Přejít na obsah


Fotka

GC v eteru


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
81 odpovědí na toto téma

#41 Dorcadion

Dorcadion

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 315 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2007 - 23:03

marekl:

Geocaching podle mého názoru není žádný soukromý luxusní klub, kam nikdo nemá přístup bez osobního pozvání. Je to normální outdoorová aktivita, stejně jako třeba horolezení, rafting.



TAK TO PRRR... tady bych si dovolil HODNĚ polemizovat! Bohužel díky vlastnickým právům, zákonům, předpisům, právníkům, nařízením a vyhláškám se celý geocaching trošku pohybuje "na hraně", dokonce ne trošku ale celé je to takové "blade runner". Naprostá většina keší leží na něčím (soukromém, obecním, městském, státním...) pozemku a v naprosté většině případů bez povolení a vědomí vlastníků. Nemluvě o problémových keších v NPR, BP, CHKO, UNESCO BR... atd. Nevím jak by se někteří majitelé pozemků, parků a luk s vyšlapanými geodálnicemi ku keším, obnaženými kořeny 20 stromů okolo souřadnic, pošlapanými záhony (to vše je bohužel díky masovému geocachingu zcela běžné) etc. tvářili a zachovali, kdyby věděli "vo co go...". Vlastně vím jak by se zachovali - 80% z nich by kešku zlikvidovalo a 20% by se začalo někde a nějak ozývat. Ve spojení např. s masmédii typu NOVA, Blesk, ale bohužel klidně i Junge Fronte Heute či Volskzeitung a vhodným masmediálním manipulátorem (mám s nimi jako občasný PR našeho ústavu co činit, nedávno špatně pochopené a publikované věci v Dnes těžce poškodily naše pracoviště vzhledem k miliardovým licenčním smlouvám o výzkumu nových antivirotik) dojde k honu na geocachery a mediální "run" proti geocachingu. Česko je dezinformacemi a blbostmi přímo posedlé... a blbců tady bohužel pomálu taky nežije.


Proto se ptám, Vás geocacherů novinářů - OPRAVDU MUSÍTE ZA KAŽDOU CENU TAHAT GEOCACHING DO MASMÉDIÍ A ZVIDITELŇOVAT SE ??? Máme málo cachí a geocacherů?? Co Vás k tomu proboha pudí... Dnes jsem mluvil s několika kolegy a kamarády (všichni kešují už opravdu dost dlouho a jde o lidi velmi tolerantní a rozumné) a všichni jsme jen nechápavě kroutili hlavou. Ve výsledku jde totiž o kontraproduktivní činnost. Markův článek ve specializovaném periodiku jsem bral jako věc rozumnou díky cílené skupině čtenářů, ale běžná média... Ne, ne, ne...


Michal


  • 0

#42 marekl

marekl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 883 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2007 - 23:09

Udělal jsem si teď statistiku keše Václavák. To je takový typický příklad kešky, která se velmi často ztrácí. Hledal jsem počty nálezů mezi jednotlivými  ztrátami. V prvním sloupci je datum odcizení, v druhém počet nálezů, ve třetím počet dnů.

27.9.2004

23.11.2004 36 57
12.2.2005 27 81
6.9.2005 62 206
28.12.2005 69 113
18.8.2006 170 233
25.11.2006 146 99
11.12.2006 28 16
4.1.2007 26 24
4.2.2007 45 31
22.2.2007 9 18
19.3.2007 8 25
9.4.2007 43 21

Medián je 39,5 nálezů, 44 dnů. I když letos v únoru a březnu měla keš smůlu, řekl bych, že není vidět jasný trend častějších ztrát s příchodem nezkušených cacherů. Spíš bych řekl, že je to úplně náhodné. Nejdéle keš paradoxně vydržela právě v dobách, kdy Mountfield rozdával GPS a kdy geocaching díky tomu objevovalo mnoho nováčků.


  • 0

#43 S@li

S@li

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 38 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2007 - 23:18

Nemyslíte, že bude nejlepší když si pustíme toho 12.4. to rádio ? [:P]....pak by se dalo bavit o tom jestli to mělo nějakej přínos nebo ne [;)]

  • 0

#44 marekl

marekl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 883 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2007 - 23:23

Dorcadion: V médiích funguje zákon nabídky a potávky snad lépe než kdekoli jinde. Píše se o tom, co čtenáře zajímá, co si chtějí přečíst, poslechnout nebo vidět. To je důvod, proč se píše také o geocachingu.

Poznámku o zviditelňování se nechápu. To si myslíš, že mě článek o geocachingu vedle tisíců dalších ještě nějak zviditelní?

Nevím také, proč to ženeš do úplných extrémů.

  • 0

#45 Dorcadion

Dorcadion

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 315 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2007 - 23:28

marekl:

Dorcadion: V médiích funguje zákon nabídky a potávky snad lépe než kdekoli jinde. Píše se o tom, co čtenáře zajímá, co si chtějí přečíst, poslechnout nebo vidět. To je důvod, proč se píše také o geocachingu.

Poznámku o zviditelňování se nechápu. To si myslíš, že mě článek o geocachingu vedle tisíců dalších ještě nějak zviditelní?

Nevím také, proč to ženeš do úplných extrémů.

Neženu to zdaleka do extémů, ale bohužel nejsme asi schopni pochopit vzájemně své názory. A ty zákony nabídky a poptávky v médiích bych raději vůbec nepitval. Mediokracie funguje trošku jinak, bohužel... Opravdu nebudu do tohoto vlákna dál přispívat, svůj názor na pře-medializaci geocachingu jsem snad vyjádřil dost důrazně...

M, 


  • 0

#46 marekl

marekl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 883 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2007 - 23:31

Řekl bych, že až zbytečně příliš důrazně. Tady se neshodneme.
 


  • 0

#47 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2007 - 1:05

abakus:

Trošku se asi obávám toho, aby se geocaching nestal módní zábavou a nepřitáhl naprosté ignoranty - a tohle se může stát díky medializaci. Asi jsem zbytečně paranoidní, ale líbí se mi aktuální stav věcí a nerad bych, aby se něco změnilo k horšímu. Nechápu třeba ten ježibabí rosol - proč to lidi dělají? Takových kačerů čím měné, tím lépe.

No, ja jezibabi rosol taky ucint a spis nez s jakoukoliv medializaci to melo co delat s mou nesikovnosti [:$][:D]  Teda ne ze bych se medializace zastaval... na tu mam svuj subjektivne/objektivne negativni nazor uz od jejich zacatku... mimochodem puvodne planovanych a podporovanych [;)] (To byla ale dost jina situace a rozhodovaci kriteria) Vseho moc skodi... i lidi [:(] (Abych zamezil slovickareni a spatnym vykladum... nemam ted na mysli nic s kluby vyvolenych elitaru atp. jak se tu obcas nekteri snazi naznacovat. Proste je to jen obecny fakt bez souvislosti... nektere mozne uz naznacil Dorcadion a ja s nim naprosto souhlasim.)

Jeste k tem extremum... Par nepeknych zalezitosti tykajicich se vztahu geocachingu a novin uz tu bylo a proto si myslim, ze jsou namiste. Konkretne se to tyka, jak uz bylo naznaceno,  internetove hry, ktera zabiji mlade lidi a nekterych reakci, co se tu pak objevily. Staci aby se toho zas chytnul nejaky blbec, poupravil, jak se mu to hodi do kramu (do clanku) a pustil do sveta. Na druhou stranu mozna by pozitivni medializaci slo predejit te negativni (te se casem stejne neujde). Kdyz ale vidim kolik lidi basti Blesk, Sip a podobne kraviny, neverim uz v tomhle ohledu opravdu nicemu.


  • 0

#48 wmh

wmh

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 667 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2007 - 3:15

Hmm, tak koukam, ze moje poznamka pri spusteni tohoto vlakna ted vyzniva prinejmensim ironicky...
Ale dobre mi tak a kdyz jsem si takhle nabehl a dal popud k tomuto flamewaru, tak se k nekterym bodu tohoto vlakna vyjadrim, ackoliv jsem si dobre vedom, ze me geocacherske zkusenosti jsou male a muj GC CV prilis kratky...

a/ ad masovost
Tim, ze jsem "vstoupil do systemu" a zacal hledat kesky, jsem take do jiste miry prispel k priblizeni GC masovosti. Vzhledem k tomu, ze me to bavi a vsude (tj. v praci, v ramci rodiny, v hospode mezi znamymi) o tom porad nadsene vypravim (mozna ted uz o neco min) a jsem s tim otravnej, podarilo se mi priblizit tento nevsedni konicek cca 3-4 lidem (jednim z nich byl i Boris). Predpokladam, ze i u nekterych z nich to bude podobne a tato iniciacni anamneza jiste neni neobvykla, takze z toho mame klasicky MLM ala letadlo, byt urcite ne s nejak extremni exponencialni krivkou.
Zkratka bez ohledu na akce Mountfieldu, cacheru trvale (a rychleji?) pribyva.
Uznavam, ze pred par lety v komornejsim provedeni, kdy se kazdy s kazdym z prukopniku ceskeho geocachingu (temer) znal a kesek bylo par, to muselo byt fajn, ale s tim vyvojem proste nelze nic delat... Jsme proste freizeit nebo chcete-li outdoor generation, lidi venku pribyva, neni to jen problem geocachingu, tyka se to treba i skalniho lezeni (tam vsichni skuhraj, jaky to bylo drive ve skalach fajn...a bylo:-))

b/ ad medializace
Obecne (a postmoderne alibisticky) vidim v obou taborech (snaha o pozitivni medializaci vs. zadna medializace) kus pravdy. Na jedne strane - byt novinar (treba v inicialnim geocachingovem speedu), nemel bych duvod proc o tom v dobre mire neinformovat ostatni. Rozhodne bych se naprudil na argument (velmi volne receno, jsem si toho vedom) "nic neres, nikam nepis, neprepinej a jenom hledej a zakladej..."
Na druhou stranu, chapu a souhlasim s Dorcadionovym postojem (asi bych se nevyjadril tak expresivne, ale jak jsem zminil v zacatku, me a jeho zkusenosti ohledne GC je uplne jina hra na uplne jinym hristi) - resp. plne souhlasim s jeho s obavou, kam by spatna medializace vedla - viz bod c.

c/ ad "blade runner" outdoor activity
At chceme nebo ne - GC (pravidla/nepravidla) je vice (ci mene) nelegalni aktivita, at hodi coinem ten, jehoz cache je umistena se souhlasem majitele (no par jich je...) Ja sam jsem chtel v ramci sve earthcache, kde je pozadavek souhlasu s umistenim implicitni, mit vse legalni a byl to temer bludny kruh dlouhe uredni korespondence s ruznymi institucemi (vcetne kancelare hejtmana, odboru zivot. prostredi apod. -a to je locationlesska!))
Me ostatni cache (a me geocacherske vylety) se vsak uskutecnuji prevazne ve zdejsi CHKO Cesky Raj a vicemene militantni postoj managementu teto CHKO k outdoor aktivitam je obecne znamy (sveho casu jsem se zucastnil nepatrneho jednani s CHKO a stacilo mi to) a to, ze na techto mistech GC provozujeme, je 100% jenom tim, ze o nas cacherech (resp. o keskach) nevedi... ALE AZ PROBUDIME SPICIHO OBRA...
A tak se opakuji - ve svetle predchoziho odstavce PLNE chapu ty negativni postoje k medializaci, kdyz nad tim tak premyslim, stale vice se klonim k tomuto postoji s vyhradou, ze zadna "sirokospektra" medializace rovnez znamena, ze az to jednou "zase praskne" a povezeme se na vlne Blesku, Sipu a Aha, budeme stale ve stejne kolonce spolu s darkery, freetechnari apod.

na zaver:
Priklad ze zivota 1 : dlouho jsem premyslel, kam (ze dvou variant) umistim finale sve multicache. Za par dni po umisteni, presne v te druhe lokalite, kterou jsem nakonec nevybral, bylo nalezeno mrtve novorozene...(uplne vidim tu titulni stranu Blesku - myslim, ze nas vsechny (hlavne me) to tady tesne minulo)

Priklad ze zivota 2 : kdyz jsme si telef. zjistovali moznosti ubytovani na GC10CWG, jedna z prvnich otazek na mou zenu byla : a neni to nejaky CzechTek? (tak aspon zde bych se primlouval ze mirnou formu medializace)

Dik za precteni meho ukecaneho prispevku
Wenny/WMH

  • 0

#49 adp.

adp.

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 231 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2007 - 9:36

nechte prosim jezibabi rosol rosolem, stalker stejne konci a na zaver bych se jeste nerad dockal obvineni z pokusu tezkeho ublizeni na zdravi s nasledkem rozpusteni.

jinak, ma ten rozhlasovy porad nekdo moznost nahrat? ja pochybuju ze zrovna v dany okamzik budu mit cas to poslouchat[:(]


  • 0

#50 Lidoop-2694

Lidoop-2694

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 45 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2007 - 10:57

Davam naprosto za pravdu Markovi. Navic i ja patrim k tem, kteri vdeci jeho "medializaci" za obohaceni sveho zivota.

Z meho pohledu je spis lepsi, aby se o GC vedelo - informovany mudla nebude vyvolavat zbytecne hystericke vystupy pri necekanem pristizeni kacera, ktereho by jinak povazoval za teroristu, uchylaka ...

Je pravda, ze okoli masoveji navstevovanych kesek to nekdy dava znat, ale nebal bych se toho, ze v CR bude 10 mil. kaceru. :o)


  • 0

#51 choze

choze

    Advanced Member

  • Administrators
  • 502 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2007 - 11:15

adp.:

jinak, ma ten rozhlasovy porad nekdo moznost nahrat? ja pochybuju ze zrovna v dany okamzik budu mit cas to poslouchat[:(]

Český rozhlas by měl ukládat všechny své pořady do podcastů, co vím. Poslouchám Leonardo a tam to tak mají. Čili by neměl být problém vyhledat dle pořadu a mp3 si stáhnout [Y]

Choze


  • 0

#52 Mafi5bj

Mafi5bj

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 238 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2007 - 12:07

Mám stejný názor jako Dorcadion. Na GC mě baví ta jistá míra konspirace. Proč dělat takovýhle nábory, proč? Stačí přece informace od kámoše. GC není běžná otevřená aktivita, člověk musí projít určitým sítem: znalosti pc, internetu, angličtiny a techniky (gps), navíc to nemůže dělat člověk, kterej je línej se hejbat. Ti ostatní by o tom vědět NEMĚLI.

  • 0

#53 marekl

marekl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 883 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2007 - 12:16

Který bod z tohoto síta odpadne, když se někdo o geocachingu dozví z článku místo od kamaráda? Znalost PC potřebuje každý geocacher, internetu taky, bez angličtiny se nehne a bez techniky se ke keši taky nedostane. A když se bude líný hýbat, keš nenajde. 


  • 0

#54 mitak

mitak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 277 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2007 - 12:23

Podstatné je, z jakého článku se to dozví. Je rozdíl mezi "Příručkou začínajícího geocachera" a "Internetová hra zabíjí". Rozumní lidé si radši přečtou to první, Hlas lidu, hlas zboží si zase radši přečte to druhé.
  • 0

#55 Harwey

Harwey

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 208 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2007 - 12:34

mitak: Podstatné je, z jakého článku se to dozví. Je rozdíl mezi "Příručkou začínajícího geocachera" a "Internetová hra zabíjí". Rozumní lidé si radši přečtou to první, Hlas lidu, hlas zboží si zase radši přečte to druhé.


No já se o geocachingu dozvěděl zrovna z toho "špatného" článku a myslím, že jsem geocacher celkem normální (jde o to, co znamená tedy normální - to vlastně nejsme nikdo [:D] ).


 


  • 0

#56 Favet

Favet

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 130 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2007 - 13:04

Je fakt, že většina posluchačů si již druhý den nevzpomene, že takový pořad v rozhlase slyšeli. Vzpomenou si pouze ti, kterým to něco řeklo, tj. stávající a  potencionální noví kačeři. Ovšem něco jiného by asi bylo, kdyby se pri GC něco konkrétního „semlelo“. Pamatuji si na článek před pár (2?) roky, kdy nějaký kačer spadl ze skály nebo co (zasloužilejší asi víte o čem píši). To jsme GC ještě nedělali, ale tehdy jsem si řekl, že přece když půjdu do lesa a uvidím skálu, tak musím uvažovat, že když je vlhko může to být nebezpečné. Rozhodně jsem nepřisuzoval vinu GC.

  • 0

#57 Aviatik

Aviatik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 435 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2007 - 13:05

Jenom aby proboha někdy někdo v televizním magazínu pro -náctileté nadšeně nelíčil jak je ten geokešink hrozně free, kůl & in [:o]. To by se tu mohl opakovat scénář jak ho znám i odjinud: nováček se připojí ke komunitě aniž by se zajímal o pravidla - udělá první faux pas - několik lidí mu dá najevo že takhle ne a ať si nejdřív zjistí jak to chodí - nováček se urazí, dosavadní členy komunity označí za bandu konzervativců/elitářů a začne dělat naschvály (pokračování kdy nováček dostane ban načež si zřídí 2-3 nové identity čistě kvůli pruzení tu doufám nezažijeme).

Na druhou stranu nemám nic proti medializaci v kruzích ze kterých cacheři pocházejí, tedy v různých odborných outdoor a technických magazínech a podobně zaměřených webových stránkách.


  • 0

#58 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2007 - 13:12

FaVeTteam: Je fakt, že většina posluchačů si již druhý den nevzpomene, že takový pořad v rozhlase slyšeli. Vzpomenou si pouze ti, kterým to něco řeklo, tj. stávající a  potencionální noví kačeři. Ovšem něco jiného by asi bylo, kdyby se pri GC něco konkrétního „semlelo“. Pamatuji si na článek před pár (2?) roky, kdy nějaký kačer spadl ze skály nebo co (zasloužilejší asi víte o čem píši). To jsme GC ještě nedělali, ale tehdy jsem si řekl, že přece když půjdu do lesa a uvidím skálu, tak musím uvažovat, že když je vlhko může to být nebezpečné. Rozhodně jsem nepřisuzoval vinu GC.

To je prave ten clanek, ktery uz tu byl nekolikrat zminen. "Mladik umrel kvuli internetove hre" Nekde driv uz na to adp. dal i odkaz.

Ironie je, ze ten kluk vubec nebyl cacher... Smutne to ale je tak jako tak.


  • 0

#59 Harwey

Harwey

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 208 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2007 - 13:26

alkes:

To je prave ten clanek, ktery uz tu byl nekolikrat zminen. "Mladik umrel kvuli internetove hre" Nekde driv uz na to adp. dal i odkaz.
Ironie je, ze ten kluk vubec nebyl cacher... Smutne to ale je tak jako tak.

No a přesně kvůli tomuto článku jsem začal s geocachingem - jinak jsem do té doby nevěděl, že něco takového existuje.

Smutné je, že musel umřít kluk, abych se já dozvěděl o geocachingu.


  • 0

#60 Moharela

Moharela

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 16 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2007 - 15:50

marekl:

Píše se o tom, co čtenáře zajímá, co si chtějí přečíst, poslechnout nebo vidět. To je důvod, proč se píše také o geocachingu.


Mám pocit, že je zde prohozena příčina s důsledkem. Jak posluchač ví, že si chce poslechonut pořad o geocachingu, když neví že nějaký geocaching  existuje?
Nicméně nikde jsem nenašel odpověď proč je nutno o geocachingu hovořit v médiích, tedy pokud odhlédnu od toho, že na tom řečník
vydělává (o neplacené osvětě to rozhodně není). 

Zkuste mi tedy nastínit proč si myslíte že je nezbytné aby celý národ věděl čím se pár lidí baví.

Díky ,
Moharela

  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama