Přejít na obsah


Fotka

HTC mýty o GPS čipu


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
49 odpovědí na toto téma

#1 Tomaaas

Tomaaas

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 216 příspěvků(y)

Publikováno 15 březen 2008 - 21:10

Zajímalo by mě jak je to s GPS u HTC, jestli je zde něco podobného jako statická navigace u Sirfu?Zda jsou tyto PDA vhodné pro geocaching?Koukal jsem na různá fóra, ale nikde se nejde dozvědět nic určitého.
  • 0

#2 MišutkaCZ

MišutkaCZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 284 příspěvků(y)

Publikováno 15 březen 2008 - 21:48

Tak něco jako statická navigace tam existuje, ale je to trochu odlišne, než u čipu Sirf. Většinou se stačí po fixu k satelitům trochu proběhnout a pak už gps ukazuje i při pomalé chůzi, dokud se na delší dobu nezastavíš. Mám ale podezření, že to závisí i na použitém navigačním programu. Co se týká citlivosti a rychlosti fixu, tak je na tom čip Qualcom dobře, ale výše zmíněný problém kešování trochu znepříjemňuje. Existují samozřejmě lepší zařízení pro geocaching. Jestli uvažuješ o koupi toho Touch Cruise(četl jsem to v jiném vlákně) jenom kvůli geocachingu, tak si ho nekupuj. Jestli ho využiješ i mimo geocaching, tak do něj klidně jdi. Já na geocaching používám taky HTC a většinou se gps chová normálně, pokud ale polezeš někde po skále, tak ti ta gps ukazovat přestane.
  • 0

#3 Tomaaas

Tomaaas

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 216 příspěvků(y)

Publikováno 15 březen 2008 - 21:53

Tak to je docela problém, skal a podobních útvarů, těch je v okolí dost.Ale nevím, Touch cruise má honě dobrý parametry a proto se mi tolik líbí.JInak PDA nekupuju jen kvůli GC.
  • 0

#4 FALCO_01

FALCO_01

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 28 příspěvků(y)

Publikováno 15 březen 2008 - 22:35

Dneska jsem odlovil 3 kešky s Kaiserem a v pohodě, testoval jsem GeoScout a tam mi šipka začne ukazovat při minimální rychlosti, takže spokojenost kdežto ozi, GPSdash, BeeLine a Richesse se vždycky vzpamatovali při rychlosti kolem 4km/h. Snad se odblokování st.nav. brzy objeví na xda.
  • 0

#5 malahavranice

malahavranice

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 70 příspěvků(y)

Publikováno 16 březen 2008 - 20:45

Tomaaas napsal/a:
Zajímalo by mě jak je to s GPS u HTC, jestli je zde něco podobného jako statická navigace u Sirfu?Zda jsou tyto PDA vhodné pro geocaching?Koukal jsem na různá fóra, ale nikde se nejde dozvědět nic určitého.


S HTC Artemis jsem odlovila cca 600 kesi.Sice jsem musela na miste ukrytu vetsinou zbesile pobihat (k obveseleni celeho teamu:) ) ale neprekonatelny problem pro mne staticka navigace nebyla. V kombinaci s BeeLine to bylo vcelku v pohode.
  • 0

#6 Tomaaas

Tomaaas

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 216 příspěvků(y)

Publikováno 16 březen 2008 - 21:28

Problém je, že Artemis má Sirf III, ale ty nové HTC mají Quallcom.A uněj nikdo neví jestli je lepší než Sirf a taky se neví jestli je tam něco jako stat. navigace u Sirfu.
  • 0

#7 Harwey

Harwey

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 208 příspěvků(y)

Publikováno 16 březen 2008 - 21:37

Tomaaas napsal/a:
Problém je, že Artemis má Sirf III, ale ty nové HTC mají Quallcom.A uněj nikdo neví jestli je lepší než Sirf a taky se neví jestli je tam něco jako stat. navigace u Sirfu.

Náš zákazník si koupil HTC Polaris a až bude chvilku času, tak porovnáme kvalitu Garmin 60CSx x HTC Polaris na Lenčáku http://www.geocachin...a5-c1e5a9756b33 . B)
  • 0

#8 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 14 002 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2008 - 9:50

Trosku jsem analyzoval chovani GPS v kaiserovi, a zjistil zajimave informace: Nahraval jsem si NMEA log pri jizde autem, sledoval chovani GPS, a pak jsem si trosku analyzoval NMEA log. Nutno vedet, ze GPS v protkolu NMEA nepredava jen informace o souradnicich, ale take dalsi informace jako je rychlost ci kurs. Zjistil jsem, ze informace se souradnicemi chodi vzdy, a to i kdyz chvili uplne stojite! (Souradnice v tu chvili skutecne trosku plavou, kazdy vzorek je ma trosku jine!) Tedy zde zadny problem neni. Problem jsou informace o rychlosti a kurzu! Kdyz uz clovek jede a pak zpomaluje, neni problem, predava to i rychlosti jako napriklad 1.2km/h. Ale jakmile se zastavi, prestane informace o rychlosti a kurzu posilat, a zacne je posilat az se zase rozjede rychlosti vyssi nez odhadem 3km/h. To zpusobuje ony problemy s navigacni sipkou. Kdyz se zastavim, tak treba BeeLine okamzite na absenci informace o kurzu zareaguje otocenim sipky k severu. :o Podstatne ale je, ze informace o souradnicich chodi skutecne porad, takze je to je otazka obsluzneho software, jak se s timto stavem vyporada. Pokud obsluzny software si kurz i rychlost pocita sam z poslednich X vzorku souradnic, bude na kaiserovi fungovat perfektne a sipka bude reagovat vzdy. (Asi to ten GeoScout prave takto dela...) Pokud ale sipku kresli na zaklade kurzu predaneho GPSkou, sipka bude jevit znamky vypnute staticke navigace. To je vysvetleni, proc se nektery software chova normalne a jiny ne. Tedy neni treba se nejak snazit o zapinani/vypinani staticke navigace, je treba jen najit vhodne fungujici software.
  • 0

#9 coluberT

coluberT

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 57 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2008 - 10:45

HaLuMa napsal/a:
Pokud ale sipku kresli na zaklade kurzu predaneho GPSkou, sipka bude jevit znamky vypnute staticke navigace.


Předpokládám, že má být ...bude jevit známky zapnuté statické navigace...

Ale díky za moc hodnotné a zajímavé informace! Tím by se to asi vysvětlovalo. Mně totiž HTC Touch Cruise s BeeLine blbne právě když se zastavím, dokud jdu byť velmi malou rychlostí tak je vše o.k., ale znovu rozpohybovat šipku z nulové pozice je problém. Přesně jak popisuješ!
Zkusím otestovat jiný obslužný program!
  • 0

#10 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 14 002 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2008 - 10:53

v tom mam vzdycky hokej, co je zapnuta a co vypnuta staticka navigace. :D
  • 0

#11 klama

klama

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 792 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2008 - 12:07

Podla mojho nazoru informacia o suradniciach je neustale sice posielana ale je obrovsky rozdiel ci sirf vo vnutri ma alebo nema zapnutu staticku navigaciu. V pripade, ze ano, suradnice filtruje uz samotny chip sirf a obsluzny program sa moze aj rozkrajat - data sice dostava, ale pri pomalom pohybe nezodpovedaju skutocnosti... Preto je "zivotne" dolezite pre geocaching, aby static navigation bol vypnuty - potom akykolvek sw, ktory pouziva NMEA data uz bude ukazovat sice skakajuce-rozmietane, ale aktualne suradnice. Pre navigacny sw je naopak dolezite, aby najma na krizovatke pri cakani, sipka stala... Blbe je to ze neexistuje instrukcia z urovne NMEA zistit ci sirf ma alebo nema SN povolenu. Na zmenu musi nejaky sw najprv prepnut z protokolu NMEA do SIRF, poslat instrukciu na zmenu SN a opat prepnut na NMEA komunikaciu. Takto sa chovaju vsetky GPS zalozene na chipe SIRFIII, ci su vstavane do PDA alebo su v USB alebo Bluetooth...
  • 0

#12 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 14 002 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2008 - 12:15

Skoda jen ze se o SirfIII zrovna nebavime. ;)
  • 0

#13 Tomaaas

Tomaaas

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 216 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2008 - 14:30

Takže jaký je podle vás verdikt?Koupit HTC na geocaching nebo ne?S těmi parametry co mají bych možná překousl i Quallcom.
  • 0

#14 MišutkaCZ

MišutkaCZ

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 284 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2008 - 15:58

Běž do něj, ale abys mi pak nenadával :) Já s HTC funguju, ale ideální to není, co si budem povídat. Tak to jsem ti asi moc nepomohl :)
  • 0

#15 Tomaaas

Tomaaas

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 216 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2008 - 16:04

Teď koukám na Asus P535, ten by taky nebyl špatný, ale odrazuje mě 64 MB na RAM.Jakou má vlastně ten Quallcom citlivost?
  • 0

#16 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 14 002 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2008 - 16:22

citlivost? zatracene dobrou. ;) A PDAcku se 64MB RAM se obloukem vyhni.
  • 0

#17 Tomaaas

Tomaaas

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 216 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2008 - 17:56

Tak teď opravdu nevím, Sirf III nebo velkou RAM.
  • 0

#18 FALCO_01

FALCO_01

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 28 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2008 - 22:18

Záleží kolik do toho chceš investovat? Já kupoval Kaisera za 19 táců a odlovit kešky se s tím dají, ale pokud bych se rozmýšlel co koupit teď tak bych šel do HP iPAQ 614c , sice moc o čipu v navigaci toho moc není ale je to asi dnešní profi špička. :o
  • 0

#19 krokodyl

krokodyl

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 36 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2008 - 22:44

Před měsícem jsem vyměnil, do té doby spolehlivou, N73 s modulem Nokia LW-3D za O2 XDA Orbit (HTC 3300 Artemis), nahrál WM6 s podporou SDHC karet a klepal se strachy co GPS modul. S touto verzí WM chodí interní modul SIRF Star III naprosto spolehlivě a jsem rád že jsem ten krok udělal. Testoval jsem: - rychlost náběhu (HTC má podporu A-GPS - načtení poloh satelitů dopředu offline z webu) je 5-10 s - jeho citlivost v místě se špatným signálem s LW-3D, MIO A701 a TT one V2 (pouze HTC naběhlo, ostatní testované hledaly a hledaly) - jeho přesnost údajů za pomoci programu BeLineGps v porovnání v terenu s N73 s modulem Nokia LW-3D - kontroloval jsem nadmořskou výšku v místě s celkem slušným signálem podle označení na osazených turistických značkách. N73 s LW-3D rozdíl + 25-35m, HTC rozdíl + 5-8m - navigace na místo +- stejná Můj závěr, HTC 3300 a jeho variace, s firmware WM6, je spolehlivý pomocník.
  • 0

Honor 7, Locus Pro ...


#20 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 19 březen 2008 - 23:40

Pokud je rozdíl v nadmořské výšce fakt stabilně okolo 40m, tak by mohlo jít o to, že jedna GPSka posílá přímo elipsoidickou výšku k WGS84 zjištěnou pomocí GPS, zatímco druhá už ji koriguje na nadmořskou. Může to být záležitost softwaru. Jeden program... teď bohužel nevím který, možná Beeline, tu korekci provádí při určitém nastavní sám a pak to bude ukazovat blbě, i když z NMEA výstupu GPSky to bude lézt dobře.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama