Přejít na obsah


Fotka

stáhnutí map z českých serverů


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
17 odpovědí na toto téma

#1 hauskaa

hauskaa

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 703 příspěvků(y)

Publikováno 24 květen 2008 - 22:09

Zdravím, hledám způsob, jak stáhnout mapu cca 15x10km jako jeden jgp, ale vlastností nejvyššího zoomu, kterou server nabízí. Při oddalování mapy server obsah automaticky generalizuje a některé ulice schovává, což nechcu. Údajně se na to píší skripty, vůbec ale neumím nějaké skripty psát. Proto prosím, kdybyste někdo měli něco takového napsaného, zda byste mi to poskytli k použití. Nejradši bych skript pro server geoportal.cenia.cz, pokud ne, je mi jedno, zda to bude kterýkoliv jiný. Předem děkuji.
  • 0

#2 frettie

frettie

    Frettie

  • Members
  • PipPipPip
  • 620 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2008 - 0:45

No, když jsme to řešili pro brno, tak nakonec kámoš stáhl postupně z Mapy.cz v nejvyšším zoomu mapy přes stáhnutí screenu a nic moc, přesnost naprd. :/ Z tý cenie by to mohlo být lepší, dá se tam otevřít ten který obrázek a kouzlit s url obrázku, dá se nastavit velikost výsledného obrázku v px, dá se nastavit oblast pomocí S-JTSK souřadnic (myslím, že jsou to ony). Také se dá například vypnout měřítko a ordinovat s různými "vrstvami". A bacha, pokud zadáte velkou velikost, tak to může i sejmout počítač, protože 7000 px * 10000 px = 70 MB (myslim, je noc, vypnuty myšlení). :) A taky, nikdy jsme to nepoužívali na tak velká prostranství, většinou na nejvyšší zoom a na hranu o šířce "pár" metrů. http://geoportal.cen...8989&scalebar=1 Tohle je mapa Brna, z map RMU 1:25000 a map ulic, výška 455 px, šířka 650 px, z trojúhelníku o souřadnic -599468:-1160357:-597513:-1158989 (levy horni-y,levy horni-x, pravy dolni-y, pravy dolni-x) (myslím, na JTSK jsou ty X a Y nějak proházený) a scalebar = 1 znamená, že bude zobrazeno měřítko.
  • 0
:)

#3 kareha

kareha

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 47 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2008 - 12:24

A k čemu to chceš používat? Protože ať nad tím přemýšlím jak přemýšlím, přijde mi to jako dost zbytečná akce a pokud nepotřebuješ letecké snímky tak bude jednodušší koupit si papírovou mapu...
  • 0

#4 frettie

frettie

    Frettie

  • Members
  • PipPipPip
  • 620 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2008 - 12:41

kareha napsal/a:
A k čemu to chceš používat? Protože ať nad tím přemýšlím jak přemýšlím, přijde mi to jako dost zbytečná akce a pokud nepotřebuješ letecké snímky tak bude jednodušší koupit si papírovou mapu...


Nevím, jak kolega, ale my to používali jako podklad do programu GPS Tuner resp. kámoš i jinej (Beeline?). Hodí se to, pokud neznáš místo, kam jedeš kešovat nebo tak.
  • 0
:)

#5 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2008 - 13:02

frettie napsal/a:
Z tý cenie by to mohlo být lepší, dá se tam otevřít ten který obrázek a kouzlit s url obrázku, dá se nastavit velikost výsledného obrázku v px, dá se nastavit oblast pomocí S-JTSK souřadnic (myslím, že jsou to ony). Také se dá například vypnout měřítko a ordinovat s různými "vrstvami".

http://geoportal.cen...8989&scalebar=1
Tohle je mapa Brna, z map RMU 1:25000 a map ulic, výška 455 px, šířka 650 px, z trojúhelníku o souřadnic -599468:-1160357:-597513:-1158989 (levy horni-y,levy horni-x, pravy dolni-y, pravy dolni-x) (myslím, na JTSK jsou ty X a Y nějak proházený) a scalebar = 1 znamená, že bude zobrazeno měřítko.

Jojo na cenii jsem kdysi měl javový udělátko, které stahovalo automaticky přesně tímhle způsobem, ale nikdy jsem to nedotáhnul úplně do konce a mazitím ještě nějak upravili formát, takže momentálně nefunguje. :-(
Souřadnice jsou opravdu S-JTSK.

edit: Já to používal v OZIm a občas jsem některé výřezy i tisknul. Mapy jsou to mnohem podrobnější než turistické papírové.
Řekl bych ale, že teď už je zbytečné cokoliv stahovat přímo od zdroje... stačí se trošku pohrabat na netu a dá se to sehnat dokonce už zkalibrované pro různé programy.
  • 0

#6 kareha

kareha

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 47 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2008 - 15:04

Tak to jo, nějak mi nedošla možnost použití v nějakém programu :).
  • 0

#7 frettie

frettie

    Frettie

  • Members
  • PipPipPip
  • 620 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2008 - 17:05

alkes napsal/a:

frettie napsal/a:
Z tý cenie by to mohlo být lepší, dá se tam otevřít ten který obrázek a kouzlit s url obrázku, dá se nastavit velikost výsledného obrázku v px, dá se nastavit oblast pomocí S-JTSK souřadnic (myslím, že jsou to ony). Také se dá například vypnout měřítko a ordinovat s různými "vrstvami".

http://geoportal.cen...8989&scalebar=1
Tohle je mapa Brna, z map RMU 1:25000 a map ulic, výška 455 px, šířka 650 px, z trojúhelníku o souřadnic -599468:-1160357:-597513:-1158989 (levy horni-y,levy horni-x, pravy dolni-y, pravy dolni-x) (myslím, na JTSK jsou ty X a Y nějak proházený) a scalebar = 1 znamená, že bude zobrazeno měřítko.

Jojo na cenii jsem kdysi měl javový udělátko, které stahovalo automaticky přesně tímhle způsobem, ale nikdy jsem to nedotáhnul úplně do konce a mazitím ještě nějak upravili formát, takže momentálně nefunguje. :-(
Souřadnice jsou opravdu S-JTSK.

edit: Já to používal v OZIm a občas jsem některé výřezy i tisknul. Mapy jsou to mnohem podrobnější než turistické papírové.
Řekl bych ale, že teď už je zbytečné cokoliv stahovat přímo od zdroje... stačí se trošku pohrabat na netu a dá se to sehnat dokonce už zkalibrované pro různé programy.


A máš nějaké zdroje nebo se mám raději ptát google, celkem by se mi třeba takové brno hodilo. :) Jsem totiž línej si pro tu papírovou mapu zajít :) a navíc jsou ty stáhnuté mapy podrobnější.
  • 0
:)

#8 hauskaa

hauskaa

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 703 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2008 - 21:02

Je to v sekci "mimokešingové". Což leccos naznačuje. Potřeboval bych na tom stavět automobilové soutěže, Mám představu to přihrát do microstationu, kde to budu dál upravovat. Ale ty servery (tak, jak zoomujou) větší území generalizují, což je pro moje potřeby vlastnost nepatřičná. Řekněme, že mi nezáleží na paměťové velikosti výsledného obrázku, potřeboval bych asi onen skript, který ale neumím vyprodukovat, ze kterého by se nechal stáhnout kterýkoliv prostor. Vpodstatě bych ani nepotřeboval, aby to stahovalo tu mapu v měřítku. I kdyby to bylo v 1:27458, není pro mě žádný problém to v microstationu předělat do měřítka potřebného. Já aj zkoušel googlit, ale nic vhodného jsem nenašel, proto se ozývám tady. Pokud někdo nandete link, moc prosím... ;)
  • 0

#9 rsc_cz

rsc_cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 812 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2008 - 21:32

Co jsem různě našel pro OziExplorer, tak odkazy mám na http://rsc.hyperlinx.../gc/gc_mapy.php
Těch 5 verzí pokrytí ČR (ZM10, ZM25, turistické mapy a 2*ortofoto) má dohromady asi 43 GB ;)
  • 0

#10 swoop.name

swoop.name

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 83 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2008 - 21:32

Zdravím vespolek, zkusil bych prográmek Map Grabber http://panshin-progr...ap-grabber.html

Sám jsem hledal pro účely GC totéž až jsem narazil na tento prográmek. Stačí vymezit "okno" které má snímat a nastavit mapu na potřebný zoom. Pak nechat prográmek snímat a slepovat screenshoty obrazovky jeden po druhém. s úspěchem to používám pro tvorbu mapek pro PathAway ;)
  • 0

#11 Sodobar

Sodobar

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 455 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2008 - 15:04

Tak jsem si "nagraboval" požadované území, ale mám trochu problém s kalibrací. Stále nejsem spokojený s přesností... Našel by se nějaký ochotný odborník, co by mi s tím píchnul? :)
  • 0

#12 onovy

onovy

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 107 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2008 - 22:39

http://linuxtechs.ne...opic.php?t=1084 tady roste projekt pro stahovani map z mapy.cz vcetne kalibrace pro OZIho (automaticky). aktualne to pouzivam (protoze to pisu) pro TrekBuddy. Snad ti to pomuze.
  • 0

#13 VlaJu

VlaJu

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 1 příspěvků(y)

Publikováno 27 květen 2008 - 7:47

Ahoj, před pár lety jsem si napsal prográmek pro stahování celé republiky, pospojování a zkalibrování (převod JTSK-WGS) na Cenii. Asi mě neměli moc rádi :) V rozlišení 2m to zabralo v JPG cca 1DVD, v rozlišení 1m 3DVDčka. Ty mapy byly ještě předpovodňové (když Cenia začínala), ale dodnes je používám v OZI k plné spokojenosti. Tohle téma mě vyburcovalo z letargie, koukl jsem na Cenii a oni tam mají data z 2007 - hned jdu zkusit stahovat :)
  • 0

#14 ebik

ebik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 338 příspěvků(y)

Publikováno 27 květen 2008 - 21:03

Sodobar napsal/a:
Tak jsem si "nagraboval" požadované území, ale mám trochu problém s kalibrací. Stále nejsem spokojený s přesností...
Našel by se nějaký ochotný odborník, co by mi s tím píchnul? :)


Jseš schopný získat přesne souřadnice v souřadném systému toho z čeho si graboval?
Jestli jo, tak pak už to není problém a rád pomůžu. Pokud ne, je to horší. Nejhorší by bylo nevědět ten souřadný systém. Osy jsou kolmé, rovnoběžné s hranami obrázku a rovné pouze u originálního souřadného systému.
  • 0

#15 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 27 květen 2008 - 21:31

Pokud ty mapy jsou z Cenie, tak se jedná nejspíš o S-JTSK. Na mapách RZM 10, co jsem kdysi stahoval já, byly malé křížky na průsečích souřadnicového rastru po 1km. Podle nich šlo po přepočtu na WGS84 velice pohodlně kalibrovat. Na dvacetpětkách ale bohuže křížky nevidno :(, takže zbývaj asi jenom rohy mapy, pokud znáš jejich souřadnice.

edit: A nebo si odečíst z webové podoby mapy souřadnice několika jasně rozlišitelných bodů, přepočíst a ručně zkalibrovat podle nich.

edit2: Hmm a třeba na mapě RETM25, 50,... je zobrazen rastr S42, takže ta by šla taky zkalibrovat v pohodě.

edit3:
Hahá a tady je RZM10 i s křízky v S-JTSK. A já se bál, že už ji stáhli z oběhu... i když kvalita taky bývala lepší. Teď to má takový vyblitý barvy.
  • 0

#16 Sodobar

Sodobar

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 455 příspěvků(y)

Publikováno 28 květen 2008 - 8:04

Graboval jsem ze Supermapy.cz a netuším, jaký používají systém.. Ale stejně umím kalibrovat jen pomocí bodů v OziExploreru :) Supermapy sice umí ukazovat souřadnice daného bodu, ale ne nijak přesně a kalibrovat mapy ze Supermap pomocí Mapy.cz se neukázalo jako dobrý nápad :) Ale nakonec jsem vymyslel řešení ála MacGyver a výsledek je více než dostačující.
  • 0

#17 ebik

ebik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 338 příspěvků(y)

Publikováno 28 květen 2008 - 9:03

spermapy podle mne bezi v S-42. Kdyz kliknes na odkaz na mapu, tak tam mas souradnice okraju zobrazene mapy v poradi: levej, dolni, pravej, horni.
Takze si hod vyznamnej bod do levyho dolniho rohu a prvni dve hausnumera budou presny souradnice v S-42 pro kalibraci.

Pak pri kalibraci vyber spravny parametry pro S-42, to se da najit na
http://gpsweb.cz/ozi_kalib.htm, (s tim Map datum je to trochu
slozitejsi: 'S42' neumel OziExplorerCE 1.x, OziCE 2.x uz ho snad umi - jinak bude ustrelenej o par set metru. OziCE 1.x (a i 2.x) umi Pulkovo (nevim z hlavy ktere z tech dvou) ktere ma parametry hodne podobne jako S-42. Dalsi variantou je 'S42' OziCE naucit, to se da pomoci nejakeho .dat souboru.
  • 0

#18 Sodobar

Sodobar

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 455 příspěvků(y)

Publikováno 28 květen 2008 - 10:21

Dík za rady! Chci si udělat ještě Prahu, tak to vyzkouším a výsledek nahlásím ;)
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama