Přejít na obsah


Fotka
- - - - -

Prostě nic nenajdu-neporadí mě někdo?


  • Zamčené téma Toto téma je zamknuto
41 odpovědí na toto téma

#21 tombru

tombru

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 7 příspěvků(y)

Publikováno 02 květen 2008 - 11:54

Já používám mobil Nokia N82 který má integrovanou GPS. V něm mám instalovaný program Handy Geocaching. První cache byly také problém, pobíhal jsem na místě za šipkou a kde nic tu nic. Nakonec se osvědčil tento postup: Pomocí šipky se dostat do blízkosti cache a přepnout na mapu. Ta ukazuje pozici mojí polohy vůči souřadnicím cache. Důležité je zorientovat displej telefonu na sever pomocí nějakého kompasu (používám elektronický v hodinkách) protože mobil interní nemá a pokud klesne rychlost pohybu, zjištění směru jen z GPS čipu je problém. Takže mobil otočím "reprákem" na sever a v Handy Geocaching v režimu mapy v klidu vidím kterým směrem je od mojí pozice skrýš. A pak v poklidu pomalu jdu tím směrem a sleduji jak se cíl přibližuje. Jdu pomalu, tím se i poloha stává přesnější. Dívám se také tím směrem a hledám nějaké "geocache místo". Pomocí klávesy hvězdičky nebo mřížky si mapu přibližuji. Až se pohybuji těsně u místa mobil schovám do kapsy a začnu se opravdu pořádně rozhlížet a pomalu prohledávám místa směrem od této polohy. Hlavně v klidu, protože jinak se může stát při rychlém pobíhání okolo, že člověk vynechá právě to místečko kde cache je a už se tam nevrátí protože si myslí že už tam byl...
  • 0
tombru

#22 urbanb

urbanb

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 136 příspěvků(y)

Publikováno 02 květen 2008 - 20:03

Myslím si, že každý si těmito problémy na začátku prošel. Já dodnes nejraději požívám Nokii E61 a dnes již zastaralou GPS Navibee, SirfStar II a Handy geocaching. Myslím si že nebylo mnoho míst, kde by mne tato kombinace zklamala. Manželka má Orbita, kde jsem zkoušel plno programů (HG se mi nikdy nepodařilo rozchodit) a teď jsem do něj koupil OZI, takže uvidím, zatím se jeví jako velmi dobrý program. Bylo mnoho skrýší, kde šipka v HG ukazovala rozpětí 2 - 3 m, ale cache byla 10 až 20 metrů dále. Je potřeba najít první, druhou, třetí a získat zkušenosti s úkryty. Brzy začnou být na mnoha místech geozřejmé úkryty a přesnost není potřeba. Problém může být s micro a jak zde bylo zmíněno, se strmými kopci, kde může šipka ukazovat 40 - 50 m pod kopcem ke cachi, ale cache je na vrcholu, nebo někdy na druhé straně kopce. :P
  • 0

#23 DeathOfRats

DeathOfRats

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 234 příspěvků(y)

Publikováno 02 květen 2008 - 21:15

Mě pomáhá tohle: Ke keši jdu "za šipkou" a když GPS ukazuje tak 30m ke keši, zastavím se a nechám ji, aby mě "doběhla". Většinou je za mnou pozadu tak o 5-10 metrů. Počkám, kam se stočí šipka a začínám se rozhlížet po podezřelém místě. Když jdu pořád, většinou místo přejdu, čímž GPS zmatu, protože pak tu šipku musí otáčet, což dělá velmi nerada a neochotně.
  • 0
SQUEAK?
deathofrats.rajce.net
deathofrats13.blogspot.com

#24 tombru

tombru

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 7 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2008 - 5:49

No já jsem svojí první cache také nenašel, protože přece jenom "nervozita" byla poměrně velká a k tomu ještě nedočkavost... :-) Ale myslím, že zásadní chybu jsem dělal při práci s GPS, která vyžaduje pro geocaching určitou zkušenost s chováním konkrétního přístroje. Konkrétní chyba, kterou jsem dělal byla ta, že při dohledávání cache jsem se s GPS podvědomě při rozlížení otáčel celým tělem, ne jen hlavou. To mělo za následek zmatení ukazatele směru na displeji GPS, protože už jen ten třeba půlkruh o který se GPS otočila s mnou při rozhlížení ji úplně rozhodil. Sice jsem se vrátil do původní polohy, ale šipka už ukazovala zase jinam. Pár kroků a zase ukazovala jinam, zastavil jsem, rozhlídl se a zase ukazovala jinam... Teď si říkám jak jsem mohl být tak "blbej", GPS pro mě zase nebyla taková novinka, ale někdy si to prostě člověk v zápalu boje neuvědomí. Zkrátka je dobré držet GPS přístroj ve směru posledního pohybu, neotáčet s ním, to po pak ztratíte vazbu ukazatele směru na reálnou polohu a nehýbat s ním, to zase zmatete vlastní detekci směru pohybu v GPS. Někdy je to těžké, terén nebo okolnosti (mudlové) to ztěžují, mě pak hodně pomáhá "magnetický" kompas ať už klasický, nebo elektronický, pomocí kterého můžu v klidu a bez pobíhání GPS dosměrovat, jak se říkalo u map - zoirentovat (obvykle na sever).
  • 0
tombru

#25 sobikovi

sobikovi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 957 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2008 - 7:28

Problémů může být více. 1) Statická navigace - pokud stojím na místě, chová se tak jako že se člověk nehýba a nenaviguje, pak po rychlosti nad 4 km znovu začne a poskočí ti pozice někam jinam. Hodně kačerů ji kvůli tomu vypíná, ale má to zase druhý problém, že některé programy s tím neumí pracovat a pak šipka skáče jako zblázněná, když se zastavíš.. Osobně ji nemám vypnutou, jde to i s ní. Prostě jen musíš počítat s tím, že když začneš jít pomaleji, tak přestane navigovat.. 2) Nastavení programu. Některé programy na navigaci mají fíčuru, že když jsi xy metrů před cílem, přestanou navigovat. Je tedy nutné nastavit hodnotu na 0 nebo pokud to jde vypnout, jinak se ti stane že prostě v dané vzdálenosti máš smůlu. 3) Keš může být špatně zaměřená nebo tam zrovna není a ty teda nemůžeš najít. Já při hledání postupuji tak, že: a) domácí příprava na mapy.cz -> pokud to jde, podívám se zhruba kde a jak může keška být při plánování výletu. Když vidím podle mapy, že je na rohu budovy a pak by mne šipka hnala do parku, tak je něco špatně. B) do Tom Toma mám zadané všechny nenalezené aktivní kešky, když jedu autem nechám se navigovat co nejblíže k cílové oblasti -> TomTom se nemýlí a naviguje poměrně přesně a pak je také na mapě TT zhruba vidět znovu kde asi tak keška je. c) v cílové oblasti zapnu navigaci (Handy Geocaching) a dám si navigovat... Dostanu základní info jak daleko od mé pozice keška je a v jakém asi tak směru. Vyrazím přímo vpřed za šipkou a pokud je místo geozřejmé, je hotovo... když to ale nejde, pak pomůže ideálně průnik tří směrů (vznikne ti trojúhelník) a tam by keška měla být. Tedy na pravděpodoné cílové místo se vydám ze tří různých směrů, jdu za šipkou a když m začně ukazovat kolmo k směru,vidím vzdálenost. To místo a vzdálenost si nějak zapamatuji, udělám náměr z druhého směru a většinou třetí už není třeba ;) 4) pak tady máš možnost nápovědy, která by ti měla říct, kde je ukrytá krabička. Nestyď se jí použít, není to nic nesportovního. 5) Stane se, že nennajdeš, neboj se to přiznat. Zaloguj si DNF nebo jen write note, pročti si logy od těch co našli (občas se tam najde spojler), jukni na jejich fotky a jdi na to znovu... když ani to nepomůže, pak zkus kontaktovat autora, třeba tě nakopne :) ale hlavně si pamatuj, není to tragédie nenajít.
  • 0

#26 sobikovi

sobikovi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 957 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2008 - 7:33

Jezci-sokolov napsal/a:
Hm-Colorado. Jestli je to tohle Garmin Colorado 300, co jsem si teď "vygooglil", tak to stojí skoro 12000,- To je trošku nad moje možnosti. Možná, než jsem koupil ten Fujitsu-Siemens, ale teď už by mi to doma nespolkli-i když se do hledání celkem nadšeně zapojili ;)

Je fakt, že jedny souřadnice se mi nepovedlo zaměřit. Na místo jsme došli podle mapy, ale souřadnice jsou mimo i podle www.mapy.cz-zřejmě tedy autor někde udělal chybku.

Neboj, stačí ti Legend od Bédi a v bazaru ho najdeš tak kolem 2000 a na netu se dají inzeráty najít za méně, no a i tady je FRC ;) Mně osobně bylo líto telefonu a tak jsem začal používat starší mobil, který když zmokne, tak to přežije ;) Na PDA se dají sehnat vodotěsná pouzdra nebo ho prostě strč do sáčku :)
Jo a k těm keškám, bylo by dobrý, kdyby jsi tady uvedl třeba o jaké jde kešky. Pochybuji o tom, že by byla schválená keška s takovou chybou... nebo by o tom nebyla zmíňka v listingu.
  • 0

#27 kubulak

kubulak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 96 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2008 - 19:29

Ahoj Jezci (i dalsi) - shrnu pomerne obsahlou prednasku o bajne spolehlivosti GPS do co nejkratsi vety - to, ze ti GPS ukazuje, ze jsi podle ni od kesky 0m, znamena v realu, ze na cca 50 procent jsi nekde v okruhu 5-10m od ni (v pripade idealniho signalu = aspon 4-6 satelitu) a na dalsich 50 procent jsi nekde uplne jinde. GPS technologie ma asi 4 vady k dokonalosti a tohle je jejich soucet. Proto miluju kacery-zakladatele, kteri daji kesku do lesa, napovedu daji "strom" nebo radsi rovnou zadnou, protoze oni prece zmackli "uloz pozici" kdyz stali proimo u kesky, takze kdo podle tehle souradnic nedojde primo ke kesce, je uplnej bl*ec... Me prvni kesky taky vodila za ruku pritelkyne, nez jsem ziskal geocuch, prvnich 20 kesek jsem se absolutne necapal, porad jsem sel podle sipky a ona uz melakesku davno v ruce.
  • 0

#28 Jezci-sokolov

Jezci-sokolov

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 429 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2008 - 20:42

Jj-o spolehlivosti GPS jsem se už přesvědčil. Někde mě zastaví na 2 metry od úkrytu a jinde tápu a manželka už keš drží v ruce...na GPS většinou kašle :-) Dneska jsme tedy selhali na Bochově. Buďto jsme špatně spočítali souřadnice, nebo se GPS rozhodla, že v sobotu nemaká. První souřadnice mě zavedly na jakousi rozmáčenou louku a "opravené" souřadnice mě neomylně táhly přes rozbahněné louky až ke státní silnici. Tam jsem to vzdal. Všichni plný boty vody a úspěch žádný :-) Tentokrát schovka odolala-snad příště. Ty souřadnice, jak jsem psal byly nepochybně v pořádku. Šlo o hrad Kynžvart. Keš jsme našli napodruhý za pár minut. S vypnutou statickou navigací mě PDA dovedlo až k ní a než jsem se rozkoukal, tak skrýš odhalila manželka-jako obyčejně! Ale na www.mapy.cz má hrad souřadnice jiné.
  • 0

#29 kubulak

kubulak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 96 příspěvků(y)

Publikováno 03 květen 2008 - 21:18

No a takovej detail jako format souradnic? Mapy.cz apod. pouzivaji defaultne tusim SS.MM.SS.SS, zatimco na geocachingu je defaultni soradnicovy system SS.MM.MMM... Hledat neco na 50st 14,305´ a na 50st.14´30.5" je neco uplne jinyho.. Stejne tak doporucuju se ujisiti ze je v pristroji zvolenej spravnej geosisoid (WGS 84)
  • 0

#30 sobikovi

sobikovi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 957 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2008 - 8:14

Jezci-sokolov napsal/a:
Ale na www.mapy.cz má hrad souřadnice jiné.

Na www.mapy.cz jsem hrad nenašel, takže předpokládám, že jsi zadávál souřadnice bodu. Pokud zadám ty správné z gc.com, pak souhlasí na mapy.cz ve všech variantách. V mapách bych chybu nehledal. Jinak dole v listingu máš odkaz na mapy.cz přímo, takže není nutné nic zadávat a ukáže ti to přímo na mapy.cz kešku.
  • 0

#31 h0--

h0--

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 141 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2008 - 10:25

Link pro mapy.cz je tam normálně pod listingem. Moderováno


  • 0

Lovím zážitky a zakládám body. | https://openstreetmap.cz/

 

#32 sobikovi

sobikovi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 957 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2008 - 10:34

Fénix napsal/a:

sobikovi napsal/a:
Jinak dole v listingu máš odkaz na mapy.cz přímo, takže není nutné nic zadávat a ukáže ti to přímo na mapy.cz kešku.

ale jen s greasemonkey skriptem ;)

GM skripty přidávají další fíčury, ale jinak je tam standardně pro všechny ;)
  • 0

#33 dongizmo

dongizmo

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2008 - 16:56

Ja bych tu jeste doplnil jednu vec: ne vzdy je cache zamerena presne, mam colorado 300, ktery je pri dobrym signalu hodne presny(nekolik cache me to navedlo +-1m - proste jsem polozil GPS a cache byla vedle ni(i kdyz pise rozptyl 6m)), nekdy i s dobrym signalem me to hodi treba 10m od cache. Kdyz vezmes v potaz ze GPS ma rozptyl 6m, tak kdyz to nekdo zameri tak je to s chybou +-6m(v pripade horsiho signalu jeste horsi) a ty kdyz tam prijdes s rozptylem +-6m tak se muze stat ze te to navede 10-12m od cache... takze jak tu nekdo psal nespolehat na gps a ke konci jit spis po cuchu, kdyz si nevis rady, tak hint vetsino napovi.
  • 0

#34 polerok

polerok

    Polerok

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 002 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2008 - 17:23

>>dongizmo<< Tak to je samozřejmé, ono stačí, když tam jdeš rábo a večer a máš jiné hodnoty...
  • 0

To, ze pisu bez diakritiky je zpusobeno anglickou klavesnici...

-----------------------------------------------------------------------

Podpis? A jak se mám jako podepsat, když tu nemám pero....


#35 Jezci-sokolov

Jezci-sokolov

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 429 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2008 - 22:20

Možná mají jiný systém mapy.cz a jiný je zde. Já si do map žádné souřadnice nezadával. Když jsme keš nenašli, tak večer jsem na www.mapy.cz zkušebně zadal hrad Kynžvart a v GPS mi to vyhodilo souřadnice: Loc: 50°1'13.999"N, 12°38'39.999"E, kdežto na stránce s cache byly souřadnice: N 50° 00.928 E 012° 37.807.... když je to napsané pod sebou, tak vidím rozdíl. Ale na letmý pohled 100% laika??? Ovšem když jsem koumal a našel návod k vypnutí statické navigace, tak jsme cache našli naprosto spolehlivě. Souřadnice byly tedy o.k. Jen je blbý, že se ta statická navigace po restartu PDA zase sama zapne. Postup vypnutí je docela složitý, ale už si ho pamatuju z hlavy :-)
  • 0

#36 DeathOfRats

DeathOfRats

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 234 příspěvků(y)

Publikováno 05 květen 2008 - 18:18

Jezci-sokolov napsal/a:
Možná mají jiný systém mapy.cz a jiný je zde...

Na mapách.cz je sice defaultní formát souřadnic jiný než na gc.com, ale když si chceš kešku zobrazit z GC.com na mápách, nebo je zadáš ve formátu z gc, automaticky je to převede. Pro hrad Kynžvart to vyhodilo 50°00′55.69″N 12°37′48.43″E.
Když vyhledáváš hrad Kynžvart v mapách, tak ti to vyhodí souřadnice hradu, které se na 99,9% liší od souřadnic cache. (Tomu, kdo hledá hrad, to stačí. Co kdyby někdo jen chtěl ke hradu, a navedlo ho to ke keši?:o:))
  • 0
SQUEAK?
deathofrats.rajce.net
deathofrats13.blogspot.com

#37 Housle

Housle

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 131 příspěvků(y)

Publikováno 05 květen 2008 - 18:44

No k tomu hledaní me GPS vzdycky zavede k urcitymu mistu,zacne blbnout, tak ji vypnu a hledam bez ni.Ja nevim naky programy na PDA ty nak nemusim driv sem hledal jenom z Hintem a obcas se i zadarilo :D:D:D:D
  • 0
DNF je důvod k další návštěvě.

#38 Iluvator

Iluvator

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 196 příspěvků(y)

Publikováno 09 květen 2008 - 20:17

Mažu dohady mezi Sobikovi a Pepou.
O nepřesnosti zdejších map je zde "| geocaching.cz | Novinky a oznámení " napsáno 31.08.2007 08:20 tohle:

choze napsal/a:
Tak lidi, je to tady! Obdrželi jsme první testovací dávku dat od Groundspeaku a Pepa tak mohl dokončit prvni verzi mapy s keškami. .............................................

UPOZORNĚNÍ:
- polohy kešek jsou kvůli ochraně dat trochu posunuty (náhodně), takže není možné použít mapu pro hledání bez gps
..............................................................................
Enjoy!


  • 0
Oregon 300
Tak do toho šlápni ať vidíš kousek světa.....

#39 sobikovi

sobikovi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 957 příspěvků(y)

Publikováno 10 květen 2008 - 9:40

Myslím, že o přestřelku nešlo, jen jsem konstatoval to, na co jsi ty odkázal oficiálně. Problém ale je v tom, že když si někdo klikne na tu mapu, tak to nevidí, žádné info o tom, že jsou souřadnice posunuty. Dle mého by to mělo být jasně uvedeno při startu mapy "Upozornění! Souřadnice zobrazených bodů neodpovídají skutečnosti, jsou pouze orientační". Už je mi jasné, proč u jedné (a vlastně ne u jedné) mé kešky se objevují logy, že je špatně zaměřená, protože souřadnice ukazují dovnitř budovy a nebo že se nedá odlovit, když je to uvnitř objektu a má zavřeno...
  • 0

#40 SkiiiL

SkiiiL

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 85 příspěvků(y)

Publikováno 10 květen 2008 - 14:17

Ja pouzivam BT GPS a to Evolve iTraxx a to ve spojeni s Nokii6300 a programem Handy geocaching a nemam problemy.. Pokud teda nejsem v mistech kde neni signal operatora-to si pak nemuzu stahovat souradnice cache.. Ale pokryti je v CR uz skoro v pohode, az na prihranicni oblasti... ;)
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama