Přejít na obsah


Fotka

Statická navigace


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
40 odpovědí na toto téma

#1 MAO

MAO

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 152 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2008 - 12:35

Pro geocaching pouzivam svoje PDA (HTC Kaiser) a ten ma statickou navigace a tak se ptam...kdybych chtek zalozit cache tak to s timto prisptrojem asi nemam sanci...nebo jak urcit presnou pozici?
  • 0
V dnešní době je těžké být největším debilem, konkurence je veliká!

#2 stanleypaulGC

stanleypaulGC

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 290 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2008 - 13:01

No, bude to těžké a hlavně hodně nepřesné, což se může projevit zejména při odlovu takové keše ostatními geocachery. Ale každá GPSka v PDA i v modulu se dá zpravidla nějak odblokovat, tedy chtěl jsem říci vypnout u ní statickou navigaci (a zpravidla bez nebezpečí ztráty záruky, teda pokud se v průběhu toho vypínání nestane nějaká nehoda, zamrznutí, atd., na to pozor). Ono nejen založení ale i hledání keší se zapnutou statickou navigací je zážitek. Prostě jednoznačně doporučení VYPNOUT!!B)
  • 0

#3 jimmyjames

jimmyjames

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 176 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2008 - 13:57

Doporučuji tento článek [odkaz] a stáhnout si MMSirf.

Napiš sem pak prosím výsledek. Já jsem to testoval s mým iTec modulem a mám pocit, že to je furt stejné :( Pozice neustále lítá jak splašená a běžně se mi stává, že stojím na místě a vzdálenost od cíle mi neustále ubíhá klidně až 13m daleko...
  • 0

#4 Fénix-4018

Fénix-4018

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 558 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2008 - 14:08

bacha, u některých GPS statická navigace vypnout nejde ani přes externí programy (např u mého iPAQ :( ) ale i tak se dá při troše snahy a průměrování zaměřit celkem slušně.
  • 0

#5 eMenthal

eMenthal

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 78 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2008 - 14:14

Pozice neustále lítá jak splašená a běžně se mi stává, že stojím na místě a vzdálenost od cíle mi neustále ubíhá klidně až 13m daleko...


Pokud pozice lítá jak splašená, pak je to známka toho, že statická navigace je vypnutá a je to pro geocaching přesně to pravý ořechový. To že to utíká 13 metrů jinam je normální klasika špatně zaměřené kešky :) Za celou dobu hledání už víme, u kterých autorů máme počítat s nepřesností, ale naštěstí je většina takových, kdy u cíle máme 0 až 2 metry.
  • 0

#6 jimmyjames

jimmyjames

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 176 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2008 - 14:23

Možná jsem se nevyjádřil dost jasně. Nejde o to, že bych stál u kešky a pozici mi to zobrazovalo 13m odemne. Jde o to, že stojím na místě, občas mi to ukáže dokonce 1m od cíle... a pak se to samo od sebe začne vzdalovat. Přestože stojím na místě, tak najednou to začne utíkaz klidně 13m odemne. To je v tom lepším případě. V horším případě se blížím k místu, nemám ještě ani 5m od cíle a najednou to zase začně ubíhat jinam. Takhle tam ale můžu chodit jak idiot do kolečka pořád a prostě neustále to utíká pryč.
  • 0

#7 eMenthal

eMenthal

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 78 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2008 - 14:32

jimmyjames napsal/a:
Možná jsem se nevyjádřil dost jasně. Nejde o to, že bych stál u kešky a pozici mi to zobrazovalo 13m odemne. Jde o to, že stojím na místě, občas mi to ukáže dokonce 1m od cíle... a pak se to samo od sebe začne vzdalovat. Přestože stojím na místě, tak najednou to začne utíkaz klidně 13m odemne. To je v tom lepším případě. V horším případě se blížím k místu, nemám ještě ani 5m od cíle a najednou to zase začně ubíhat jinam. Takhle tam ale můžu chodit jak idiot do kolečka pořád a prostě neustále to utíká pryč.

No tak to se nám taky stává samozřejmě, ale je to spíše výjimka, a dá se říci, že na to má zásadní vliv počasí. Když je krásně vymetená obloha, pak mašinka funguje luxusně. Když je hnusně a lítá to, pak používáme nápovědy. Z toho důvodu nechápu, proč někteří autoři nápovědu nedají žádnou.
  • 0

#8 jimmyjames

jimmyjames

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 176 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2008 - 14:34

No tak u mě je spíše zázračná vyjímka, když mi to toto neudělá :( Popravdě, ani si nejsem jistý, jestli už se mi to někdy stalo..
  • 0

#9 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2008 - 14:45

Statická navigace by se měla projevovat tak, že pokud stojíš na místě, stojí na místě i GPSka... proto ji vymysleli. Problém ale je, že GPSka pak stojí na místě i když se pomalu pohybuješ (rychlostí, která je menší než nějaký limit... u sirfu asi 4km/h) poloha se pak meni neplynule a skace. Je to ale dobré pro auta, která se běžně pohybují rychlostí vyšší. To, co popisujes ty, muze byt normalni chovani GPS v prostredi, kde se hodne projevuje vicecestne sireni (odrazy od okolniho terenu). Dela to nekdy i muj Legend. U citlivejsich pristroju je to horsi nez u min citlivych... Stejně když jseš od cache blíž než deset metrů, tak je lepší koukat po skrýších než do displeje.
  • 0

#10 eMenthal

eMenthal

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 78 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2008 - 14:46

jimmyjames napsal/a:
No tak u mě je spíše zázračná vyjímka, když mi to toto neudělá :( Popravdě, ani si nejsem jistý, jestli už se mi to někdy stalo..

Muhehe :-D Tak to naštve no. Pak je otázka, zda není chyba v GPS přístoji, a zda to se zapnutou statickou navigací je lepší. Nám však při zapnuté SN tekly nervy.
(jinak jsem se na začátku nesmál Tobě ani tvé smůle, ale tomu, jak sis posteskl na konci své věty, což mě trochu rozesmálo ;-))
  • 0

#11 Fénix-4018

Fénix-4018

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 558 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2008 - 14:55

u mě je to tak, že aby mi GPS ukazovala trochu přesně, musím jít svižným krokem až během a to zásadně stále rovně. A když nedejbože stojím, tak mi poloha skáče v řádech od 10 m až po 50 m libovolými směry. A to i za ideálních podmínek s dostatkem signálu.
  • 0

#12 Milancer

Milancer

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 226 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2008 - 14:59

Me se neco podobneho taky obcas stava s BT GPS Nokia. V mem pripade jde o rychlost GPS a BT prenosu. Oproti klasicke turisticke GPS je trochu vetsi zpozdeni v zobrazeni. Takze se casto stava, ze dojdu na misto kde mi to pise 1m a po chvilce se sipka otoci a posila me x metru zpet. Vypozoroval jsem to pri spolecnych lovech s lidmi co maji klasicke GPSky. Jdeme rychle za kesi a ja jdu treba 15m dal a oni uz ji maji:-) Proste se na nektere gpsky nesmi pospichat. Ted uz si na to davam pozor a kdyz pise 20m tak zpomalim a nebo necham GPS trochu srovnat. Pak je vse OK. Samozrejme s vypnutou SN!
  • 0

#13 Milancer

Milancer

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 226 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2008 - 15:00

Me se neco podobneho taky obcas stava s BT GPS Nokia. V mem pripade jde o rychlost GPS a BT prenosu. Oproti klasicke turisticke GPS je trochu vetsi zpozdeni v zobrazeni. Takze se casto stava, ze dojdu na misto kde mi to pise 1m a po chvilce se sipka otoci a posila me x metru zpet. Vypozoroval jsem to pri spolecnych lovech s lidmi co maji klasicke GPSky. Jdeme rychle za kesi a ja jdu treba 15m dal a oni uz ji maji:-) Proste se na nektere gpsky nesmi pospichat. Ted uz si na to davam pozor a kdyz pise 20m tak zpomalim a nebo necham GPS trochu srovnat. Pak je vse OK. Samozrejme s vypnutou SN!
  • 0

#14 eMenthal

eMenthal

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 78 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2008 - 15:02

Fénix napsal/a:
u mě je to tak, že aby mi GPS ukazovala trochu přesně, musím jít svižným krokem až během a to zásadně stále rovně.
A když nedejbože stojím, tak mi poloha skáče v řádech od 10 m až po 50 m libovolými směry. A to i za ideálních podmínek s dostatkem signálu.

Když máme 3 až 4 satelity, taky to takhle nechutně lítá a lovit se nedá, ale když jich máme 7 až 12, tak naprostá krása, a to naštěstí máme téměř vždy. Nenechám dopustit na náš Navilock BT-359 :) Je zlatej, klučina jeden.
  • 0

#15 jimmyjames

jimmyjames

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 176 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2008 - 15:04

eMenthal napsal/a:
(jinak jsem se na začátku nesmál Tobě ani tvé smůle, ale tomu, jak sis posteskl na konci své věty, což mě trochu rozesmálo ;-))

To chápu, i když mě to většinou příliš k smíchu nepříjde :D Sice bych ani nechtěl, aby mi GPSka zaměřila pozici na metr přesně, to by pak nebyla zábava, ale zase to, co mi to většinou dělá, je už trochu moc.

Fénix napsal/a:
u mě je to tak, že aby mi GPS ukazovala trochu přesně, musím jít svižným krokem až během a to zásadně stále rovně.
A když nedejbože stojím, tak mi poloha skáče v řádech od 10 m až po 50 m libovolými směry. A to i za ideálních podmínek s dostatkem signálu.

Tak u mě je to v podstatě to samé.
  • 0

#16 Dawit

Dawit

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 79 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2008 - 16:55

Jimmy james.....Co máš prosim tě za přístroj?
  • 0

#17 jimmyjames

jimmyjames

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 176 příspěvků(y)

Publikováno 04 leden 2008 - 17:10

Dawit napsal/a:
Jimmy james.....Co máš prosim tě za přístroj?

I-TEC BT-339 (20 kanálů)
  • 0

#18 cyne

cyne

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 200 příspěvků(y)

Publikováno 05 leden 2008 - 23:25

jimmyjames napsal/a:

Dawit napsal/a:
Jimmy james.....Co máš prosim tě za přístroj?

I-TEC BT-339 (20 kanálů)

tyhle pristroje mam v rodine 3 a vsechny bez problemu funguji, to co popisujes muze byt docela normalni chovani, ovsem aby jsi se presvedcil o tom zda mas problem nebo ne, tak zkus chytit polohu na opravdu otevrenem prostranstvi a vyzkousej taky jinej soft, muze to byt tim nebo treba nastavenim, ja vetsinou pouzivam ve vsech programech aby nebral v uvahu rychlost mensi nez 0.7km/h .
No a nebo jeste jedna moznost a to ze mas tuto GPS jeste se starym firmwarem, tedy jednim z prvnich kde byl problem ze to neumelo detekovat zastaveni a behalo to vsude mozne(nedoladeny sirf3), ovsem pokud jsi to kupoval od nejakeho solidniho prodejce tak ty to vetsinou sami aktualizovali, ten puvodni fw byl v prodeji tak pred 2 roky, jo a resilo se to tak ze se to zaneslo k prodejci a ten to aktualizoval. Tak muzes zkouset, ale urcite to nebude zapnutou statickou navigaci.
  • 0

#19 Ritsi

Ritsi

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)

Publikováno 06 leden 2008 - 0:03

jimmyjames napsal/a:
Doporučuji tento článek [odkaz] a stáhnout si MMSirf.

Napiš sem pak prosím výsledek. Já jsem to testoval s mým iTec modulem a mám pocit, že to je furt stejné :( Pozice neustále lítá jak splašená a běžně se mi stává, že stojím na místě a vzdálenost od cíle mi neustále ubíhá klidně až 13m daleko...


Dobrá rada, seč trochu bych se obával...

http://pdadb.net/ind...s&id=733&view=1

Sice jsem slyšel, že tento chip je založený ná bázi sirf, jenomže na forech jak tuzemských (ce4you.cz) tak zahraničních (xda-developers.com) se vedou diskuze na tema toho že to Sirf není... a nebo jó... a přiznám se bál bych se jako laik co neví co to vlastně přesně je a dělá toho, že se drahý císař odebere do věčných lovišť, min na výlet do servisu (tzn drama na pokračování).

Osobně jsem se snažil nějaké bližší info, ale co jsem zjistil já (a přiznávám poslední dobou nebylo moc času na intenzivní pátrání, takže spíše letmý pohled), tak zatím nic :( čeká se asi na něco podobného prográmku co linkoval Jimmy, akorát pro "to, co asi je v Kaiserovi a asi to není Sirf" (geniální popis :/).

Přiznám se nejsem odborník, resp nevyznám se v tom vůbec O:) a omlouvám se za to, že nevím najistotu vůbec nic a můj thread je spíše takové malé OT :oops:

Každopádně když někdo zjistí víc, popřípadě zkusí (ale nenavadím, já byhc do toho asi jako laik nešel...), budu mu zauzlován za info. Sice nevím jestli bych to v praxi zkoušel, ale alespoň to "vědění" :)

PS: Stejně si musím přidat a Kaisera vynachválit. Jako PPC naprosto super a nedám na něj dopustit, co se gc týče zatím tolik zkušeností nemám, občas mě posílá +/- o 20 metrů jinam, ale směr vetšinou sedí... počet praktických zkušeností spočítám zatím na jedné ruce :oops:, takže jedním dechem dodávám vypovídací hodnota je zatím nulová. Více budu moci říct, až toho společně naběháme za keškami víc :wink:
  • 0

#20 jimmyjames

jimmyjames

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 176 příspěvků(y)

Publikováno 06 leden 2008 - 1:37

cyne napsal/a:
No a nebo jeste jedna moznost a to ze mas tuto GPS jeste se starym firmwarem, tedy jednim z prvnich kde byl problem ze to neumelo detekovat zastaveni a behalo to vsude mozne(nedoladeny sirf3), ovsem pokud jsi to kupoval od nejakeho solidniho prodejce tak ty to vetsinou sami aktualizovali, ten puvodni fw byl v prodeji tak pred 2 roky, jo a resilo se to tak ze se to zaneslo k prodejci a ten to aktualizoval. Tak muzes zkouset, ale urcite to nebude zapnutou statickou navigaci.

Tak to bude určitě tím... GPS modul je totiž kupovaný u T-mobile (neřešte proč, nekupoval jsem to já), což rozhodně nepovažuju za solidního prodejce... :@ Nepamatuju si už, před jakou dobou se kupoval, ale tipoval bych to tak na rok zpět, možná i více.

Přehrátí nového firmware u TM zcela určitě nehrozí, takže to budu muset nějak zvládnout sám. Nemáš ještě nějaké další info? Nevíš jak zjistit, jakou verzi FW v tom mám?

Jinak mockrát děkuji za velmi užitečnou informaci. Hned jak budu mít čas, tak se vrhnu do hledání dalších informací k tomu FW.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama