Přejít na obsah


Fotka

Tri dotazy


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
30 odpovědí na toto téma

#1 michal_a_jana

michal_a_jana

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 426 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2007 - 9:32

Mohl bych mit tri dotazy ke Geogetu? 1. Uklada se v nekterem poli prefix waypointu? Napr kdyz cache se jmenuje GCXXXX, tak waypoint stage 1 se obvykle jmenuje S1XXXX, kde S1 je prave ten prefix. Ja kdyz exportuji GC_ID pro waypoint, tak mi to vraci ID materske cache? 2. Je mozne v GG zobrazit samostatne sloupce pro obtiznost a teren, abych se treba mohl podivat ktere nejtezsi cache jsem nalezl? Ve standardnim pohledu mam pouze data typu TM13, ktera nejdou serazovat dle velikosti. 3. Nebylo by mozne nejak zrychlit praci s filtry? Napr dat kombo s ulozenymi filtry primo na hlavni stranku, pricemz po vybrani polozky komba aby doslo k okamzitemu spusteni filtru? Diky
  • 0

#2 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 642 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2007 - 9:58

1) prefixy se nikde neukladaji. GC_ID je stejne, protoze tim ID jsou waypointy parovany k materske kesi. Jedine, co se z waypointu bere, jsou jejich 'lidske' nazvy a souradnice. Ma to i sve vyhody. Kdyz si to pak cele nasypu do GPS, tak mam kesku i jeji waypointy v seznamu pekne u sebe. A o jaky bod jde se vetsinou pozna mnohem lepe z toho dlouheho 'lidskeho' nazvu nez z prefixu, ktery stejne kazdy dela uplne jinak. 2) Samostatne to nejde. Nicmene jestli chces videt nejtezsi cache, muzes si je vyfiltrovat. 3) to je dobry namet, ale odlozim jej asi az po verzi 1.0.
  • 0

#3 michal_a_jana

michal_a_jana

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 426 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2007 - 17:47

HaLuMa napsal/a:
1) prefixy se nikde neukladaji. GC_ID je stejne, protoze tim ID jsou waypointy parovany k materske kesi. Jedine, co se z waypointu bere, jsou jejich 'lidske' nazvy a souradnice.

Ma to i sve vyhody. Kdyz si to pak cele nasypu do GPS, tak mam kesku i jeji waypointy v seznamu pekne u sebe. A o jaky bod jde se vetsinou pozna mnohem lepe z toho dlouheho 'lidskeho' nazvu nez z prefixu, ktery stejne kazdy dela uplne jinak.

2) Samostatne to nejde. Nicmene jestli chces videt nejtezsi cache, muzes si je vyfiltrovat.

3) to je dobry namet, ale odlozim jej asi az po verzi 1.0.


Ad 1. Je fakt ze to ma vyhody, a dvakrat me to nepali, ale je to trochu nekonzistetni, kdyz pak napr exportuju z GG do GSAK, a v GSAK se mi vytvori duplicitne waypointy kodovane standardne (tj. prefix+kod cache) zatimco GG koduje WP+kod cache+index waypointu.
Ad 2. No prave ze ve filtrech se da filtrovat pouze je-li obtiznost mensi nez x, nikoliv vetsi nez x...
  • 0

#4 chipoliny

chipoliny

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 326 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2007 - 17:56

Ad 2/ Jak už HaLuMa radil mně na stejný dotaz: Kazde filtrovací pravidlo si muzes nastavit do pozitivni ci negativni platnosti. Takze muzes nastavit např. pravidlo, ze cache nesmi mit obtiznost mensi nebo rovno ctyrem.
  • 0
www.chipoliny.blogspot.com
podívejte se na geoprojekt K pramenům
http://chipoliny.blo.../k-pramenm.html

#5 michal_a_jana

michal_a_jana

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 426 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2007 - 19:02

chipoliny napsal/a:
Ad 2/ Jak už HaLuMa radil mně na stejný dotaz:
Kazde filtrovací pravidlo si muzes nastavit do pozitivni ci negativni platnosti. Takze muzes nastavit např. pravidlo, ze cache nesmi mit obtiznost mensi nebo rovno ctyrem.


Pravda, diky, to me nenapadlo.
  • 0

#6 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 642 příspěvků(y)

Publikováno 12 listopad 2007 - 22:51

michal_a_jana napsal/a:
Ad 1. Je fakt ze to ma vyhody, a dvakrat me to nepali, ale je to trochu nekonzistetni, kdyz pak napr exportuju z GG do GSAK, a v GSAK se mi vytvori duplicitne waypointy kodovane standardne (tj. prefix+kod cache) zatimco GG koduje WP+kod cache+index waypointu.


Uprimne... problem exportu do GSAK mne moc netrapi. GeoGet delam prave z toho duvodu, abych GSAK nemusel pouzivat. Uz i ty statistiky nalezu jsou diky GeoStatGen na velmi vysoke urovni.
  • 0

#7 michal_a_jana

michal_a_jana

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 426 příspěvků(y)

Publikováno 13 listopad 2007 - 10:23

HaLuMa napsal/a:

michal_a_jana napsal/a:
Ad 1. Je fakt ze to ma vyhody, a dvakrat me to nepali, ale je to trochu nekonzistetni, kdyz pak napr exportuju z GG do GSAK, a v GSAK se mi vytvori duplicitne waypointy kodovane standardne (tj. prefix+kod cache) zatimco GG koduje WP+kod cache+index waypointu.


Uprimne... problem exportu do GSAK mne moc netrapi. GeoGet delam prave z toho duvodu, abych GSAK nemusel pouzivat. Uz i ty statistiky nalezu jsou diky GeoStatGen na velmi vysoke urovni.


To mas samozrejme pravdu, nicmene, kdyz uz GeoGet ma funkci export to PQ, tak by to mel byt konzistetni PQ format...Ale jak rikam, neni to nic co by me dvakrat palilo, jen me to tak napadlo.
  • 0

#8 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 642 příspěvků(y)

Publikováno 13 listopad 2007 - 11:19

Technicky vzato, GPX je natolik volny format, ze si jej kazdy muze priohnout jak potrebuje. Takze bych se vyhybal terminum jako 'nekonzistentni PQ format', nebot ta konzistence je ciste subjektivni. ;)
  • 0

#9 pepa.z.pocernic

pepa.z.pocernic

    Advanced Member

  • Administrators
  • 2 686 příspěvků(y)

Publikováno 13 listopad 2007 - 13:16

No, technicky vzato, GPX != PQ. imho bych se na to spíš díval tak, že formát pro PQ je konkrétní přiohnutí GPX. A pokud bude přiohnutí GPX jiné než používá groundspeak, už to formát PQ nejni.
  • 0

Informace a návody k serveru píšu postupně na mém blogu http://www.geocachin...g/16-o-serveru/

 


#10 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 642 příspěvků(y)

Publikováno 13 listopad 2007 - 13:33

Vsak jo. Ja nevytvarim zadne dalsi tagy nad ramec PQ, ani nemenim vyznam zadneho PQ tagu. Muj PQ importer importuje originalni i me PQ uplne stejne, bez jedine vidlicky v kodu. Ba co vic, PQ produkovane GeoGetem plne odpovida XML schematu publikovanem GroundSpeakem. Nutno poznamenat, ze v definici PQ GPX formatu se nikde nemluvi o tom, jak maji byt konstruovany jmena waypointu... Ale to uz zacala byt debata ponekud akademicka.
  • 0

#11 pepa.z.pocernic

pepa.z.pocernic

    Advanced Member

  • Administrators
  • 2 686 příspěvků(y)

Publikováno 13 listopad 2007 - 14:27

Tak jsem si teď zkusil stáhnout geoget (1.0.35.256), abych se na exporty podíval. Naimportoval jsem 3 keše, u jedná byl addwpt. Přidal jsem k ní druhý addwpt. Vyexportoval přes export > PQ GPX. Ve výsledném souboru mají oba addwpt stejné jméno. imho to není nejšťastnější a třeba program cachemate zná po načtení jen jeden. Asi předpokládá unikátní jméno wpt.
  • 0

Informace a návody k serveru píšu postupně na mém blogu http://www.geocachin...g/16-o-serveru/

 


#12 javla

javla

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 238 příspěvků(y)

Publikováno 13 listopad 2007 - 14:48

pepa.z.pocernic napsal/a:
Tak jsem si teď zkusil stáhnout geoget (1.0.35.256), abych se na exporty podíval. Naimportoval jsem 3 keše, u jedná byl addwpt. Přidal jsem k ní druhý addwpt. Vyexportoval přes export > PQ GPX. Ve výsledném souboru mají oba addwpt stejné jméno. imho to není nejšťastnější a třeba program cachemate zná po načtení jen jeden. Asi předpokládá unikátní jméno wpt.



No jo - tak to je jasný. A já pořád jak je možný, že na poslední multině byly všechny waypointy v XML správně (bylo jich 5), ale po načtení do 2 různých programů v PDA byl vidět jen 1 a do Beeline jsem je pak musel ručně doplňovat.
Koukám, že shodné jsou i URL a vždy odkazují na cache a ne na URL konkrétního waypointu
  • 0
Jana a Vlasta (JaVla) (PDA FS Loox N560)

#13 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 642 příspěvků(y)

Publikováno 13 listopad 2007 - 14:51

... a jsme na zacatku teto debaty: Je to tak schvalne a zamerne. Jine programy, ktere unikatnost nevyzaduji, maji pak pekne kesku a jeji waypointy v seznamech u sebe. Kdyby tam byly originalni prefixy, pak to treba v Mapsource budu mit rozhazene po celem seznamu kesi a nikdy to nedam dohromady. Pokud to nekomu vadi a vyzaduje unikatni jmena, at si udela svuj export do sveho GPX a u waypointu si unikatni jmena vyrobi. Kvuli tomu jsou exporty skriptovane, aby si je kazdy mohl udelat podle sveho. V cem je problem?
  • 0

#14 javla

javla

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 238 příspěvků(y)

Publikováno 13 listopad 2007 - 15:00

javla napsal/a:
No jo - tak to je jasný. A já pořád jak je možný, že na poslední multině byly všechny waypointy v XML správně (bylo jich 5), ale po načtení do 2 různých programů v PDA byl vidět jen 1 a do Beeline jsem je pak musel ručně doplňovat.
Koukám, že shodné jsou i URL a vždy odkazují na cache a ne na URL konkrétního waypointu


Příklad (náhodně vybraný WPT - nalezeno do páru podle souřadnice):

Originál PQ:
<wpt lat="50.417117" lon="16.165867">
<time>2006-12-27T14:19:37.0070000-08:00</time>
<name>02100ZA</name>
<cmt>Mestska knihovna</cmt>
<desc>STAGE B</desc>
<url>http://www.geocachin...00d689b8b</url>
<urlname>STAGE B</urlname>
<sym>Stages of a Multicache</sym>
<type>Waypoint|Stages of a Multicache</type>
</wpt>

GG WPT:
<wpt lat="50.417117" lon="16.165867">
<time>1899-12-30T00:00:00.000</time>
<name>WP100ZA</name>
<desc><![CDATA[STAGE B]]></desc>
<url><![CDATA[http://www.geocachin...c48d32]]></url>
<urlname><![CDATA[STAGE B]]></urlname>
<sym>Reference Point</sym>
<type>Waypoint|Reference Point</type>
</wpt>
  • 0
Jana a Vlasta (JaVla) (PDA FS Loox N560)

#15 javla

javla

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 238 příspěvků(y)

Publikováno 13 listopad 2007 - 15:05

HaLuMa napsal/a:
... a jsme na zacatku teto debaty:
Je to tak schvalne a zamerne. Jine programy, ktere unikatnost nevyzaduji, maji pak pekne kesku a jeji waypointy v seznamech u sebe.

Kdyby tam byly originalni prefixy, pak to treba v Mapsource budu mit rozhazene po celem seznamu kesi a nikdy to nedam dohromady.

Pokud to nekomu vadi a vyzaduje unikatni jmena, at si udela svuj export do sveho GPX a u waypointu si unikatni jmena vyrobi. Kvuli tomu jsou exporty skriptovane, aby si je kazdy mohl udelat podle sveho.

V cem je problem?


Upřímně řečeno - vidím tam těch rozdílů poněkud víc ;o) Skoro bych řekl, že sedí jen ta souřadnice ;o))
Samozřejmě - pokud jsou správné hodnoty dostupné (URL apod.), tak spravit to tak, aby to ty "některé" programy vůbec zobrazovaly samozřejmě není problém - minutová záležitost. Jen si říkám, jestli ty "některé" programy nepoužívá 98% lidí ;o)))
  • 0
Jana a Vlasta (JaVla) (PDA FS Loox N560)

#16 pepa.z.pocernic

pepa.z.pocernic

    Advanced Member

  • Administrators
  • 2 686 příspěvků(y)

Publikováno 13 listopad 2007 - 15:11

V klidu. Neřikam, že je to problém, jen že to může spoustu uživatelů zaskočit a pochybuju, že většina z nich bude vědět, proč tam je jen ten jeden addwpt. Možná by si to zasloužilo poznámku do faq.
  • 0

Informace a návody k serveru píšu postupně na mém blogu http://www.geocachin...g/16-o-serveru/

 


#17 javla

javla

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 238 příspěvků(y)

Publikováno 13 listopad 2007 - 15:40

javla napsal/a:
Upřímně řečeno - vidím tam těch rozdílů poněkud víc ;o) Skoro bych řekl, že sedí jen ta souřadnice ;o))
Samozřejmě - pokud jsou správné hodnoty dostupné (URL apod.), tak spravit to tak, aby to ty "některé" programy vůbec zobrazovaly samozřejmě není problém - minutová záležitost. Jen si říkám, jestli ty "některé" programy nepoužívá 98% lidí ;o)))


Zdá se, že smůla - URL se do databáze ukládá jen k ekešce, u WPT je prázdné (zjevně se vůbec neimportuje). Označení bodu je u WPT shodné s keškou (asi to tak HaLuMa udělal aby si to zjednodušil - prostě si s hodnotou <name>02100ZA</name> u WPT nelámal hlavu a do databáze GeoGetu všude uložil <name>GC100ZA</name> což je označení kešky ke které WPT patří). Tím získal bezpracně možnost zobrazení jako stromu, aniž by zabral místo v DB pár dalšími byty pro utvoření vazby. URL rovněž zahodil, takže vlastně kromě souřadnice a datumu (ten je možná importován opravdu od WPT, ale při exportu je poškozen) vlastně wpt neimportuje. DB GeoGetu tedy neobsahuje potřebné hodnoty pro export, který by obsahoval správné hodnoty. :(

HaluMa: neber to jako kritiku, GG je jinak super prográmek, jen je možná čas přiznat chybu v návrhu a nemlžit ostatními programy B)
  • 0
Jana a Vlasta (JaVla) (PDA FS Loox N560)

#18 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 642 příspěvků(y)

Publikováno 13 listopad 2007 - 16:02

javla napsal/a:
Upřímně řečeno - vidím tam těch rozdílů poněkud víc ;o) Skoro bych řekl, že sedí jen ta souřadnice ;o))


Je treba to vzit ze dvou pohledu:

1. formalni spravnost - tedy neni jediny problem
2. logicka spravnost - ta bohuzel neni nikde jasne definovana

Neni nijak nutne,aby vysledek byl 100% shodny s originalem, ale je nutne, aby vysledek splnil ucel, ktery od neho potrebujes.

GeoGet si importuje data do sve databaze, ale ne vsechny udaje z originalniho GPX se pouzivaji. Pracuje se s podmnozinou udaju, s takovou podmnozinou, ze staci na splneni ucelu. Proto vysledek nemuze byt na 100% stejny.

Pokud potrebujes splnit ucel, ktery soucasny stav neumoznuje, muzeme se podivat na to, co pro to lze udelat. Muzu i pouzit okridlenou Pepovu frazi: "co das za to, ze to bude umet navic i tohle?" :D
  • 0

#19 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 13 642 příspěvků(y)

Publikováno 13 listopad 2007 - 16:13

javla napsal/a:
HaluMa: neber to jako kritiku, GG je jinak super prográmek, jen je možná čas přiznat chybu v návrhu a nemlžit ostatními programy B)


Tady se nemlzi. Naopak.

Podle URL nic nesparujes. URL u waypointu je k tomuto ucelu zcela na nic, a z praktickeho hlediska je to URL u waypointu jeste vic na nic. Proto se tam pracuje s URL rodicovske kese, protoze to v praxi naopak potrebujes.

Zkus si vlezt na to URL u waypointu, a zkus mi z nej rict, co ze na tom waypointu mam treba hledat a co udelat s vysledkem? uz vis, proc je URL na listing kese praktictejsi? Ten wayoint tam mas taky, ale navic tam mas prave ty informace, ktere potrebujes vedet.

A podle jakeho udaje by se to dle tebe melo parovat? I originalni waypointy lze parovat jen podle toho kody waypointy po ocesani prefixu.

A ze se v databazi nedelaji relacni odkazy, ale paruje se to take podle kody waypointu? Inu proto, ze takto jsem schopen pracovat s waypointy ve stromove strukture, i kdyz rodicovsky bod zrovna vubec neexistuje, coz se bezne stava! (jednoduchy priklad, importujes si waypointy, ale jeste nemas naimportovane vlastni kese... je ti jedno, v jakem poradi co importujes.)

Tedy ne zadne pochybeni v navrhu, ale naopak promysleny zamer.
  • 0

#20 javla

javla

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 238 příspěvků(y)

Publikováno 13 listopad 2007 - 16:49

HaLuMa napsal/a:

javla napsal/a:
HaluMa: neber to jako kritiku, GG je jinak super prográmek, jen je možná čas přiznat chybu v návrhu a nemlžit ostatními programy B)


Tady se nemlzi. Naopak.

Podle URL nic nesparujes. URL u waypointu je k tomuto ucelu zcela na nic, a z praktickeho hlediska je to URL u waypointu jeste vic na nic. Proto se tam pracuje s URL rodicovske kese, protoze to v praxi naopak potrebujes.

Zkus si vlezt na to URL u waypointu, a zkus mi z nej rict, co ze na tom waypointu mam treba hledat a co udelat s vysledkem? uz vis, proc je URL na listing kese praktictejsi? Ten wayoint tam mas taky, ale navic tam mas prave ty informace, ktere potrebujes vedet.

A podle jakeho udaje by se to dle tebe melo parovat? I originalni waypointy lze parovat jen podle toho kody waypointy po ocesani prefixu.

A ze se v databazi nedelaji relacni odkazy, ale paruje se to take podle kody waypointu? Inu proto, ze takto jsem schopen pracovat s waypointy ve stromove strukture, i kdyz rodicovsky bod zrovna vubec neexistuje, coz se bezne stava! (jednoduchy priklad, importujes si waypointy, ale jeste nemas naimportovane vlastni kese... je ti jedno, v jakem poradi co importujes.)

Tedy ne zadne pochybeni v navrhu, ale naopak promysleny zamer.


Jasně - to říkají naši obchodníci občas uživatelům taky - "To není chyba, ale vlastnost" :D

URL je samozřejmě na nic (pokud ho nechceš exportovat k WPT (pak by se hodilo). Takto to ani nejde. Že po zobrazení stránky WPT (jen WPT !!!) v GG je tam odkaz, který vypadá jako odkaz na WPT, ale ve skutečnosti vede na kešku a že ve stránce kešky nelze kliknout na odkaz u WPT a dostat se tak na stránku s WPT - dobře, vlastnost a záměr ;o)

Pokud jde o vazbu, pak není přeci nutné, aby se použil k vazbě zrovna existující field. Když už děláš vazbu takto, tak snad není problém mít ID a MASTERID, přičemž do ID dávat vždy a za všech okolností obsah tagu <name> a do MASTERID dávat u kešky null nebo prázdný řetězec a u WPT to co děláš teď (tedy <name> neboli ID od kešky). Máš pak jak šanci pracovat s vazbou jak ti připadá nejlepší a zároveň neztratíš důležitou hodnotu. Kešku poznáš podle toho, že má MASTERID prázdný a WPT podle toho, že obsahuje ID kešky.
  • 0
Jana a Vlasta (JaVla) (PDA FS Loox N560)




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama