Přejít na obsah


Fotka

Milá Sally... chci pomáhat reviewerům!


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
4 odpovědí na toto téma

#1 Geohorse Reviewer

Geohorse Reviewer

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 103 příspěvků(y)

Publikováno 31 říjen 2007 - 16:42

Tak trochu navazani na http://www.geocachin...&thread_id=6178

----------------

Milá Sally, dekuji ti moc za rady jak zalozit dobrou cache, mohla bys mi prosím poradit jak to udělat, aby revieweři neměli ze schalováním mé cache moc práce?
Děkuju,
Fanda Nováček

----------

Ahoj Fando,

Vím, že si šikovný kluk a pred založením sis přečetl pravidla schvalování na geocaching.com.
Vím, že ti angličtina dělá trochu problémy, ale kamarádi geocacheři ti pravidla přeložili na wikipedii
http://wiki.geocachi..._Geocaching.com

Si hodný, že se snažíš reviewerům práci ulehčit a tak ti zkusím pomoci několika radami, které tobě i jim při schvalování pomůžou:

Komunikace s reviewerem při schvalování cache probíhá pomocí logu Reviewer note, nemusíš se bát svěřit se tam ze vším i s řešením a popisem místa úkrytu. Všechny reviewer note se při publikovaní, zveřejnení cache smažou. Takže žádný strach, nikdo jiný je kromě tebe a reviewera neuvidí.

Reviewera se nemusíš bát, je to geocacher tak jako ty, jediný rozdíl mezi vámi je, že on přijal dobrovolnou práci schvalování keší a rád ti poradí, ty ale víš, že nemá na starost jen tebe a tak jeho nabídky pomoci nebudeš zneužívat a raději sám budeš pátrat a hledat odpověď v dostupných materiálech (Kamarádi, Wikipedie...gc.cz apod.)

Než aktivuješ listing (zaškrtnutím checkboxu "Yes, this listing is active" ve formuláři) a odešleš ho ke schvalování znovu se ujistíš:

1.) Že cache je na svém místě

2.) Že máš v profilu své domovské souřadnice (aspoň přibližně) - použij link http://www.geocaching.com/my/home.aspx . Reviewerům se pak snaž odhaduje, jestli máš cache dostatecně blízko domova, abys o ní zvládl pečovat. Pokud jí dáváš dále než 150km od domova (což ti při tvé tvé první raději nedoporučuji) hned napiš jako reviewer note vysvětlení (např. že o ní zvládneš pečovat, protože tam máš např. babičku, za kterou pravidelně jezdíš) Je to slušné a ušetříš reviewerovi práci s tipováním tvého akčního rádiusu.

3.) Že všechny stage a šifry mají jedno jasné řešení. Ideální je užít někoho z kamarádů jako beta-testera ale to už jsem ti říkala minule.

3.) Že cache nemá žádnou kolizi
Pravidla (Guidelines) doporucuji minimalni vzdalenost mezi jednotlivymi cachemi aspon 0.1mile = 161m - viz http://www.geocachin...elines.aspx#sat
Pokud si nejsi jist a nemáš odlovené všechny cache v okolí nerozpakuj se poprosit o prověření situace reviewera. Jak ho kontaktovat víš... ano, uděláš to přes jeho profil. Pokud se ti to přece jen stane a reviewer tě na to upozorní, tak zkus cache presunout, nebo si vytipuj a zameř jiné úkryty v okolí, zadej je ke cachi jako waypointy a napiš o tom do reviewer note - pak bude reviewer moci snadno oveřit, který z nich nekoliduje s okolními cachemi a informovat tě o tom.
Pokud to nezvládneš, napiš o tom reviewerovi. Nikdy to nenechávej být bez jakékoliv reakce, i ty můžeš sám cache deaktivovat, je zbytečné čekat až jí reviewer po týdnech čekání na nějakou reakci od tebe sám zaarchivuje.

4.) Že zadané souřadnice ukazují na mapě, tam kde si cache nechal Zkontroluj si korektní umístění cache pomocí odkazu na mapy.cz přímo v listingu cache. (Czech maps from mapy.cz) pokud si chceš zkontrolovat umístění waypointů či finálovky, stačí jen na webu mapy.cz zadat souřadnice do políčka hledej (nejlépe pomocí copy a paste a pak odmazat písmena N a E).
Pokud to takto provedeš máš výbornou kontrolu, že si nikde neudělal chybu v souřadnicích a cache (stage) je opravdu tam, kde jí chceš mít... (typická chyba začátečníků je prohození W a E v souřadnicích zeměpisné délky či prohození souřadnic finálky se stage)
Pokud ti není jasné umístění cache z fotomapy, pravděpodobně nebude ani reviewerovi. Proto klidně už předem do poznámky Reviewer note napiš upřesnění místa a způsobu uložení cache.
To samé platí pokud místo leží uprostřed pole a dle fotomapy k němu nevede žádná cesta. Hned piš jak se dá ke keši přijít, aby se nemuselo pošlapávat např. obilí.

4.) Že si pri mystery nebo multi cache nezapomněl na final stage waypoint Častý problém, zapomenutí na souřadnice finálního bodu
Nezapomínej uvádět souradnice finálního bodu v mystery a multi keškách. Neboj se, uvádí se jako skrytý waypoint, vidíš ho pouze ty a reviewer (v menu vpravo nahore Waypoints - Add a new waypoint - vyber "Hide this waypoint from view except by the owner or administrator" ), aby mohl reviewer posoudit, jestli finálovka neleží příliš blízko jiné cache a naopak - aby v budoucnosti nedošlo ke zveřejnění nové cache, která by byla finálovkou příliš blízko tvé.

5.) Že Když je terén 1... myslíš na vozíčkáře.
Pokud cheš dát terén 1 pokus se zhodnotit, zda by mohla být cache odlovitelná i osobou na invalidním vozíku a přidat atribut Wheelchair accessible. Pokud si nejsi jist (ano, není lehké to odhadnout) tak to na atribut není a označ terén 1,5
Reviewer pri schvalování neuvidí Terrain is level 1... WARNING: User didn't add the handicapped attribute. A nebude ti muset připisovat Reviewer note o tom, že by bylo dobré zhodnotit, zda je cache při tom jedničkovém terénu dostupná i pro tělesně postižené geocachery.

6.) Že si nezapomněl přidat atributy, (info o) cache
Vím, říkáš si není to povinnost, ale reviewer tě bude na chybějící atributy zbytečně upozorňovat a když tam nějaký přidáš, nic tě to neudělá a z listingu tě zmizí ošklivý žlutý rámeček s vykřičníkem. Geocachery to bude přijato s povděkem. Aributy přidáváš v Menu Navigation a záložka edit attributes Pokud si s atributy nevíš rady, použij tento http://wiki.geocachi.../Atributy_cache
nebo tento odkaz http://geocaching.un...-kese/index.htm

7.) Že si nezapomněl pridat hint
Cache ale přece může být bez hintu viď? Ano, je to tak.
Ovšem při schvalování je vždy trochu o reviewerovo rozhodování...zapomněl autor hint přidat, nebo je bez hintu schválně? Co když je cache někde nekorektně uložená (třeba zakopaná) a autor nechce, aby to reviewer věděl? Nebude docházet díky tomu, že není hint, při hledání k ničení okolí? Pokud do Reviewer Note napíšeš, jak se věci s hintem mají (např. nezapomněl jsem, je to schválně), a upřesnění umístění cache, bude to reviewerem vždy přijato s povděkem, on při schvalování také hint pročítá a odhaduje zda je místo na mapě a způsob uložení cache reálný.
Obzvláště při kombinaci Micro cache a No hints se za to přimlouvám. Rozhodně ušetříš reviewerovi jednu note o tom, zda si náhodou nezapomněl hint přidat, že by to bylo vzhledem k velikosti cache vhodné.

8.) Že máš správně Waypointy multicache Zkontroluj si v klidu všechny zadané souřadnice a pamatuj si, že u "virtuálních" zastávek, kde není ukrytá fyzická cache, ale jen se počítají nějaké věci (např. počty písmen) nebo odečítá číslo (např. z cedule), se doporučuje použít typ Question to Answer místo Stage of Multi - dáváš tím najevo, že ti nevadí, když v budoucnu někdo umístí novou cache poblíž. Samozřejmě můžeš nechat waypointy jako Stage of Multi, ale potom bude kolem nich "ochranné pásmo" 161m = minimalní vzdálenost mezi cachemi, tahle volba je na tobě jakožto na vlastníkovi. Ovšem pokud pro to není zjevný důvod, tak to nedělej. Pokud uděláš jednu multinu přes celé město a ostatním tím znemožnís uložit nějakou regular cache, rozhodne si tím nezískáš přátele.
Pokud budeš v tomto případě autorem nově vznikající kolidující cache kontaktován nebo tě kontaktuje přímo reviewer, který se bude snažit problém kolize vyřešit, s dotazem, abys důvod ochranného pásma rozumně zdůvodnil, je velmi neslušné neodpovědět. Ale vím, že ty bys to neudělal a jistě bys na dotaz proč, co nejdříve odpověděl.

9.) Že komunikuješ. Na reviewer note a dotazy reviewera je slušnost odpovědět, to ti snad nemusím říkat. Odpovědět co nejdříve je ostatně ve tvém zájmu, tak jako je v zájmu reviewera tvou cache zdárně dovést ke schválení. Pokud na reviewer note nebudeš nějak reagovat tak o tom sice nikdo z tvých přátel a geocacherů nebude vědět, ale reviewer si o tobě nebude myslet nic pozitivního, to mi věř. Pokud na jeho dotazy a připomínky budeš úspěšně kašlat po dobu dvou týdnů, tak tvá cache bude archivována a to bys přeci nechtěl.

10.) Že nemáš přemrštěné požadavky na schválení Jistě tě třeba už někdy napadlo, že bylo by super kdyby ti reviewer schválil cache třeba ve tři hodiny ráno a tys mohl pročítat logy, jak se ti na cache valili rozespalí FTFkaři a jaká to byla sranda. No, v tom případě počítej s tím, že bys měl cache poslat minimálně dva dny před plánovaným schválením (netýká se eventů, minimalni doba pro ohlaseni eventu je 2 tydny predem) a do reviewer note popsat proc, co a hlavně poděkovat.
Poslat cache na schválení několik hodin před požadovaným termínem se považuje za neslušné. Obzvlášť když připíšeš "Schvalte mi to za hodinu!" Pokud máš nějaké takovéto požadavky tak vždy pamatuj, že reviewer tu není jen pro tebe a nemusí ti vyhovět, je to jen jeho dobrá vůle a ochota ti splnit přání.

11.) Že seš slušný nadáváním, jízlivými poznámkami a poukazováním na jiné schválené cache, schválení své cache neurychlíš, ale to ty víš. Naopak pokud poděkuješ a popřeješ tomu co tvou cache bude schvalovat krásný den, ukážeš, že si slušný geocacher jehož cache za snahu o schválení určitě stojí.

Pamatuj:
Vše co upřesní myšlenku a způsob uložení cache, bude reviewerem přijato s povděkem a podstatně to urychlí schválení tvé keše

Měj se krásně!

Tvá Sally
  • 0

#2 Saman

Saman

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 941 příspěvků(y)

Publikováno 31 říjen 2007 - 17:06

pekny text, len aby si Fanda nemyslel, ze ho Sally bali ;)
  • 0
Vložený obrázek

Chceš-li jít rychle, jdi sám.
Chceš-li dojít daleko, jdi s přáteli.

#3 v&f family

v&f family

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 506 příspěvků(y)

Publikováno 31 říjen 2007 - 17:29

No Samane, kolik tak dnes Sally muze byt? Hodne pres 60 ne? Takze to Fanda asi nebude resit. Leda, ze by ji neznal:D Jinak Dane a Tome, pekne jste to sepsali. Diky
  • 0

#4 Dain & Olik

Dain & Olik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 31 říjen 2007 - 17:35

v&f family napsal/a:
No Samane, kolik tak dnes Sally muze byt? Hodne pres 60 ne? Takze to Fanda asi nebude resit. Leda, ze by ji neznal:D
Jinak Dane a Tome, pekne jste to sepsali. Diky


ona to bude nejspis Sally jr [;)]
  • 0

#5 minarjo

minarjo

    minarjo

  • Members
  • PipPipPip
  • 758 příspěvků(y)

Publikováno 31 říjen 2007 - 17:43

Hezké texty od dandry i Poníka, paráda, ty se budou na wiki vyjímat :). Teď ještě jak je tam zakomponovat, aby je ani slepý nepřehlédl - to by se ale snad musely dát jedině na titulní stránku :D

EDIT: tak oba texty už zakomponovány do wiki jako podčlánky k Založení cache. No doufám, že si je aspoň pár začátečníků pročte - obzvlášť, pokud na ně budou revieweři při publikacích prvních cachí začátečníků v Rev.note odkazovat (aneb je asi třeba je k přečtení dohnat i takto :)).
  • 0

Nevíte si s něčím v GC rady? Zkuste jít nejprve na Českou encyklopedii GC





0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama