Přejít na obsah


Fotka

Zakopávané / Zakopané cache


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
52 odpovědí na toto téma

#21 chemic77

chemic77

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 470 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2008 - 8:29

A co se na to podívat z jiného úhlu pohledu? Jeden hřebík zajisté neškodí tolik, jako výše zmíněné varianty, které se páchají v lesích. Ale když už někdo chce dělat nějakou originální skrýš se zavěšením na stromě, tak je přeci natolik schopný aby ji mohl dát na strom, aniž by do něj musel něco tlouct. Ať už za pomocí provázku, či drátku, vždy se dá najít řešení. A co se týče kopání do země... tak je zajisté rozdíl zakopat ammo box a nebo 200l. sud. Pokud ho tedy nezakopává na svém pozemku. Což si myslím většina nedělá. Ono zakopat takovou "krávu" někde v lese nebude zrovna příjemné. :) Ať už z toho důvodu, že Ownera může GC přestat bavit, či ho nebude moct dělat a sud tam zůstane na věky. :) A dozajisté nemá smysl se rozčilovat na Poníka a nějak se zde čílit. Měli bychom býti rádi za to, že máme tak dobré retrívry. ;)
  • 0

#22 LaLu Team

LaLu Team

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 364 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2008 - 8:43

Navrhuji okamžitě zahájit odstřel divočáků a kačerů, ketří neustále rozryvají zem v leesích a lukách :D
  • 0

#23 Housle

Housle

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 131 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2008 - 16:19

LaLu Team napsal/a:
Navrhuji okamžitě zahájit odstřel divočáků a kačerů, ketří neustále rozryvají zem v leesích a lukách :D

A jeste lesní techniky:D
  • 0
DNF je důvod k další návštěvě.

#24 bertlak

bertlak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 286 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2008 - 18:08

chemic77 napsal/a:
...Ale když už někdo chce dělat nějakou originální skrýš se zavěšením na stromě, tak je přeci natolik schopný aby ji mohl dát na strom, aniž by do něj musel něco tlouct. Ať už za pomocí provázku, či drátku, vždy se dá najít řešení...


Drát nebo provaz omotaný okolo kmene nebo větve, pokud se pravidelně nepovoluje, dokáže časem nadělat mnohem více škody než dva hřebíky. To jen pro pořádek. Jinak si myslím, že tady řešíme v podstatě detaily, při tom obrovském globálním poškozování přírody ze strany lidí. Podle mého názoru vždy záleží na konkrétní kešce jak a s jakým citem pro okolí je provedená. Zakopat kešku v CHKO třeba na prudkém svahu, kde rostou vzácné druhy rostlin, případně endemity, zakrýt ji mechem, který roste všude okolo a do hintu napsat pod mechem, to předem odsoudí lokalitu k naprosté devastaci:(. Zakopat vhodný obal, vložit do něj kešku třeba na okraji obyčejné louky nebo v lese, pár metrů od cesty, zakrýt ji plochým kamenem, který je široko daleko jen jeden a do hintu napsat pod plochým kamenem, je podle mne v pohodě. Takových keší mám v okolí několik. Jenže to aby reviewer obcházel všechny nové keše přímo v terénu! Nezbývá, než se snažit respektovat daná pravidla a spolehnout se na případnou dohodu s reviewerem, který je tu přece od toho, aby jakási pravidla byla dodržována a platila pro všechny.;)
  • 0

#25 Sodobar

Sodobar

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 455 příspěvků(y)

Publikováno 03 červenec 2008 - 21:00

A co takhle reviewerům s žádostí o schválení keše posílat i foto/vide dokumentaci daného místa a okolí? To by pak mohli každý případ podoudit hezky individuálně :-)
  • 0

#26 haggaeus

haggaeus

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 752 příspěvků(y)

Publikováno 04 červenec 2008 - 23:09

hm, tuhle diskusi jsem propasl na Ukrajine, kde jsou hinty "Dig. And dig deeper." :) K zemnim pracem jsem se vyjadroval v minulosti, snad jen jeden aspekt, co tu nebyl zminen: vztah k vlastnikovi / spravci pozemku, na kterem chcete cache zakopavat. Na jednu stranu se geocaching prezentuje jako neskodna zabava, ktera nezanechava zadne stopy - viz diskuse o cachich v chranenych uzemich - z tech vyplyva, ze geocaching je srovnatelny s obycejnou pesi turistikou a "kam se smi chodit, tam se smi umistit cache", na druhou stranu by se chtelo dat autorum cachi pravo preorat teren k obrazu svemu, kdyz sami usoudi, ze tim nicemu neuskodi. Kriterium by mohlo byt: "kdyz cache zanikne, zustanou po ni nejake stopy?" Po piksle zastrcene v korenech asi ne, geodalnice zaroste rychle, s vykopanou dirou to je horsi. Mimochodem - dotaz pro Geohorse - souhlas vlastnika pozemku byval trumfem, ktery prebijel tuhle guideline, plati to jeste? To by se vztahovalo na tu rakev s kostlivcem drzicim ammobox z tve galerie Cool Cache Containers, a vybavuju si, ze jsem par zakopanych cachi publikoval po vysvetleni jako "pozemek patri me babicce a ta nema proti zpusobu umisteni zadne namitky".
  • 0

#27 Geohorse Reviewer

Geohorse Reviewer

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 103 příspěvků(y)

Publikováno 11 červenec 2008 - 10:13

haggaeus napsal/a:
Mimochodem - dotaz pro Geohorse - souhlas vlastnika pozemku byval trumfem, ktery prebijel tuhle guideline, plati to jeste? To by se vztahovalo na tu rakev s kostlivcem drzicim ammobox z tve galerie Cool Cache Containers, a vybavuju si, ze jsem par zakopanych cachi publikoval po vysvetleni jako "pozemek patri me babicce a ta nema proti zpusobu umisteni zadne namitky".


Jo, pokud je to soukromý majetek, tak je to z hlediska způsobu ukládání v pohodě a máš pravdu, toto platí dál. Je třeba na to při odesilani cache do fronty v review note upozornit a dát tam ty informace.
Uvedl jsem jen extrémní případy, (sud a chráněný srom) jsem rád, že to většina (hlavně ti již se to týkalo) pochopila. Já osobně jsem sice zde nějaké příspěvky nepobral. (např. co si tu dokazuje MedoMys, to jde úplně mimo mé chápání)

Geocaching má nějaká pravidla s těmi pravidly všichni jako hráči při zakládání cache souhlasíme a ty pravidla bychom měli dodržovat. Ač nám ta pravidla můžou připadat zbytečná... přísná, problémová, je třeba myslet na jedno, geocaching se stává pomalu a jistě masovou zábavou a to, co nebyl v minulosti problém a nad čím se dalo přihmouřit oko už dnes a v blízké budoucnosti problém být může. Proto je třeba více než kdy jindy při zakládání používat rozum a uvažovat co je dobré a co by při tom rozšíření geocachingu udělalo nakonec bordel a víc škody než užitku.
Člověk pak i dá vyjímku.... jednomu... pak jí chce další a další, čímž je pak defakto pravidlo o ničem... a podobně... respektujte prosím to, že revieweři se zavázali Groundspeaku k tomu, že budou na pravidla dohlížet a nejsou tu tedy zrovna od udělování vyjímek. Pokud něco nevyhovuje, tak je třeba to probrat a dané pravidlo navrhnout Groundspeaku ke změně a tak by se ti, co tu nejvíc nad pravidly křičí měli spíš pustit do jejich nové formulace.

Samo to můžeme ledacos při review procesu probrat, ale rovnou říkám, že argumenty typu "oni to dělají taky, tak to mi můžeme také" mi připadají poněkud jednoduché a je třeba něco víc. Tím víc nemyslím nějaké osobní narážky a urážky či podobně. Myslím, že inteligenčně mají geocacheři na víc, ač se stále přesvědčuji, že se asi v některých případech mýlím.
Jsem přesvědčen, že můj nástupce už nebude mít zájem, chuť a náladu být veřejně známý. Někdy je v této souvislosti pak už docela dost smutné, že vám nadává nebo na vás dělá narážky člověk, jenž vám o sobě v profilu neřekne nic a sám o vás ví vše.
  • 0
ICQ: 340776686

#28 MedoMys

MedoMys

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 720 příspěvků(y)

Publikováno 11 červenec 2008 - 11:19

Omlouvám se, nechal jsem se trochu unést. Já vím, že reviewer musí dohlížet na dodržování pravidel dané GC. Potíž je ale v tom, že na sobě v posledních letech až příliš při svých činnostech pociťuji, jak se na mě valí všemožné omezování co se týká přírody (a v drtivé většine nesmyslných, ale to by bylo na delší diskuzi). A poslední kapkou bylo, když jsi ještě přitvrdil a ve svém příspěvku napsal, že přitlučení kešky na strom nebo lezení na strom poškozuje přírodu, to mě trochu vytočilo. To přeci není pravda, i to tu v příspěvcích zaznělo. Já to cítím tak, že geokešing je úzce spjat s přírodou a je pro její opravdové milovníky, takže ji patří do ní náležitě zahrnout (samozřejmě s mírou). Ale z tvého tónu mi plyne "na přírodu jen koukat a keška ať je umístěna jen na 'té vyhlídce' ". Nebo jsem to špatně pochopil ? O zakopávání keší diskutovat nechci, z nadhledu je to docela úsměvný problém, ale je to pravidlo, takže není o čem mluvit.
  • 0

#29 kolombo

kolombo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 674 příspěvků(y)

Publikováno 11 červenec 2008 - 14:36

MedoMys napsal/a:
Omlouvám se, nechal jsem se trochu unést. Já vím, že reviewer musí dohlížet na dodržování pravidel dané GC.
Potíž je ale v tom, že na sobě v posledních letech až příliš při svých činnostech pociťuji, jak se na mě valí všemožné omezování co se týká přírody (a v drtivé většine nesmyslných, ale to by bylo na delší diskuzi). A poslední kapkou bylo, když jsi ještě přitvrdil a ve svém příspěvku napsal, že přitlučení kešky na strom nebo lezení na strom poškozuje přírodu, to mě trochu vytočilo. To přeci není pravda, i to tu v příspěvcích zaznělo.
.......


Ono je to složité, představ si, že uděláš keš, kde bude nutné vylézt na strom a kam přijde 300 lidí.

On je drobný rozdíl vylézt na strom a nebo dát tam keš, za kterou poleze nahoru několik desítek lidí :-(
  • 0

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

ICQ: 343-044-770

kolombo@kolombo.cz


#30 Myškin

Myškin

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 490 příspěvků(y)

Publikováno 11 červenec 2008 - 16:50

Zdravim Jak jsem si výše přečetl,dělám nejspíš chybu,když se snažím keš důkladně zamaskovat.Poraď te mi tedy jak keš nejlépe vrátit zpět tak,aby mudla ji nenašel a kačer ji viděl.To se mi zdá nemožné.Jestliže "svítí" už na mě zdálky nebo je na místě které si to vyžaduje,nelze postupovat jinak. K tématu keší ve stromě.Setkal jsem se s keší která visela na hřebíku ve stromě.Ale ten hřebík byl špatně přidělaný a neustále vypadával.Muselo tedy docházet k tomu,že byl opakovaně vrážen do dřeva,ale pokaždé na jiném místě.Pokud tam keš je,měl by být uchycený na pevno. Myškin
  • 0

#31 Aviatik

Aviatik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 435 příspěvků(y)

Publikováno 11 červenec 2008 - 20:35

Myškin napsal/a:
Zdravim
Jak jsem si výše přečetl,dělám nejspíš chybu,když se snažím keš důkladně zamaskovat.Poraď te mi tedy jak keš nejlépe vrátit zpět tak,aby mudla ji nenašel a kačer ji viděl.To se mi zdá nemožné.Jestliže "svítí" už na mě zdálky nebo je na místě které si to vyžaduje,nelze postupovat jinak.
K tématu keší ve stromě.Setkal jsem se s keší která visela na hřebíku ve stromě.Ale ten hřebík byl špatně přidělaný a neustále vypadával.Muselo tedy docházet k tomu,že byl opakovaně vrážen do dřeva,ale pokaždé na jiném místě.Pokud tam keš je,měl by být uchycený na pevno.
Myškin


Možností jak ji zamaskovat je dost, stačí to udělat tak že není na první pohled nic vidět ale na druhý pohled je zřejmé že to je dílo lidských rukou. Dost těžko se to popisuje ale třeba nápadně narovnané kameny ve skalní trhlině. Někdy úmyslně nechám koukat kousek černého igelitu (ale zase ne tolik aby byl z dálky vidět)
Co se týče keší na stromech tak jsem se přesvědčil že ani lezení po stromech nemusí být neškodné, u jedné cache už po pár návštěvách mizel mech kterým byl strom obrostlý, uvidíme co bude dál...
  • 0
Ej vy mé krabičky z umělé hmotičky!

#32 MedoMys

MedoMys

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 720 příspěvků(y)

Publikováno 13 červenec 2008 - 7:09

kolombo napsal/a:
Ono je to složité, představ si, že uděláš keš, kde bude nutné vylézt na strom a kam přijde 300 lidí.

On je drobný rozdíl vylézt na strom a nebo dát tam keš, za kterou poleze nahoru několik desítek lidí :-(

A to je přesně to,co mě vadí. Takovéto argumenty typu "představ si" a "co kdyby". Já ti uvedu konkrétní příklady. Už jsem se setkal s množstvím lezeckých cest, kde se část musí lézt po stromě. Jsou to oblíbené cesty a za víkend přes ně minimálně desítka lidí přeleze. A ani po těch desítkách let, co přes ně přelezlo tisíce lidí, nejeví známky poškození. Další příklad: je obrovské množství cest, ze kterých musíš slaňovat za strom. Což znamená, že pak docela nešetrně brousíš strom při stahování. A myslíš, že je ve stromu probroušená díra ? Není. Zkus si lanem pokusně přeříznout kus dřeva. Řekl bych, že po pár hodinách to znechuceně vzdáš. Zkus do nějakého stromu (který se časem bude kácet, aby se neřeklo), zatlouct stovku hřebíků a sděl po pár letech výsledek, jak se stromu daří. Jsem si jistý, že naprosto normálně. Že se při lezení na strom strhl mech ? A to je na škodu ? Přijeď se podívat do Moravského Krasu. Bývalo to příjemné místo, ale od té doby, co se díky ochranářům nesmí šáhnout na nic, je to nepříjemné vlhké místo zarostlé kopřivami, bezem, mechem atd. plné komárů. Zajeď se podívat do Alp, kde se běžně do hor vypouští krávy a řekni mi, jestli jsou louky zničené. A srovnej třeba s Tatrama, kde to ochranáři nedovolí. Velký rozdíl.
Ano, taky říkám přírodu chránit, ale s rozumem a nepřehánět. Pak to může mít paradoxně i opačný efekt. Spousta věcí jsou naprosté banality bez nějakého vlivu.
  • 0

#33 kolombo

kolombo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 674 příspěvků(y)

Publikováno 13 červenec 2008 - 8:42

MedoMys napsal/a:

kolombo napsal/a:
Ono je to složité, představ si, že uděláš keš, kde bude nutné vylézt na strom a kam přijde 300 lidí.

On je drobný rozdíl vylézt na strom a nebo dát tam keš, za kterou poleze nahoru několik desítek lidí :-(

A to je přesně to,co mě vadí. Takovéto argumenty typu "představ si" a "co kdyby". Já ti uvedu konkrétní příklady. Už jsem se setkal s množstvím lezeckých cest, kde se část musí lézt po stromě. Jsou to oblíbené cesty a za víkend přes ně minimálně desítka lidí přeleze. A ani po těch desítkách let, co přes ně přelezlo tisíce lidí, nejeví známky poškození. Další příklad: je obrovské množství cest, ze kterých musíš slaňovat za strom. Což znamená, že pak docela nešetrně brousíš strom při stahování. A myslíš, že je ve stromu probroušená díra ? Není. Zkus si lanem pokusně přeříznout kus dřeva. Řekl bych, že po pár hodinách to znechuceně vzdáš. Zkus do nějakého stromu (který se časem bude kácet, aby se neřeklo), zatlouct stovku hřebíků a sděl po pár letech výsledek, jak se stromu daří. Jsem si jistý, že naprosto normálně. Že se při lezení na strom strhl mech ? A to je na škodu ? Přijeď se podívat do Moravského Krasu. Bývalo to příjemné místo, ale od té doby, co se díky ochranářům nesmí šáhnout na nic, je to nepříjemné vlhké místo zarostlé kopřivami, bezem, mechem atd. plné komárů. Zajeď se podívat do Alp, kde se běžně do hor vypouští krávy a řekni mi, jestli jsou louky zničené. A srovnej třeba s Tatrama, kde to ochranáři nedovolí. Velký rozdíl.
Ano, taky říkám přírodu chránit, ale s rozumem a nepřehánět. Pak to může mít paradoxně i opačný efekt. Spousta věcí jsou naprosté banality bez nějakého vlivu.


Já to vidím jinak a svoje keše zakládám podle toho.

A kopřivy jsou jasným indikátorem přítomnosti člověka. V místech, kam se opravdu nechodí je prakticky nenajdeš.

A hlavně klid, stejně budu až za týden :-)
  • 0

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

ICQ: 343-044-770

kolombo@kolombo.cz


#34 Aviatik

Aviatik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 435 příspěvků(y)

Publikováno 13 červenec 2008 - 9:17

MedoMys napsal/a:
Že se při lezení na strom strhl mech ? A to je na škodu ?

Je. Místo úkrytu je hned jasné jako facka. :D
  • 0
Ej vy mé krabičky z umělé hmotičky!

#35 JuCaKe

JuCaKe

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 58 příspěvků(y)

Publikováno 13 červenec 2008 - 9:34

Kolombo: "A kopřivy jsou jasným indikátorem přítomnosti člověka. V místech, kam se opravdu nechodí je prakticky nenajdeš." Dovolím si nesouhlasit ;). Kopřivy rostou hlavně na půdách bohatých na dusík, takže můžou růst i tam, kam člověk nezabrousí, jak je rok dlouhej. Samozřejmě člověk znečišťováním vrací dusík do půdy, tak tam rostou, ale není to pravidlo. Jinak abych nebyla tak moc OT. Proti zakopaným keším nic nemám, pokud jsou umístěny citlivě, místo uložení zřejmé (pro mudly samozřejmě ne) a dobrý a jednoznačný hint. Zvířata si do země zakopávají taky kde co a nikdo je neobviňuje z toho, že poškozují přírodu.:D
  • 0

#36 CZJ

CZJ

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 7 příspěvků(y)

Publikováno 19 červenec 2008 - 18:40

Geohorse Reviewer napsal/a:
Přátelé, začíná se nám rozmáhat móda zakopávaných cache.

Upozorňuji, že i přes to všechno o co "skvělého" díky nepuštění cache kačeři přijdou, nehodlám již nadále takovéto praktiky ukrývání cache podporovat.


Kázat vodu a pít víno bylo donedávna vlastní jen zhýralým kněžím. Jak je vidět, dnes se podobnou zásadou začínají řídit i někteří revieweři. Pokud se nepletu, tak i ty máš některé svoje cache hodně hluboko pod zemí, namátkou třeba tu na hradě Lopata. Co s nimi? Zrušit?

Nestačilo by jen začít používat zdravý rozum a tyhle projevy ekofanatizmu opustit? V opačném případě bys měl začít doslovně vymáhat pravidla gc a plošně bys měl zrušit všechny cache, co leží bez svolení vlastníka na jeho pozemku (99,9% všech, protože každý kus země někomu patří), co jsou ukryty na mostech, v okolí aktivních železničních tratí, u budov státní správy...
  • 0

#37 NeciXZY

NeciXZY

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 69 příspěvků(y)

Publikováno 19 červenec 2008 - 22:20

To co je podzemí už není vlastníka pozemku ale státu.Takže bychom měli žádat o svolení stát když chcem něco zakopat ne?:D:D:D
  • 0

#38 Barrandoff

Barrandoff

    Barrandoff

  • Members
  • PipPipPip
  • 405 příspěvků(y)

Publikováno 22 červenec 2008 - 12:45

JuCaKe napsal/a:
Dovolím si nesouhlasit ;). Kopřivy rostou hlavně na půdách bohatých na dusík, takže můžou růst i tam, kam člověk nezabrousí, jak je rok dlouhej. Samozřejmě člověk znečišťováním vrací dusík do půdy, tak tam rostou, ale není to pravidlo.


Půdy bohaté na dusík, jsou v přirozeném prostředí mírného pásu velmi vzácné. Drtivá většina míst zarostlých kopřivami je eutrofizovaná splachem dusíkatých látek, z výše položených polí. Jak řekl jeden ekolog, kdyby lidé nevynalezli umělá hnojiva, byla by dnes kopřiva vzácnou a chráněnou rostlinou ;)

No a protože zemědělci (a průmyslníci, řidiči, obchodní řetězce...) mají kvalitnější lobby a politický vliv, tak na ně řadoví ochranáři moc nemohou a místo toho si raději došlápnou na turisty...
  • 0

#39 Barrandoff

Barrandoff

    Barrandoff

  • Members
  • PipPipPip
  • 405 příspěvků(y)

Publikováno 22 červenec 2008 - 12:48

NeciXZY napsal/a:
To co je podzemí už není vlastníka pozemku ale státu.Takže bychom měli žádat o svolení stát když chcem něco zakopat ne?:D:D:D


Stát vlastní podzemí až od hloubky tří metrů ;)
  • 0

#40 hreg

hreg

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 61 příspěvků(y)

Publikováno 22 červenec 2008 - 13:15

Robert-Antonio von Barrandoff napsal/a:

NeciXZY napsal/a:
To co je podzemí už není vlastníka pozemku ale státu.Takže bychom měli žádat o svolení stát když chcem něco zakopat ne?:D:D:D


Stát vlastní podzemí až od hloubky tří metrů ;)


A to vyplývá z jakého zákona ? To jako, když si vykopu na svém pozemku 10 m studnu, tak si musím se státem uazvřít smlouv na užívání jeho majetku (pronájem díry, opatrování vykopané zeminy, odebranou vodu atd ?). Nějaká střelba od boku, ne ?
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama