasu a šipky ukazující na cache, já to však zatím jako problém nevidím. Jediné, co mi hodně vadí je výdrž baterií, konkrétně baterie samotného PDA. Když vypínám displej tak z něj vymáčknu maximálně 4-5 hodin provozu. To je ale dost málo a naprosto to vylučuje možnost použití při celodenních túrách. Přemýšlel jsem o dokoupení další baterie, nyní jsem ale zjistil že se pro tento model již téměř neprodává, pak jsem našel jednu za 3000,- což je absolutně přemrštěné. Proto by mě zajímalo, jestli někdo řeší výdrž i jinými prostředky než je dokoupení nové baterie. Slyšel jsem například o zařízení, které má v sobě velkokapacitní akumulátor a může nabíjet další zařízení - zkoušel jste to někdo?

  • 0

#28 Pazitka

Pazitka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 393 příspěvků(y)

Publikováno 01 březen 2007 - 17:19

Trainzak: ...  Proto by mě zajímalo, jestli někdo řeší výdrž i jinými prostředky než je dokoupení nové baterie. Slyšel jsem například o zařízení, které má v sobě velkokapacitní akumulátor a může nabíjet další zařízení - zkoušel jste to někdo?

Tak to bude treba tohle: http://www.apc.com/r...e_sku=PNOTEBXI 

Nicmene nezkousel jsem, ale za cenu cca 200-300 korun to zkusim. 


  • 0

#29 Trainzak

Trainzak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 38 příspěvků(y)

Publikováno 01 březen 2007 - 17:33

Škoda jen, že moje PDA nepodporuje nabíjení přes USB, jinak bych do toho asi taky šel.

  • 0

#30 WAV

WAV

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 434 příspěvků(y)

Publikováno 01 březen 2007 - 20:47

To Pazitka:

GPSTuner mám verzi 5, revize E. Má integrovanou češtinu. V angličtině to bude asi "Filtering". Verzi 4.2 neznám, koupil jsem přímo 5-ku.  Jen mám už postupně třetí revizi. U tohoto softu je skvělé, že umí i mapový podklad.

Možná filtrování v nižší verzi není. Filtrování právě podle nějakého matematického algoritmu eliminuje náhodné odrazy, nesmyslné anomálie v datech. Statickou navigaci musím zapnout málokdy.   Co se týká náběhu, načítání almanachu u sirFIII je bleskurychlé. Řádově do jedné minuty. Pokud ale někdo má vypnutou GPS a ujede velkou vzdálenost např přes 200km a pak teprve zapne GPS, tak načítání almanachu trvá déle.
 


  • 0

#31 fotograf 59

fotograf 59

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)

Publikováno 01 březen 2007 - 22:40

To:  WAV  Řeším nákup GPSTuner 5, ten  jsi kupoval přímo na zahraničním webu nebo přes firmu v česku , která to zprostředkovala? Pokud to není ,,tajné" díky za odpověď.
  • 0

#32 Pehta

Pehta

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 56 příspěvků(y)

Publikováno 02 březen 2007 - 0:40

pazitka:

Trainzak: ...  Proto by mě zajímalo, jestli někdo řeší výdrž i jinými prostředky než je dokoupení nové baterie. Slyšel jsem například o zařízení, které má v sobě velkokapacitní akumulátor a může nabíjet další zařízení - zkoušel jste to někdo?

Tak to bude treba tohle: http://www.apc.com/r...e_sku=PNOTEBXI 

Nicmene nezkousel jsem, ale za cenu cca 200-300 korun to zkusim. 


No tohle "zarizeni" od APC momentalne mam doma, ale zatim jsem to netestoval - zakladni problem je ze se do toho strkaj AAA a ne AA baterky, takze na nejakou extra vydrz to asi nebude. Nicmene az to vice otestuju dam vedet. 
K vyse zminovanemu problemu - pouzivam Loox 718, z Honkongu jsem si k nemu nechal poslat hlinikovej futralek a uz jsem ho nechtene hodil 
i z 3 metrovy skalky a prezil. Napajeni jsem donedavna resil 2 dodatecnejma baterkama (vystacilo to v pohode na 2 denni kesovani mimo civilizaci) -  o ty jsem vsak v ramci prepadeni v nocni tramvaji prisel (PDA mne nastenina rozdil od baterek, BT GPS modulu a dalsich veci a dokladu zustalo), takze ted vyzkousim vyse zminovane udelatko, protoze dokoupit nahradni baterii pro tento model jiz opravdu neni mozne (Ceske zastoupeni FSC mne primo odpovedelo ze se jiz nevyrabi a pokud ji nesezenu u nekoho kdo ji ma nahodou nekde zastrcenou ve skladu tak mam proste smulu [:(])

  • 0

#33 WAV

WAV

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 434 příspěvků(y)

Publikováno 02 březen 2007 - 2:33

To fotograf59: Takhle:  https://secure.share...8167&quickbuy=1

přímo od výrobce 


  • 0

#34 Pazitka

Pazitka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 393 příspěvků(y)

Publikováno 02 březen 2007 - 9:54

Tak to bude treba tohle: http://www.apc.com/r...se_sku=PNOTEBXI
za cenu cca 200-300 korun
zakladni problem je ze se do toho strkaj AAA a ne AA baterky, takze na nejakou extra vydrz to asi nebude

Aha! Me se to zdalo nejake levne :-) Otevrel jsem svoje PDA, Loox 718 :-) Je tam baterie 1640mAh. Jestlize to toho pouzdra od APC dam 4 AAA baterie o kapacite 900mAh, je to 3600mAh, tedy prodlouzim vydrz sveho PDA 3x, rekneme na 15-18hodin cisteho provozu. To asi za tech par korun a trosku kabeloveho nepohodli stoji ...
 


  • 0

#35 choze

choze

    Advanced Member

  • Administrators
  • 502 příspěvků(y)

Publikováno 02 březen 2007 - 9:59

To jo...teď už jenom, kde to koupit? Máte někdo tip?

Nebo si to vyrobit - 4 články AAA do série, k tomu stabilizátor 7805 a je to. Možná nějakej kondík.

Choze


  • 0

#36 pepa.z.pocernic.test2

pepa.z.pocernic.test2

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 170 příspěvků(y)

Publikováno 02 březen 2007 - 10:29

pazitka:

Tak to bude treba tohle: http://www.apc.com/r...se_sku=PNOTEBXI
za cenu cca 200-300 korun
zakladni problem je ze se do toho strkaj AAA a ne AA baterky, takze na nejakou extra vydrz to asi nebude

Aha! Me se to zdalo nejake levne :-) Otevrel jsem svoje PDA, Loox 718 :-) Je tam baterie 1640mAh. Jestlize to toho pouzdra od APC dam 4 AAA baterie o kapacite 900mAh, je to 3600mAh, tedy prodlouzim vydrz sveho PDA 3x, rekneme na 15-18hodin cisteho provozu. To asi za tech par korun a trosku kabeloveho nepohodli stoji ...
 

Tahle úvaha by byla myslím správná pouze pokud má to PDA baterku na +- 1.2V a ty baterky  v pouzdře byly zapojené paralelně. Pokud je napětí baterky PDA vyšší a baterky v pouzdře jsou zapojeny sériově, tak ta kapacita zůstane 900mAh.

Jinak udělat napáječ přes usb neni problém. Držák na 4 baterky, pouzdro, usb kabel. Stabilizátor nebyl potřeba. 


  • 0

#37 choze

choze

    Advanced Member

  • Administrators
  • 502 příspěvků(y)

Publikováno 02 březen 2007 - 10:46

pepa:

Jinak udělat napáječ přes usb neni problém. Držák na 4 baterky, pouzdro, usb kabel. Stabilizátor nebyl potřeba. 

Řešil bys to jinak? Odporovým děličem?

Choze 


  • 0

#38 pepa.z.pocernic.test2

pepa.z.pocernic.test2

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 170 příspěvků(y)

Publikováno 02 březen 2007 - 10:59

Choze & Debora:

pepa:

Jinak udělat napáječ přes usb neni problém. Držák na 4 baterky, pouzdro, usb kabel. Stabilizátor nebyl potřeba. 

Řešil bys to jinak? Odporovým děličem?

Choze 

Napětí usb je tušim 5V. To je +- napětí 4 nabíjecích článků, asi v toleranci usb a funguje to, bez jakéhokoliv děliče nebo stabilizátoru.

 


  • 0

#39 choze

choze

    Advanced Member

  • Administrators
  • 502 příspěvků(y)

Publikováno 02 březen 2007 - 11:09

To sice jo, ale řekněme, že chceme udělat univerzální obvod. Co když tam někdo praskne alkalické baterie, máš tam hned přes 5,5V. Nevím sice, jaká je tolerance USB, ale podle mě by větší jak 5% být neměla. To už bych se o své zařízení bál. Stabilizátor ti zase nepustí pod 5V, což by byla škoda...

Choze 


  • 0

#40 pepa.z.pocernic.test2

pepa.z.pocernic.test2

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 170 příspěvků(y)

Publikováno 02 březen 2007 - 11:18

Choze & Debora:

To sice jo, ale řekněme, že chceme udělat univerzální obvod. Co když tam někdo praskne alkalické baterie, máš tam hned přes 5,5V. Nevím sice, jaká je tolerance USB, ale podle mě by větší jak 5% být neměla. To už bych se o své zařízení bál. Stabilizátor ti zase nepustí pod 5V, což by byla škoda...

Choze 

Taky můžeš zkusit, jestli mají 3 alkalické baterie dostatečné napětí, aby to to usb vzalo. Nebo tam dej do série diodu nebo dvě, které ti napětí srazí. odporový dělič bych asi nebral, protože výstupní napětí dost závisý na odběru a čím "tvrdší" to uděláš, tim víc to asi bude žrát samo o sobě.

Jo, ber mě s rezervou, nejsem žádnej elektrikář :-) 


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama